Hilmi, yalnız bu bahsettiğin katalitik konvertor den sonraki 2. o2 sensorunu yanıltmak maksatlı kullanılan bir elektronik aksam. katalıtik konvertorden sonraki o2 sensor afr kontrolu ile ilgili olmayan bir sensor.bu sensorun amacı katalitik konvertor düzgün çalışıp çalışmadığını ölçmek fakat, 1. o2 sensor arızalı veya sökük ise araç düzgün çalışmaz alt devirlerde rolantide fazla benzin yakar diye düşünüyorum. wot da devredışı kaldığı için bir sorun teşkil etmez belki ama günlük kullanımda aşırı yakıt tüketimi olur, bujilerin ömrünü kısaltır vs.
primary ve secondary o2 sensorleri karıştırmayalım.
Failure is not an option.
Konuyla alakali bir sorum olucaktı bilen arkadaslar yardımcı olurlarsa sevinirim.ep3 type r'da kat iptalnden dolayi motor ikaz isigi yaniyor.bize gider egsoz tavsiye edildi yaniltici yaparak sondurmek icin.ancak halledemedi.tavsiye edebileceginiz bir yer yada yol varmi??o
yanıltıcının şekli ve uzunlugu cok önemli , 5cm diş dahil boyu olacak 10 mm boyunda 3mm lık delik olacak egzoz gazının sensöre gittiği , hatta ben çizimini yapmıştım şimdi bulup ekleyeyım mıllet tornacıya yaptırsın
CNC MACHINE WORKS
CUSTOM TUNE PARTS
Aynen, primary o2 sensoru olmayan bir arac hem normalden fazla yakar, hem degisen kosullara gore kendini adapte edemez cunku closed loop'ta calismak icin ihtiyaci olan bir sensoru eksiktir.
Kabaca beyinler 2 modda calisir, biri open loop digeri closed loop. Open loop modunda sensorlerden gelen verilere gore trimleme (duzeltme) yapilmaz, haritada ne yazarsa o uygulanir.
Closed loop'ta haritada yazan veriler temeldir, ancak sensorlerden gelen verilere gore trimleme otomatik olarak yapilir, bu sayede aracin farkli sartlarda olmasi gerektigi gibi calismasi saglanir.
Orneklemek gerekirse, aracin ayarini yaparken hava sicakligi 30 derece diyelim. Ayar yaparken once beyin open loop'a manuel olarak alinir ve surekli bu sekilde calismasi saglanir. Rolanti hedefimiz 1000 devir, rolantide AFR hedefimiz 14.7 diyelim. Tum gerekli ayarlar yapildiktan sonra arac bu rakamlarda calisir hale getirilir. Arac closed loop'a alinir ve herhangi bir duzeltmeye gerek varmi bakilir, hersey tamamsa ayar bitirilir.
Eger Closed loop'a almazda open loop'ta birakirsak, hava sicakligi ornegin 5 derece oldugunda, 14.7 olarak cikti veren haritamiz bir de bakariz ki 15 lere yukselmis. Harita ayni harita, araba ayni araba sonuc farkli. Sebebide daha soguk havada birim hacimdeki oksijen miktarinin fazla olmasidir. Iste bu noktada closed loop yani aracin ustundeki o2 sensoru ise yarar ve belirli marjlar arasinda kalacak sekilde haritadaki bilgileri trimler ama bunu yaparken haritayi degistirmez, harita ile enjektorler arasinda sanki bir piggyback sistem varmis gibi calisir. Haritaniz ayni kalirken, elde ettiginiz sonuc degisir.
o2 sensorunun hic olmamasi durumunda arac standart beyinle ariza isigi yakar, hem bu bahsettigim trimleri yapamaz, hemde normal sartlarda bu sensorun olmamasi demek ciddi bir problem var demektir, bu yuzden aracin basina bir is gelmesini icin turlu koruma yontemi sergiler. Tabi bu da size yurumeyen, bir dunya benzin yakan bir arac olarak geri doner.
Closed loop'tan open loop'a geciste, sanildigi gibi devire gore degil genellikle map ve tps sensorlerinden gelen bilgilere gore olur.
You call it turbo lag , i call it foreplay ...
peki 1. ve 2. sensörler aynı dimi
1. bozuksa 2.yi 1 .ye taksak 2. yide yanıltma yapsak sorun teşkil edermi![]()
Dr.Ecu AntaLya
benım aracta bu dedıklerım yokken sakınm kullamnım sehırler arası 750km yaptım cokmu yakıyor sımdı bubı yerde bı yanlıslık var ama nerde
Ben simdi oem beyinle, o2 sensorsuz kullansam cok.yakar mi. Ne yapmaliyim.
Ben şuan o2 sensörsüz geziyorum sadece arabam altdevirde biraz kesiklik yapıyor ama ne fazla yakıyor nede üst devirlerde kesiklik yapıyor sıkıntısız biniyorum araç stp typer Selçuk'un eski arabası![]()
Call for prayer
http://m.youtube.com/watch?v=7na5Zm0vwtI
insanlar en akıllı varlıklardır, hüküm edemedikleri yaradılış ve ölümdür
Instagram hesabımız
miniksracing - humidorturkiye
Aracınız çok fazla yakıyor Katalizör varsa tıkalı olma ihtimali yüksek, bende RBC Emme headers düz boru Mugen beyin var Şehir içi 50 tl ye 80 km yapıyorum çok rahat basmazsam 90-100 km ye yakın yapıyor şehir içi Şehirlerarası sakin kullanımda 35 kuruş yakıyor. Benimde muhtemelen sensörüm arızalı mugen beyinde 1 kere yanıyor arıza aç kapa yapıyorum birdaha yanmıyor.
Peugeot'larda ön ve arka sensörler aynı. Sadece kablo boyu fark edebiliyor. Birinci O2 sensörsüz telli gaz kelebekli araçlarla gazlarsan 4000 devir üstü sorun yaşamazsın hala aynı şekilde gider. Ama 4000 devir altı tekleme silkeleme hatta stop etme ve kesinlikle çok yakma şeklinde sorun yaşanır. İkinci o2 sadece kontrol için. Ama elektronik gaz kelebekli olanlarda birinci o2 bozuk yada sökülü ise 4000 devir üstündede gazlayamazsın. Bu dediklerim Peugeot için geçerli ama Type-R'ın ecu biraz garipmiş.
Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
bende yana yakıla bu iki sensörü arıyorum sanırım bu hafta içi yıldıray getirecek..
benimde aracımda iki sensörde yok.denizliden istanbula gelirken aracı denizlide fulledim sakin sakin geldim kütahyada (310KM) sonra benzini yine fulledim 80 TL ye doldu.anı olarak atmadım fişini ve km sini
yani uzun lafın kısası ben şimdi boşuna oksijen sensörü alıp para vermim mi? ama motor arıza ışığının yanmasına da çıldırıyorum ayrıca bu şekilde muayneden geçermi araç.sormazlarmı neden motor arıza ışığın yanıyor diye?
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)