User Tag List

12 sonuçtan 1 ile 12 arası

Konu: Tesadüfen 2014 F20 M Sport N13

GuneyOnur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Tesadüfen 2014 F20 M Sport N13

Öncelikle herkese merhabalar,

İş dolayısı ile kullandığım 2021 Ford Tourneo Courier aracımı Trinksat'a piyasaya yakın bir fiyata verip vedalaştıktan sonra hanım ve benim ortak kullanabileceğimiz otomatik araç arayışı içerisine girdim. Dizel sorunlarından sıkıldığımdan dolayı (partikül, kalitesiz yakıt sorunu, enjektör vs.) ve artık fazla kilometre yapmayacağımdan benzinli bir araç istiyordum.

Anneme aldığım Golf 7'nin de nedense tat vermemesinden (kronik sorunlar) o ara bir arkadaşımda bulunan 1.4 TSI Polo BlueGt araca da baktım almaya niyetlendim. Kendisinin 1 gün sonra satmaktan vazgeçmesinden dolayı o planda yattı maalesef ki.

Bir arkadaşımın 2024 Opel Corsa 1.2 aracını övdüğü için aklım bir ara onlarla çelinmedi değil hem yeni olacaktı hem de sanayiyle uğraşmayacaktım. Öylede olacaktı aslında akşam 1-2 araç favoriledim Borusan Next'e gidip ertesi sabah alacaktım. Fakat işim Otomobil Yedek Parça olduğundan zaten sanayiden çıkamadığımızdan ve kaşıntı tutup illa F20'de bakayım dedim ama çoğu ya fiyat tutmuyordu yada haşattı ve n13 korkutuyordu açıkcası.

Corsa baktıktan sonra ilanlara göz gezdirirken 2014 model orijinal M paket 80.000km'de ilk sahibinden silecek değişimlerine kadar Kosifler bakımlı, 16 kışlık jant lastiğine, Kosiflerde depolanan 17 m yazlık jant lastiğine kadar durduğunu duyunca hemen mesaj attım. Yine de Sabah Corsa almak için yola çıkacağımın planını yaparak yattım. Sabah uyandığımda teklif ettiğim fiyata olumlu yanıt aldığımı görünce Corsayı hemen unutup Sakarya'da çok sevdiğim dostum BMW Servisi arkadaşımı aradım durumu anlattım. Bakacağım 1-2 yer olduğunu kaçırmamam gerektiğini direk gidip almamı söyledi. Neyse hızlı bir telefon trafiğinin ardından araca ulaştık.

Kapalı garajda şansıma 3-4 tane aynı renk araçtan bulunuyordu. Her köşeyi döndüğümde işte bu diyordum fakat yanılıyordum. En son köşeye saklanmış bu aracı görünce dıştan görür görmez okeyledim. İçini açarken o sıfır kokusunun suratıma çarpmasıyla Corsa hayalinden tekrardan vazgeçerek direk bir marş yapıp sesini duyup 1-2 tur attıktan sonra noterin yolunu tuttuk. 1-2 talihsiz olay geçti başımızdan aslında almamak için bir işaret miydi bilmiyorum ama yine de vazgeçmeden aracın satışını aldım.

Bu arada araçta 100k tramer mevcut. 75k yeni tarihli, 25k eski tarihli. Sol ön çamurluk, sol ön kapı değişim. Sağ arka kapı, sağ arka çamurluk boyalı. Kapalı otopark dar olduğundan araç sahibinin eşi sürtmelerden dolayı yetkili serviste yaptırmış hal böyle olunca tramer'de biraz uçmuş tabii ki.

Aldıktan sonra direk Sakarya'ya yola koyulup arkadaşımın servisinde yaptıklarımız;

Yağ ve filtre bakımları
    Ön krank keçe değişimi
    Şanzıman yağı (ZF)
    Şanzıman karteri (ZF)
    Akü değişimi (ilk aküsüymüş)
    Buji değişimi
    Silecek değişimi

Bunlardan sonra şimdilik keyifle biniyorum. Herkes n13 motorundan şikayetçi ben fazlasıyla memnunum. Yakıt 90-100 sabit hızda 5.3-5.5lara kadar iniyor. Şehiriçi'de genelde 7.5-8 arası yakıyor.

