Borsa'da tam beklediğim şeyler oluyor... Akşama doğru kapanışta yükselirse yükseldi, yoksa hepten sıçtık diye bakınıyordum ki kapanışa doğru 79.000'in üzerinde...
Printable View
Borsa'da tam beklediğim şeyler oluyor... Akşama doğru kapanışta yükselirse yükseldi, yoksa hepten sıçtık diye bakınıyordum ki kapanışa doğru 79.000'in üzerinde...
Yav bu dolar euro parıtesı nıye uctu yine ?
€/$ de 1.0897 den gelen alımlar bugün güçlenerek devam etti.
1.106 üzerinde bugün kaptırsa(ki olası), 1.1125 ilk hedef sonra 1.1195 e kadar tepki sürebilir.
Yine ters yakalandık..bunedir yaa
Kozaa ve dohol cok guzeldi bugunde
Pzt sabirsizlikla bekliyoruz :)
Bende demo hesabında Usd lehine oynamıştım ve anormal bir getiri elde ettim.... Bugünde aynısını yaptım şimdi epey bi zarar gözüküyor ama bence dönücek birkaç güne., Demo hesabında ayrı yeten kalan parama full Dolar aldım... Bakalım hayali de olsa pazartesi günü köşeyi dönebilecemmi
önceki görüşlerimde belirtmiştim, parite 1.1330 dayken, hedefin 1.11 olduğunu, sonra da 1.0850-1.0885 bandına kadar geri çekilme yaşanmasını beklediğimi. Parite 1.0897 den döndü.
halbuki FED faiz artışı için sinyal verdi doların güçlenmesi, paritenin düşmesi gerekmez miydi?
Cevap: buy the rumors sell the fact :D
http://www.ensonhaber.com/ismailaga-...015-10-30.html
abi, cübbeli'de ismailağa cemaatine bağlı değil mi?
cübbeliyi aziz'i içeri atan mevcut hükümetse, neden bu cemaat kendi adamlarını içeri atan partiye desteğini açıklıyor.
cübbeli'nin ismailağa'ya bağlı olduğunu, sizin herşeyi ele geçirmeye çalışıyorlar derken hükümeti kastettiğinizi farzederek yazdım,
yanlış anladıysam kusra bakmayın.
Oluyo tabi Swap maliyeti faiz gibi birşey... Ama demo hesap ;)
kardeşim yanlış anlamışsın :)
ben siyasi içerikli yazı yazmıyorum konunun uzmanı da değilim zaten bu sebeple uzmanı olmadığım bir konuda fikirlerimi de açıklamam aslında uygun değil. Sadece hislerim doğrultusunda görüşlerimi paylaştım.
Yaşanan süreç sonrasında benim anladığım (yanılabilirim) birileri bahsettiğim gibi ülkedeki tüm güçleri gizlice ele geçirmeye çalıştı sonra hükümet bunu görünce tepki olarak bazı güçleri kurtarmak söylemiyle kendisi ele geçirmeye çalıştı :) spor ve dini konuları bunun dışında tutuyorum. Spora bence siyasi müdahale yok, dine zaten olmaması lazım
Yiğit, yumurtaların hepsini aynı sepete koymuşsun :)
Dohol alınabilir bir risk ama Kozaa nın sonu Asyab gibi olabilir aman dikkat.
Kozaa yurtdisinda faliyet gösteriyor.
