Evet asiriya kacabilirsiniz, sarisin kizlar vs disinda :D Hakan sende yazabilirsin goruslerini su durumda senden bile korkmuyorum :D
Printable View
Evet asiriya kacabilirsiniz, sarisin kizlar vs disinda :D Hakan sende yazabilirsin goruslerini su durumda senden bile korkmuyorum :D
Dükkan acıyoruz galiba :)
Hadi bir detailing zinciri oluşturalım :D
http://www.techturkey.com/forum/deta...il-olmali.html
iş görücekdir.
bence herşeyden önce hızlı, temiz ve (yaptıgı işe göre )uygun fiyatlı olmalı.
diğerleri biraz teferruat kalıyor seçerken bunlara dikkat ediyorum
20 lira gibi sembolık bir rakam olmamalı mesela bi arac yıkamanın maliyeti 5 lirayı geçmiyor çünkü
Yikama bittikten sonra elime bez almaya gerek kalmasin.
Lastiklere parlatici bol surulsun :D
Yikamadan sonra jest olsun diye fis fis hizli cila yapilabilir sip sak.
Aracin ici supurulurken paspaslar kaldirilip evin halisi supurulur gibi detayli alinsin.
çamurlu offroad araçları için de bi bölüm bi alan bişey koyun be onurcan:D
Kendi arabası gibi özensin yeter :)
Arkadaşa katılıyorum sezonda off road araçları için bir bölüm kesinlikle çok mantıklı olur.
Herkesin goruslerini dikkatlice okuyorum. Cevaplari sonra yazacagim
O baslik yikama ile alakali, ben sadece yikama icin sormuyorum. Sadece yikama olarak bakmayin, detayli temizlik olarakta bakin. Ayrica sadece isciligi ve fiyati da dusunmeyin, mekandan beklentileriniz nedir mesela? Soyle bir konsept olsun, su tarz bir alan olsun ben geldigimde soyle olsun gibi fikirleriniz varsa paylasirsaniz sevinirim.
maliyeti 5 lira dahi tutmayan bir yıkama için 20-25 gibi komik rakamlar önerildikten sonra ve her yıkamadan sonra nemli bezle tekrar sileceğime 2 kova su 3-5 bez işimi fazlasıyla görür :D cillop gibi yaparım,yapıyorumda...
Kısacası uçuk fiyat istemiyoruz ve az da olsa özenli iş istiyoruz..
Arappazar yıkama tiksindirtiyor, bir kere karşılaşılsa bile o adam bir daha gelmez. leke kalmışsa vs hiç tekrar gidilesi gelmiyor. Sözün özü, özen şart !
Kararmış silme bezleri kullanılmasın.
yıkama sonrası 20 tl verip yalapşap yapıldığını görmemek ayrıca kesinlikle paspas üstüne kağıt konulmasını ve koku takılmasını beklerim mesela
yani 20 tl alıyosan 20 tl nin hakkını görmek isterim göremiyosam ikinciye orada araç yıkatmam :)
o konuda konsepte dair bişilerde yazılmış başlıga takılma onurcan 3 sene önce bu kadar çok detaling kelimesi kullanılmıyordu :)
yıkamanın bide lokasyonu cok önemli,
detaylı temizlikdede arabayı bırak ordan eve yada işe dön olayına bi çözüm olmalı, ya bir araç verilmeli yada kişiyi bi yerlere bırakmak lazım diye düşünüyorum :)
davlumbazlar mat olucak,lastikler parlıcak,aynanın altından araba hareket edince damlalar akmıcak, ben tekrar elime havlu almıcam kısaca:D çok ütopik yıkama ücreti olmucak olabildiğincede merkez yerde olmalı,bahşiş uğruna çalışanlar sallamamazlık yapmıcak zaten memnun kalan adam bahşişini her türlü verir. dün gece konuşmuştuk anlattığın şekilde uygulamalarla eğer çalışanlarda iyiyse zaten memnun kalmayanda olmaz,müşteriside eksik olmaz:) içinde araç sahipleri araçları temizlik yapılırken cafe tarzı ufak en azından 10-15 kişinin aynı anda oturabilceği bir yerde olursa gayet güzel olur:)
hiçbir yıkamacı ticari kaygılardan dolayı benim kadar iyi yıkayamayacağı için benim beklentim kendi yıkamak isteyenlere bu imkanı sağlaması ayrıca polisaj içinde saatlik olarak kapalı yer kiralaması
Kendim yıkama yapabilmeliyim, araç altını yıkatabilmeliyim, lastikler ve jantlar çok krilendiğinde söküp 4 bir tarafını yıkayabilmeliyim.