Yalnız tek bir sorunumuz var geçtiğimiz günlerde kışlık jant lastikten, yazlık jant lastiğe geçtikten sonra lastik basınç uyarısı vermeye başladı. Sensörleri yeniden kodlattım geçmedi. Eski bir arıza sol ön tekerlek sinyalini alamıyor diyordu sol ön lastik sensörünü değiştirdim. Şimdilik lamba yanmıyor. Bu araçlarda normalde RDC anteni varmış fakat benim araçta yok ABS üzerinden ölçüyormuş galiba. Rivayetlere göre ya sol ön rulman manyetiği bozuldu değişmesi gerekiyor dendi veya yabancı forumlardada araç altında bir ABS beyni var onunla alakalı bir şey olabilir deniyor fakat fazla kurcalamayacağım en kötü beyinden arızayı kapatır devam ederim çünkü lastiklerim RFT ve sıfır.

Yapmak istediklerim orijinal lastik ölçüleri önler 225-45-17 arkalar ise 245-40-17 arkalara 1.5cm spacer, eibach yay veya jomblue coil olabilir şimdilik sadece düşünce aşamasındayım.

Neyse fazla kafanızı şişirdim sanırım ben fotoğraflara geçeyim en iyisi

16 kışlıklarla garajdayız

17'lerle son hali;

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Görüş, öneri ve tavsiyelerinize açığım. Keyifli forumlar dilerim.
    Konu GuneyOnur tarafından (30-06-2026 Saat 14:33 ) değiştirilmiştir.

SinanAdalı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bir kaç aydır bir üst kasasından bakıyorum. Benzinli araba seviyorum fakat günlük bindiğimden klasik problemleri yada süpriz istemediğimden 1.16d yöneldim bende beygir fakiri Maşallah araç gerçekten güzel. Kazasız belasız..

Olurda bi an benzinliye kayarsa aklım şu nokta olarak bakılacak yerleri yazar mısınız
    İyilik kolay.. kötülük gayret gerektirir.Ben tembel sanılacak kadar kolaycıyım..azimle sıçan ancak sıçmış olur, taşı matkap deler..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı SinanAdalı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bir kaç aydır bir üst kasasından bakıyorum. Benzinli araba seviyorum fakat günlük bindiğimden klasik problemleri yada süpriz istemediğimden 1.16d yöneldim bende beygir fakiri Maşallah araç gerçekten güzel. Kazasız belasız..

Olurda bi an benzinliye kayarsa aklım şu nokta olarak bakılacak yerleri yazar mısınız
    3 silindire ön yargım olduğundan birde gerçekten beygir fakiri olduğu için 4 silindir kadar tatmin etmeyeceğini düşünerek bende benzinliye yöneldim abi. İstanbul'da şehiriçi kullanıyorum çok trafiğe girmiyorsan benzinli tercih edebilirsin. Dizelde turbo sorunu ve railden beyine kadar giden mazot sızıntısını duyunca direk vazgeçmiştim.

Benzinlide dikkat edilecek husus soğukken devir düşene kadar titreme yapıyor bu hepsinde var aracı soğukken çalıştırıp bi' 5-10 dakika ısınana kadar gezip durduğunuzda titrememesi gerek ve gaza basınca duman atmaması gerek. Külbütör kapağıda standart yağ kaçakları oluyor kenardan çok fazla olmaması gerekiyor çok fazlaysa külbütör kapak değişir. Onun haricinde 100-120k arası ise km zincir değişiminide sorun, su hortumlarına bakın kaçak vs. var mı çünkü n13 motor sıcağı seviyor ve sıcak çalışıyor tek sorun hortum ve plastik parçaların bu sıcağa fazla dayanmaması.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ha peugeotun n13'ü ha puretech'i. Uzak durmak lazım. Umarım sorun yaşamazsınız.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı livaneli Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ha peugeotun n13'ü ha puretech'i. Uzak durmak lazım. Umarım sorun yaşamazsınız.
    İnşallah abi temennim o yönde. Parçalar elimizin altında ustamızda sağlam bakalım kısmet diyelim Zaten 120-130k civarında satmayı planlıyorum.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hayırlı olsun. Eski bir B37 f20 lci kullanıcısıyım. N13 kronikleri olan bie motor fakat bir o kadar da keyifli.
    Style 460 jantlar da çok klas bir model fakat ebatlardan kaynaklı biraz pahalı lastik fiyatları. Düşünürseniz eski aracımdan kalan orijinal lastik basınç sensörlerini uygun fiyattan verebilirim. Her yaz kış takmakla uğraşmazsınız

Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    N13 parçaları zibil. Elli bin km kullandım her beş binde bir yağ değiştirdim. İki bakımda bir buji değiştirdim. Molygen 5-40 kullandım. Yanımda dv diyaframıyla gezdim yırtıldığında kendim değiştirdim. Aldığım gün yazılım yaptırdım şanzımanla beraber. Isınmasına soğumasına dikkat ettim. Hiç sorun yaşamadım. İlgi isteyen bir motor. Kesinlikle yazılımla binilmesi gerekiyor. Benim tek sıkıntım frendi frenden yüzüm gülmedi.

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    67 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ertantamer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    N13 parçaları zibil. Elli bin km kullandım her beş binde bir yağ değiştirdim. İki bakımda bir buji değiştirdim. Molygen 5-40 kullandım. Yanımda dv diyaframıyla gezdim yırtıldığında kendim değiştirdim. Aldığım gün yazılım yaptırdım şanzımanla beraber. Isınmasına soğumasına dikkat ettim. Hiç sorun yaşamadım. İlgi isteyen bir motor. Kesinlikle yazılımla binilmesi gerekiyor. Benim tek sıkıntım frendi frenden yüzüm gülmedi.
    forge dv vs alınırsa yırtılma derdide olmuyor

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı onursumer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    forge dv vs alınırsa yırtılma derdide olmuyor
    Forge dv pahalı gelmişti. Diyafram 200-300 lira bir şeydi.

mrtkap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GuneyOnur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    3 silindire ön yargım olduğundan birde gerçekten beygir fakiri olduğu için 4 silindir kadar tatmin etmeyeceğini düşünerek bende benzinliye yöneldim abi. İstanbul'da şehiriçi kullanıyorum çok trafiğe girmiyorsan benzinli tercih edebilirsin. Dizelde turbo sorunu ve railden beyine kadar giden mazot sızıntısını duyunca direk vazgeçmiştim.

Benzinlide dikkat edilecek husus soğukken devir düşene kadar titreme yapıyor bu hepsinde var aracı soğukken çalıştırıp bi' 5-10 dakika ısınana kadar gezip durduğunuzda titrememesi gerek ve gaza basınca duman atmaması gerek. Külbütör kapağıda standart yağ kaçakları oluyor kenardan çok fazla olmaması gerekiyor çok fazlaysa külbütör kapak değişir. Onun haricinde 100-120k arası ise km zincir değişiminide sorun, su hortumlarına bakın kaçak vs. var mı çünkü n13 motor sıcağı seviyor ve sıcak çalışıyor tek sorun hortum ve plastik parçaların bu sıcağa fazla dayanmaması.
    Hayırlı olsun aracınız. B37 dizelde turbo problemi yok, tek kroniği rail hattından beyne mazot basma, güncel tüm dizel BMW'lerde yaşanabilen bir sorun (B37, B47, B57).

Her bakımda ısı sensörüne bakıp nem kontrolü yapılarak sorun yaşanmadan önlenebiliyor. Rail basınç sensörü ve ısı sensörü değişimiyle sorun gideriliyor, ortalama fiyat 10.000tl. B38 ve N13 kroniklerini göz önünde bulundurunca en dertsiz kombin F20'de.
    Konu mrtkap tarafından (04-06-2026 Saat 16:35 ) değiştirilmiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı gokhan g. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hayırlı olsun. Eski bir B37 f20 lci kullanıcısıyım. N13 kronikleri olan bie motor fakat bir o kadar da keyifli.
    Style 460 jantlar da çok klas bir model fakat ebatlardan kaynaklı biraz pahalı lastik fiyatları. Düşünürseniz eski aracımdan kalan orijinal lastik basınç sensörlerini uygun fiyattan verebilirim. Her yaz kış takmakla uğraşmazsınız
    Teşekkür ederim. Gerçekten bence N13 temiz ise keyifli bir motor. Kışlıklarda da sensör mevcut bunlarda da mevcut. Parçacı olduğum için sol önden arıza veriyordu aralıklı değiştirdim. 2 haftadır 1 kere yaktı arızayı sonrasında sıfırlayıp yine devam ettim şuan ses seda yok. Bakalım sağ arkayıda değiştirme niyetim var diğer lastiklerden daha az gösteriyor havayı bazen aynı gösteriyor. Şimdilik bir sorun yok. Lastik veya sensörden olup olmadığını muhtemelen kışlıkları taktığımda anlayacağım.

