Aklıselim basıkçı tamlaması bana bir yerden tanıdık geliyor sanki.
Printable View
Sert nedir? Neye göre sert, kime göre sert? Ne kadar sert?
Sarı koniyi orta ayara getirdiğindeki sertlik mi, yumuşak ayara getirdiğindeki sertlik mi, en serte aldığındaki sertlik mi? Coiloverlarda hangi sertlik? Yaylarda hangi sertlik?
Farazi konuşmaya devam ediyorsun...
Pist için hazırlanmmış setupı yola çıkarırsan elbette "sekme" yaşanır. Gereğinden fazla sert amortisörü satın alırsan elbette "sekme" yaşanır..
Ancak sarı bir koni alır, orta-yumuşak aralığında kullanırsan sekme yaşanmaz, yol koşullarının kabul edebileceği sertlik limiti içinde kalınabilir, yol tutuş da artar. Bunun gibi bir çok uygun setup oluşturulabilir.. Ya standart ya da mili kaynatmışcasına sert diye birşey yok... Aralarındaki alanlarda gezmek de mümkün..
moruk sende sert suspansiyona takılmışssın :)
coilin varsa ayarlı sertlik yumusaklık zaten kafana göre ayarlarsın.orjinal yayları sert zaten poloların(örnek olarak senin aracın) at arabası gibi hatta prokit takarsan yine yumusatırsın ki orjinalinden 55bin kat daha iyi oluyor spor helezonla pololar. :)
zıplama neye göre senin geçen gün orjinal yayları olan poloGTİya bindim arka tekerler havada geliyodu en son :D inandırma kendini böyle şeylere
Dikkat ederseniz ısrarla yay ve coilover diyorum, standart yay ile kullanılan optimum ayarlı koni ile orijinalden her şartta iyi olması muhtemel :)
Bahsettiklerim de çoğu yay için geçerli. Kimse az alçaltıyor diye eibach prokit tercih etmezken, şimdi en yumuşak o diye bana onu savunuyorsunuz. :)
Standart yay ile koni'nin orjinal halinden iyi olması muhtemel ise eibach + koni'nin de çok çok iyi olması muhtemel.
Prokiti savunmamış dragon, daha yumuşatır taksan demiş. Orjinalinden iyi olur anlamında.
Boşuna tartışıyoruz artık fabrikasyon olarak coiloverlı yol arabaları çıkmaya başladı bile.
Her neyse, belli ki sizin asfaltlar çok kaliteli, herkes de amortisörün yayın limitine ulaşmış.. Kusura bakmayın vaktinizi aldım :)
Şehir içinde şaseyi yere yaklaştırma ihtiyacı duyacak kadar gazlıyorsanız arabanızı daha hızlısı ile değiştirin.
Ya işte genel sorun bu. 2500 tl den başlıyorsa ve gücün yetmiyorsa o an yaptırmayacaksın. Orjinal amortisörleri aldığın o dandik custom coillerden 50 kat daha iyidir.
Tamam arabanıza herşeyi yaptırmak mutlu olmak istiyorsunuz ama gerekiyorsa biriktir paranı öyle yaptırt ha birikmiyorsa da boşverin katil işler yapmayın arabalarınıza.
İllada yaptırcaksanız bence bide boş mezar bulun üstünü kapatın ki çaktırmadan hacılamasınlar öldükten sonra masraf çıkmasın:D
bence custom coilin zararı ve yararlarını konuşmak yerine, yapılan ayıbı konuşsak daha iyi olur sanki. Burada 2 arkadaşımız yaptırmıştı ama onlar aşırı sekme haricinde ticaret olarak memnunlardı aslında.
Utku hemen kızma başından itibaren yazılanları okudum bu arada yarisin bu konuda ki sıkıntılarını bizzat benim dükkanımda çözmeye çalıştık.
