TUİK dediğin kurum enflasyonu düşük çıkarayım diye neredeyse her ay sepeti karıp içeriğini değiştiriyor, sonra enflasyonumuz (!) (devletin enflasyonu) %12-13'lerde seyrediyor.
Printable View
TUİK dediğin kurum enflasyonu düşük çıkarayım diye neredeyse her ay sepeti karıp içeriğini değiştiriyor, sonra enflasyonumuz (!) (devletin enflasyonu) %12-13'lerde seyrediyor.
şu anda evde tekim.. dışardan söyle söyle artık bıkdım geçen gün yıllar sonra ilk defa alışverişe çıkdım manava uğradım çok az domates çok az iki üç limon az biber kısaca az az kendime yeticek üç beş parça şeyaldım bir torba tutmadı ordan çıkdım kasaba gene bir kişiye kendine yeticek köfte aldım 6-7 dilim biraz et aldım çok az çıkdım çok az çiğköfte aldım kısaca aldıklarım 2 torba etti etmedi .. oda tam dolu değil..
evde bir bakdım 150 tl para gitmiş.. düşündüm yahu tek kişiyim 150 tl para gitti.. 4 kişilik 5 kişilik 6 kişilik aileler ne yapsın.. millet eti unutmuş doğru düzgün beslenemiyor..
dolar 3.50 olsa ne 3 tl olsa ne.. sebze meyve et daima artışda.. sokakda enflasyon patlamış gitmiş..
dolar çokdan 4.5 TL olmuş sokakda.. kağıt üstünde 3 tl olsa ne 3.5 tl olsa ne..
domatese ete bakliyata bir etkisi varmı yok onlar devamlı artışda dolar çıksa daha hızlı artışda dolar düşdümü az artışda ama artışda.. gerçek ekonomi bu işte.. Gerisi profesör doktor osman altuğun dediği gibi işte..
Bu kış Carefour markette kilosu 16 TL'ye Çengelköy salatalığı satıldığını gördüm ben, daha ötesi yok. Her hafta da düzenli market ve pazar alışverişimi kendim yaparım. Dediğiniz gibi marketten 4-5 parça birşey alsan dahi 100 TL tutuyor, etin kilosu zaten 50-60 TL bandında, tavuk eti bile 15 TL.
Piyasada her zaman düşünülenin tersi gerçekleşir. Şimdi herkes dolar alarak para kazanacağını sanıyor. En iyi yatırım dolar olduğunu düşünüyor. Dolarda hedefim belli. Dolar cıs. Dolar düşecek bence ^^
14.06.2017:
FED'in bugünkü toplantıda faizlerde 25 baz puan artırıma gitmesi bekleniyor. Ancak bu beklenti piyasalar tarafından büyük ölçüde fiyatlanmış durumda.
FED üyelerinin önümüzdeki döneme ilişkin faiz tahminleri ile Başkan Yellen'in basın toplantısının daha büyük bir önem arzedeceğini tahmin ediyoruz.
ABD'de TSİ15.30'da açıklanacak TÜFE ve perakende satış rakamları günün diğer önemli veri gündemini teşkil ediyor.
Küresel mali piyasalar bildiğimiz gibi... Amerikan teknoloji şirketlerindeki satış baskısı dinince yönünü yeniden yukarı çevirdi. Borsa endeksleri küresel mânâda günü genelde artıda tamamladı. Türkiye'de de durum pek farklı sayılmaz. BİST100 endeksi 100bin seviyesini gördükten sonra gelen kâr satışları ile günü sadece %0.1 düşüşle tamamladı.
Psikolojik anlanda kritik bir seviyenin görülmesinin ardından gelen kâr realizasyonunu hem normal hem de faydalı buluyoruz. USDTRY kuru gün içinde dalgalandıktan sonra 3.5200 civarında duruldu ve günu de bu seviyelerden bitirdi.
Günün hikayesi Hazine'nin piyasa oyuncularının tabiri ile borçlanma ihalelerini "boyayarak" geçmesiydi. Hazine bu hafta piyasalara toplamda 7.2 milyar TL itfası bulunmakta ve buna karşılık olarak da yine piyasalardan ihale yoluyla 7.1 milyar TL borçlanmayı hedefliyordu. Ancak, ihalelere gelen yüklü teklif karşısında piyasalara yapılan toplam satış miktarı 11.6 milyar TL oldu. Bu derece yüksek bir borç döndürme oranını açıkçası uzunca bir süredir hatırlamıyoruz. Hazine'nin bu şekilde davranması birkaç açıdan ele alınabilir. Gelen talep çerçevesinde mali piyasalar madem ki tahvillere bu derece aç, Hazine'nin gelen talebin hatırı sayılır bir kısmını karşılamasını olumlu buluyoruz! Bununla birlikte, yüksek arzın ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratması da kaçınılmaz olacak. Zaten ihalelerin ardından ikincil piyasada faizler 15-20 baz puan yukarı gitti. Başka bir bakış açısı ile Hazine'nin böyle bir strateji izlemek suretiyle kasasını güçlendirmesi hem olumlu hem de olası bir borçlanma ihtiyacı artışına yönelik hazırlık yaptığı algısına sebebiyet vermesi suretiyle de olumsuz. Önümüzdeki kısa dönemde beklenmedik olumsuz bir gelişme olmaması durumunda bu arz fazlasının rahatlıkla eritilebileceğini tahmin ediyoruz. Ancak, aksi durumda, tahvil piyasasında bir süre baskı oluşturabilecek bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.
