1.000.000 km yapamayan araç yok heralde yeni nesil motorlarda bence boş gücsüz zorlamdan sabit 2.300 3000.km i devirde 10.000.000 km yapar yağı suyu gerekli şartlar sağlandığında
Aquila non captat muscas!
b16vtecturbo#gizlituning #hondateam#cilacılaranlamaz
Ben sana şimdiden söyliyeyim öyle bir şey yok.Bu mantığa göre boşta araca gaz bastığımızda da detanasyon oluyor.Bunu sana her kim söylemişse yada nereden okumuşsan gerçekliği olmayan bir bilgi.
Konuya gelirsek motorum km ömrü neyse en azından direk ikiye katlar diyorum ben.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
Yani arabanın yolda yürümesi,lastikler havadayken motorun çalıştırılmasından daha sağlıklı bir durum yanlış anlamadıysam?
Peki bu motorun ömrü saatle ilgiliyse,neden km durumuna bakılıyor ? Yüke karşı çalıştırıldığı için mi?
Her şeyi deneyip öğrenecek kadar zenginsen önden sen buyur...
Yolda yürüyen araç yağı suyu vs belirli zamanlarda değiştirildiğinde vs yapar zaten o konuda sıkıntı yok fakat motoru boşta çalıştırmak ne gibi sonuçlar doğurur.
Yok o kadar zengin degilim ama sorunuza cevap vereyim nacizane bildigim kadariyla.traktorlrrdede ayni prensipden dolayi calisir.en basitinden istanbulda yapilan 10.000 km antepde yapilan 10.000 km ile esit degildir.istanbulda calisan trafigini goren arac her zaman daha fazla detonasyona ugrar.yuruyen surekli durup kaldirdigi icin 1500 kg civarlarindaki araci kaldirir tekrar durur.motor hakkinda yorum yapamiyorum ama surekli devir degisimiyle alakalidir belki.
Bir bu iş zaten fabrikalarda dinamometrelerde yapılıyor. Ürün Geliştirme dinamo mühendisliği diye bir dal var iş için
8 adet monitörden 1oolece veri inceleniyor. Çalıştırma saat olarak kıyaslanıyor.
Basınç
Sıcaklık
Nem oranı
Motora verilen yük oranı gibi bir sürü parametre ayarından sonra test yapılıyor.
@merttepe, kusura bakma görünce duramadım. bildiğimce dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım.
Detonasyon doğru kelime mi emin olamadım, ama muhtemelen öyledir heralde. Motor yüke karşı çalıştırılmadığında bu motor için iyi değildir. Sonuçta yanma odasında ki patlamadan bir güç oluşturuyorsun ve yüksüz durumdayken bu gücün karşılığı tamamen boş, kontrolsüz oluyor. Bunun sonuçunda da -belki çok kısa sürede değil ama- motora zarar vereceğin durumu kaçınılmaz oluyor.
Şöyle bir örnek vereyim; 5 10 metre ileride bir futbol topu duruyor, geriden topa doğru hareketlendiniz, tam vuracakken top ortadan kayboldu ve tekmenizi olanca hızınızla boşa salladınız. Bu size zarar verir değil mi ? Motor içinde aynısı.
@Burak doğru anlamışsın kanka, boşta çalışacağına yürüsün hiç olmazsa roller gibi bişeyin üstünde viteste kalsın daha iyidir.
Km durumunda da, araba alırken baktığın tek şey motor durumu mu ? araba ne kadar km yapmışsa o kadar yollardadır, kullanılmıştır işte. Motordan yürüyene, kaportadan döşemeye herşey ona göre kullanılmıştır
selam, anlarken hata yapmış olabilirim. nedenini sorarım. Bilgi kaynağım dr. Ing. Federico Trombi. ferraride ve bugatti de çalışmış bir mühendis. italyanca ingilizce açıklama yaparken eksik aktarım olabilir. düzeltmeyi en kısa zamanda yapacağım.
Yaptığım açıklamalara bi tarafımdan uyduruyorum muamelesi yapman çok saygısızca olmuş.
Bu kısımları eksik anlamış ve aktarmışım. Test bench de ısınan ve ısıyı tahliye etmeyi yeterince başaramyan komponentler tarafından detonasyon gerçekleştirilebilirmiş. Her ne kadar su kanallarında soğuk su gezdirilsede egsoz manifoldunun aşırı ısınması ile (yüksek devirli testlerde) iç sıcaklığın artması ile detonasyon olur.
Boşta çalıştırmanın bir sonucu bu şekilde oluyor. Fakat benim bahsettiğim motorun en verimli deviri olan torkun maksimum noktasında çalışmasında detonasyon sorunu olmayacaktır. Tek sorun arkadaşında bahsettiği gibi boşa uygulanan geri beslemesiz kuvvetin açacağı vibrasyon vs gibi sorunlar ile motorun kırılması.
Motor ömrdüde dediğim gibi 10 gün civarında olacaktır.
Yani madem yük binmeyecek o zaman direk motoru sökelim. Her tarafını gerekli sensörler ile izletip lab ortamında çalıştıralım.
