Kim ne derse desin anlatılan olay direk refleks meselesi elinde olmadan herşeyi yapabilirisn ışık hızından daha hızlı düşünüyorsun çünkü o anda
Printable View
Kim ne derse desin anlatılan olay direk refleks meselesi elinde olmadan herşeyi yapabilirisn ışık hızından daha hızlı düşünüyorsun çünkü o anda
Araçta teksem kurtarmaya çalışırım. Çünkü o kediye, köpeğe vurmak yerine kırdığım kolum bacağım, vurduğumda çekeceğim vicdan azabını 10a falan katlar. Zaten araçta tek değilsem, düşünmem gereken canların sorumluluğundan ve de nitelikten ötürü tehlikeye atacak hareketten kaçınırım.
Sağ şeritteyim önüme dorseden koyun düştü takip mesafesini koruyordum tam sola geçecekken önüme laaak diye dorseden koyun düştü tüy yumağı bi hayvan saliselik düşünceler sola çıkacakken ayna kontrolü yaptığım için sol tarafımın dolu olduğunu biliyordum, fren yapsam arabam basık öne kapaklanacak belki de ön tarafım yok olacaktı koyun sonuçta kocaman hayvan araban basık olmasada çarpsan bişeyler olur o arabaya zaten, o anlık bir kararla zaten 60 70 le gidiyordum kaçamayacağımı anlayınca 3 e attım gazladım arabanın burnu bi nebze kalktı çarptım üstünden geçtim gittim, arkamdaki civic bodozlama fren yaptı hayvanı sol şeride fırlattı pert oldu civic, hızlı düşünmek önemli, şimdi ben önüme çıkan koyuna çarpmayacağım desem, senelerce çalışıp sahip olduğum arabayı hiç yere pert mi etseydim, ya da kendimi riske atsamıydım, saliselik düşünüyosun o koyun zaten öldü orda o kesin benim arabama ne mi oldu, ön tampon ekim çatladı, hatta arkadaşlar ucuz atlatmışsın falan dediler..
o hızlarda araçlar çok tehlikeli oluyor, konu sahibinin önerisine katılıyorum hızını yüksekse ani hareket yapmayın, kaçabiliyorsanız zaten kaçın ama kontrolü elden bırakmayın,
ben kaçardım, kurtarırdım diyen arkadaşlar muhtemelen başlarına bir anda ciddi bir kaza gelmedi, gelseydi hiç birşeyin anlatıldığı kadar basit olmadığını bilirlerdi
1-2 deneyim benden,
2003 senesi amerikaya gittiydik work&travel için, arkadaşlar ile bir minivan ile ilerliyoruz otobanda, 100 - 150 mt ilerde tekne çeken bir jip vardı, treylerden bir parça koptu düştü, bizim önümüzdeki pick up tarzındaki araç birden sola kaçtı, sağ - sol - sağ - sol derken yan tarafa düşüp takla attı, bende arabayı kullanan arkadaş "dümdüz git, sağa-sola kaçma" diye bağırdım, arkadaşta soğukkanlı davrandı ve parçanın üstünden geçti, eğer kaçmaya kalksa bizde kaza yapabilirdik,
bir keresinde de istanbulda, 2 şeritli bir ana cadde de ilerliyordum, 60-70 hız, sağdan kedi yola atladı, bende refleks sol şeride kırdım, ben sola gittikçe kedide daha hızlı koştu, ben kaldırıma çıkacak kadar yaklaştım, ama sonuçta kediyi ezdim malesef :(
kedi sola doğru koşmaya devam etti diye ben sola kırmışken bi de sağa kırsam, muhtemelen kontrolden çıkıp, belkide kaldırımda yürümekte olan insanlardan birine zarar verecektim..
tamam kedi köpek de canlı, onlarıda hor görmek doğru değil, ama önce insan..
bir de güzel anımı anlatiyim:
sultançiftliğinden otobana giren yolu bilenler vardır (metris in olduğu kavşak) , otobana girerken yol ikiye ayrılıyor: sağdan otobana, soldan otogar yönüne gidebiliyorsunuz, ben otobana doğru yönlenmişken, yolun tam ortasında minnacık bir kedi gördüm, tırsmış kalmış vızır vızır arabalar geçiyor, herkes sağ sola kaçışıyor, benden yanından geçtim ama dayanamadım. Tehlikeli olmasına rağmen durdum sağda, yolun ortasına kadar gidip, kediyi alıp kenara bıraktım :)
Yakın çevresinde, eşi dostu arkadaşı bir hayvana çarpıp hastane köşelerinde elinden dua etmekten başka birşey gelmeyen insan durumuna düşmeyenler yine işkembeden sallamış,
o nası bi kedi yahu tilki falan olmasın patlatmış sağı solu
elinden geldiğinde sakin davranıp kurtarmaya çalışmalı elbette duruma göre fakat yapacak bişide yoksa fren manevra şansı ..
birazcık soğuk kanlı olmak gerek heralde,geçmiş olsun
panter emel okumasın bu sayfayı
Bir can içn birden cok cana kıymam köpek kedi kuş vs.