Bugün gündemin bir numaralı maddesi Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz toplantısı... Dün başlayan toplantının sonucu bugün TSİ21.00'de kamuoyuna duyurulacak. Toplantı sonucu ile birlikte yayımlanacak olan üyelerin faiz ve makro ekonomik göstergelere ilişkin tahminleri de en az karar kadar önemli olacak. Ayrıca, TSİ21.30'da başlayacak olan Başkan Yellen'in basın toplantısı da tüm dikkatleri üzerine toplayacak. FED'in faizlerde 25 baz puan artırıma gitmesi ve bunu da olabildiğince çekingen (güvercinvari) bir duruş ile gerçekleştirmesi bekleniyor zira ekonomik görünüm hâlâ yeteri kadar ikna edici düzeyde değil. Piyasaların bu şekilde alınacak bir faiz artırım kararına olumsuz tepki göstermesi şu aşamada beklenmiyor. Ancak, piyasaların asıl dikkatini üyelerin geleceğe ilişkin faiz artırım tahminleri ile Başkan Yellen'in konuşması çekecek. Üyelerin faiz artırım tahminlerindeki hassas nokta bir önceki tahmin setine göre herhangi bir değişiklik olup olmadığı. Mart ayında yayımlanmış olan tahminlere göre FED'in bu yıl toplam 3 (bugünkü artırım sonrasında 1 tane kalmış olacak),
2018 ve 2019'da da üçer kez faiz artırımına gitmesi öngörülüyordu (tahminlerin medyanı). Yellen'in toplantısında ise bilanço daraltılması hususuna odaklanılacak. Yellen'in somut bir bilanço küçültme stratejisi sunması piyasalarca olumsuz karşılanabilir. Aksi durumda ise mali piyasaların uzunca bir süredir kaydettiği iyimser tablo korunacaktır.
FED toplantısı öncesinde TSİ15.30'da ABD'de açıklanacak TÜFE enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Bilindiği üzere, FED'i art arda faiz artırımlarına gitmekten alıkoyan en temel husus enflasyonun hedeflerin gerisinde kalmasıdır. Yoksa, %4.3 ile son 16 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı FED'in faiz artırımı yönünde hızlı adımlar atması için teşvik etmekten de öte gerekçeler sunuyor. Ancak, enflasyonun yeterli derecede teşvik edici olmaması faiz artırımlarının kademeli olmasını zaruri kılıyor. Bu arada FED'in enflasyon göstergesi olarak bu hafta açıklanacak verileri değil de PCE (kişisel tüketim harcamaları) enflasyonunun kendisi ile çekirdek rakamlarını baz aldığını belirtmekte yarar var. Bununla birlikte, PCE enflasyonu ile bugün açıklanacak TÜFE enflasyonu arasında kuvvetli bir korelasyon olması bu verinin de yakından takip edilmesini beraberinde getiriyor. Teorik anlamda maliyet artışının tüketici fiyatlarına kaçınılmaz olarak yansıdığını dikkate alırsak dün açıklanan ve beklentilerin bir miktar üzerinde kalan ÜFE rakamları da önem kazanmış oluyor. Bundan dolayı, TÜFE verileri bugün dikkatle takip edilecektir. Buna ilave olarak ABD'de aynı dakikalarda açıklanacak olan perakende satış rakamları da önem arzediyor. Almanya'da enflasyon, Ingiltere'de ise istihdam raporu günün diğer önemli verileri arasında yer tutuyor.
Katar olayı bir süredir gündemde pek yer tutmuyor. Ancak, arabuluculuk görevi üstlenen Kuveyt Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada Katar'ın terör örgütlerine destek verdiği yönündeki suçlamaları kabul etmediğini belirterek çabasının sonuç vermediğini ima etti. Bunun üzerine Türkiye'nin devreye girdiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üst düzey temaslarına ilave olarak Dışışleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Katar'a gidiyor ve gerekirse oradan da Riyad'a geçecek. Piyasalar şimdilik bu gelişmeleri uzaktan göz ucuyla izlemeyi tercih ediyor. Gelişmeler mevcut düzeyinde devam ettikçe de piyasa tepkisinin bu sekilde olması beklenmeli. Ancak, bu husustaki her türlü haber ve gelişmenin önemli olduğunu da not düşmekte yarar var. ABD'de ise Trump'ın azli ihtimali son günlerde neredeyse hiç konuşulmuyor. FBI eski direktörü Comey'in ifadesinde somut bir risk unsurunun bulunmaması sonrasında yaşanan bu normalleşmenin sürüp sürmeyeceğini halihazırda Mueller tarafından yürütülen soruşturmanın seyri belirleyecektir. Bu arada konuyla dolaylı olarak ilgili olmasından ötürü Adalet Bakanı Sessions'un dün ifade verdiğini belirtmekte yarar görüyoruz.