Yanımda getirdiğim ürünleri dilediğim gibi kullanabilmeliyim.
Foam lance kullanma imkanı olmalı ki, aldığım şampuanları rahat rahat efektif şekilde kullanayım.
Buharla temizlik imkanıda olmalı ki, bazı noktaları zahmetsizce temizleyebileyim.
Eşiyle ve çocuğu ile gelenlerin sıkılmayacağı bir bekleme bölümü olmalı.
Kullanılan bezlerin sürekli temiz kalması için yıkama ve kurutma makinası olması lazım ve kısa programda bu makinaları bende ücreti karşılığı kullanabilmeliyim.
Pnömatik polisaj makinalarından da isterim.
Diğer teçhizatları sen zaten biliyorsun, aklıma geldikçe yazarım. Şimdiden hayırlı olsun :)
Belaltına vurduğu bezi diğer yerlere kullanmasın, temiz ve düzgün bezler kullansın.
Ön camı sildiği bez ile kaportayı silip sonra tekrar diğer camları silmesin.
Yoğunlukta var mı bunu yapabilecek yer, varsada 1 elin parmaklarını geçmez herhalde
yıkamada tahammül edemediklerim;
*yarım yamalak yıkamak. jant içinde kir kalması, marşpiyel altı ve kapı aralarında toz kir kalması.
*2-3 tane kurulama bezi olup, yarım yamalak yıkanan çamurlu arabayı bile onla kurulayıp o bezle başka arabaların da kurulanması.
*yıkama esnasında üstten başlayıp aşağıya doğru şampuanlama yapılmaması. yani adam arka tamponun altından başlıyor yıkama eldivenini gezdirmeye C sütunundan devam edip arka kapıdan devam ediyor.
*camları içeriden sileceği zaman,dışarıyı kuruladığı nemli bez ile silmemeli çünkü kışın bu direk buhara sebep oluyor. cam bezleri ve cam temizleme sıvısı ayrı olmalı.
*en tahammül edemediğim nokta ise, sıkılmaktan içi geçmiş kurulama bezinin yere atılıp yerde tazzikli su ile "kurulamaya hazır" hale getirilmesi. sadece bu sebeple asla oto yıkamalara gitmiyorum evimde 2 buçuk saat kendim yıkıyorum. şu hareketi yapmadan kurulama bezi kullanmak mümkün olamaz mı allah aşkına bir oto yıkamada?
Kesinlikle 2. ciye elime bez almamalıyım bekleme salonundan araç yıkama yerleri net görülmeli. Araç yıkama ve kurulama aşamasında kapalı mekanda olmalı.
Aracını kendi yıkamak isteyenler için kiralama yapılabilecek bir alan şart bence.
Kullanılan ürünlerin kesinlikle müşterinin görebileceği bir standı olmalı. Ne marka kullanılıyor açık ve net olmalı.
PS3te GT5, Xboxta Forza oynayalım aracımız yıkanırken. En olmadı Langırt falanda olur ;)
müşterinin online olarak rezervasyon yapabileceği bir sistemi olmalı.Nefret ediyorum çok sıra var diye yıkama yıkama dolaşıp yine ilk gittiğim yıkamanın sırasına girmekten.
lift yada kanal olmalı mesela kesınlıkle düz ayak girişi olmalı
Arabami kimse benden iyi yikayamacagini/kurulayamayacagini bildigimden kendin yika bokumu acsinlar yeter.ben ayni parayi vetirim
arabayı eşim de götürse rahatsız olmamalı.. bekleme alanı hastane temizliğinde olmalı
yazılanlara ek olarak;
arabanın içini temizleyecek eleman hemen cd çalara sarılmasın, mümkünse arabamı bıraktığım yerden alabileyim (ya da en azından gözümün önünde aragazla "bağırta bağırta" ordan oraya çekmesin arabayı) koltukları yavaş çeksin ileri geri, arabayı silerken mesaj geldiğinde arabamın üzerine oturmasın vs vs.
aracı silerken diğer eliyle kaportaya dokunmaması sildiği yerde iz bırakmaması lazım.
