Şimdi size faydalı olacağını düşündüğüm bir arıza tespit yönteminden ve yaşadığım sorunu nasıl çözdüğümden bahsetmek istiyorum. Belki birilerinin işine yarar. Ben bu yöntem sayesinde arızayı çok kısa sürede bulup çözdüm.
Aracımın park lambalarına ait sigorta sürekli atıyordu. 10'dan fazla sigorta değiştirdim ve sorunun araç içindeki tesisattan kaynaklandığını düşündüğüm için aracın içini tamamen söküp tekrar toplamak zorunda kaldım. Yaklaşık 3-4 saat boşa uğraşmış oldum.
Peki neden içini dağıttım? Çünkü aracı topladıktan hemen sonra bu arıza ortaya çıktı. Ben de arka park lambalarına giden kablolardan birini sıkıştırıp ezdiğimi düşündüm. Meğer sorun bambaşkaymış.
Eğer bir sigortanız sürekli atıyorsa, öncelikle o sigortanın hangi hattı koruduğunu bilmeniz gerekiyor. Daha sonra atmış (kopuk) bir sigortanın iki bacağına yaklaşık 1 metre uzunluğunda iki kablo lehimleyin. Bu kabloların diğer ucunu ise 21 W'lık klasik bir stop ampulüne lehimleyin. Burada LED ampul kullanmayın.
Hazırladığınız bu düzeneği sigorta yerine takın. Eğer ampul sürekli yanıyorsa, o hatta kısa devre var demektir. Bundan sonra yaptığınız işleme veya sigortanın beslediği hatta göre kabloları ve soketleri tek tek hareket ettirin, bükün ve gözlem yapın. Ampulün söndüğü veya parlaklığının değiştiği noktada büyük ihtimalle arızanın olduğu yeri bulmuş olursunuz.
Benim örneğimde park lambasının soketini lehimleyip makaronla izole etmiştim. İşçiliğimin düzgün olduğunu düşünüp hiç şüphelenmemiştim.
Fakat çok damarlı kablonun iki adet saç teli inceliğindeki telini lehimleyememişim. Bu teller zamanla makaronu delerek birbirine temas etmiş ve sigortanın sürekli atmasına neden olmuş. Yukarıdaki yöntem sayesinde bu arızayı çok hızlı ve zahmetsiz bir şekilde tespit edip çözdüm.
Belki bunun daha pratik yöntemleri de vardır. Ancak beni sonuca ulaştıran yöntem bu olduğu için, benzer bir sorun yaşayanlara yardımcı olması adına paylaşmak istedim. Umarım birilerinin işine yarar
https://youtube.com/shorts/MZd3b1sLM...bP784lvI1VZlM2