Akp battı ya oynadim bugun .1.40 dan aldim biraz belki 2 leri görürüm diye doğan zaten hedef en az 1 :)
Cübbeli Mhp'yi destekliyor, "Bizde Mhp'ye sempati duyduk" açıklaması var... Siyaseti boşverin, çocukluğumda herkes bir şekilde Gülen cemaatine destek veriyordu , adamlar hedeflerine bir bir ulaştı ve bir şekilde devleti ele geçirdi. Şunuda asla unutmamalıyız ki Gülen cemaati hep okumuş akıllı adamlardan oluşuyor ve hükümeti asıl yıkan onlar oldu. Ne Chp ne Mhp bunu başaramazdı., Hükümet de şimdi Cemaatin yolunu izliyor ondan öğrendiklerini hayata geçiriyor yani bundan sonra ister Mhp gelsin ister Chp ister başka parti, Devlet başkasının yönetiminde olucak... Chp de eskiden devleti ele geçirmişti zaten insanlardaki Chp nefreti buradan geliyor , kurban bayramlarında kurban derilerini milletten zorla toplayıp akşam bir güzel kameralar önünde içki içiyorlardı... Kim ne yaparsa yapsın hemen Askeri kullanarak istediklerini yaptırıyorlardı. Sakın yanlış anlamayın siyaset yapmıyorum bu ülke böyle ve ben artık kabullendim sistem bu şekilde işliyor
Zx-636R
Banka karları anormal düşmüş , İşbankasının geçen sene 3. dönem karı bu seneye kıyasla yarı yarıya hatta daha fazla düşmüş! Konu hakkında bir değerlendirme alabilirmiyiz? Devam edicekmi bu düşüş? Türk borsalarının itici gücü bankalar , Böyle giderse borsa yine yerlerde sürünmezmi?
Yahu,pıyasada ne alınıyor suan?
Borsada son 15 dakıkada ınanılmaz alıs oldu.
Dolara satıs geldı.Nedır hala cozemedım....
Tek basına ıktıdar mı beklenıyor,nedır?
Andy-ar anketine göre Akp 43.7 gözüküyor, akşam saatlerinde o yayınlandı.. Ama asıl kura acayip müdahale ettiler bugün, borsa öğlen bi -1 küsür oluyor sonra dolar gevşiyor ve -60 a geliyor, gün içi sürekli zikzak çizdi akşamda yükselişle kapattılar.. Biraz da Abd verisi destekledi tabi.. Pazar gecesi belli olur
Allahım herseyımız oyuna kaldı.
Hangı ulkede "1" partı oy calmasın dıye bırlık olur?
Eger %44'e yakın oy alırlarsa,bu ıs bıter....
Artık hiçbir tahmin yürütmek mümkün değil, anket şirketini bile tehdit edebilirler bilemeyiz.. çok fazla bilgi kirliliği var ama sanırım bu seçimler kesinlikle temiz geçmeyecek.. Dolar da olsun sürekli müdahale edilerek algı operasyonu yapılıyor borsada da öyle.. Herkesin kafası karışık, hiç böyle bi seçim görmemiştim valla..
Artık herşeyi seçim belirleyecek. Tahminler sadece dayanaksız kalır.
Cb'nin yerinde olsam anketlere göre tek partiyiz seçime gerek yok derim, bu sizin için en hayırlısıdır olay bitmiştir... Son günlerde facebook ta öyle paylaşımlar yapıyorlarki çoğuda arkadaşım iş çevremdem olduğu için birşey de diyemiyorum.. "Bir kişi elinizden Kitabınızı almıyorsa bilinki o kişi hakkında söylenenler fitnedir... Hz.Ömer!!!" hayatımda hiç böyle bi hadis duymamıştım! Neyse onu da öğrenmiş oldum, diğer koyu hükümet yandaşı abimde işte Atatürk 'ün cumhuriyet kızları diye açık saçık kız resimleri koyup bizzat Atatürk'ün
Böyle yaptığını iddia ediyor ne diyim ben şimdi
Bence alacagi oy 41 belki cok az ustu daha fazkasi olmaz, o yuzden korkulacak bisey oldugunu dusunmuyorum
38 40 arası benden olsun eger sandikta calmazlar ise
koalisyon olursa 2 hafta sonra yükselişe devam edebilir borsa..
tek parti gelirse endex hedefi 130
17-25 Yolsuzluk, kuvvetler ayrılığı,barış süreci silah gömme endeks 120
Onun dışındaki her olasık kısa vadede 90 uzun vadede kriz getirecek.
iktidar iktidar olsaydı zaten endeks 100 den inmezdi çalmaktan çırpmaktan buralara geldi kurda borsada...
borsa da fınans uygulaması olarak takıp te hangı uygulamayı kullanıyorsunuz
tekstilbankla çalışıyorum
matriks ekranından takip ediyorum.
https://www.matriksdata.com
anlık olarak mynet hisse senedi olarak işimi görüyor ofis dışında
Ben burda sadece bilgi paylaşıyorum , burayı siyaset meydanına çevirmeyin .
