.
Bu yonetmeligin degismesi cok sacma oldu. Ortalama Guc/tuketim ve fizibilite hesaplari yapilmadan kafalarina gore serbest birakmalarina bir elektrik teknisyeni olarak anlam veremiyorum. Zira sitede kac daire var, sitenin sayac panolarina sebekeden gelen ana besleme kablosunun kalinligi ve materyali nedir ? İnsaat oncesi elektrik projesindeki guc/kw hesabi nedir ? Sayac dagitim panolarindaki dagitim alanlarinda musaitlik ne durumda ? Bu gibi bir suru onemli detay var ve bunlar her site icin degisken. Tek 1 karar her yeri baglayamaz.
Atiyorum bir sitede 50 daire var, sayac panolari da projede 50 sayac/150sigorta (daire basi 3 sigorta) olarak duzenlenmistir. Bunun icin ayrilan alanda, panolaron sigabilecegi ve havalandirmali bir alandir.
Buraya kadar hersey guzel, simdi 50 dairelik site sakinlerinin ilk etapta 3 daire elektrikli arac satin aldi. Hic sorun yok mevcut panolara bu 3 dairenin kablosunu da ilave cikis sigortalarini da bir sekilde yerlestirebilirsin. Ancak ilerleyen zamanlarda elektrikli arac sahibi site sakinlerinin sayisi artmaya devam ettigi zaman o kablolari mevcut panolara girecek yer bulunamayacak. Sigortalari montajlayacak yer de bulunamayacak. Hadi 10 site sakini enerji aldi diyelim uzun vadede sebeken gelen ana besleme kablolarinda buyuk sorunlar yasanabilir. Ben de yapiyorum bu isleri ama bu karara bile bile ladesten baska birsey diyemiyorum.