sen yüksekliğe takıldın. açıya takılırsan daha kolay olacak anlaman :) yüksekliğe göre değil açıya göre hesaplıyor. yol eğiminin nasıl hesaplandığına dair formüller mevcut bolca :)
Printable View
sen yüksekliğe takıldın. açıya takılırsan daha kolay olacak anlaman :) yüksekliğe göre değil açıya göre hesaplıyor. yol eğiminin nasıl hesaplandığına dair formüller mevcut bolca :)
şimdi
1.si 4.5 sanıye ıle ne işimiz var? aracın 100-200 süres, 4.71 saniye
2. yaptığın işlem neyin işlemi. 121.8 nedir neden 125.6 dan cıkardın ve 125.6 ya böldün?
biraz once telden yazmıstım rakamları tam kusuratlı yazmadım. alınan yoluda zaten bır usttekı degerı okumusum yanlıslıkla,
tekrar acıklayarak hesaplıyorum
biraz dıkkatlı incelersek lınktekı grafıkte koşunun başlayıp bıtıgı yukseklık yaklaşık olarak belli.
125.8 metrede başlıyor , 121.2 de bitiyor. toplam yukseklık degısımı 4.6 metre.
alınan yola bakıyoruz 188 metre
yani 188 metre yolda 4.6 metre yukseklık degısımı olmus.
basıt bır denklemle
188 de 4.6 ise 100 de 2.4 eder.
grafiıktede egımın %-2.4 oldugu yazıyo zaten
sen bu -2.4 ü alının yolu kullamadan nası buluyorsun onu açıklarsan konu netleşmiş olur.
http://www.techturkey.com/forum/6427915-post1.html
Tahminimce siz telefon ekranlarının açıya göre dikey yada yatay konumlanmasıyla bunu aynı şey diye düşünüyorsunuz ama bence değil
siz driftboxdaki drift açısı işiyle karıştırıyorsunuz gibi geliyor bana
100km hızda iken a noktasındayım ve gökyüzündeki uyduya örnek veriyorum 100 metre mesafe uzaktayım yukarı doğru oda işte denk gelsin deniz seviyesindende 100 metre yukarda olsun
sonra gazlamaya devam ettim 200km hıza ulaştım ve şu anda b noktasındayım ve burada uyduya örnek veriyorum 102 metre mesafe uzaklıkta olsun yani deniz seviyesinden 98 metre yukardayım
sonuç olarak ne yapmış oldum?
2 metre daha alçak bir noktaya geçtim yani %2 yokuş aşağı bir koşu oldu bu
banada mantıklı gelen bu
yani ilk yazımda belirttiğim şekilde
500 metrede gidilse sonuçta eğimin yüzdesi alınıyor
100m yükseklikten başlayıp 500 metre yol katedip 90m yüksekliğe iniyorsak sonunda
her 100 metrede 2 metre aşağıya inmiş oluruz
buda %2 - eğim demek oluyor pbox bunu yazıyor bana göre mantıklı gelen bu
ama bazı arkadaşlarda 500 metre sonunda 10m aşağı inmiş isek
cihazın -10 eğim göstermiş olması gerek diyor yani bunların hangisi mantıklı
yukaridaki ornekte bazooka 100 den 200 e 4.6 metre asagi inmiş.
egimi %-4.6 mi ?
tabiki degil.
100-200 surelerin oldugu konudaki surelere bakarsaniz bemim dedigim gibi hesaplandigini gorursunuz.
bu neyin oranı ben anlamadım
121,8-125,6) / 125,6 = -0,03
adam 500 rakımda bassa bu hesaba gore
(496.2-500) /500 : -0.0076 olur
iniş miktarı aynı egim düstü 4te birine
1000 rakımda bassa iyice duser
bole bir matematik olmaz
zannediyorumki ortada bir egim var ama tam bir bilgi yok
soru su olması lazım
adam 100-200 basıyor. basladıgı nokta ile bitiş noktası arasında (arada inip cıkabilir)
toplam yukseklik farkının yüz metre lik mesafede ki oranımı
yokda toplam mesefedeki toplam iniş miktarımı
eger ilk şık gecerliyse %2 lik bir egimde kabaca 500-600 metrede tamamlanan bir kosuda
yaklasık 12 metre asagı inersinki bu 4 katlı bir apartman boyudur ve bayagıda bayır asagıdır
(koşunun başladığı andaki yükseklik - bittiği yükseklik) / başlangıç yüksekliği = o koşunun eğimi
başka bir deyimle
(100km/h süratteki yükseklik - 200km/h deki yükseklik) / 100kmhdeki yükseklik = o koşunun eğimi
Evet öyle ama anlaşılamayan konu galiba şu
Koşudaki eğim öyle bir geometrik şeklin eğimi gibi olmuyor
Bildiğimiz geometrideki m = (y2-y1) / (x2-x1) değil tam olarak çünkü araba bir doğru değil hareket eden bir nesne
a dan b ye doğru değilde a dan b ye gelen bir nesne
Peki yol surekli artan egim yada sabit egim yok.
