@mbulur,
İklim çok önemli. Bu konuda özellikle bir önceki sayfada verdiğim tablolar incelenmeli. İklimin sıcaklık değerlerine uygun düşen yağlar arasında tercih yapılmalı.
Printable View
@mbulur,
İklim çok önemli. Bu konuda özellikle bir önceki sayfada verdiğim tablolar incelenmeli. İklimin sıcaklık değerlerine uygun düşen yağlar arasında tercih yapılmalı.
üretici mesela ford 1.6 motora 5 30 tavsıye etmiş, ancak 0-40 varken 2 sıcaklık aralıgıda daha genısken ozellıklede bıraz performanslı kullanım ıcın 0-40 daha mantıklı olmazmı, en azından 5-30a dezavantajı yoktur dıye dusunuyorum?:S
İmzandaki ti-vct ile aynı motora sahip c-max'ım var. Yakıt tüketimi ve soğuk motorda yağlama açısından en iyi verimi mobil1 0w-30 fuel economy' de aldım. Yalnız bu yağ ile özellikle yazın uzun ve performanslı sürüşlerde çok sıkıştırmaktan kaçınıyorum. Yani top-end'de uzun süre kalmıyorum. Hoş arabada sanki top-end var da kaçınıyoruz :) Ama sonuçta bu benim günlük bindiğim aile aracım. İntegra'da daha kalın, daha üst yağlar kullanırken, c-max'de daha ekonomi ve yağlama bazlı yağlar kullanıyorum. Eğer öyle olmasaydı veya FII RS'im falan olsaydı onda 0w-40 kullanırdım.
Ford'lar için mobil'de çok güzel yağlar var. Gerek 5w-30 super 3000, gerek 0w-30 mobil1 fuel economy, gerekse de mobil1 0w-40, tamamı tam sentetik ve uygun fiyatlı. Özellikle de 5w-30 formula fe super 3000 yarı sentetik fiyatına, magnatec'den bile daha uygun fiyata alınabiliyor. Mobil'de viskozitelerin özellikle ford'a uygun olması Amerikan işbirliği midir, yoksa Amerika pazarının hedeflenmesi midir bilemiyorum. Ama bu durum işime geliyor.
Ford kullananlara fiyat/performans şampiyonu olarak mobil 5w-30 formula fe super 3000 'i tavsiye ediyorum. 50 tl civarına alacakları bu tam sentetik yağı fiyat avantajıyla istedikleri kadar sık değiştirerek motorun korunmasına çok büyük fayda sağlayabilirler. Ben bir iki kez mobil1 0w-30 kullandıktan sonra yarı fiyatına tam sentetik 5w-30 bu yağı kullanmaya karar verdim. Şimdi aklıma estikçe yağ değiştiriyorum. :icon_tup:
Tüm yazıyı okudum. Fiat aracı olanlar bilir diyeceğim ama benim kadar karsılastılar mı bilemem. Fiat'ın en krnik sorunu üst kapaktır. Yağı yanlış 2 sefer koyduğunuz anda direkt subaplar şıkırdamaya başlar. İticileri değiştirirsiniz geçer gider.
Bu yüzden ben 2 senedir 5W-30 kullanıyorum. 2 senedir şıkırtı gelmiyor. Total ya da Mobil kullanıyorum. 5W-30'u iticileri hassas olan araçlar için tavsiye ederim. Ancak 10.000km geçirildiğinde çamur gibi bir yağ çıkıyor. geçirmemekte fayda var
Bence bu yağ mevzusu biraz abartılıyor..Tam sentetik Motor yağınızı her 5000km'de değiştirin gerisini boşverin:rolleyes:
eğer aracınızın motoruna yükleme yaptırdıysanız katkı koruması yüksek olan Mobil veya Castrol Vb..5-40,15-50,10-60 yağ tipleri işinizi rahatlıkla görür..:icon_tup:
ben 5-30 mobıl1 esp formulaydı sanırım ondan kullandım, cok memnun kaldım, en ıyı 5 -30 onu gordum tercıh ettım..
