rakamlar viskozite ile alakalıdır. yani akışkanlığa karşı direnç. bu rakam ne kadar büyükse akışkanlık azdır yani direnç fazladır. yani yağ kalındır...
Printable View
rakamlar viskozite ile alakalıdır. yani akışkanlığa karşı direnç. bu rakam ne kadar büyükse akışkanlık azdır yani direnç fazladır. yani yağ kalındır...
İnsan ısınınca incelmesi gerekiyor diye düşünüyor ama bu doğada hazır bulunan bir meteryal değil.Labratuarlarda hazırlanan yağlar bunlar.
Önceleri sadece mineral yağlar vardı,bunlar toprağın altından çıkarılıp içine katkı maddeleri konulur ve 40 numara ,20 numara diye piyasaya sürülürdü.Kışın ince , yazın kalın yağ kullanılırdı.Tek çalışma sıcaklığında olur , kısa bakım aralığı gerektirirdi.
Şimdi ki yağ teknolojisi çok gelişti.Sentetik yağlar labratuarda üretiliyor.Artık 4 mevsim kullanılabilen yarı sentetik ve sentetik yağlar var.Bunların visikoziteleri çift rakamlı oluyor.Yani soğuk sırasında motorun en uç noktasına nufus ederek ilk çalışmadaki aşınmayı giderdiği gibi aynı zamanda da motor ısınınca iç basınca dayanarak aşınmayı azaltmak için kalınlaşıyor.
Sentetik ve mineral yağlar arasındaki farkı da şöyle gösterebilirim.Sentetik yağda moleküllerin boyutları aynıyken mineral yağlarda molekül boyutları farklılık gösterir.Sürtünme de bu yüzden büyük farklılıklar gösterir.
http://www.powermag.com/Assets/Image...7-06/13-03.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index_improver
The viscosity of liquids decreases as temperature increases. :icon_tup: söylediklerimde yanlış yok...
konudan farklı ama , serviste arabaya castrol edge koydular , 25.000.-km sonra değişecek dediler...tam sentetikmiş.. şimdi yol bilgisayarı da kullanım şeklime göre hesap yapıyo , geri sayıyo 25binden... :)
oha dedim... zaten pahalı , bi de bu yağ işi o kadar km beklenir mi? ben hiç tam sentetik kullanmamıştım daha önce ve 5.000 e yakın değiştiriyordum...
olabilir mi böyle birşey?
Abi sen bir yerde incelir bir yerde kalınlaşır demişsin.Neyse.
hiçbir yerde öyle bişey dediğimi hatırlamıyorum... sıcaklıkla incelir...
aslında yüksek sıcaklıklarda yağ kalınlaşıyosa sürtünme daha fazla olmazmı aslında incelmesi daha iyi gibi geliyor.
The viscosity of liquids decreases as temperature increases.
ekledıgım yazıda hepsı acıklanmıs , tartısılcak bısey kalmamıs bence:)
Sıvılarda ısı arttıkça akışkanlık artar, yani bir deyimle incelir.
Orda denmek istenen bu yağ soğukta 0 derece özellikli bir yağ gibi davranır, ama 90 küsür dereceye geldiği zaman 40 lık bir yağ gibi davranmaya başlar denmektedir. Yani iki vizkoziteninde güçlü yanlarını almıştır anlamına gelir.
Acaip bir kelime oyunu var, mechanix sanırım onu demeye alışıyor.
Sallıyorum 0 derece yağ -5 derecede 10 birim akışkan , 90 derecede 100 birim akışkan, çok ince koruma özelliği yok.
50 derece yağ -5 derecede 1 birim akışkan araba çalışmıyor ama 90 derecede 40 birim akışkan.
E bu adamlar öyle bir formül yapmış ki bu namussuz , şeytanın son icadı yağ (0-40) ; -5 derece soğukta 10 birim 90 derecede sıcakta 40 birim akışkan....
yağın özelliği ne olursa olsun sıcaklık arttıkça incelir.. ama 10/60 yağın 150 derecedeki inceliği ile 10/40 yağın aynı sıcaklıktaki inceliği aynı değildir. 10/60 yağ yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı olur ama kendi içinde değerlendirdiğimizde; 100 derecedeki haline göre, 0 derecede daha kalındır ..
viskozite bir maddenin akmaya karşı olan direnci olarak öğretildi bize.
sıcaklık arttkça sıvıların viskozitesi düşer bunda hemfikiriz
ama konuştuğumuz multigrade motor yağı, bu özel bence istisnası var :)
ve bununda ısındıkça kalınlaştığını biliyorum yıllardır ısrar etmemekle beraberde öyle düşünmeye devam edeceğim :)
Isındıkça kalınlaşmıyor aksine kalın bir yağın karakteristiğini gösteriyor, yazdım oraya hain ahmet neden okumuyorsun:) Daha inceliyor ama 0 derece değil sanki 40 derece yağ gibi inceliyor.