Mali piyasaların bugünkü işlemlerde, beklenmedik bir gelişme olmaması durumunda FED açıklaması gelene kadar yatay ve sakin bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Sadece TSİ15.30'da ABD'de açıklanacak TÜFE ve perakende satış verilerine göz atacağız. Ancak, bu veri setinin tahminlerin dışında bir sonuç sunması halinde piyasa yansıması olabilir. Aksi durumda tahminler paralelinde bir verinin piyasalarda herhangi bir etkide bulunmasını beklemiyoruz. USDTRY kuru 3.50-3.55 bandına iyice sıkıştı. Bu bandın aşılacağı yöne doğru sert bir hareket yaşanma olasılığı oldukça fazla.
Benzer bir sıkışma, daha az şiddette olmakla birlikte EURUSD paritesinde kaydediliyor. 1.12 civarında yatay bir seyir izleyen EURUSD paritesi muhtemelen USDTRY kurunu da etkileyecek bir olayla birlikte hareket edecektir. Bugünkü FED toplantısı bu konuda namzet olabilir. Hisse senedi piyasasında uzun süredir konuşulan 100bin seviyesi dün itibariyle görüldü.
Hisse senedi piyasasının daha da yukarı gitmesi için USDTRY kurunun 3.50'nin altına gelmesi lazım. Hazine'nin dünkü yüksek arzı sonrasında faizlerin tekrar yönünü aşağı çevirebilmesi için de TL'de ilave bir değerlenme gerekiyor. Aksi taktirde bir süredir var olan piyasa coşkusu dinebilir.
Evveli gün sterlini alanlar şu ana dek net %1 lerini aldılar. Normalde satın derim ama Sterlinde yön mecburi yukarı beklemeye devam edin derim
YTD
@MK8800 bu özel bankacılık için ne kadar bir portföyümüz olması gerekiyor :)
3,50 den almak isteyenler buyrun sahne sizin :-) aktif emir ile hemen alış yapabilirsiniz
Sofya - Antonov ile çalışıyorum , ben minimumdan faydalanıyorum 6 ay faizde 2 ayda 1 ödeme alıyorum bankaya göre 1,3 - 1,5 katına denk geliyor . TL bazında minimum hesap 445.000 TL'ye denk geliyor .
Uygun faiz hesaplamalarına dair yardımcı siteler mevcut zaten google'da , buradaki oranlara nazaran bakınca şahsen mantıklı ama tekrar belirtiyorum ben teminat olarak garanti görmüyorum bu işleri..
Mersin'de benimle beraber aynı hizmeti alan bir kaç arkadaş daha var , borsa yerine aynı riskle düzenli ödeme düşünenlere tavsiye ederim .
3.49 dan biraz patlattım ben dolar :)
bu seviyelerden her türlü alınır diye düşünüyorum ve ben alıyorum şahsen..
dolar alan yaya kalır demiştiler ::::))
Dolar / Euro alım-satımı için sadece online bankacılık mı kullanıyorsunuz? Sadece Dolar veya Euro hesabı açmak yeterli mi bu alım satım için?
Birde hangi bankanın kuru daha mantıklı?
3.4834 şuan kısa vade için ne olur 3.51 den alacaktım iyiki almamışım
Kurdaki gerileme normal, Abd 10 yıllıklar kötü gelen Abd enflasyon verisi ile %5 anında aşağı geldi.. Enflasyon varsa faiz vardır .. Altın almanın vakti geldi, dolar alacaklar ise Kurban bayramı öncesi dolara girip sene sonunda güzel kar yaparlar.. Bu seviyede güzel ancak Cuma akşamı bir miktar daha geri gelebilir...
onu dediklerinde dolar 2.90 dı 2.90 dan alan satan tekrar alan tekrar satan ara kur farklarından ihya oldu 1000 doları 4000 dolar yaptı.. kimse yaya kalmadı anlıycağın..
en işi bilmeyen vatandaş bile 100 dolar aldıysa 2.90 dan yani 290 tl den şimdi oldu 350 tl si.. 290 bin tl den alanın 350 bin tl si oldu bir kaç ayda.. bu parayı banka vermez..
