12 Taksit ortadan kalkıyor, 9 takside iniyor.
Telefon ve bilgisayarlarda ( sanırım sadece 3G'si olanlar ), altın/pırlanta vb eşyalarda taksit yapılmıyor.. Misal tv, buzdolabı, mobilya vb alacaksan, alırsın 9 taksite..
Printable View
abi 9 taksitte iyidir ama yinede bee.bendede işte üniversiteli k.k var.altı üstü 900 tl limitli ama bugüne kadar hiç taksit yapmadım uçak bileti hariç , onuda 2 taksit yapıyordum zaten.ben bişeye 12 ay taksit ödesem her ay ekstrede görsem , çıldırırım herhalde.sanki araba mı alıyoz amk.
bizde bu olaya ciddi ayar olanlardanız adam gidiyo herhangi bişeyi örnegin benzini alıyor kart ile yok s ukadar puan kazandın yok şöle bonus kazandım yok her seferinde %5 hesaplı alıyomuş ama ben peşin paramla alıyorum bana bi şey yok. bu durum can sıkmakta bide alışmış kudurmuştan beterdir die bi laf var kısıtlama ile yasaklama ile milleti durduramazlar adam alacam dedikten sonra çaresini bulur :)
hiç bir banka karakaşınıza kara gözünüze bedavadan havadan o punları yada tl leri vermiyor onu veriyorsa emin olunki sizin üstünüzden zaten onun on mislini kazanıyor zaten kazanmasalar kepenki kapatır giderler.. :)
olmaz 6s çıktığında hemen almalıyız yarış var. akp yandaşı gram değilim ama bu nedir abi.
Bu yasa konuşulmaya başladığı gün Vatan Computer patronu aynen şunu dedi,
bizi etkileyen birşey değil, tüketici kredisi çektiririz. Bu demek oluyor ki büyük satıcılar zaten bankalarla anlaşmış olucak, kasaya gittiğinizde saniyeler içerisinde kredi çekmiş olucaksınız.
Olan telefoncular ve telefoncular üzerinden para döndürenlerde patlıyacak benim görüşüm.
Örnekler hep insanlar neden iphone4 satıp iphone5se geçiyordan geliyor.
Peki siz neden arabanızı modifiye ediyorsunuz ?
Olay yandaşlık vs. meselesi değil ki. İlla ki devletin attığı adımları beğenip, beğenmemek mümkündür. Eğer bu konuda sırf görüşünden ötürü sürekli muhalif kalıyorsak, bu da yanlıştır. Nasıl her olumlu olumsuz yaptığını kendine dokunmadıkça öven "basın yetkilileri" gibi.
Bir de anlamadığım gereksiz lüksten bahsediliyor. Örneğin gm discovery'e paran yetiyorsa gmd al neden borca girip 5 alıyorsun vs.
Yahu ben neredeyse tamamını borca girip e sınıfı araç alan biliyorum. Aradaki 500-600'e takılmayın.
Daha önce de örneğini verdim, eğitimine başlarken bi imzasıyla 4 senelik lisans öğrencisini xx bin li rakamlarda borçlandıracak olan eğitim kredisini de zorlaştırsınlar. Mezun olduktan ve işe başladıktan sonra 4 senesi bunu ödemekle geçiyor insanların. Ve de bu insanlara bu kredi sıfır gelir ve gelecekte iş bulup bulamayacağı hiç umursanmadan veriliyor. Bununla, insanın maaşının 8 katı kredi kartı borcu olması arasında pek bir fark yok sanırım.
Bana yazmadığınızı biliyorum ama şu var , şimdi iphone almak iş adamı değilseniz , internetten satış yapıp o telefon sayesinde para kazanan biri degilseniz bence gereksiz. Parayı çıkarmıyor yani. Aynı sey modifiyede de geçerli. Örneğin bir reno clio bugün gördüm , 65 bg dizel araba yerler bir yapmış götü başı çapraz olmuş.. Şimdi bu şekilde harcanan her kurusa ögrencilerin sekliyle alo demek için alınan iphone kadar yazık günah diyorum .
