Peki otomatik vites araçlarda nasıl yapıcaz bu işlemi ? Boşa atarsam şanzımanı katlederim.yokuş aşağı 6. vites Çubuk Belini indim hararet 60ın altına indi.O an aracımın tüketimi 0 mı ?
Peki otomatik vites araçlarda nasıl yapıcaz bu işlemi ? Boşa atarsam şanzımanı katlederim.yokuş aşağı 6. vites Çubuk Belini indim hararet 60ın altına indi.O an aracımın tüketimi 0 mı ?
#eksikpazar
okudum ama şurada yazanlarla ne kadar ilgisi var pek anlamadım
sadece yukarıda yazdığın şeyi kopyaladım, çünkü biz
uzun yol şöförü değiliz,
altımızda 35 tonluk tır yok motoru kapatmadan önce 10 dakika çalıştırıp bekleyelim
senede 200bin km de yapmıyoruz
madalyada istemiyoruz
en önemlisi "işin yakıt kısmı ile ilgileniyoruz"
olay basit
yokuş aşağı inerken boşa atarsan yakıt tüketirsin,
atmazsan tüketmezsin .
bundan birkaç yazım öncesinde net biçimde açıklamıştım
boşa atmakmı istiyorsun? eyvallah at o zaman .
ayrıca bu yazdığında gene hatalı :
3-4 bin devirde yakıt harcansın harcanmasın olıuşacak ısınma ve yıpranmayı göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum
burası önemli çünkü dediğimiz esnada enjektörler kapandığı için
hem yakıt tüketmiyorsun hemde araç boştaki gibi rölantide çalışmamış olduğundan dolayı ,motorun eskimemiş oluyor, patlama yok, stres yok ! , aşağıya boş boş inen ve çıkan pistonlardan başka birşey yok.
Güzel bir konu yeni fark ettim.
Bu cut-off olayını yıllardır denerim sürekli.
Uzun yolda sürekli denedim.
Birincisi civic 1,6 ies ile boşa atınca daha fazla yakıyorsunuz. Cut-ff ile alakasını orantısını bilemem ama bariz fazla yakıyor.
İkincisi en basit olay. cruise control ile yokuş iniyorsunuz aracın yakıtı kestiği belli hatta eğim azalır hızı korumak gerekirse aracın yakıt bastığını da anlıyorsunuz. araba hafif hafif gaz veriyor.
Ben uzun yolda ekonomi için ne boşa atarım ne de tamamen kompresyonda bırakırım. ( yıpranma ile alakasız olarak.) sürekli cruise ile giderim. yokuş aşağı boşa atsam 1 litre yakar.
komple gazdan çeksem4 km hafif eğim yol. araç illaki yavaşlayacak. cruise ile 90 km ye sabitlerim 3l/100 km ile arç devam eder. ilerde düzlükte hızlanmak için fazladan gaza basmam.
hatta arka arkaya iniş çıkışlar varsa hızı 110 120 130 gibi hızlara sabitlerim. araç 3000 rpm de daha az yakarak yokuş çıkıyor.
Şöyle bir örnek vereyim. İddaaya girdik. Arkadaş istenbul bursa çanakkale arası benim aracımla 6,5 litre ortalama tüketti. Hatta yokuşlarda çok yakıyor filan dedi. Ben de 5,5 altında yaktırırım dedim. Eşim bile inanmadı( bir yerde illa sabrım tükenir basarım gaza diye düşündü)
sonuç :
sürekli cruise ile giderek 4,8l/100km
Bence bilinmesi gereken bir konu. Mantığı kavranırsa tüketim değerleri çok düşürülür.
Ben bu yöntemle standart 1.6 ies ek kasa hondama tek depo ile 810 km yol yaptırdım. Çok ta kasmadım klimada açtım yeri geldiğinde. Sonuç şaşırtıcı. Bilinçli sürücü her zaman az yaktırır.
Öncelikle bu konu için gerçekten çok tşkler. ben 1.6 si aracımda inişlerde hep boşa atardım ama ufak bi denemeden sonra artık bu sistemi uygulamaya başlamıstık ve üstüne bu konu olunca emın oldum. bnm 3.20 ci araçta denedık herkez bılırkı bnm lerde devır saatının altında ayrıca bı devır göstergesı daha var orda baktıkkı bosta gıderken devir 1 lerde falan hatta daha fazla 5 e takıp denedık ve alttakı devır 0 larda bu da yakıt tuketımının daha az hatta olmadıgını gösterıo die düşünmüştük konuyuda okuyunca tam oldu.
bende kompresyonda gidiyorum ama uzun bi süre gitmek subaplara zararlımıdır?mesela dik bi bayır var 3.vites kompresyona bindirdim araba hızlandı bi süre ondan sonra da fren yaparak sabit hızla kompresyonda iniyorum mesela?3000-4000 rpm gibi
sübaplar daha kötü şartlarda da çalıştılar bişe olmaz rahat ol...
+ motorunuzu soğutursunuz bir nebze de olsa...
--
her geçen yıl bir önceki yılı aratır hale geldi zaman...
öyle bişey olsa benim sürekli sübapları kırmam lazım. En basitinden yeri geliyor çok dik yokuş aşağı 7 8 km motor freni ile iniyorum.
Yanlız Turbo ve atmosferik araçlarda farklı olabilir. Turbonun mantığını tam bilmiyorum.
sübapla ne alakası var
gaza basarak 5000 devir yapmakla gaza basmadan 5000 devir yapmakta bir fark yokki sübaplar açısından.
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
benim bildiğim bi bilgi ama ne yazıkki babama , dayıma , enişteme , amcama tanıdığım yaşı geçmiş insanlara bi türlü anlatamıyorum bu konuyu... hepsi boşa atma taraftarı....
Z3 Roadster
Golf Mk5 GTI
Geçende sanayideki ustam facede bir video paylaşmış orada gayet güzel anlatılmış bu olay araçla denemeye çıkmışlar açık ve net her şey ortada (bulabilirsem burada da paylaşırım), videoyu paylaşırken de bu anlatılan sadece 2011 model araçlarda oluyor yazmış, altında konuyu uzun uzun tartıştık ikna edemedim. Senin dediklerin teknik bilgi gerçeği yansıtmıyor dedi. Birlikte denemeye çıkacaz ondan sonra ne diyeceğini gerçekten merak diyorum.
Gel de anlat işte bunu
Adam senin araban 2011 seninkinde olur benim araba 2009 benimkinde olmuyor boşa atınca yakmıyor araba viteste yakar diyor. Yola çıkıp göstermekten başka yapacak bişeyim kalmadı baktım ikna olmuyor koy g.tne usta, çay yok mu çay diyecem napim![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)