5w-30 ESP formula dizel partikül filtreli araçlar için geliştirilmiş, partikül(parçacık) filtresinin temizlenmesine ve tıkanmasını önlemeye yönelik yoğun katıklar içeren bir yağdır.
Mobil 1 Türkiye | Ürünler | Mobil 1 ESP Formula 5W-30 Mobil 1
ayrıca ESP formula 5w-30'un Ford onayı da yoktur;
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 - Emisyon Sistemlerini Koruyan Formül
Yani yağ seçiminde tek başına viskozite de bir ölçüt değildir. Dizel veya benzinli araçlar için ayrı katıklarla ayrı yağlar üretilir. Özellikle günümüzdeki partikül filtreli dizel motorlar için geliştirilen yağlarla benzinli motor yağlarının katıkları birbirinden farklıdır.
çok fena hortlatırım
bu 10-60yağ dizel köfte motor(bkz sorento-tucson) yüksek kmli araçlarda bir zarara yol açarmı? 15-40tan sonra yormasın makineyi? ayrıca yaz kış şartlarında farklı yağ uygulanmasından bahsedilmiş kışın vizkozitesi daha düşük yağlarmı kullanmak uygun olur?
Clio Rs için öneriniz nedir
ep3 üm ile yazın iki haftada bir roll. gidiyorum.
Onun dışında sakin kullanıyorum, 5 yıldır Castrol Edge 10/60 kullanıyorum çokta memnunum.
Bu konuya bi güncel çekeyim.Aracın yağ değiştirme vakti geldi benim EG'in.Aracın KM'si 294.3xx küsürlerde şu an.Batman'dan gelirken 1.500 km yolu 30 dk molayla gelince arac yağ eksiltti biraz Ankara'dan sonra şıkıştırınca acıkcası. Bu gün sanayiye gidip yağ araştırması yapayim dedim.
Mobil 10-60 100 TL
Castrol 10-50 150 TL
fiyat verdiler. Castrol'u sorduğum yer baya bi methetti bana 10-60'ı.Kafam iyice karıştı açıkcası.50 TL daha verip Castrol almak ya da almamak diye düşünüyorum şu an ?
Banada mObil1 esp 5w 30 cikti mobilin sitede ama
Ben motul 5w 40 kullaniyorum iki seferdie
Bmw varken 10-40 kullanıyordum yağ degisimim geldiginde arkadaşımın biri 10-60 koymamı söyledi tam 8 Lt aldım ve değiştirdim o gün Denizli'de ki yanıma yaklaşmayan 106 hepsi üstümden atladı aracım Bmw e36 323 dikkat sakın Bmw 10-60 koymayın sanırım vanos tam çalışmıyor iyi param gitmişti ....
Grup n palioda castrol edge 10/60 kullaniyorum. 1 loopta(100km yaklasik) 1 litre yag ekliyorum :D sanirim motorum bitiyor:(:soru:
:D:D:D
Tamamen bi anlik sinirlenmeyle birine parladim, meger tanidikmisiniz:) o yuzden sildim yazdigimi kusuruma bakmayin:D konuya gelirsek ben kullanilan yag markasi ve derecesini falan degistirmeye son derece karsiyim aslinda, shell helix 15-40 kullanirim uzun zamandir, ve en son bor koydum 7bin'e yaklasti 1 litre yag eksigim oldu gecen farkettim aldim helix gene tamamladim son derecede memnunum:) yaglarin icindeki kimyasallarin markayi degistirdikten sonra karisip zarar verebilicegini dusunerek uzak dururum marka degistirmekten. Yag sizdirma sorunlarimida kalinlik falan degistirmekten ziyade sizintiya aninda mudahale etmeyi cok daha makul ve dogru buluyorum;) bence giris kartere hallet sorunu kardesim:) su kuleyide catlattin bizi yap artik:D
liqui moly 10w60 da kullabilirsin biraz pahalı ama iyi yağdır ama aracınızda 10-60 kullanılcak bi durum yok gibi sanki.