Yakında Mb faiz indirimlerine yavaş yavaş başlayacaktır.. Böyle bir durumda Kur yeniden 3.5X seviyelerine döner.. Fed 1 Faiz daha artıracak (Muhtemelen sene sonunda) ve bu fiyatlama en erken 11. Ayda başlar ancak daha önemlisi Fed bu sene Bilanço daraltmaya başlayacağını söylüyor ki bu faiz artışından çok daha etkili olur dolar açısından.. Bu yüzden sene sonunu 4.2 ile en kötü ithimal ile 4 seviyesinden kapatacağını düşünüyorum.. Benim işim ithalat , bu seviyeler benim için cazip olduğu için yarın dolar alımlarına başlıyorum.. İşi dövizle olmayan ama dolar almak isteyen Altın da alırsa iyi olur .. Şu anda Dolar ucuzladı bunu da akıldan çıkarmamak lazım.. Herkese bol kazançlar
Tcmb yıl sonu tahminini dolarda 3.86 dan 3.78 e çekti. Pekiiiii tuttururmu? Hayatta tutturabildiği olmadı hep daha yüksek çıktı. Velevki tutsun. Dolarb3.48 mi kardeşlerim... devletin en yetkili ağzı sene sonu 3.78 le kapatırım diyor. Yani 6 ayda yaklaşık %8.5.bunu sana aynı yetkili ağız vadelide vermiyor dikkatini çekerim
ekimde zarraf davası var..katara yapılan oyun devam ederse bir sonraki adımı zarraf üstünden türkiye olabilir..
keza iç siyaset ne olucak belli değil chpli falan değilim umrumda değil ama enis berberoğlu tutuklanması misal bugün ilk müebbet verildi sonra 25 yıla çevrildi bunların avrupa birliğinden dış politik olarak uluslar arası kamuoyunda yansımaları olucakdır.. bunların ekonomiyede uzun vadede yansımaları olucakdır..
Katar konusunda söyledikleriniz olabilir...
Chp konusunda , hiçbirşey olmaz.. İstediği kadar yürüsün .. Devlet sırrını ifşa etmek büyük suç, vatan hainliğinden bile yargılanabilir... Ab ise işine geldiği gibi hareket edecektir, o tutuklanmış bu tutuklanmışdan çok Türkiye'de bulunan sayısı hergeçen gün artan milyonlarca Mültecinin kendi topraklarına gelmemesi karşılığı göz yumacaktır...
Yahu burası Turkıye,rahat olur.Tozlar oturmaz yerınde.
Ama 10 gundur 3,47 dıyorum.
Fakat 50-100k dolar asagısı alıp satıyorsanız 50 de fena sevıye degıl.
Sımdı ortalık bıraz karısık,ıslemlerı takıp edın.Sevıye degıl.
Para kazanmak ıstıyorsanız....
15.06.2017:
FED faizlerde 25 baz puan artırıma gitti, önümüzdeki döneme ilişkin faiz artırım tahminlerini korudu ve bilanço daraltılması ile ilgili somut bir plan sundu.
Piyasalar FED'den güvercinvari bir duruş beklerken enflasyondaki düşüşün bir kerelik fiyat indirimlerinden kaynaklandığına vurgu yapılması kararı bir miktar şahince dahi kılıyor.
Ancak, mali piyasalar FED'in açıklamalarından ikna olmuşa benzemiyor.
Likidite bolluğu ve EM paralarının sunduğu yüksek faiz bu yöne doğru meylin korunacağını gösteriyor.
Küresel piyasalar dün oldukça hareketli bir gün geçirdi. Bu hareketliliğe baz teşkil eden haberler ABD kaynaklı olsa da aksiyon ağırlıklı olarak gelişen ülke (EM) para birimlerinde yaşandı. ABD'de son dönemde gelen cılız ekonomik verilere dün zayıf TÜFE enflasyonu ile perakende satış rakamları da eklenince yatırımcı algısında belirgin bir değişim yaşandı: Zayıf ekonomik görünüm nedeniyle FED'in faiz artırımlarında zorlanacağı, bu bağlamda da mevcut ultra-gevşek para politikalarının devam edeceği görüşü hakim olunca küresel risk iştahında ciddi bir artış oldu. Bu da yüksek getiri sunan finansal enstrümanlara doğru hacimli fon girişlerini beraberinde getirdi. Mesela, USDTRY kuru 3.51'li rakamlardan 3.4800 seviyesine geriledi. Hareket sadece Türk Lirası'nda kaydedilmedi. G.Afrika Randı ve Brezilya Reali TL'den daha fazla değerlenerek EM paralarının genelini yönelik bir ilgi olduğunu teyit etti. Zira, ABD Doları cinsinden borçlanma maliyeti artmayacaksa yatırımları yüksek getirili para birimlerine park edip kazanç elde etmek kolay ve düşük riskli bir iş haline gelecekti. Para birimlerinde yaşanan iyimserlik daha düşük oranlarda olmakla birlikte hisse senedi ve bono&tahvil piyasalarına da sirayet etti.
BİST100 endeksi günü yine bankacılık sektörü önderliğinde %0.34 yükselerek tamamladı. Önceki gün Hazine'nin yüksek arzı ile huzursuz bir görünüm kaydeden tahvillerde dünkü iyimser hava satışların önemli bir kısmının geri alınmasına yardımcı oldu. Sonuç itibariyle, kritik FED toplantısına giderken piyasalara abartılı bir coşku hakimdi ve FED'in güvercin nitelikli bir faiz artırım kararı alacağı tahmin ediliyordu.
FED toplantısı pek de öngörüldüğü gibi sonuçlanmadı. Hem de birçok açıdan... Mali piyasalar güvercinvari bir duruş beklerken FED'den (ve başkanı Yellen'den) şahince diye nitelendirilebilecek bir reaksiyon geldi.
FED'in dün akşam attığı adımları kısaca özetlemek gerekirse:
a) FED, faizlerde 25 baz puanlık bir artırıma gitti. Böylelikle faiz koridoru %1.00-1.25 oldu. FED bu kararı bir muhalefet şerhi ile aldı.
b) Karar metni tahmin edilenin aksine daha az güvercinvari çıktı.
Enflasyondaki zayıflığa işaret edilse de ekonomik faaileyetlerde işlerin yolunda gittiği vurgusu yapıldı.
c) Başkan Yellen enflasyondaki düşüşün bir kerelik fiyat indirimlerinden kaynaklandığına vurgu yaparken %2'lik hedefin orta vadede tutturulabilir olduğunu yineledi. Bu nokta ABD Doları'nda değerlenmeye neden oldu zira enflasyondaki yavaşlamanın geçici olduğu fikri şahince bir duruşa işaret ediyor. Piyasaların bu durum ile ilgili olarak tam anlamıyla tatmin olmadıkları kanaatindeyiz.
d) FED, bilanço daraltılması ile ilgili ortaya somut bir plan koydu. Buna göre muhtemelen bu yıl sonunda başlanacak olan daraltılmada ilk üç ayda aylık azami 10 milyar dolarlık bir küçültme adımı atılıp sonraki üç ayda bu rakam 10 milyar dolar daha artırılıp 50 milyar dolara gelince hız korunup o sekilde devam edilecek. FED bu operasyondu hangi noktada durduracağına süreç ilerlerken karar verecek ama nihai hedefin 2008 öncesinin çok üzerinde olacağına da işaret edildi. Şu an 4.2 trilyon dolar olan bilanço büyüklüğü yukarıda belirtilen plandaki azami rakam ile uygulanması halinde iki yıl sonunda 0.9 trilyon dolar küçültülmüş olunacak.
e) FED bu yılın geri kanalında en az 1 kez daha faiz artırma tahminini yinelerken 2018 ve 2019 yıllarında da 3'er faiz artırım tahminini yineledi.
Enflasyon tahminleri kısa vadede aşağı yönde güncellenirken uzun vadede çok fazla değiştirilmedi. Işsizlil oranına ilişkin tahminler tüm vadelerde aşağı yönde güncellendi. Büyüme tahminleri ise çok fazla değiştirilmedi.
Ana hatlarıyla bu beş madde ile özetlenebilecek olan FED toplantısında enflasyondaki gevşemenin geçici olduğuna işaret edilmesi; ekonomik faaliyetlerdeki ivme kaybına değinilmemesi; bilanço daraltılması planının somut bir şekilde ortaya konulmuş olması ve önümüzdeki dönemde faiz artırım sayısında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi nedenleriyle kararın güvercinvari olmadığını düşünüyor genel hatlarıyla dengeli, hatta bir miktar şahince dahi olduğunu öngörüyoruz. Mali piyasalar karar sonrasında karışık bir reaksiyon gösterdi. Öncelikle, ABD Doları'nın değerlenmesi, EURUSD paritesinin yeniden 1.12 seviyesine geri çekilmesi karardaki hafif şahinliği yansıttı. Ancak, 10 yıl vadeli tahvil faizi yerinden çok fazla kımıldamayıp %2.13 seviyesi ile son yedi ayın en düşük düzeyinde kalarak bu şahinliği görmezden geldi. Küresel mali piyasalardaki risk iştahının canlılığını koruması da bunu teyit etti. Temel sorun şu: Piyasalar FED'in enflasyondaki düşüşün bir kerelik fiyat indirimlerinden kaynaklandığına ilişkin görüşüne ikna olmadı. Bunun birkaç somut veri ile teyit edilmesini bekliyor. Bu nedenle de piyasaların ana görünümü en azından bir süre daha olumlu kalmaya devam edebilir.
USDTRY kuru dün bir süredir sıkıştığı 3.50-3.55 bandını aşağı yönde kırarak hızlı bir şekilde 3.4750'ye kadar geriledi. Dünkü bültenimizde kırılma yönüne doğru sert bir hareket olabileceğine işaret etmiştik. FED'in kararı sonrasında yeniden 3.50 seviyesi görülse de kalıcı olmadı ve şu satırları yazdığımız dakikalarda 3.4850 civarında salınıyor. Bu tablo benzer bir şekilde EM paralarının birçoğunda gözlemleniyor. Öncelikle, para birimlerindeki bu eğilim FED kararındaki şahince kısma çok fazla önem gösterilmediğine işaret ediyor. Başka bir ifade ile FED kararını pek ikna edici bulmamış. Bu da gösteriyor ki EM paralarına yönelik ilgi oldukça kuvvetli. USDTRY kuruna teknik olarak baktığımızda 3.4750 seviyesi, 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye olmasından ötürü önemli. Bu seviyenin aşağı yönde hemen kırılmaması gerekiyor. Ancak, 3.50 seviyesinin altında kalındığı müddetçe de yönün aşağı doğru olduğu aşikâr. Kısa vadede bu aralıkları takip etmekte yarar var.