Modifiye de efektif ise karşılığını alıyorsam mantıklıdır. Piste çıkıyorsan yada hakkını veriyorsan coilover takar süspansiyon ayarı yaparsın yoksa 200 liraya yay kesmek komik. Yada aracı çingen çadırına çevirip milleti güldürmek..
Valla edemiyorum. Dolar nedeniyle yay fiyatları almış başını gitmiş.. Kart limitim var ancak bütçemi aşacağını düşünerek almıyorum. bir iki ay daha beklim diyorum. bir tane hiç kullanılmamış bir tanede yıllardır kullandığım kredi kartım var ama bütçemi düşünerek kullanamıyorum. Herke bütçesi doğrultusunda işlem yapmalı.. yay alamadğım için leylek spex geziyorum. sis farının ucuza bakıyorum.
İnsanlar kredi kartını kullanırken bu bilinçte olmalı... Maaş alınınca fatura hesabı yaparken bu ay ne kadar harcarsam önümüzdeki ay yatırabilirim diye düşünmeli. Ben bu nedenle bu durumu destekliyorum. Her ne kadar dolandırıcılık işlemlerinden dolayı böyle bir yasa çıkartılmış olsada kesinlikle destekliyorum. insanlar yaşadıkları sıkıntılardan da ders almıyorlar gerçektne
Ben olaya taksit kalksın kalkmasın boyutunun dışında krizin yansimalarini bu iktidar seçmene yansıması nı gizlemek icin herseyi yapıyor icra yaptirmamak icin teamulleribaltbust eden düzenlemeler gibi. ..
Netice olarak kendi bütçesini yonetemeyenlerin ülke yönetimi için oy kullandığı bir cografyadayiz çok kaygı verici bir durumdur.
Olay devletle bankalar arasındaki paslaşmadır. başka birşey değil. başbakanımız bir zamanlar ekonomiyi kayıt altına almak için kredi kartına yönlendiriyordu. ne oldu da işin rengi değişti. Şu anda bütün harcamalarımı ( fatura ödeme, yakıt, alış veriş vb.) işlemlerimi kredi kartımdan yapıyorum. bu güne kadar herhangi bir problemim olmadı. cebimde araba alacak param olsa bile bir esnaf mantığıyla neden paranın hepsini bir seferde yatırayım ki? hangimiz faturanın son ödeme gününe kadar beklemiyoruz. yani sıcak para tatlıdır. her şey sıcak parayla alınmaz. kimin ne zaman paraya ihtiyacı olacağı belli olmaz. bankam hergün mesaj atıyor gel 50k verelim gel 100k masrafsız bilmemnesiz kredi verelim diye. ben bu parayı yatırımda kullanmayacaksam almam. allah herkese akıl fikir vermiş. şu anda asgari ücretli çalışanlar gerekirse ailesinden yardım istiyor. olmayana da allah kolaylık versin. herkesde az çok beyin var ama olay mukayesede bitiyor.
yazmıyım diyorumda telefonun statüsümü olurmuş altı üstü telefon..
bildiğin telefon ne statüsü olucak onla statü yapdığını sanan insanın kafa yapısından şüphe ederim..
bir insan malıyla mülküyle arabasıyla telefonuyla bir yerlere gelmeye çalışıyorsa o adamın zaten içi boşdur.. at çöpe gitsin malı mülküyle idare edebiliceği en fazla 10 dakikadır zaten sonra rengini belli eder ortamda..
şu statü meselesine gelince kim nerden biliyorki milletin elindeki o iphone ların çakma olmadığını çinliler one on one bire bir ağırlığına kadar kopyasını yapmışlar.. içindeki android işletim sisteminide bire bir one on one ios şeklinde aynı o tema var aynı menüler var..
