Karşınızda kimin olduğunu ne kadar bilgisi olduğunu bilmeden yüksek perdeden konuşmayın derim.
Ben (MQB) platformunu da o platformda üretilen araçların hangileri olduğunu da yol tutuş testlerinden aldıkları sonuçları da çok iyi biliyorum. Ancak sayın çok bilgili otomobil mühendisimiz acaba ACE platformu diye birşey duymamış mı? Ortak platform kullanıyor diye torsiyon çubuklu yolda ancak esp ile tutunabilen araçlar üretmek mi başarı yoksa aynı platform ile üretilen her aracın sınıfının sürüş dinamiklerine uygun olması mı başarı?
Siyah ile yazılan kısımlar nedeniyle işte Civic RS, Octavia ya da Leon'dan daha ağır. Ancak VW'nin asıl markasına dahil olan bağımsız süspansiyonlu 150 hp+ dsg Jetta ise Civic ile aynı ağırlığa sahip. Yani ne kadar kalite o kadar ağırlık. Bunu en iyi sizin bilmeniz gerekiyor. Gerçi hangi firmada ne mühendisi olarak çalıştığınızı bilmiyorum. Pozisyonunuz gereği bu konuda bilginiz olmaması normal de olabilir.
200 kg daha ağır bir araç geyik testinde rekor kırarken 200 kg daha hafif ve daha küçük boyutlara sahip bir araç yolda tutunamıyorsa işte o über süper süspansiyonların etkisi hissediliyor.
Bu konu uzamasın diye size yardım da edeyim bir önceki kasa Type-r da torsiyon çubukluydu ve bir sürü pist rekoru kırmıştı ama işte o da Honda grubuna ait olduğu için sizin işinize yarar mı bilmiyorum.
Allah razı olsun bende yumuşak plastiğin plastik olmadığını, imitasyon derininde nappa olduğunu zannediyordum.
Yalnız benim sorum Civic'in malzeme kalitesi değil C sınıfı ile B sınıfı araçların malzeme kaliteleri arasında ne gibi farklar olduğuydu.
Kelime oyunu yaptığım yok yukarıda yazdığım gibi bağımsız süspansiyonlu Jetta ile Civic Rs aynı ağırlığa sahip ise kalkıpta boyut olarak çok daha küçük ve alt yapı olarak malzemeden çalınabildiği kadar çalınmış araçlarla kıyaslamanın manası yok. Yol tutuş olarak Seat Leon ile karşılaştırılamayacak kadar iyi noktada olan araçlardan Focus neden bu kadar daha hafif olamıyor mesela? Araba üretmeyi mi bilmiyorlar?
Bir mühendisin kendi aracının motor gücünü tanımlarken 125 hp ve yazılımlı demesi gerçekten çok teknik bir bilgi olmuş. Yazılım atınca mı aracınız 125 hp oldu? Yok değilse neden 125 hp diyorsunuz?
Aracına yazılım atıp onun bununla kapışmalara girmeye çalışmak nasıl bir mantık bilmiyorum ama 10 boy fark atacağımı bilsem bile teknik verileri belli olmayan bir araç ile neden yarışmaya kalkayım? Stok haldeki ve yakın teknik verilerdeki araçlar haricinde yarışmak ile işim olmaz.
Tekrar tekrar yazıyorum 150 hp'lik Leon veya Golf ciddiye alıp yarışacağım araçlar değil.
Seat Leon sahiplerinin ısrarla birileri ile yarış yapma çabasını başka markalarda hiç görmemiştim. Hevesiniz kırılmasın diye söylüyorum Ankara'da olan varsa Civic hb ile yarış yapmak için Seat Leon FR arayan birini görmüştüm. İsterseniz onunla sizi iletişime sokayım. Yarışan iki tarafta hevesli olunca en azından işin tadı çıkar.
Yalnız en güzel soruya cevap vermemişsiniz. 150 hp TSI + DSG kombinasyonlu Golf ya da Leon'un kendi motor gücüne göre 160 km/s veya 400 metreye kadar iyi hızlanıp sonrasında akselerasyonu neden düşüyor? Bu hıza kadar Civic RS'in peşinden takip edip sonra 200 km/s hıza çıkana kadar nasıl ve neden 10 - 15 saniye fark yiyor?
Bir mühedis olarak teknik açıdan bunu izah edebilir misiniz?