Ben Mobil'in sitesinden yetkili satış bayiisini bulmuştum bakın.. 10-60 kullandıktan sonra 10-40 a dönerseniz 10-40 çok güzel yakar hiç geri dönmeyin.. Segmanlar 10-60 a alışınca 10-40 ince geliyor ve geri dönüşü yok.. Ben arabayı aldığımda galiba 10-60 varmış hiç eksilme yoktu çünkü.. ben böyle bakıyorm en iyi yağ hangisi falan hiç de adama sormadım ne var diye, mobil in 5-40 ı var mobil süper mi öyle bir şey en iyisi diye.. 1 hafta sonra yağına bakayım dedim yağ yok :D heralde adana çok sıcak iyi gelmedi dedim 10-40 koydum ıııhhh olmadı, mobil 10-60 koydum sıkıntı yok 150.000 de 1.8 vtec ( vtec kendi başına yağ eksilten zımbırtı :D ) 10.000 de yarım litre eksiltiyorum arabamda lpg de var 2008 den beri.. 1 litre mobil bulamadım castrol koymuştum o zaman daha fazla koymam gerekmişti.. ama mobilde hiç değişmiyor kesinlikle mobil öneriyorum...
o zaman ben bi tekrardan 10-40 koyup yola devam mı edeyim ? Şimdiye dek 10-40 kullanmışlar benim Si'da.LPG'de var ayrıca.Şimdi iyice kararsız hale düştüm :D Aracı Batman'da kullanacağım zaten oranın sıcağı dediğin gibi Adana kadar var.
Mobil'in 10w-60'ını kullandıktan sonra mutlu olacaksın :)
Ben mobil kullanmıyorum motorumda yağ yakma olmadığı için (minimum değerlerde) castrol edge 10/60 kullanıyorum araba m3 değilde 328 olsaydı mobil 10/40 koyardım.
Arabanız standartsa farklı sıcaklık değerlerine yağ oranları veriyor fabrika bazı programlarda var bakabilirsiniz (auto data gibi) daha garanti olur.
Batman sıcak yer diyorsun değil mi ? Soğuğu da -20 dereceyi geçmemiştir herhalde.
yazın baya sıcaktı.soğuğu o kadar olmadı benim olduğum yerde.Neyse bugün gittim Mobil 10-40 yağ aldım bakalim.Castrol'den sonra bunda durum nasıl olacak ?
http://www.turkoilmarket.com/Mobil-S...re,PR-850.html
55 TL verdim bugün.Üretim tarihi 2011
bir örnekde ben vereyim önceki aracım 200k km de impreza 1.6gl idi 10/40 yarı sentetik yağ koyuyordum 8000 km de falan 1 litreye yakın yağ eksiltiyordu (agresif kullanım) ancak hiç egzozdan duman atmıyordu sonra bir gün aracıma tam sentetik mobil1 0w40 yağ koydum aracım o andan itibaren bariz az yakmaya ve daha iyi çekmeye başladı ve aracımın yağ eksiltmesi kesildi bana görede şu sonuç çıktı demek ki aracım soğukta eksiltmiyordu sonuçta soğukken daha ince olan bir yağa geçmiştim .. e ama sıcaktada viskozite aynı , o zaman demekki keramet mobil 1 tam sentetikde yeni aracımada koyar koymaz yakıt farkını gördüm tavsiye ederim....
benim aracımda rölantide ara sıra şakırtı sesi geliyor çok dikkatli dinlersem.normalmi ? pompada bir sıkıntı olabilirmi 20 50 yağ var 15 40 a dönersem pompa rahatlarmı ?
20w50 yağ mı kaldı Allah aşkına? Artık kamyonlar bile 15w40 yarı sentetik kullanıyor. 20w50 neredeyse sıfır sentetik, doğrudan mineral yağ. 10w60 ile sadece rakamları kıyaslayarak benzer olduğunu düşünmeyin. Profilinizdeki araçta 20w50 kullanıyorsanız gerçekten çok şaşırırım.
