Merhaba arkadaslar günümüzde artan dizel arabaların sebebi olarak ülkemizdeki benzin fiyatını sebep gösterebiliriz.
Ama basit bi araştırma yaptığımızda çoğu otomobilde yıllara yayarsak dizelin aslında daha ekonomik olmadığını anlıyoruz.Söylediğim komik gelebilir ama rakamlarla açıkladığımda öyle demiyeceksiniz.Çünkü aynı model otomobilde dizel ve benzinli arasında dudak uçuklatan fiyat farkı oluyor(50 milyar üstü arabalar için söylüyorum ve istisnai durumlar var tabiki.)
Örneğin yolda çok sık gördüğümüz volkswagen passat. Vwnin sitesi çok kullanışlı onun için passatı seçtim yoksa bir çok marka ve modeldede durum bu.Gelelim hesabımıza.
VW Türkiye - Binek Araç 2013 yılı fiyat listesi
linktede attığım gibi fiyatlara bakarsanız; Passat 1.4 TSI 160 PS Tiptr. DSG Highline 90.400 TL
Passat 2.0 TDI 177 PS BlueMotion Technology Tiptr. DSG Highline 125.800 TL
(Kıyaslarken eşit olsun diye ikisindede dsg ve highline olan modeli seçtim)
arada yaklaşık 35 bin tl fark var.
VW Türkiye - Volkswagen Passat
yakıt değerlerine baktığımızda dizelinki ortalama 5.2 , benzinlinin ortalama 6,1 (kolaylık olsun diye motorinin litre değerini 4.2 tl den benzininkini 4.7 tl den hesaplıyorum)
budurumda 100 kmde dizel 22 tl benzinli 29 tl ye geliyor.100 kmde 6 tl ucuza gelen dizel bakalım bu 35 bin tllik farkı kaç km yaptığımızda eşitliyor.
ekonomik olduğu için aldığınız dizel otomobil tam 583 bin kilometre yaptığınızda verdiğiniz 35.0000 tlyi dengeliyor.Ben o kilometrede bi dizel otomobil görmedim tabi o ayrı
1.4 le 2.0 karşılaştırılmaz falan diyebilirsiniz ama performansları yakın olan araçlar seçtim.
1.4 ve 2.0 vergi farklarını hesaba katmıyorum bile ama bence dizel motor sesi çekeceğime ,kışın sabah motorun ısınmasını bekleyıp soguktan titreyeceğime benzinli almak daha mantıklı. sürüş keyfi devir çevirmesi ayrı meseleler zaten bu kıyasladığım araçların 0-100ü ve 100-200 ünde benzinli daha hızlı.(her nekadar birinde daha yavaş olan 6 ileri dsg olsada)
biraz bahçelinin 40. yıl hesabı gibi oldu ama rakamlar açık ve netbahsettiğim kıyaslama 30bin 40 bin liralık araçlarda dizel tabiki daha makul çünkü fiyat farkını 50 bin km civarında eşitliyor. ama genellikle lüks sınıfta dizelin parasını çıkaracak kilometreyi yapamıyorsun.
Porsche Panamera nın 3.0 dizeliyle 3.6 benzinlisinde durum daha vahim arada 25-30 bin euro fark oluyor onun hesabını yapmadım ama sanırım 2 milyon kmde falan aradaki fark kapanır
Sanırım insanların cebinden birden çıkması koymuyor ama benzin alırken sık sık daha fazla ödemek daha çok batıyor yani başka mantık bulamadım ben şahsen![]()