misal doğrusu egzoz, çok görürsünüz alternatifleri![]()
benim takıldığım yanlış kelime olarak değilde,,
yine dururken; gene ve gine diye söylenmesine fena takılıyorum
bir diğeri de, yarın kelimesinin a harfini, şapkalı gibi uzatılarak söylenmesine de takılıyorum![]()
.
Ne yerine Ney diye yazanlar var,üzülüyorum.
Polo TDI WRC İsot Edition / Powered by İsot
Instagram : mehmetguliaytar
Mehmet iyi ki açmışsın bu konuyu, ne zamandır ben de düşünüyordum.
Dahi anlamındaki “de” ayrı yazılır.
Bazıları hala soru eki "mi, mı" yı birleşik yazıyor. "De, da" yı, ilgi eki "-ki" yi söylemiyorum bile. "Şey" her yerde, her zaman ayrı yazılır. "Birşey" değil, "bir şey". İmla kuralları, noktalama işaretleri yerlerde zaten.
Sonra bir de "Gelmiştir, satılıktır" yerine "gelmişdir, satılıkdır" yazılıyor. Sessiz ekler yumuşatılıyor. Bu da yanlış.
Egzoz zaten yeterince yazılmış. Diferansiyel var mesela, genellikle difransiyel-defransiyel vs. deniyor. Teknik terimlerde bu sık görülüyor.
Bir de en sinir olduğum şey, mesela 106, 206 yazılacağı yerde 106tı, 206tı yazılıyor. Buna anlam veremiyorum! 106 "yüzal" diye mi okunuyor acaba, sonuna bir de tı ekliyorlar!
Ayrıca tepkime meselesi var. Gaz tepkisi denmesi gerekirken, inatla gaz tepkimesi deniyor. Tepkime kimyada kullanılır, anlamı "Birbirini etkileyen maddeler arasında ortaya çıkan durum, reaksiyon." Şu ayrımı bir yapalım artık.
Kültür olarak yeterince yozlaştık zaten, bari Türkçemizi koruyabilelim.
Yapıyo gidiyo oluyo yo yo yoböle yazanlar konuşanlar.. Şöle kıcaman bi 'R' harfi kazımak istiyorum beyinlerine valla adam yerine koyasım gelmiyor. Yobaz gibi.
Ayrıca yanlış kulanılan bir deyiş
'Azimle sıçan, duvarı deler'. Değil. Azimli şıçan, duvarı deler.
Eski-yeni sıfatları hep yanlış kullanılıyor. Medya da dahi.
Eski genelkurmay başkanı diye bir şey yoktur doğrusu genelkurmay eski başkanıdır gibi.
Eski futbol federasyonu başkanı olmaz. Futbol federasyonu eski değil ki başkanı eski. Doğrusu Futbol federasyonu eski başkanı olmalı.
Eski FİFA kokartlı hakem olmaz, FİFA kokartlı eski hakem olur gibi.......
Okumadan imzalamam.....
interKOL değil intercooler bu arada.
-de da ayrı yazılacaksa eğer cümleden çıkardığınızda anlam bozmaz bu şekilde kontrol edebilirsiniz
körler sağırlar
canımı sıkan iki konu var,
ilki fotoğrafa resim denmesi
ikincisi daha çok dikkat etmesi gereken televizyonların bile İstanbul yerine Istanbul demesi..
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)