Geldigi gibi vururum kaçayım derken 5 kisinin canını almaktan iyidir.
arkadaşlar eski şöförlerden birinin tavsiyesi olmuştu bana ilk ehliyet aldığımda.bilimsel açıdan doğruluğu tartışılır ama bikaç defa işe yaradı.
yola fırlayan hayvansa eğer koştuğu yerin tersine doğru, yani koşu yoluna değil de arkasına kır; insansa koştuğu yere doğru kır demişti fren mesafesi yoksa.
1-2 defa yola fırlayan yayalara ve sokak köpeklerine işe yaradı, inşallah ömrümüz boyunca aksini tecrübe etmeyiz hiç birimiz.hatta 2 sene önce yola fırlayan yayanın totosuna sağ çamurlukla çok yumuşak bi şekilde vurmuştum bu şekilde, çok şükür kendisine bişey olmamıştı.
otobanda falan ise ölü noktadan köpek inek gibi bir hayvan çıkarsa frene basmayın, manevra da yapmayın denir.frene basınca aracın önü aşağı iniyor, hayvan komple cama geliyor daha önce babamların başına gelmişti.önün komple kapanınca ondan sonraki 1-2 saniye çok önemli bir hal alıyor.
Yorumlar filan efsane olmuş. Hele ki yargılamaya çalışanlar akıllara zarar. yargıladığınız adam biz daha direksiyona geçmemişken yeşilköyde m3 le yanlıyordu :D ( tahmin ettiğim kişi ise )
Her neyse burada yok ezmem kırarım filan yazmayla olmuyor. Çok defa başıma geldi. O an dikkatin dağınıksa çok kötü şeyler olabilir. Bi kaç defa yaya ve hayvan denk geldi. Bi kaç defa 120 ile giderken hemen önümde U dönüşü yaptılar. biraz kader kısmet durumu biraz refleks.
Arabanın ESP veya benzer donanımı varsa lastikler filan iyiyse zorluyorum şartları yoksa bende direk sürüyorum üzerine. yapacak bişey yok. bi defa gelincik benzeri bişey ezdim o bile üzücü.
Allah hepimizi kazalardan belalardan korusun.
Geçmiş olsun.
Buralarda da kışın yollarda atlar ve eşşekler serbest halde geziyorlar.Sahipleri kışın beslemek istemedikleri için dışarı salıyorlar hayvanları.Geçen ay akşam sırası Batman'dan çalıştığım ilçeye gelirken virajın çıkışında eşşeğin tekiyle karşı karşıya geldik.Allah'tan bayır çıktığımdan hızım yavaştı kaçabildim.Yoksa ön taraf komple pert olurdu sanırım.Koyun sürülerini saymıyorum artık :D
pozisyona göre hamle yaparım..
benim arabam da bi candan kıymetli değil kurtarabildiğim kadar kurtarırım kendi canımı yada başkalarınınkini de tehlikeye atmadan..
ama bazen kaçamayabiliyorsun bi kere 100 le giderken köpekten zor yırttım,160 larda filan tehlikeli hızlar tabiki bariyerin arabaya saplanması var,var da var.
Kaçtığında hayvan da salaklayabiliyor bazen onlarda anlayıp ona göre hareket ediyor 2 tarafta kaçınca bi salaklıyor hayvanlar
Berkay köpek baya hasar veriyor
geçen sene 100-120 arası giderken önüme aniden çoban köpeği gibi koca bir köpek çıkmıştı kurtarmak için frene bastım araba başladı bu sefer kızaklamaya sağ taraftaki kaldırıma doğru sürüklenmeye başkladık. köpeğe vurduğum an sanki duvara çarpmış gibi oldum bereket tamponun sol esnek yerine geldide öyle bir çökmeyle kurtardım yoksa araba perte çıkardı heralde veya biraz acemi şöför olsam kaldırıma çıkar taklaya sarardım aracı.
Elimde geldiği kadar kurtarmaya çalışıyırm(elimden geldiği kadar).Malımın düşkünü olmadım kaskosu var biyere çarparsam serviste yaparlar.yıllarca çalışıp arabayı almışım falan hikaye.O köpeğe bile bile vurdun hadi ölmezse vicdan azabını gör sen.Anlayana tabi.
başımada geldi.gece 4 şileden dönerken hızımda 160ın üzerindeydi.birden burnu tamponumda bitti.birkaç kontrada Allahımda hamdolsun kurtardım.5 dk sonra aklıma bile gelmedi arabayı pert edicektik falan 2 sene olmuştur belki hala azabıyla yaşıyodum kendi köpeğim evde gözümün önüne gelirdi.
yazın bende yolda giderkene 50 -60 km hızla bi çukur gördüm son anda direksiyonu kırdım araba döndü park halindeki arabaya çarptım , yani insan refleksle ne yaparsan yap kırıyo direksiyonu :)