rahmitanir Nickli Üyeden Alıntı
Aynen dediğin gibi ek yağ gerekti.
İlk yağ soğutucuyu taktığımda, yağ soğutucuyu montaj öncesi yağ ile doldurmuş olmama rağmen ilk çalıştırma sonrasında borulara dolan yağ kadar çubukta yağ düşmüştü, ekleme yapmıştık.
Termostat ile boruları sıfırdan taktığımdan, aynı durum yine oldu. Ama zaten montajdan emin olduktan sonra tüm yağı boşaltıp, sıfırdan yağ ve ceratec koydum. Yağ bakımı esnasında soğutucudaki yağ boşalmadığından, sadece borudakiler bir miktar geri çekilme oluyor. Onlardan ötürü 0.1-0.2 lt kadar ekstra yağ koymak gerekti.
Bu arada son olarak şunu ekleyeyim, yağ soğutucu içerisindeki yağın, araç kapatıldığında kartere süzülmesini sağlayacak şekilde dik tip ya da ters şekilde montaj yapılabilir. Ancak bu durumda her ilk marşta araç kısa süre de olsa yağsız kalma riski var. Bu da motor ömrüne ciddi risk. Yanlış montaj ile düşük yağ basıncından ötürü motor yiyen de olabiliyor. Bu sebeple genel kanı, soğutucu içerisindeki yağ kartere geri süzülmeyecek şekilde montaj en mantıklısı. Ve soğutucu içinde kalan 0.2 lt'lik eski yağın, eklenen 3.5 lt taze yağ ile bir şekilde kompanze edildiği, göz ardı edlebilir olduğu yönünde.
Pistte, soğutucu yokken, hava sıcaklığı 28C iken 10-60 yağ ile üçünc turda 130C'yi görüyordu. Yani ara soğutma yapmadan tek seans atamıyordum, daha doğrusu 130C'de soğutmaya geçmeyi her zaman için tercih ediyordum.
Şu an yağ soğutucu varken belki 5-50 yağa geçebilirim tabi. Ama araba için zaten önerilen OEM yağ 10-50. yani zaten soğuk çalışmaya etki eden "10" kısmı değişmediğinden, sıcak çalışmaya etki eden "60" kısmını değiştirmeyi çok elzem görmüyorum. Bunun bir sebebi de, Liqui Moly'nin 5-50 molygen olarak sanırım piyasada mevcut. Racetech olarak sadece 10-60 satışlarında var. Hem genel olarak liqui Moly'den memnun olduğumdan, hem de genel TJET camiasında 10-60 tercihi yüksek seviyede olduğundan 10-60 ile devam ediyorum.
Son olarak, çok değerli Tüvtürk çalışanlarının muhteşem değişken sorgulamalarından birisine örnek vermişsin. Memleket gerçeği deyip, geçiyorum artık.