200-300 tl ye satıyorlar.. eline alıp adam gibi kurcalamadıkdan sonra kim nerden anlıycak uzakdan yada masanın üstünde 1500-2000 tl lik orjinalden farkını.. statü ise o statüyü o zaman 200-300 tl lik çakma iphonelada yapar orjinal ayağına..
hani şurda bahsettiğimiz vertu falan olur 5 bin euroya satılan ok derim.. onunda bir özelliği yok kullanılan taşlar özel madenler dışında ama en azından her baba yiğidin harcı değil vertu almak.. da iphone nedir ne statüsü ...
Açıkcası kredi çekimine bile gerek kalmayacaktır. Garanti bankası platinum kart kullanıyorum, 100 tl üzeri tüm harcamaları 3 taksit yapıyorlar, ufak bir komisyon karşılığı. 1 Şubattan sonra 10 taksit diye kampanya yaparlar çözerler bu durumuda. KK aslında çok mantıklı bir araç alışverişte ama özellikle bizim halkımız amacının dşında kullanmakta.
Saygılarımla
Var ama.. Var hemde azımsanmayacak kadar.. Birisi çıkıp sanane ln benim telefonumdan paramdan derse bir şey diyemem.. Çevremde de çok var yapacak bir şey yok.. Kuzenim 800 lira para alıyor 5s i var, ben 5 katı kazanıyorum belkide ama 4 senedir aynı donan bir telefonum var.. Ne diyeyim kalbini mi kırayım onun anlamaz kekoşlar.. Allah akıl flickr.. :icon_wack
aynı durumdayım bende yay bakıyorum 450-500e parama kıyıp almadığım yay şimdi oldu 650tl..
sağolsun samsung s3'e yeni güncelleme de verdi ben bir süre daha uzağım yeni modellerden. geçenlerde okudum yazın gelecek yeni telefon modelleri doların fiyatı nedeniyle çok yüksek fiyatla gelecek o zaman nelerle karşılaşıcağız acaba?
yeni çıktığında s3'ü heves edip aldım kendime aldıktan sonra "gerek varmıydı?" diye sordum vicdanım sızladı açıkçası.
aYNEN HTC DESİRE alcam diye gitmiştim yoktu s3 aldım... 1 yıl oldu alalı daha da en az 1,5 yıl iş görür güncellemede geldi bir daha telefona hayatta o kadar para vermem... herkes ayağını yorganına göre uzatacak... Bende alırım kartımdan yay, efendime söyliim başka bir jant eee hiç kullamadığım kart limiti dolsun sonra ödeyemiyorum... ödeyemessin tabi. İnsanlarda gerçek bir kart bilinci oluşana kadar gerçekten bu duruma katılyıorum.. yoksa insana kazandığı para zaten hep yetersiz gelir.önemli kazancına göre davranmak olmayana göre değil...
Bankacılık sistemini bu kadar kötülemeninde alemi yok.
Ev kredim var araba kredim var kullandığım bir tane kredi kartım var... her şeyimi buradan hallediyorum.. ödeme gücüm doğrutusunda kullanıyorum... bugüne kadarda sıkıntı yaşamadım .
telefonu aldım 1900'e şimdi satsam 600tl ancak. nerede 1300tl? ben bu kayıbı hazmedemem açıkçası telefon yok çalışmam diyene kadar devam edeceğim.
arkadaşlar kızar ama olumsuzu düşünürüm hep heleki para politikasında bir krediyi en düşük maaşa yada maaşsızlığa göre değerlendiririm.
Allah Cem Yılmaz' dan razı olsun "BUNUTUT TEKNOLOJİSİ" dedi ya şu s3' te yaşadığımı yüzüme vurdu. yeniyi değilde sanki başka bir şeyi tuttuk :D
mantıklı 4 ortak belli günler paylaşırsınız telefon fatularınızda hafifler :)
illa ki bir alternatifi bulunur
Haybeye 8 sayfa yazı yazıldı...