20w50'yi ekonomik bir yağ olduğu için kullanıyorsanız alternatif ekonomik yağ önerim en azından 15w40 olur. 20w50'yi motor km'si yüksek olduğu için yağ eksiltmesin diye kullanıyorsanız maliyeti biraz yüksek alternatif olarak 10w60 önerilebilir. Ama bence motorunuzda bariz bir komprasyon kaybı, aşınma yoksa 10w40 da pek bir eksiltme yapmayacaktır.
20w50 ile o motorda her türlü şıkırtı, ses normal.
bu konu iyi oldu yağım kömür gibi olmuş değiştirmek üzereyim
1,5 otomatik mk1 golf :D aracın külbütör kapağındaki minnacık sızıntıyı saymazsak ne bir yağ yakması nede kaçırması var sadece bi şıkırtı var oda yağ artık çok kötü durumda olduğundan diye düşünüyorum
şimdi 20-50 mi koysam 10-60 mı acaba biraz kalın yağ istiyorum
Muştu hocam,
Şimdi mesele sadece viskozite değil. 20w50 dediğimiz yağ mineral, neredeyse formül, özel katkı eli değmemiş en ilkel yağ. 10 numara yağdan sonra gelir kendisi. Yoksa 20w50'nin kötü bir viskozite olduğundan değil, kaldı ki 20w iyi bir soğuk viskozitesi de sayılmaz. Mineral bir yağ olan 20w50 dayanıklı bir yağ değildir.
Eğer maddi yönden yağlama için bütçeyi aşmayacaksa 10w60 istediğin kadar kalın bir yağ olarak hizmet verirken cold cranking(soğuk marş) performansıyla da motorunu üzmez. 60 sıcak viskozite sınıfı bana yüksek dersen 5w50 de tercih edilebilir. Bazı markalarda 10w50 tam sentetikler de var. Bunlar tam sentetik yağlardır. Son derece dayanıklı ve stabil yağlama yaparlar.
Bu yağların maliyeti fazla dersen 20w50 yerine 15w40 yarı sentetik tercih edilebilir. Her ne kadar istediğin kadar kalın olmasa da dar viskozite aralığıyla stabil çalışır. Hem de üretim teklonojileri olarak 20w50'den daha üstündür.
Biraz kalın bir yağ istediin için seçenekler biraz daralıyor. Yoksa yağlama performansı çok daha yüksek güzel yağlar mevcut. Örneğin sen kalın istemeseydin 5w40 tam sentetikleri tavsiye ederdim.
Senin motorun tofaş motoru, r12 motoru değil ki... İstediği kadar LPG ile çalışsın. Motorunun yağlamaya ihtiyacı olan, ama motorun üretim teknolojisi sebebiyle ince yağ filmi gerektiren noktaları, ince yağ kanalları, hidrolik iticiler, oil jetler ne olacak? 20w50 bunları sağlayabilir mi? Hem de önümüz kış...
araba çok performanslı hatta hiç performanslı bir araba değil :) 1,5 3 ileri otomatik top speedi 130kmh olan bi şehir içi arabası daha önce lpg takılı olduğu için klasik 20-50 koymuşlar
dediğim gibi benim yağ eksiltme yada sızdırma gibi bir sorunum yok tek sıkıntı fazlaca şıkırtım var motorda buda yağında durumunu görünce psikolojik olarak kalın bir yağ istememe neden oldu :)
yüksek kmli bu tarz bir motorda şıkırtıyıda min indirecek hangi yağı önerirsin peki yani yukarıda yazdıkların geçerli mi :)
Bu şartlarda 15w40 öneririm. Şıkırtılarının temelde sebebi muhtemelen kullandığın 20w50 yağ. Bahsettiğin şartlarda kullanılan bir motora da 10w60 lüzumsuz olur. 15w40 yeterli olur. Hem de basamakları tek tek çıkmış olursun. Ayrıca 15w40 ekonomik bir yarı sentetik yağdır.
teşekkür ederim bilgiler için :)
araba zaten ustamdaydı benzin deposunun borusunda çürükler varmış benzin kokusundan durulmuyodu :) aradım söyledim 15-40 yağ koyacak :)