Her neyse
Yazdıklarında haklı olduğun konular var fakat bu tarz ürünlerin kullanılmasının amacı viraja daha hızlı girmekten mağda aracı limitte kullanırken aracın daha stabil olmasını sağlayıp aracın kıçı başı oynamaya başladığında toplayabilme kabiliyetini arttırmaktır. Ayrıca ağırlık merkezinin yere yaklaşması viraj kabiliyetini belirgin bir şekilde arttıracaktır. Amortisörün veya yayın sert olması aracın viraj kabiliyetinin artmasını sağlayacaktır diye bir kaide yok, belirleyici birçok neden var seninde dediğin gibi asfalt kalitesi bunlardan birisi lastik en önemlilerinden biri, şase yapısı, ağırlık dağılımı, sertlik, alt takım parçalarının şaseye bağlantı şekilleri, fişeklerde kullanılan kauçuk kalitesi, gergiler bunlar hepsi önemli dolayısı ile argesi yapılmadan yapılan her ürün bunlara yeterince etki etmeyeceği için bu etkenlerin içindeki zayıf halka olabilir ve mertin başına gelenler bundan ibarettir eminim cantürk te bir daha ki sefere yaris için coilover hazırladığında bunlar başına gelmeyecektir.
Zaten ünlü markalar da bu arge çalışmalarını baştan yapıp sorunsuz ürünler piyasaya sürdükleri için ünlü oluyorlar ve markalarını istediği fiyata satabilme lüksüne sahip oluyorlar.
Ben böyle saçma yorum okumadım özellikle son kısmı. Marka dediğin ürününü istediği fiyata satabilme derken KW coillerinin kullanılan malzeme kalitesiyle, Şu yeni piyasaya çıkan 1000 tl lik coillerin bir malzeme kalitesini bir karşılaştır. Hangi basınçlara dayanmışlar vs vs o zaman belki şu marka diye para istiyorlar mantığının sadece Giyim ve kuşamda olduğunu anlarsın.
BMW ile Renault arasındaki farkda bence marka payıdır sana göre yoksa iç konsol dış konsol motor vs herşey birebir aynı malzeme ile üretiliyor di mi?
Bence haklı olduğun nokta çoğunluğun aracın limitlerine değil, aracın güven vermeyi bıraktığı yere kadar gitmesi. Daha önceden de belirttiğin gibi daha az yaylanma daha güvenli hissettirdiğinden kişi daha hızlı gidiyor, aracın daha iyi yol tuttuğunu düşünüyor çoğunluk.
Ne kadar farkettirdiği aynı şartlarda denenmeden kesin olarak söylenemeyiz, Türkiye'de de bunu deneyecek yer varsa da çok kısıtlıdır diye tahmin ediyorum. Ancak Youtube'da farkettirdiğini iddaa eden bir çok video var. Sadece reklam mı bunlar bilemiyorum.
Örnek:
Stock vs. Eibach (HD) - YouTube
Başka bir forumdaki Tolga abi paylaşmıştı sağolsun.
Özetle benim düşüncem eğer öncesinde aracınızın yol tutuşu 10 ise, siz 6-7'ye kadar zorluyorsunuz bunu, yay takınca bu 10'da sabit kalsa bile verdiği güven arttığından 7-8'e çıkıyorsunuz. Yanlış anlamadıysam ukku'nun da demeye çalıştığı; bu zaten 12-13 olsa bile o limite çık(a)mayacakken niye para veriyorsunuz. Tamamen atmasyon sayı rakamlardır oran filan yoktur.Limitlerde kullanan, kullanabilecek kabiliyeti, cesareti, aptallığı ya da ne derseniz olan kişi sayısı çok azdır bence. Olduğunu düşünen ne kadardır bilemem.
Tamamen kendi düşüncelerimdir, kimsenin üzerine alınmaması dileğiyle.
Fabrikanın yapma amacı dışında araçlarımızı kullanmak için çabalara giriyoruz. Olaylar hep burdan çıkıyor zaten.
Yukaridaki videoda bmw 3 serisini daha sert ve sportif suspansiyonlu yapamaz mıydı bmw firması yapardı. Ama arabayı yaparken konfor dertleri de var. Ama benim yok. Oyüzden napıyorum. Eibach kit alıyorum misal olarak.
Alamıyorsam ne yapıorum ? daha çok risk daha az para karşılığında custom coilover alıyorum.
Sonuçlarına katlanıyorum her aşamada.