Buyrun;
1- Hediye kart: Firmaların "sevdiklerinize armağan" adlı hediye kartları bulunuyor. Bu kartlar da 9 taksitle satılabiliyor. Al kendine 9 taksitle 2000 TL'lik kart; telefonda harca :)
2- Ürün değiştirme : 9 taksitle satılan bir televizyonu satın al; alır almaz geri iade et. Firma sana para iadesi ya da aynı bedelli ürün alma hakkı tanır, git al istediğin telefonu :)
3- Hediye telefon : Piyasada satılan malların üst limiti yok. Yani bir sakıza 100.000 TL etiket koyabileceğiniz gibi bir kılıfa 2000 TL etiket de koyabilirsiniz. 9 taksitle satılacak bu kılıfı alana; x telefon bedava. :)
‘Kılıf’ına uydurdular - Hürriyet EKONOMİ
Şimdii onlar düşünsün :) Bunun bir çaresinin bulunacağı zaten aşikardı bizim insanımız gereksiz lüksten vazgeçemez... Telefon kullanmayı çok severim değiştirmeyi değişiklik yapmayı ve bu konudada çok zarar ettim arkadaşlar bilir. Ama bir sonu yok hani bende pes etmiş durumdayım bu olaylardan önce aldım g2 taksitle bunu uzun süre kullanırız inş.
Türkiyenin başına ne geldiyse bu kart belasından geldi zaten. milletin ocağı söndü... taksit taksit millet dünyayı alacak sanki... bu taksit yüzünden paralarımız uçup gidiyor. bnce taksit işi tamamen kalksa çok daha iyi olur... kimse para biriktiremez oldu herkesin borcu var...
Hakkaten habeye konuşmuşuz anasını satim, güzel ülkemin güzel yöntemleri biter mi hiç..
adamlar bu büyük pastayı yedirirler mi tekbaşına evkuraa :D
damına kar yağasıcalar.
akıllarınca kaymağı gsm şirketleri ve ev kur gibi senetle taksit yapan kazıkcılara yedirecekler.
benim güzel ülkemin güzel esnafının taktiği bitermi ulan :D sen devletsen bizde milletiz. her türlü çözeriz. hiç olmadı sana oy vermez indirir gene hallederiz.
http:// http://m.hurriyet.com.tr/Haber?id=25745243
Ana SayfaYazarlar
EKONOMİ
‘Kılıf’ına uydurdular
Can MUMAY
06/02/2014
Cep telefonlarına taksit sınırlaması 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Fakat bazı ‘uyanıklar’ taksit yasağını delmenin bir yolunu bulmakta gecikmedi. Sistem şöyle işliyor: Cep telefonunu taksitle satmak isteyen dükkanlar 10 TL bedelindeki cep telefonu kılıfını 1000 TL’ye satıyor. 1000 TL’ye satılan cep telefonu kılıfının yanında ise ‘hediye’ olarak cep telefonu veriliyor. Yani esnaf taksit yasağını ‘kılıfına uydurmanın’ bir yolunu bulmuş gözüküyor. Satılan cep telefonu ise ürünün dünya çapında garantisi olup olmamasına göre garanti kapsamında olmayabiliyor. Esnaflar telefonun garantisiyle ilgili olarak sorular geldiği zaman kendilerinin ürüne ‘garanti’ verdiklerini söylüyorlar. Hatta bazı cep telefonu mağazaları taksit yapmak istedikleri ürünü başka firmaların POS cihazlarından geçiriyor. Böylece alınan 1500 TL’lik bir telefon bir mobilyacının POS makinasından çekilerek mobilya ürünüymüş gibi taksitlendiriliyor.
Öte yandan ‘uyanık bir yolla’ cep telefonu satışında da devlet herhangi bir vergi kaybına uğramıyor. Çünkü cep telefonu aksesuarı olarak geçen ‘cep telefonu’ kılıfındaki KDV oranı da yüzde 18. Satış faturasında 1000 TL olarak geçen kılıf parasının yüzde 18’i devlete gidiyor. Satış direk cep telefonu üzerinden yapılsaydı da devletin kasasına telefon bedelinin yüzde 18’i olacaktı.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, cep telefonunda taksit yasağını delmenin piyasada yöntemlerinin türediğini söylüyor. Taksit uygulamasının by-pass edildiğini dile getiren Dursun, “Bu tür uygulamalar yapılmaya devam edecektir. Firmalar bu yasağı delmek adına çıkış noktası arıyorlar” diye konuştu.