Bugünün en önemli gündem maddesi TCMB'nin düzenleyeceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Toplantı sayısını bu yıl 12'den 8'e çekmiş olan TCMB, bunlardan dördünü FED'in önemli olarak adlandırdığımız, Başkan'ın basın karşısına geçtiği toplantıların hemen bir gün sonrasına koymuştu. Bunun nedeni de FED'in kararlarına göre hareket etme esnekliğini edinmekti. Bugünkü toplantı da bu tanıma girenlerden... FED'in dünkü kararını yukarıda yorumladık. Bu karar faiz artırım tahminlerinde herhangi bir ivme kaybına işaret etmiyor. Böyle olunca da TCMB'nin mevcut duruşunu koruma ve sürdürme ihtimali oldukça kuvvetlenmiş oluyor. Sadece karar metninde enflasyonda en kötünün geride kaldığı minvalinde bir miktar yumuşama sinyali sunlabilir. Bunun ise anlamlı bir piyasa yansıması olmayabilir. Nihayetinde TCMB'nin şu an sunmuş olduğu yüksek faiz yabancı yatırımcıların ağzını sulandırıyor ve bu da kur üzerinde aşağı yönde baskıya neden oluyor. Bu eğilimin bir süre daha korunma ihtimali kuvvetli.
Ta ki, FED'in dün savunduğu noktalar güncel verilerle teyit edilene ya da risk iştahını bozabilecek gelişmeler olana kadar.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Katar'a ait beIN Sports kanalının uydu alıcı cihazlarının ülkede satışını durdurma kararı aldığı açıklandı.
Vay arkadaş ne katarmış ya.
USA Katar'a 12 milyar dolar F15 satmış. Ne iş bu?
Katar ABD'den 12 milyar dolarlık savaş ucağı alıyor - Bloomberg HT
Piskolojik tepki alımı oldu bence 3.48 den tekrar yukarı gelmesi. Tabi bugünde amcalar teyzeler 1 gün geriden gelenler alım yaparmı bilemem. 3.48 dende mis gibi alındoı tabi. Almaya alıştık zaten :D
Geçen Sterlin sldırıp dilerseniz %1-1.5 ile satabilirsiniz ama bekleyedebilirsiniz dediğim arkadaşlardan satanlar için konuşuyorum. Seviye gene 4.44 e geldi yine alım yapabilirsiniz bunun getiri oranı kesinlikle euro ve dolardan fazla olacak
YTD
@TaGo abi sen hep alıyon , hiç satmıyon mu ? :)
İbrahim cim yazıyorum ya 1-2 günde %1.5 u alırsam ben satıyorum hemen.
Sadece elimde 3.57 den aldığım dolar var. Aslında oda yüklü sayılır. Onun seviyesi malesef beni bekletiyor.
Diğerlerinde hep al sat yapıyorum. 3.53 den aldık 3.62 den sattık, birdaha 3.55 den aldık yine 3.60 dan sattık. Son 3.57 den aldığım 3.59 dan geri döndüğü için satmadım.
Ancak hep almaya devam ediyorum tabi. şuankinide satmam 2 kuruş için dolar satılmaz.
hayır benim baremin % dir. Yani bana en geç 4 günde %1.5 net bakın brüt değil vermeli sistem. Genelde hedefim 2-3 günde %1.5 minumum. Zaten şu aralarda şu minumumun üzerinede çıkamaz olduk. Dolar istediğim hedefe götürmedi. Sterlinde 1 günde %1 verdi ama daha çok bekliyorum şuan Aterlinden.
Diğer taraftan tabi Bitcoinde 2400 e düştü yakında gözü karartıp komple borsa ve dövizden çıkıp Bitcoine geçebilirim
Anladım abi hedef güzel , ben tabi sizin kadar bilgi sahibi değilim tamamen yüzdelere dayalı yorum yapıyorum .
3/4 günde 1.5 desek hemen yine bakkal hesabı ayda %15 , yılda %130 yapıyor . Yani x giriş bedelimiz olsa X=100.000 gibi bir rakama yıl sonu x=230.000 oluyor güzel para Allah bereket versin :D
kasıma kadar dolar ne olur arkadaşlar , 3,60 seviyelerini zorlarmı tekrardan.
Evet bak geçen ay %15 i geçebildik mesela. Ama gel gelelim bu ay azımıza etti :D haftada %1 i anca göstertebiliyoruz hareketlerimiz ile. Birde forumun anlamakta zorlandığı bir konuyu daha söyleyeyim.