Alıntı ertantamer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evet aslında N13 tercih etmemin sebebi parçası bol ve fiyatlarında aşırı pahalı olmamasıydı açıkcası. Bende genelde 5-7 bin arası yağını değiştireceğim hatta şuan 5 bin oldu bile. Yağ olarakta Motul kullanıyorum tüm araçlarıma bir sorun yaşamadım. Forge DV düşünüyorum şimdilik muhtemelen kışa doğru yapabilirim. Termostat yazılımı ve Stage 1 yazılım için çok kararsız kaldım orijinalliği bozup bozmamak açısından. Frenler evet biraz zayıf kalıyor gibi.

Alıntı mrtkap Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Hayırlı olsun aracınız. B37 dizelde turbo problemi yok, tek kroniği rail hattından beyne mazot basma, güncel tüm dizel BMW'lerde yaşanabilen bir sorun (B37, B47, B57).

Her bakımda ısı sensörüne bakıp nem kontrolü yapılarak sorun yaşanmadan önlenebiliyor. Rail basınç sensörü ve ısı sensörü değişimiyle sorun gideriliyor, ortalama fiyat 10.000tl. B38 ve N13 kroniklerini göz önünde bulundurunca en dertsiz kombin F20'de.
    Teşekkür ederim. Haklısınız temiz bakılmış ve bakılan bir N13'de gerçekten forumlardan ve facebook gruplarından araştırmalarıma göre gerçekten sorun çıkarmıyor. Birde dizelden uzaklaşma sebebim partikül vs. ziyade 3 Silindir olması o konuda biraz eski kafayla bakıyorum o yüzden N13 tercih ettim şimdilik memnunum bakalım.

mrtkap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GuneyOnur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkür ederim. Gerçekten bence N13 temiz ise keyifli bir motor. Kışlıklarda da sensör mevcut bunlarda da mevcut. Parçacı olduğum için sol önden arıza veriyordu aralıklı değiştirdim. 2 haftadır 1 kere yaktı arızayı sonrasında sıfırlayıp yine devam ettim şuan ses seda yok. Bakalım sağ arkayıda değiştirme niyetim var diğer lastiklerden daha az gösteriyor havayı bazen aynı gösteriyor. Şimdilik bir sorun yok. Lastik veya sensörden olup olmadığını muhtemelen kışlıkları taktığımda anlayacağım.

Evet aslında N13 tercih etmemin sebebi parçası bol ve fiyatlarında aşırı pahalı olmamasıydı açıkcası. Bende genelde 5-7 bin arası yağını değiştireceğim hatta şuan 5 bin oldu bile. Yağ olarakta Motul kullanıyorum tüm araçlarıma bir sorun yaşamadım. Forge DV düşünüyorum şimdilik muhtemelen kışa doğru yapabilirim. Termostat yazılımı ve Stage 1 yazılım için çok kararsız kaldım orijinalliği bozup bozmamak açısından. Frenler evet biraz zayıf kalıyor gibi.

Teşekkür ederim. Haklısınız temiz bakılmış ve bakılan bir N13'de gerçekten forumlardan ve facebook gruplarından araştırmalarıma göre gerçekten sorun çıkarmıyor. Birde dizelden uzaklaşma sebebim partikül vs. ziyade 3 Silindir olması o konuda biraz eski kafayla bakıyorum o yüzden N13 tercih ettim şimdilik memnunum bakalım.
    Aslında N13'ten ziyade B37'den bahsetmiştim

Maalesef N13 100.000 km'den sonra irili ufaklı çoğu soruna gebe, yine de parasına göre kesinlikle çok güzel araçlar. Kazasız belasız kullanın

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler