Geç bilgisayar başına geçebildim, anca yazıyorum. zevkle bu yazımı sana cevap olarak oku.
Demek meslektaşızhangi sektördesin onuda bizimle paylaşır mısın?
2. Sorduğum soruya cevap verememişsin, Mesleğin sana anlamadığın konularda yorum yapma yetkisi vermez. uzmanlığını söyle bana nerede çalışıyorsun? Ne iş yaptın?
Konu üzerine tez yazsan otomobil camaisı seni kaale almaz, sen kimsin derler adamaGiugiaro mu sanıyorsun kendini
O işler o kadar kolay değil.
Beni tanıman için sana mini bir portfolyo yazıyorum ki nerden biliyorsun bunları diye sorduğunda aklında soru işareti kalmasın.
Ben otomotiv sektöründe çalışıyorum yazdım ya, B.engineering ile çalışıyorum, Bugatti EB110'nun tükenen parçalarını yeniden modernize edip çizip, üretiyorum. Hatta bazı koleksiyon aksesuarlarıda çizdim ve ürettirdim. Bunun yanı sıra birtakım yatırımcılar için supersport otomobil projeleri hazırladım.
Bunun yanı sıra 2.5 sene man neoplanın otobüslerinin modernizasyonu, makyajını ve vip olarak içini tasarladım.
Kendi yat firmam var, ve yat üretiyorum. Bunun dışında birçok yere tekne projesi verdim. (toyota, metamarine vs.)
İtalyan luisi firmasına özel tasarım direksiyon falan yaptırıyorum yatlar için
Daha geçen hafta, ferraride 10 sene çalışmış eksi bugatti müh., maseratinin eski test pilotu ve eski bugatti çalışanı ve superspordan tutun birçok otomobil firmasına tasarım yapan bir mühendis ile türkiyede bir şirket kurduk. Projeyi yazamam ama hepsi hocam sayılır, bütün bildiklerini öğretiyorlar sağolsunlar.
Ha birde BMC pininfarina geçmişim varda, o 2 ay sürdü sadece.
Neyse aklıma gelenler bunlar.
Tırnaklarımla kazıya kazıya başardım bunları, tanıştığımıza memnun oldum.
Şimdi konuya dönelim;
Argenin ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyorsun; tasarım yapmadan önce araştırma yapılır ya, hani bileğin maksimum kuvvet verdiği bilek açıları falan bunlar hep arge sonucu ortaya çıkar. Ve direksiyonun tutuş açısı buna göre ayarlanır. Bunların okuduğun bölümde design functions (ergonomics) diye dersi olmalıydı, ama haberin yok sanırım.
Form follows function diye bir tasarım ilkesi var ya, ondanda bihabersin sanırım, insan ile birebir etkileşim içinde olan tutacak benzeri parçalar bu ilke ile tasarlanır. İşlev herzaman güzellikten önce gelmeli bu parçalarda çünkü.
Yani eline kalemi alıp çizdiğin şey süpermiş diye üretmezler. Otomotivde çalışsan bunu bilirdin.
Elle dokunduğun her parçanın ergonomi ile ilişkisi vardır. ergonomi de insan bedeninin fizik kuralları ile en rahat ve verimli çalışmasını sağlar. Bu kurallar tasarımın işlevselliği ve iyi bir mühendislik ile mükemmel hale gelebilir.
Bir direksiyonun tasarımı nasıl olmalıdır:
Aşağıdaki tasarım kriterlerini bu aracın her tip insan tarafından kullanılacağını göz önüne almak gerekir
1) Bileğe en iyi açıyı vermelidir (artık direksiyon ayarı sayesinde (bu bir mühendislik çözümüdür))
1.a Airbag ve korna çözümleri ( tasarım demi bunlar sadece)
2) en rahat kavramaya sahip olmalıdır. Yani tutulması rahat olmalı.
Artık 10u 10 geçe tutuşu geçerli değil.
9u çeyrek geçe ana sürüş olarak geçerli ama alışkanlıklar sebebi ile orda o çıkıntı parça yapılıyor. (bu bir ergonomi unsurudur)
10 sene içinde çıkmış yenilik ise 8i 20 geçe uzun yol tutuşudur. Bu sürüşte sürücünün viraj alması beklenmez. Bu tutuş kolu yormama amaçlıdır ve artık firmalar buna göre tuş takımları yerleştirmektedirler.
Porsche cayenne direksiyonuna bak.
3) Gösterge panelini kapatmayacak tasarım.
4) tuş takımı ile ilgili unsurlar;
4.a. Tuş takımı kontrolü kullanılmadığı taktirde kavramayı engellemeyen tek parmak olan başparmağı ile yapılır. (barfiks çekerken baş parmağını serbest bırak birey değişmez)
4.b. Baş parmağının verimli hareket alanı yaklaşık 6 cm2 dir. (apple'ın bu konudaki çalışmalarını inceleyebilirsin)
F1 direksiyonunu aklının almayacağını söylemen beni üzdü, daha zeki olduğunu varsaymıştım.
Bunun için linkteki makeleyi okumanı tavsiye ederim (üye olup indirebilirsin):
Formula 1 Steering Wheels
F1i neden örnek verdim, tuş bolluğuna bir örnekti, çok ütopik geldiyse,
458 direksonuna bak,
otomobil kurallarını değiştiren bir direksiyon. Üzerinde sinyal var, sürüş modu değiştiren switch var. ve start stop var. Kornanın nerede olduğuna bak, ve sen bu arabayla gazlıyacaksın. Nasıl bir ergonomi çalışması yapmışlardır tahmin edebiliyormusun. Yani direksiyon üzerinde tuş konulur ama nasıl konulara iyi bir örnek.
Kalıp değişiyo yazmış yaDüz adam.
Doğru audi ile bmw nin birbirinden farkı sadece farklı kalıplar olması, ikiside metal sonuçta
direksiyon simidi kalınlığı ve çapı değişir temelde zaten, sen dönen birşeyi üçgen yapmalarını bekleyemezsin.
Tuş takımları başta olmak üzere yukarıda yazdığım temel tasarım ilkeleri ile direksiyonlar tasarlanır.
Bana neden kesinlikle dediğini açıkla da bilelim, vallahi çok merak ettim. Bekliyorum.
Techturkey'e not:
Sivri dilimi maruz görün, ukalalık falan diye zırvaladığı için arkadaş böyle bir dilde yazdım.