Siz orada 3.48 gördünüz ama kimse 3.48 den alamadı doları. 3.485 en iyi alım seviyesi verdi diyelim. Sonrada 3.52 gördü mesela şuan. Ancak dolar satımda en iyi seviye 3.51 şuan Yani brütte %1 gördüğün alım satım farkından nette nerdeyse %0.5 e geliyor. Bu sebeple biraz daha yükselmesini beklemek zorunda kalıyoruz. Ümit ediyoruz kısacası artar die :D
Hükümet taraftarı değilim, zerre tasdik etmiyorum politikalarını .. Referandumda da Hayır verdim... Ancak ; Abd'nin silah para yollamadığı örgüt yok ve bir kere bile Abd devletinin silah sevkiyatını ifşa ettiğini görmedim.. Buradaki olay , Tırları ifşa edip Uluslararası kamuoyunda Türkiye'ye karşı yaptırım uygulatmak..
Yakın zamanda Mb faiz indirimlerine başlayacaktır ancak bu doğrudan faiz indirimi şeklinde değil de , sene başından beri açmadığı günlük Repo ihalelerini ufak ufak açma yoluyla olacaktır büyük ihtimalle.. Glp ise köşesinde hazır kıta herhangi bir olumsuz duruma karşı silah olarak duracaktır..
16.06.2017:
Küresel mali piyasalar gecikmeli de olsa FED'in şahince duruşunu dikkate aldı ve ABD Doları bu kapsamda bir miktar değer kazandı.
BOE'nin de göreceli olarak şahin tarafa geçme olasılığı küresel bir kar realizasyonu ihtimalini kuvvetlendiriyor. Bu hareketin başladığının teyidi için EURUSD paritesinin 1.11'in altına gerilemesini beklemek lazım.
USDTRY kurunda aşağı yönde 200 günlük ortalamanın geçtiği 3.4750 önemli bir destek rolü oynarken yukarıda 3.55 aşılmadıkça yönün yukarı döndüğünü söylemek doğru olmaz.
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) önceki günkü şahince adımını ilk etapta pek fazla önemsemeyen mali piyasalar saatler ilerledikçe artan faiz oranı ile somutlaştırılan bilanço küçültme planını kerhen de olsa fiyatlamalara yansıtmaya başladı. İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faizleri değiştirmemesine karşın üç üyesinin faiz artırımı yönünde oy kullanması da piyasalar üzerinde ilave bir baskı yaratarak FED etkisini pekiştirdi. Demek ki, para otoriteleri ultra-gevşek politikalarından kademeli de olsa çıkmaya hazırlanıyorlar! Böyle olunca da ABD Doları (USD) küresel bazda bir miktar değer kazanarak son dönemde gerilemiş olduğu yedi ayın dibinden destek bulmuş oldu. Unutulmamalı ki, ABD'den son dönemde gelen zayıf makro ekonomik veriler sonrasında FED'in faiz artırmakta zorlanacağı yönündeki algılar küresel mali piyasaların görünümünü olumluya çevirmiş, USD'de değer kaybına, borsalar ve gelişen ülke (EM) para birimlerinde ise değer kazancına neden olmuştu. Dünkü işlemlerde bu eğilimin aksi yönünde minik bir düzeltmeye şahit olduk. Normal şartlarda FED'in açıklamaları sonrasında daha belirgin bir düzeltme olması gerekirdi ancak piyasalar hâlâ FED'in gereğinden fazla şahin bir tavra büründüğünü düşünüyor. Hatta öyle ki Bloomberg bir piyasa haberinde tahvil stratejistlerini kaynak göstererek FED'in adımını "politika hatası" olarak degerlendirmiş. Bu kafa karışıklığının giderilmesi adına önümüzdeki dönemde açıklanacak Amerikan verileri büyük bir önem arzedecek. Özellikle de enflasyon göstergeleri...
Eğer, enflasyon göstergeleri FED'in iddia ettiği üzere yönünü yukarı çevirirse piyasalar FED'in normalleştirme adımlarının kredibilitesi artacak. Aksi durumda piyasa hareketleri ile FED'in duruşu birbirinden belirgin bir şekilde ayrışıp kredibilite kaybı yaşanacak.
Amerikan piyasalarının FED etkisini fiyatlamaya başlaması ile teknoloji hisselerinde yaşanan değer kayıpları arasındaki ilişkiyi somut olarak kanıtlayamıyor olsak da dün teknoloji hisseleri günü düşüşle tamamladı.
Analist raporlarının şirket değerlemelerine yönelik uyarılarının bu eğilimde temel belirleyici unsur olduğunun farkındayız. Her ne kadar şirketlerdeki değer kayıpları ana endeksi çok fazla aşağı çekecek düzeyde olmasa da piyasaların geneli üzerinde bazı soru işaretlerine neden oluyor.