Söylemek istediğim birçok şey söylenmiş. Bunlara ek olarak detaylı temizlikte havalandırma ızgaralarının içi, etrafı boşluklu çeşitli düğmelerin -bagaj ve kaput açma gibi- kenarı köşesi, eşya ceplerinin içi, etrafı, ve aklıma gelmeyen araç içindeki bu tarz küçük detayların hepsinin temizlenmesini beklerim. 400 lira para verip havalandırma ızgaralarına kürdan kulak çöpü vb ile girişmek koyuyor :D
Yıkamaya gelen müşterilerin sıkılmayacagı bir ortam ve kendi araçlarını yıkamaya olanak sağlayan bölüm hazırlanmalı
İç plastik aksama ne olduğu belirsiz parlatıcıları bol bol sürmesin,
her torpido açışımda parmaklarıma vıcık vıcık kaygan parlatıcı bulaşmasın
el freni, direksiyon, iç kapı açma yerlerine de sürmesin bu bol bulduğu nesneyi
acıbademde autocix var memnunum ama sırası çok fazla ve girişi yerin altında.Oraya şimdi yüksek halimle rahat giriyorumda sonra basınca biraz zor girerim
3-5 kişi harici bahçeşehir sonax a geleniniz varmı (yada diğer sonaxlarda boylemi ) bilmioym ama benim cok hosuma gidiyor sahipleri cana yakın sürekli kosturuyolar ic mekanında ligtv sinden osuna busuna herşeyi mevcut
yine gelenler bilir bogazkoydeki arkadaslarımın yıkaması valla yıkama yardım yataklık herşeye gidiyorm :D langırtı yumruk attıgın zımbırtı falanda var istersen gir yıka kendin
olabilicek seyler i cam kapı içi ve kaporta bezleri ayrı da olmalı buarada ..
bende degil ama cogu insanda koltuk ayarının değiştirilmesine sinir onada dikkat edilebilir (hernekadar zor olsada)
bide aracları kendin yapmıcaksan belli bir bir iki kişi sokup cıkarmalı her eleman yapmasın
valla play station ıvır zıvır diyorsunuzda onların olduğu güzel bekleme salonlarının olduğu yerlerede gittim ama arabanın başında beklerim ben hep o yüzden play station olmuş olmamış önemli değil :D
Onurcan kendi fikirlerimi madde madde yazıyorum:
1- yıkama ücretine bahşiş dahil olmalı, 20 tl ise yıkama 25 tl fiks fiyat olmalı, bu elemanların müşterisine göre hareket etmesini engeller... her seferinde 5-10 tl verdiğim adamın cebimde bozuk olmadığı için kapıyı suratıma kapattığına bile şahit olmuşumdur...
2- bütün peronlar görünür olmalı, kamera vs çok başarılı olmuyor nemli ortamda...
3- kesinlikle devamlı müşteriye kıyak olmalı, 1 ayda 4 sefer yıkatana 5. beleş ya da yarı fiyatına vs gibi...
4- basınçlı hava her daim olmalı, arabayı mis gibi alıyoruz yola bir çıkıyoruz her tarafından su akıyor hızlı gidince...
5- zaten yıkama bezinin yere atılmayacağını, jantlara sürülen süngerin arabaya değdirilmeyeceğini, kurulama bezinin önemini vs çok iyi biliyorsun tereciye tere satmaya gerek yok :)
6- lokanta menüsü gibi menü hazırlat, gelen müşteriye ver rahat rahat baksın, 1 dış yıkama 1 deri koltuk bakımı 1 bagaj temizliği istesin müşteri, sipariş versin...
7- jantları söküp temizlemek için düzeneği hazır tutmalı, müşterisi çok olabilir...
8- öyle dandirik araç kokusu yaptırma, doldurulabilirlerden yaptır müşteri her geldiğinde doldurursun (minik şişelerden bahsediyorum), devamlılığı arttırır
aklıma geldikçe yazarım daha :)
Kesinlikle elemanlara iş sahipleri tarafından tembih edilmesi gerekir,her seferinde söylemekten dilimde tüy bitti;
Arabanın içini çekerken deri koltuğa diziyle basmasın,o dizini kaldırdıktan sonra göl yatağı gibi iz kalıyor koltukta,ön koltukların yan desteklerine oturmasın,kaportayı sildiği bezle konsolun tozunu almasın.Süpürgenin ucunu Fatih'in kılıcı gibi tak tuk plastik aksama vurmasın bla bla.Tüm maddeleri tek kelime altında toplayacak olursak bu kelime 'özen'olur.
