marea 2.0 için 10w40 yazıyor kitapçıkta bende bu zamana kadar hep 10w40 kullandım. acaba 0w40 veya 5w40 kullansam ne gibi faydalar görürüm.
marea 2.0 için 10w40 yazıyor kitapçıkta bende bu zamana kadar hep 10w40 kullandım. acaba 0w40 veya 5w40 kullansam ne gibi faydalar görürüm.
Merhaba, öncelikle birşey öğrenmek istiyorum. 0-40 ve 10-40 daki 40 değeri aynı diyoruz. Aracımda yağ basınç ve yağ hararet göstergesi mevcut. 100 derceye geldiğinde 0-40 rolantide 0.2 bar gibi seyrediyor. castrol 5-40 0.0 bar seyrediyor 10-40 da ise 0.9 yada 1.0 bar gibi seyrediyor. Bu 40 değeri hepsinde aynı ise neden bu kadar fark oluyor? Castrol iğrenç bir yağ benim aracıma uyum sağlamadı. 80 derecede bile 0.4-0.3 bar gibi seyrediyor. 0-40 aynı sıcaklıkta 1.0 bar. Aracın fabrika değeri 100 dercede rolantide 0.8 bar Yani 10-40 koyduğumda herşey yolunda10-50 yağ bulabilsem onu koyucam ama malesef. Bir ara agip de vardı. Teşekkürler
![]()
Madeni yağlar, özellikle otomobil yağları için birçok kriter, birçok sınıflandırma, gruplandırma standardı vardır. 5w40, 10w40, 0w40 şeklinde bildiğimiz SAE sınıflandırması bunlardan sadece biri. Tek başına sadece bir aralık belirtir. Tam değer belirtmez. O aralıktaki tüm yağlar aynı performansı, aynı tepkiyi, aynı akışkanlığı göstermez. SAE sınıflandırması çok genel bir sınıflandırmadır. Nokta veri vermez.
Belirli bir sıcaklıkta belirli bir viskoziteye, akışkanlığa, özellikle yağ basıncına ihtiyacınız varsa veya bir hedef belirlemişseniz o zaman aslolan o sıcaklık değerindeki viskozite, akışkanlık cst değeridir. Yani 100 derecedeki basıncı esas alıyor ve kıyaslıyorsanız sizin için gösterge 100 derecedeki cst değeridir ki bu değer tüm yağların teknik data tablolarında (TDS) muhakkak belirtilir.
Aynı SAE viskozite grubunda olmasına rağmen 100 derecede daha düşük basınç veren yağın 100 derecedeki akışkanlık direnç değer, yani cst değeri de daha düşüktür. Basınç istiyorsanız 100 derecedeki cst değeri yüksek olan yağı tercih etmeniz gerekir. Bunun için de yağların TDS'lerini okumanız, kıyaslamanız gerekir.
Yalnız 100 derecedeki basıncı hedeflerken soğuk viskozitesini de gözardı etmemek gerekir. Yine TDS'lerde bulabileceğiniz bir diğer önemli kriter de 40 derecedeki cst değeridir ki soğuk motor ilk marş basıncı ve koruması adına bilgi verir.
İstediğiniz basıncı 100 derecede korurken soğuk viskozitesi de kabul edilebilir seviyelerde kalabilen yağdır en ideal yağ.
10w50 yerine piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz mobil1 5w50'yi kullanabilirsiniz.
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
Türkiye Mobil™ | Otomobil Motor Yalar1| Mobil 1™ ESP Formula 5W-30
osman abi tekrar rahatsız ediyorum seni. 5/40 olarak konuşmuştuk şimdi kullanım klavuzuna baktım 505 01 onay kodu veriyor buda mobildede castrol de de 5w30 a denk geliyor. kararsız kaldım![]()
Polo GTI için Motul 300V 5w40 POE koymayı düşünüyorum,Mersin sıcağı ***** 40 c leri görüyor yazın. 2 ay sonra yağ deişimi yapıcam araç stage 2 bu yağ uygun mudur? Teşekkürler
bi soruda ben soruyum shell helix 5-40 ile aynı marka ve aynı numara dizel olanı arasında ne gibi farklar var?
sormamdaki amaç clio 1.5 dci ın bakımı geldi elimdede shell helix 5-40 yağ var ama dizel yazmıyor.arkadaki açıklamaya göre turbolu dizel araçlardada kullanılabilir yazıyor fakat madem bu kullanılabilirse 5-40 diesel ultra nıye var?
remaps.tr & Turbo Zone Garage
İçinde TBN denilen total base number adı aldınnda bir ek madde var olması gerek dizel adı altında satılan yağların.
TBN motor içi temizlik maddesi içerir ve dizel arabalar için ne kadar yüksek o kadar iyidir.
Bir sıkıntı olur mu? Bence olmaz, ben 75.000 km benzinli motor yağı kullandım dizel arabada sıkıntısız sattım. Tabi 10.000 km de bir yağı değiştiriyordum çok uzun süre kullanmamak gerek.