Mesela, teknoloji şirketleri değerlerinde balon oluşmuş olabileceğine yönelik bazı haberler yayımlanmaya başladı bile... Bu husus önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddelerinden birisi olabilir. Bu nedenle Amerikan teknoloji şirketlerinin hisse performanslarının yakından izlenmesinde yarar var. Bunlarla doğrudan ilgili olmasa da dijital paraların son günlerde gösterdiği yüksek volatilite de dikkatlerden kaçmıyor. Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann'ın önceki gün yaptığı açıklamada "dijital paralar nedeniyle bir sonraki ekonomik kriz daha da sorunlu olabilir" mealindeki ifadeleri konunun para otoritelerinin de yakın takibinde olduğuna vurgu yapıyor. Bu paraların en çok bilineni olan Bitcoin dün bir ara günlük bazda %20'nin üzerinde değer kaybı ile işlem görerek yatırımcılarında kısa süreli bir panik havasına neden oldu. Bu bültenin konusu olmadığından dolayı dijital para birimlerine çok fazla yer ayırmayacağız. Ancak, 17. yüzyılda kaydedilen ve finansal bir paniğe neden olan lalesoğanı fiyaskosu bizi dijital paralardaki fiyat hareketlerini izlemeye mecbur kılıyor.
Dün dünya piyasalarında FED ve BOE etkileri kaydedilirken biz içeride TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısını takip ettik. Öncelikle, gerek öncesi gerekse de sonrası itibariyle piyasa hareketleri üzerinde neredeyse hiç etkili olmayan bir PPK toplantısını geride bıraktık. Başarılı merkez bankasını maça az ama öz müdahale eden hakeme benzetmemiz metaforundan hareketle TCMB'ye hakkını vermek gerekir. Demek ki, proaktif davranmış ki yeni bir adım atmak zorunda kalmadı. Bunda hiç şüphesiz küresel risk iştahının son dönemde çok canlı olması ve piyasaları FED'in önceki günkü kararlarına çok fazla tepki göstermemesinin de payı büyük. Hülasa, TCMB faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi ve para politikası duruşunu da aynen korudu: Enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş korunacak. TCMB'nin yeni birşey söylememiş olması piyasa etkisini de nötr kıldı. Bu nedenle de piyasalar dış gelişmelere paralel bir eğilim kaydetti. Küresel bazda hakim olan coşku yardımı ile öncesi gün 3.4750 seviyesine kadar gerileyen USDTRY kuru dünkü işlemlerde USD'nin küresel manada değerlenmesine paralel olarak 3.5250'ye varan bir yükseliş kaydetti ve sonrasında 3.5150 civarında denge buldu.
TL'deki değer kaybı EM paralarının geneli ile karşılaştırıldığında ortalamalar düzeyinde kaldı. Bu da tamamı ile dış etkenler kaynaklı bir hareket olduğunu teyit etti. TL'deki değer kaybı kaçınılmaz olarak hisse senedi ve bono&tahvil piyasalarını da olumsuz etkiledi: BİST100 endeksi günü %0.9 oranında bir düşüşle tamamlarken ikincil piyasa tahvil faizlerinde 5-10 baz puan arasında oranlarda yükselişler kaydedildi.
Son dönemdeki bültenlerimizde sıklıkla küresel mali piyasalardaki iyimserliği FED'in eski başkanı Greenspan'in betimlemesi ile "irrasyonel coşku" şeklinde özetliyorduk. Zira, genel makro ekonomik görünümün finansal piyasalardaki aşırı iyimserliği teyit etmediği kanaatindeydik. Bu görüşümüzü bugün itibariyle de koruyoruz. Kaldı ki, jeopolitik ve siyasal riskleri hemen hemen bütünü ile görmezden geliyor. Bu nedenle de önümüzdeki süreçte mali piyasalarda geniş çaplı bir kâr realizasyonu ihtimalinin yüksek olduğu görüşünü koruyoruz. Bu hareketin ABD Doları'nın küresel manada değerlenmesiyle başlayacağını ve oradan tüm varlık sınıflarına yayılacağını öngörüyoruz. Bu kapsamda EURUSD paritesini yakından takip etmekte yarar var. EURUSD paritesinin 1.11 seviyesinin altına kayması durumunda bu hareketin de tetiklenmiş olacağını öngörüyoruz. Bu hareketin USDTRY kurundaki karşılığı ise 3.55 ve üzeri olacak düşünülmeli zira 3.55'in üzerine çıkılamadıkça düşüş eğiliminin sona erdiğini söylemek yanlış olur. USDTRY kurunda aşağıda ise 200 günlük ortalamanın geçtiği
3.4750 seviyesine dikkat etmekte yarar var zira coşku bir şekilde devam eder ve kar realizasyonu ihtiyacı devreden çıkarsa bu seviyeyi izlemekte yarar var. Bugünün veri gündeminde Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu, ABD'de konut satışları ile tüketici güven endeksi ön plana çıkıyor.
arkadaslar ben bu islerden hic anlamam bir sorum var
akbank doviz hesabinda 10bin euro var
ben bunun hepsini dolara cevirmek istiyorum ve yil sonuna kadar dokunmayacagim
sorum ise bankadan doviz olarak cekip doviz burosunda mi dolara cevireyim yoksa bankanin internet bankaciligindan mi yapayim capraz kur dedikleri olay bu mu oluyor bi yardim edin