Milyon dolarlık soru!
Cevabı aşağıdaki grafiklerde saklı.
Bana aşağıdaki grafiğin 2015 yılsonu 2016-3 ve 2016-6. da nerede olacağını söyleyin sizin banka bilançolarının ve gelir tablolarının sonuçlarını söyleyeyim!
TR de benchmark olan Tahvilin günlük fiyatı (benchmark yaklaşık 2 yıl vadeli iskontolu tahvildir)
[IMG]http://s6.postimg.org/poxy7ybbh/benchmark_today.jpg[/IMG]
4 büyük özel banka ve borsada işlem gören 2 kamu bankası dahil bu 6 bankanın (Ahmet Mergen’ e göre Mahşerin 6 Atlısı :) bilançosunu incelediğimizde; Aktifin %60-65 i kredi + %15 i TCMB de tutulan Zorunlu Karşılık + %10-15 Tahvil-Bono + %5-10 da maddi duran varlıklar ve diğer aktiflerden oluşur. TCMB nin ZK lara uyguladığı faiz daha önce 0 dı daha yeni yeni faiz ödemesi yapıyor o da bankaların TCMB den borçlandıklarından çok daha düşük bir oranda. Sonuç olarak Aktifin Kredi+Tahvil+Bono portföyü yaklaşık %75 yapar ve bu aktiflerden elde edilen gelir tamamen piyasadaki faiz oranları ile birebir etkilidir. Tahvil-Bononun bilanço üzerindeki değerlemesi, incelenen dönemin başındaki değer ile son gün değeri mark to market yapılarak aktife güncel değer yazılır.
Gelelim en önemli aktif kalemi olan Kredilere. Bankaların müşterilerine kullandırdıkları kredileri ise bu şekilde olmayıp dönemlik gelir üzerinden bilançoya yansıtılır. Tabi bir de NPL dediğimiz Şüpheli Alacaklar var. Bunlar da sektörde kredilerin %3.5 i kadar yer tutar. Krediler ile mevduatı en son detaylandıracağım
Gelelim Pasif kalemlere; yine bu bahsettim 6 bankanın bilançosundaki pasiflere baktığınızda; %55-60 Mevduat +%15-20 YP Kredi(sendikasyon ve seküritizasyon dahil)+ %5 TCMB repo +%5 bankaların ihraç ettikleri Tahvil-Bonolar +%10 özkaynak +%5 de diğer pasif kalemleri yer alır. Bu bahsettiğin aktif ve pasif rasyoları büyük bankaların birbirleri arasında max %2-3 değişir.
Genelde bu gruptaki bankaların yurdışı borçlanma faizleri birbirine çok yakındır Libor+1, Euribor+1.15 gibi YP borçlanmaları vardır, hepsi piyasa yapıcısı olduğu için TCMB den aynı faizle borçlanır ve hepsinin Tahvil ihraçları birbirine yakındır(yıllık %0.25 max fark eder) Geriye kalan en büyük kalem mevduattır.
Not: Daha küçük ölçekli olan orta segmentteki bankalarda krediler aktifde daha fazla yer tutar neredeyse %75 e kadar, pasif içinde de mevduatın payı daha azdır. Bunun yerine fonlamada daha çok Kredi kullanımı görürüz(yani bankanın yurtdışı YP ve sermaye benzeri kredi kullanımı).
Şimdi kredi ve mevduat ilişkisine gelelim. Bu denklemi iyi anlayıp faiz oranlarının dünü-bugünü ve yarını olarak tahmin edip analiz yaparsak banka bilançolarının %65 i ve bankaların endex üzerindeki ağırlığını da düşünürsek en azından XU030 un %50 hareketini anlarız.
Sektördeki karlılığı en çok etkileyen ilişkilerden biri kredi-mevduat makası olarak adlandırılan bankanın krediyi sattığı faiz ile mevduata ödediği faiz arasındaki net faiz spreadi dir. Bu oran sektörde genelde %3.5-%4.25 arasındadır. Ancak bu fark size çok yakın gibi gözükse de bilançodaki krediler 150-200Milyar TL aralığında olduğundan net karı yıllık 1.5Milyar TL ye kadar etkileyebilir.
