Herkese merhabalar. Yıllardır aktif değildim forumda, uzaktan takip ediyordum, Aktif olmadığım yıllar içerisinde VTi, 106GTi, 207 GT, 1.4is Turbo Sohc Vtec, EgK24 dahil birçok araca bindim. Şuan güncel aracım geçmişi ile bilinen, genel itibariyle bilinçli ellerde kalmış fakat biraz ilgiye muhtaç olan YP172 plakalı Ph1 Clio Rs.
Fazla uzatmadan yaptıklarımı paylaşıp, yapılacak olanları da vakti gelince paylaşacağım söylemek isterim.
Aracın güncel km'si 185bin şuan, en son sahibi olan arkadaşımız 4 senedir biniyordu, 3 haftadır da bende.
Aracı aldıktan sonra ilk iş kompresyonları ölçtürdüm hepsi eşit ve olması gereken değerlere yakın çıktı. Bunu kafadan silince eksikleri listeledik ve yapmaya başladık.
Rolanti motoru klasik sorunumuzdu, onu sıfırladım. Ateşleme bobini sıfırdı arızalı olmamasına rağmen, titizlikten dolayı bujileri oem Megan 2 RS olarak, buji kablolarını da daha kalın olanları ile sıfırladım. Böylece ateşleme ekipmanlarını komple sıfırladım.
Akü de eski ve dolum yapılmış idi, sıfır olarak değiştirdim, sıfır krank filtresi aldım. Aynı zamanda ön cam yolcu tarafı çıtanın üst kısmı kopmuştu, kaçamaz, sıfır aldım onu da.
Daha sonra emme ve kelebek contalarını İAT düşürmek için teflon olarak kestirdim. Hazır emmeler sökülmüşken yalama olan civata yerlerini tornacıda yaptırdım, kaynaklı olan yağ tevzi parçasını sıfır orijinal olarak aldım. Keza orta içte kalan oval manifold contasını ve vanos contasını da orijinal olarak sıfır aldım. Tüm işlerden sonra filtreye oda yapıp hava portu ile destekledim. İnşallah filtresini de sıfırlayacağım.
Bu sırada su eksiltmem vardı az az, sebebi fotoğraflarda göreceğiniz üzere 24 yıldır görevini yürüten orijinal radyatörümüzün kaçırmasıydı. Onu da sıfırladık, tabii eksik bırakmam ateşlemedeki gibi tüm unsurlarını sıfırladım�� Orijinal su kabı ve kapağı da hayırladıktan sonra Motul marka antifriz ile sorunumuz ortadan kalktı şükür.
Vites geçişlerinde ayarsızlık vardı, levyeden onu ayarlattım ve liftteyken kontrol sırasında geri vites müşürü ile sağ aks keçesinin kaçırdığı görüldü. Onları da sıfır aldım tabiki, henüz takamadım lakin. En son plaka aydınlatmasını sıfırlayıp taktım.
Geliştirme, iyileştirme ve yenileme olarak süreç devam edecek nasipse��
Araçta sadece filtre, egzos, hafif krank kasnağı, 70mm Tessa kelebek ve orijinal olan manifoldun kelebek takılan boğaz kısmı ile hemen iç kısmındaki portları genişletilmiş PPR Motorsport tarafından. Arkalarda 1.5cm spacer mevcut. Motor içinde HillPower hava filtre redüksiyonu ve MTC'nin su hortumları var. Yürüyende arka Eibach yay, önde ise coilover var yerli yapım.
(Üst kapak, alt emme manifoldu ve üst emme manifoldun kolları tamamen orijinal)
![]()