sen yavas yavas typer larada sardın . ürkütücü :)
Printable View
2 lt clio yap rs tork gene 220 nm civarı olacak alırsın istegin kadar guc :)
hacim artıkca zaten dogal olarak tork alacan bol bol :)
o dedıgın na yuklu rs fılan ıs yapmaz ama turbo arabalara karşı,
kısada gıderde ust hızda yurumesı ıcın stabıl dusmeyen tork egrısı lazım.. vede az olmucak bu:D
m3 nası öle uzunda kopuo sanıosunuz, alette stabıl 7000lre kdr dusmeyen tork egrısı var, 3000de baslayıp sona kdr goturuyor, sora bıde tork onemsız dıoruz:D kalkıs yapmıozkı:D
OK o zaman en azından simdi yazacaklarımı anlarsın :)
Tork ve devir sayısı gücün bir bileşenedir .. Aracın torku yüksek demek kendinden daha güçlü bir aracı geçecek anlamına gelmez ama böyle bir kanı var . Tork sadece motorun hangi devirde ne kadar güç ürettigini ve tork egiriside güç egrisinin dikliği ve pürüzsüzlüğünü temsil eder .
O yuzden o aracın torku fazla geçer demek cahillik olur .
Eger gercekten incelemek istiyorsan bir aracın gücünü açarsın devir * güç egirisni oturur incelersin nerede peak yapıyor ne kadar güç üretiyor ve herseyden onemlisi rolling icin soyluyorum her vites sonu bir sonraki vitese gecerken guc egrisi nereden baslıyor nerede bitiyor ***** guc egrisi altında kalan yaptıgın iş oldugundan aracın gidiside bununla orantılı oluyor diyorum ben ..
O aracın torku dusuk top speed yapamaz diyen 230 nm tork ile gercek son hız 6. viteste 8400 devirlere gelen ep3 type r lar var onunda vites oranları ve lastik capını oturur hesaplarsan 250+ gercek hızlara denk geliyor peki simdi nasıl bu arac 230 nm max. tork ile bu hızlara cıkıyor :)
hayır aslında güç, tork ve devirin bileşimidir tanım olarak.
yani güç en basit şekilde elinizdeki tork miktarını ne kadar süratli iletebildiğinizdir.
dediğiniz gibi maksimum tork değeri her zaman için gücü ve hızlanmayı garanti etmez.
gerçi bunları forumdaki çoğu arkadaşımız biliyor. M3csl serkan da biliyor bu şekilde yazmanızı gerektirecek bişey yok.
vtes oranları önemli fakat tork yalan falan demek daha farklı anlamlara geliyor.zaten fabrikalar eğer şanzımanlarını motora uygun olarak yapmıyorlarsa zaten işe yaramaz,ama bu tork yalan anlamına gelmez burdan farklı anlamda çıkar
tork beygir gücünden daha fazla şey ifade eder tork eğrisine bakarak kapak işleyişini verimliliğini vs vs anlarsın aynı şeyi beygir gücü için söyleyemezsin,tork motorun iyi iş yapıp yapmadığının en önemli kanıtıdır.
birde şunu söylemek istiyorum kimse mühendis olsun olmasın mühendis olmakla ne çok bilgili oluyorsun nede az bilgili, bu tamamen kendini geliştirmekle alakalı, bu işleri yapanların %70-80i mühendis değil, fakat çoğu mühendisten çok çok daha iyi arge yapıp motor dinamiklerini bilen, müdahele edebilen insanlar o yüzdne yukarıdaki lafını biraz garip buldum
Son olarak Wrc lerde sabit neredeyse 500-550 nm tork var guc egiris dehset otesidir sanzımanlarını zaten saymıyorum arabanın yarı parası sanzıman baş aşşagı etaplarda F2 lere zamanında boyun egiyordu :)
F1 araclarıda nasıl oluyor 2,4 lt hacimden aldıkları 325-350 nm taş çatlasın maksimum tork ile o hızlara cıkıyorlar zaten anlamak mumkun degil :)
peki bir wrc aracı 1200+ kg iken bir f2 aracının 900 küsür kilo olduğunu söylememe gerek var mı. ki toprakta, yokuş yukarı etaplarda u virajlarda turbonun avanatjı belli.
zaten sadece panizzi geçti wrc leri bikaç kez. panizzinin yeteneği o büyük oranda.