yok aslında 3. maddeyi yanlış anlamışssınız biraz da ben yanlış anlatmışım. dururken ateşleme mecbur tabikide motor start/stop işleminden bahsetmek istedim.mesela dur kalklarda araç 5 snye durduğunda olduğu yerde motor stop etmeli hareket ettiğinde tekrar çalışmalı tam cut off tan bahsetmedm burda.toyota yeni araçlarına böyle bir sistem koymaya başlamış bir haberde okumuştum.bence şehir içi yakıt tüketimini baya düşürür bu sistem.
bosta 0la 5 arasinda viteste ise direk 0 gosteriyor yakit tuketim bidi bidisi arabada.......esas sehir icinde dusuk hizlarda hic gaza basmiyip vites yukselterek hizlanmak asiri ekonomik+gurultusuz oluyor
Recent Project: ''Sharky'' E36 323TI Turbo
Daily Drive: Mini Countryman Diesel
çok teşekkürler evet çok haklısın ben bunu şöle biliyordum arabayla yokuştan inerken boşa attıgımda yol bilgisayarı boştayken bile 1.2 lt benzin tükettiğimi söylüyordu ama vitesteyken ayağımı çekince otomatikkemen yol bilgisayarı 0lt tükettiğimi söylüyor herkezin bunu bilmesi gerekiyor
şimdi
kafalarda gereksiz düşünceler oluşuyor ,
bunlara hiç gerek yok ,
tamamı ve nasıl olduğunu ilk mesajda yazdım .
aslında sistem o kadar basitki ,
ne yokuşla ne bayırla ne eğimle alakası yok .
basit olarak ,
havada karada dağda bayırda veya dururken bile fark etmez
motor devri .... belli bir devire inene kadar yakıt kesilir .
ama tabi burada sizin ayağınızı gaz pedalından çekiyor olmanız lazım.
hiç gaza basmıyor olmanız şart .
vitesin boşta olmaması gerekiyor NEDEN ?
çünkü boşa atarsanız devir 1000 devirlere kadar iner
o zamanda cut off devrinin altına düştüğünüz için yakıt tekrar gönderilirki motor stop etmesin.
Aracı viteste tutuyoruzki motor devri çok aşağılara düşmesin.
Bu demek değilki bayır aşağıya 7000 devir in , motor devri 2000 rpm olsun yeter onun altına inme işte. gazada basma.
bu cut off sınır devri araçtan araca değişiyor ,
bazı araçlar 1500 rpm in altında yakıt yolluyor ,bazıları 1200 rpm..
vites aralarında bile anlık olarak yakıt kesilir ,
çünkü biz vites atarken dikkat edin ,
gazdan ayağımızı çekeriz motor kısa sürede olsa devir kaybederken yakıt gene kesilir .
nasıl hisetmiyoruzda nasıl anlamıyoruzda ,nasıl oluyorda
bunları geçin ,
siz gözünüzü açıp kapayıncaya kadar ECU 40 bin takla atıyor ,
cutoffa girin keyfinize bakın ,
geri kafalı insanlar gibi boşuna yakıt tüketmeyin ,,
peygamber vitesi kalkalı 30 sene oldu
unututum yazmayı ,
ben çoğu göstergemde ya yeşil ışık veya lcd ekranda ECO yazısı yazdırıyorum ,
wideband tan gelen veriyi kullanarak ,
biliyorsunuz cutt off sırasında afr 18 den daha yukarı çıkar ,
bu da benzinin kesildiğini gösterir ,
afr değeri 18 i geçince led yansın veya ekrana ECo yazısı ,çok faydalı oluyor .
Evet çok basit bir konu çokta yararlı lise mezunu bir insan rahatlıkla birkaç saniyede anlayabileceği kadar basit bir fizik kuralıAncak boşa atınca motor aktarıma bağlı olmadığından araç daha hızlı ilerliyor ve daha geç hızı kesiliyor ve vitese alıp gaz vermeniz daha geç oluyor birde işin bu yönü var.
Mesela rampadan 5.vites ile iniyorum rampa bittikten 200m sonra vitese alıp gaz veriyorsam boşa aldığımda araç motor bağlı olmadığından daha hızlı ilerlediğidnen 400-500m sonra vitese alıp gaz veriyorum. Bu sefer aradaki 200-300m farkta cut-off ile inen vitese alıp gaz verirken boşta inen halen boşta devam ediyor olacak
Kısaca durumdan duruma farkediyor hangi şeklin daha ekonomik olduğu.Sürücülerin bu cut-off olayından haberdar olup duruma göre uygulamasını kendisi yapması lazım. Ama mesela normal şehirde ilerlerken önünde trafik yavaşlıyorsa fren yapmak yerine daha önceden vites düşürerek yavaşlarsa ciddi ekonomi yapabilir.
Bence başka bir sorun var senin olayında. EECV lerde cutoff var..
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
bence her türlü overrun durumunda kesmesi lazım
mesela gaz pedalına belirli oranda bastığım bir durumda bir meyil iniş denk geldiğinde gaz pedalına aynı şekilde basmaya devam ettiğim değiştirmediğim halde 0.0lt/100km değerini okuyorum yol bilgisayarında.
yakıt kesilmese katalitik konvertörler mahfolurdu, ayrıca Cenk sende açık egzoz yokmu ? gaz kesince yakıtın kesilmiyorsa çata pata alev atman lazım![]()
TPS ayarı yokki fordlarda. TPS kalibrasyonunu falanda kendisi otomatik yapıyor. Ekstradan ayarlamana gerek yok yani.
Muhtemelen o bunu gözlemlediğinde manifoltunu değiştirmiş ve katalitik konvertörünü sökmüştü. Dolayısı ile O2 sensörlerinden dolayı arıza lambası zaten yanıyordu. ECU da cutoff yapmıyordu.. Sebepler sadece tahmin tabi ama benim arabamda eğer o2 kablolarını sökersem, cutoff iptal oluyor.
Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır. / Bayezid i Bistami
--..-.----.-..
Bosphorus Innovations - Water/ Methanol Injection Kits
http://tr.bosphorusinnovations.com/
facebook.com/BosphorusInnovations
instagram.com/bosphorus_innovations/
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)