-4 egimde basladin ve -0,8 egimde bitirdin. Baslangic ve bitisdeki egimin ortalamasi mi aliyor?
E peki 500mt de 100'den 200'e ciksin aracimiz,380mt -3,-4 lerde egim ama son 100 mt -1 den dusuk,e simdi baslangic bitis noktasini hesaplasa egim kabul edilebilir cikar ama yolun buyuk kismini -4 lerde yuruyorsun. Bu yoldaki mesafeyi ve egimi sureklo hesqplamaki dogruya ulassin,yaniliyormuyum?
Firat;su yaniltma isi nasil oluyor? Yani makine uzerinde mi yoksa dbn kaydini laptop'a atinca mi?
Su isin dogrusunu yaz acik acikda bizde aydinlanalim? Afedersin saf saf okumayalim...
hacı bak formulu nerden buldun bılmıyorum ama yanlıs o formul.
istanbulda ve ankarada bırebır aynı ve doğrusal eğimde bir yol ve aynı sureyı yapacak bır aracla deneme yaptıgımızı dusunelım. iki şekilde 100-200 suresındede araç 400 metre yol alıyor.
ıstanbulda 60 rakımda basladık 50 rakımda bıtırdık.
ankarada 1060 rakımda basladık 1060 rakımda bıtırdık
sızın formulle
ıstanbulda 60-50/60=0.16
ankarada 1060-1050/1060=0.009
iki yolun eümü birebir aynı iken sonuclar neden farklı cıktı?
birde benım soyledıgım formulle hesaplayalım
istanbul : 60-50= 10 metre değişim
400 metrede 10 metre
100 metrede 2.5 yanı %2.5
ankara : 1060-1050=10 metre
400 metrede 10 metre
100 metrede 2.5 yani%2.5
cihaz uzerinde oluyor. burada butur seyleri yazip kimsenin de tadini kacirmak istemem. soyledigime de pisman olmadim desem yalan olur. en azindan bunun oldugu akillarin bi kosesinde bulunsun. internette teknik arastirma yaparak da ogrenilebilir.
aynen oyle bi
altaki örnektede gözüküyor bu durum.
ilk başta başladıgı yerde - eğimle devam etse kabul edılır sınırın dısına cıkacak arac , ama sonra dogru yol + eğim olduğu için eğim yüzdesi düşüyor
http://www.techturkey.com/forum/7255564-post1.html
Hah bak egim artiya geliyorsa ortalama kabul edilir hale gelicek ama halil baslangic ve bitisdeki ortalamayi hesaplar diyor.
Ozaman dogruya ulasamayiz ki?200'e cikana kadar her gecilen mesaafenin ortlamasi alinmasi gerekir kanimca.
Firat;cidden merak ediyorum,bana pm yollarmisin? 2006 dan beri kullaniyorum bu cihazi ve sanirim eski kullanicilardan biriyim ama bu tip sey duymadim yada kafam almadi...
Bunu biz mi bulduk yoksa dunya ustunde yapanlar var mi?
Makine saniye sarken nasil aldatilabilir ki,vay be...
Bir daha anlatim arkadaşlar
Öncelikle istanbul ankara rakım sorusunu cevaplayim.
Sen diyorsunki e bu araba ordada burdada 10 metre aşağı inmiş oldu neden o zaman farklı sonuç çıkıyor
Çok basit
Gözünde 2 tane dağ canlandır , birinin tepe noktası 60 metre ve sen burda 10 metre iniyorsun
diğerinin tepesi 1060 metre ve burda 10 metre aşağı iniyorsun
sence hangisi daha dik hangisi daha yatay olur?
tabiki 60 metre olan daha dik yani eğimi daha fazla olacaktır yukarda sonuçda çıktığı gibi
önceki örneklerden birini tekrarlayim
koşuya başladın 100kmh ile ve 100 metre yüksekliktesin var sayalım 165kmh ye geldiğinde 96 metre yüksekliktesin yani 4 metre irtifa kaybettin(belki yanlış terimdir) indin ama sonra yine tırmanmaya başladın ve 200kmhye geldiğinde 103 metredesin
e noldu önce 4 metre indin bundan bir avantaj sağladığında sonrasında tırmanmaya başladın ve o indiğin 4 metreyi kaybettin birde üstüne 3 metre tırmandın
yani bu yüzden start finish süratlerindeki noktalarındaki yüksekliklerin farkını start yüksekliğine bölmemiz lazım diyorum
Evet koşu içi yükseklikler değilde koşunun start ve finish süratlerindeki yükseklikler baz alınmalı diyorum
Sanirim makinede ara sira sapmalar olabiliyor birkac araba biliyorum cok iyi bir sure yapiyor 1 sefer ayni yerde 10 defa daha denesin 0.7-0.8 kotu sure yapiyor
Bnde %100 inanmiyorum o alete ama surekli olcen icin cikan yakin sureler dogru ama nadirde olsa cikan efsane sureler dusundurucu