Aracima 5w30 mobil1 esp koymaya karar verdim fiyati 110 tl civari.sahibindende biri satiyor 70 tl diyor normal kullanici dukkan falan degil hediye geldigini soyluyor.bu yagin sahtesi varmi nasil anlasilir eger orjinalse 4lt iyi fiyat almayi dusunuyorum
Herkese selamlar,
Aracımda Castrol EDGE 5W-30 kullanıyorum yazın sakin kullanımda yağ derecesi 110-120 arasını gösteriyor. MOTUL 300V 5W40, 20W60 düşünüyorum. 5W40 daha ağır basıyor. Sizce hangisini kullanmalıyım?
For those ten seconds or less, I'm free.
Osman Bey,
öncelikle çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Ben b5 kasa Audi 1.8T kullanıcısıyım. Dün aracımı aldım alalı ilk kez bir performans sürüşü yaptım. Aracım orjinal 185bin km'de ve türkiye'deki hatırı sayılır temizlikteki araçlardan biri. herşeyiyle stok halde.
aracımı test etmek üzere 2. vitesten itibaren 6500 rpm'lere kadar sıkıştırarak bir performans deneyimi yaptım. yol sık virajlı olduğundan bir türlü istediğim şekilde 4. vitesten 5'e geçemedim. arabam 4. vites 6300 rpm gibi bir devirde 207 km/h'yi gördü. tam 5'e alacak oluyorum viraj geliyordolayısıyla 20-25 dk boyunca 3-4. vites arası 5500-6500 rpm'lerde gezinip durdum. bir süre şehiriçi normal devirde dolaşıp eve gelip turboyu soğutmak üzere boşta beklemeye başlamıştım ki, sanıyorum kartere yağ inince aracın led göstergesinden bip sesi eşliğinde yağ basınç ikazı geldi. 40 saniye kadar turbonun soğumasını bekleyip kontağı kapadım. motoru kapattığımda yağ sıcaklığı göstergesi 90-100 santigrad derece civarındaydı. öyle aşırı bir ısınma da yoktu. yaklaşık 2 saat sonra inip yağ seviyesine baktım. zaten 1 hafta önce aracın yağ filtresi yağı falan değişmişti. Castrol 5w40 yağ kullandık. Fabrika tavsiyesi de 0w30 ya da 5w40 yağ kullanılması yönünde. yağ seviyesi yağ çubuğunun max seviyesinin biraz daha üzerindeydi. Sıkıştırmadan dolayı yağ basıncının yükseldiğini ve ikazı bu sebeple verdiğini düşünüp 20-25 kilometrelik normal devirde bir deneme sürüşüne çıktım yeniden. eve döndüğümde yeniden boşta 1-2dk bekledim bu kez ikaz lambası yanmadı.
sizce yağ seviyesi fazla olduğundan dolayı bu performans sürüşünün etkisiyle mi ikaz lambam yandı? yoksa başka bir arıza mı söz konusu olabilir?
Osman abi uzun süredir forumda yok, yağ sıcaklığı ile ilgili bir göstergeniz yok sanıyorum ? 90-100 santigrad dereceyi ölçtüğünüz zaman ne zamandı? Yani yağ bir miktar soğumuş muydu ?
Öyleyse sağ sıcaklığınız çok yükseldiğinden çok incelmiştir basınçla ilgili arıza lambası da yakabilir..
Soguk kısmına fazla takılmayın. Turkiyede batı bölgelerde gördüğümüz göreceğimiz 0 derece civarı olduğundan her yağ araçlarımızı korur. Şu an yaşadığım yerde -35 dereceleri görüyor kışın ve 5-30 yağ fabrikasyon yağ kullanılıyor gayet sorunsuz şekilde.
Emre Bey aracın orijinalinde yağ sıcaklık göstergesi var. ben yüksek hız yaptıktan yaklaşık 25-30 dakika sonra bu lambayı yaktı ve ben de yağ sıcaklığı göstergesine o zaman baktım açıkçası. Ancak Ankarayı biliyorsanız eğer yüksek hızı yaptıktan sonra bahçeli 7. caddeye doğru gittik oranın trafiği de malumunuzçok dur kalk olan bir yer fakat o dur kalklarda falan değil de bahçeliden ayrılıp koleje kadar gelip durduktan sonra lambayı yakması kafamı kurcalayan husus oldu. İlginize teşekkür ederim.
Abi Ankarayı yarım yamalak biliyorum açıkçası trafiği hakkında pek bir fikrim yok ama hem performanslı sürüş hemde dur kalk trafik yağ sıcaklığını arttırmaya birebir bildiğiniz gibi..
Yağ sıcaklığını aşırı yükseltmeye performanslı sürüşün ardından gelen trafik ancak yetmiş olabilir. Ardından da yükselen yağ sıcaklığı dolayısıyla yağ basıncınız düşmüştür ve arıza lambası ancak o zaman yanmıştır. (Bu durumda fazladan yağ konulmuş olması zaman kazandırmış size) Yerinizde olsam bir süre bacınç ve sıcaklığı sürekli kontrol ederdim.
Bence bir sıkıntı yoktur abi yinede daha tecrübeli abiler daha iyi bilebilir
Garantili davranmak lazim, yaglamanin sakasi olmaz. Daha once hic karteriniz acilip yag suzgeciniz degisti mi? Yag pompaniz sokulup kontrol edildi mi? 200bine yaklasmis bir arac, hele ki yaglamadan oturu uyari verdiyse bu rastlanti degildir diye dusunuyorum. Gerekli tum kontrolleri yaptirmanizi oneriyorum.
You call it turbo lag , i call it foreplay ...
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)