Konseptle alakalı olarak araç yıkanırken vakit geçirmek adına bir takım girişimlerde bulunulabilir.Örnek vericek olursak İdealtepe Zeus iyi sayılır.E tabi hizmet kalitesi kadar hizmetin karşılığı da çok önemli müşteri tercihi açısından.Mesela ben Zeus'u beğeniyorum dememe rağmen her gittiğimde meg. şampuanı,yıkama eldivenini verdiğim halde 30 lira bayılmaktan pek haz etmiyorum.Tamam verelim ama maliyeti belli sonuçta bu işin.
herkesin istekleri ortak aracıyla ilgilide 700-800lira maaşla çalışan adama bu kadar detayı nasıl yaptırabilirsin ki? yıkamacı çok çalışacak onlar için.
Bence ilk olarak dükkan açan insan bu işi hakkıyla yapan biri olmalı gerek yıkama gerek pastası cilası kıl bir esnaf olmalı.Kendiside çalışmalı her an çalışanlarıda kontrol etmeli kendi gibi özenli insanlar ile çalışmalı.Her aracını kendi yıkar gibi özenerek yıkamalı araç dükkandan çıktıktan sonra sağından solundan damlayan sular olmamalı ve kapı açıldığında kapı altları ve eşiklerin olduğu yerler komple pırıl pırıl olmalı.İzmir'de daha henüz bunları doğru düzgün yapan yıkamacıya rastlamadım.Lift olayı bence şart çünkü detailing dendi mi her türlü olanak sağlanmalı diye düşünüyorum adam dediğinde ben jant içlerini davlumbaz içlerini komple temizletmek istiyorum diye buna olanak kesinlikle sağlanmalı.Ayrıca madem bu kadar detaylı bi iş yapıyoruz devamlılığı olan müşteriler için dolaplar yapılmalı (müşterilerin kendi yıkama şampuan cila parlatıcı v.s gibi ekipmanları için) ve üyelik şekli belirlenmeli gerek aylık yıkama bazında gerekse makul fiyatlarla gold platin vs gibi gruplandırılacak şekilde.Bekleme salonu herkesin dediği gibi insanı sıkmamalı.Aracın yıkandığı yer bol ışıklı olmalı herşeyi güzelce görmeli müşteri hatta siyah beyaz eşliğinde olursa arabanın her detayı ortaya çıkar.Herkesin dediği gibi müşteri kendiside yıkayabilmeli aracını dediğim dolap muhabbeti olursa kişi için makinalar eksiksiz olmalı kullansın kullanmasın olanak verilmeli ki eksiksiz herşeyini tamamlayabilsin.
Akıllı esnaf zaten bu dükkanın temizliği ve düzgünlüğü aracılığıyla gerek orta sınıf gerek zengin sınıf müşteriye rahatlıkla hitap eder.Artı kazanç kollarıda açabilir.Güzel bir kafeterya ufak çaplı yemek geniş çaplı içecek portföyü olursa güzel gelir elde edebilir.Ayrıca standlar kurup Meguiars,Sonax,3M v.s gibi hatta bunun haricinde denediği şunu öneririm dediği ürünleride satmalı ama şunu öneririm diyip fazla kazanç yaptığı malı değil doğru olan malı satmalı.
Kısaca dürüst, temiz esnaf bu işi çok güzel bir şekilde kıvırır ve sağlam para kazanır.Yaptığı işin hakkı olduğunu gören insan pinti değil işin değerini ölçüp tartan insan verir.
insanı mümkün olduğunca devreden çıkartmak lazım, duş gibi otm. foam lance kabinleri yapılabilir, hem her araca giden köpük kontrol altında olur hem de elemanın insiyatifinde kalmaz... kurutma bile havalı makineyle otm. yapılabilir, 2000 li yılların başında Ankara'da vardı tam otm. sistem ama hat eski olduğu için başarılı olmadı...