TİCARET KONUSUNDA TASARRUFLARI YOK
BDDK’nın taksitle ilgili olarak yasal düzenlemeyi ortaya koyduğunu taksit sınırlamasını delenlerle ilgili olarak bir önlem almadığını vurgulayan Dursun,”BDDK’nın cep telefonu ticareti konusunda bir tasarrufu yok. Yasal düzenleme nedeniyle böyle bir yetkiye sahip değil” dedi. Cep telefonunda taksit düzenlemesinin ticarete doğrudan müdahale olduğunu söyleyen Dursun, “ Devletin ticareti kısıtlayıcı bir tedbir almaması gerekir. Tüketimin önünü almak için vergileri artırabilirsiniz. Cep telefonlarında hali hazırda en az yüzde 53.5 vergi alınıyor. Sektördeki ticarete sınırlama getirmek mantıksız” diye konuştu.
ESNAFA CEZA GELMEZ
Kılıf ticaretinin bir de hukuki boyutu var. Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Avukat Tarkan Erdal kanuni olarak firmaların yaptığının suç olmadığını ve herhangi bir cezai yaptırımın bulunmadığını belirtiyor. Erdal’a göre taksit hilesi yaparak cep telefonu cihazı satan firmalara gelebilecek ceza işin rekabet boyutundan gelebilir. Rekabet boyutunda ise ‘pazarı farklı yöntemlerle karıştırmak’ hususundan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından taksit hilesi yapan firmalara bir ceza kesilebiliyor.
Erdal, “Telefon ürünü satıp telefon satması kanuna aykırı bir durumdur. Fakat hukuki olarak bir yaptırımı yok. Bu durumu ‘kanuna karşı hile’ olarak yorumlamak gerekir. Borçlar kanunu bu işi korumaz. Ancak malın ayıplı sayılması hususunda bazı sıkıntılar doğabilir” dedi.
KAMU ZARARI YOK
Kılıf ticaretiyle telefon satanların kanun önünde dolandırıcı sayılmadıklarını belirten Erdal ,”Bu durumda satışı yapan kişilere hapis cezası verilmez. Ceza kanunu bunu hile olarak değerlendirir. Burada aldatılan biri yok. Devlet vergi gelirini alıyor. Ortaya bir kamu zararı da söz konusu değil” dedi. BDDK’nın 31 Aralık 2013 tarihinde yayımladığı taksit yasakları şu an yoruma açık. Çünkü yasak kapsamında cep telefonuna gelen yasak ‘Telekomünikasyon sekörü’ olarak tanımlanmış.
SEKTÖRÜN KAFASI KARIŞIK
Fakat sektörün kafası bu konuda karışık. Cep telefonunun bu kapsama girip girmediği konusunda da kafada soru işaretleri var. Konuyla ilgili kafalardaki soru işaretlerini silmek için BDDK yetkilileri ile mobil sektör temsilcileri Ankara’da gelecek günlerde bir toplantı gerçekleştirecek. Bu toplantıdan sonra taksit yasağının daha detaylı olarak adlandırılması bekleniyor. Cep telefonu kılıfı aynı zamanda deriden imal edilen bir ürün olduğu için çantacılar da dahi satılıyor. Eczanelerde de steril özellikle cep telefonu kapları satılmakta.
cmumay@hurriyet.com.tr
Vatan bilgisayar bile yazmış sitenin girişine, ''12 taksit kredi verilir mi kullandırlırmı nne '' diye. telefon için.
yav arkadaş Türk halkı olarak şu hiçbir ulusta olmayan pratik zekamızı müspet yönde kullanabilsek, amerikalılardan önce marsa gitmezsek neyim. :)
telefon bozuk çıkarsa, garanti yerine bir adet sıfır 'kılıf' verirlerse nereye başvuracağız?