"öyle bir şey yok" dememe takıldın sanırım.Ben sana uyduruyorsun sallıyorsun demedim ki bilgiyi duyduğun kişide yada okuduğun yazıda bir yanlışlık var demek istedim.
İnsanların yanlışlarını, hatalarını kollayıp bunu fırsat bilip onları ezmek tarzım değildir.
Ayrıca 3000 devirde olduğu yerde sabit çalışan bir motor hararet yapmaz, daha sık ve uzun fan açar o kadar.O yüzden ben bu detanasyon olayına pek yakın düşmüyorum sen ısrarla bunu savunuyorsan bir şey diyemem.Keza motoru redline da çalıştırmaktan bahsediyorsan haklı olabilirsin.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
Internet ortami, yanlis anlasilabiliyor sen kusuta bakma.
Sanirim pek acik ifade edemedim. Birdaha butun yazdiklarima bakarsan dedigin gibi, dusuk devirde detonasyondan bozulmaz, yuksek devirde soyledigim nedenden detonasyon olur. Dusuk devirde ise daha once yazdigim omure sahiptir binek arac motorlari. dusuk devirde de yuksuz bos ve araliksiz calismadan bozulur.
İçten yanmalı bir motor, abuk sabuk devirlere çıkarılmadıkça üzerinde yük varmış, yokmuş, bilmez.
O yüzden tekerleklerin havada mı, yoksa dinamometre merdanesinde mi olduğu önemli değil.
Detonasyon, tanımı itibarı ile ateşlemenin planlanan andan önce ya da sonra (tabi ki önce, yoksa zaten ortamda yakıt kalmıyor) ve planlanan ateşleme noktasından başka bir noktada başlamasıdır.
Bu da, zaten, sabit devirde değil, motor yük altında iken ve genellikle hızlanma/devir yükseltme sırasında meydana gelir.
Çalışan ve doğru bir şekilde soğutulan/yağlanan motorda bir-iki istisna dışında aşınma meydana gelmez.
Bunun nedeni de, çalışan metal yüzeylerin birbirine temas etmemesidir.
Hani motora yağ koyuyoruz ya.. İşte arada hep o yağ tabakası var.
Bunun istisnası da, sübap yaylarının silindir kapağına bastığı noktalardır.
Kısacası, motorun teorik ömrü sonsuzdur.
Motorun ömrünü kısaltan da, (tasarım/imalat hataları dışında) kullanıcı hatası, bakım geciktirmek, pompa arızası, soğutma arızası gibi dış unsurlardır.
Gerçek dünya koşullarında ise, bu dış koşullara söz geçiremezsiniz.
O yüzden, böyle bir soruya net bir cevap bulmak gerçekten çok zor.
Yağlama, soğutma ve yakıt sorunu tamamen çözülmüş ve sabit devirde çalışan bir motor, teoride bir insanın ömründen daha fazla çalışacaktır.
Bu konuda yazılacak bir rapor 1000 sayfa dahi tutsa, böyle bir raporda "detonasyon" sözcüğü bir kere bile geçmez.
Malesef pleasure duty motorlar o dediğiniz mükemmelliğe sahip olamıyor. Bunun iki nedeni var. birincisi gerçekten kusursuz üretim yapmıyorlar, çünkü maliyetleri çok artıryor. ikincisi parçaların bozulması bilinçli olarak ayarlanıyor ki yedek parçadan firmalar kazanabilsin. Yoksa kusursuz motor yapmak çok zor değil.
heavy duty yada continuos duty motorlar var bu amaç için.
o güvenilirliğe ve garantiye sahip motorlar jeneratör motorları oluyor. minik honda jeneratörü değil. yük gemilerini götüren veya endüstriyel jeneratör motorları, MTU, doosan, isotta fraschini gibi.
16 silindirli 3750hp bir isottanın fiyatıda 350000euro civarında. kusursuz üretimin ve garantinin farkı bu oluyor
Hyundai reklamı çok güzel ama sonucunu göstermemişler, kaç motor o testi geçiyor vs
Şaka bir yana. continuous duty mercedes benz motorları (askeriyede ve marine de kullanılıyor) 365gün redline da çalışabiliyor ve mercedes buna garanti veriyor.
Benim altını çizerek anlatmak istediğim, teoride bahsedilen birçok şey var ama değişken çok fazla.
Tek tip motor yok, onlarca farklı motor var farklı amaçlara hizmet için. hepsinin tasarlanma amacı farklı. Bu yüzden arızaları veya teorileri böyledir diyemeyiz.
10 saatte de bozulabilen motor olur, 1 yıl redline da bozulmayacağı garantili motorda olur.
Arkadaş 1.6 ecotech astra motoru için sormuş. bu motor pleasure duty sınıfıdır. ve kullanım ömrü ve şartları bu sınıf standartları içindedir. Bilgileriniz çok doğru fakat her motoru aynı diye kabul edip yorumlarsanız hata yaparsınız tek anlatmak istediğim bu![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)