Asıl bankaların karını etkileyen unsur vade uyumsuzluğudur. Çünkü vade uyumsuzluğuna göre yukarıdaki spread artar yada azalır. Vatandaşa sorarsanız "faizin artması bankalara çok büyük karlar sağlar ve bankaların yüksek faizden yana olduklarını düşünürler". Bankalara sorarsanız "faiz artışından kendileri olumsuz etkilenir ve bankalar düşük faiz ortamını sever", derler
Bunların ikisi de doğru ve aynı zamanda ikisi de yanlıştır !
Çünkü bankaların müşterilerine kullandırdıkları kredilerin vade ortalaması yaklaşık 16 aydır.(son sektör raporunu incelemedim önceki dönemin ort verisini paylaşıyorum ama çok değişmemiştir) Peki müşterilerinden aslında borç olarak aldıkları mevduatın ortalaması nedir? Yaklaşık 50gün
İşte bu yüzdendir ki faizlerin artmaya başladığı ortamda kredilerin ort 16 ay olduğundan aslında kredinin faizi 16 ayda 1 kez değişiyor ama mevduat faizi 50 günde 1 kez değişiyordur.
Yani siz bankadan kredi aldınız vade 16 ay dolayısıyla piyasada faizler artsa bile banka faiz oranını değiştiremediğinden 16 ay size aynı fiyatı uyguluyor. Ancak siz ikinci krediyi 16 ay sonra aldığınızda banka size uyguladığı faizi arttırabilir ama siz bankaya mevduat olarak borç verdiğinizde faizler arttığında 50 günde bir mevduatınıza karşı bankadan daha yüksek faiz talep edebilirsiniz. Eğer istediğiniz fiyatı vermezse paranızı başka bankaya götürebilir ve oradan daha yüksek faizi talep edebilirsiniz.
Tam tersi durumda yani faizler düştüğünde ise banka size 16 ay boyunca yüksek faizden fiyatı sabitlemiştir yani sizden 16 ay yüksek faiz geliri elde eder ama sizin mevduatınıza ödediği faizin fiyatı piyasada faizler düştüğünde her 50 günde bir aşağı gelir.
İşte bu yüzden faizin artması bu fiyatlama değişimi açısından kısa vadeli olarak bankalar için kötü(ama uzun vadeli iyi), faizin düşmesi ise kısa vadede bankalar için iyi ama uzun vadede kötüdür.
Aşağıdaki grafik benchmark faizin 2014 yılı hareketlerini gösteriyor. 2014 yılına %10.10 gibi başlayıp 29 Ocak ve arından TCMB nin sert faiz artışı ile %11.60 lara kadar gelen gösterge faiz nisan ayından itibaren neredeyse hep düşerek yılı %8 gibi kapattı.
[IMG]http://s6.postimg.org/a0wr15vpp/benchmark.jpg[/IMG]
2015 in başında düşmeye devam eden faizler neredeyse %6.50 ye geldikten sonra Eylül 2015 te %11.90 a kadar yükseldi. Grafikte yeşil ve kırmızı olarak max-min seviyeleri gösterdim
[IMG]http://s6.postimg.org/63e2phya5/benchmark_2015.jpg[/IMG]
2014 ün başında olumsuz gibi olan faiz artışı yılın henüz başında gerçekleştiğinden kısa vadede bankalar için olumsuz oldu ve 2014-1 bilançosuna olumsuz 2.çeyrek bilançosuna nötr yansıyıp 3.ve 4. çeyreklerde faizin düşmesi ile pozitif yansıdı. 2015 te ise 1. çeyrek faizin düşmesi ile bilançoya olumlu 2.çeyrek nötr 3.çeyrek ise hızla artan faiz ile olumsuz oldu. Ekim hareketi de bize gösteriyorki 4.çeyreğin ilk ayı olumsuzluk devam etti. Tabi gözden kaçmaması gereken artan faiz artan sorun kredi alacağı da demek oluyor. Sektörde NPL ortalaması daha önce %3 ken mevcut durumda %3.5-3.6 lara geldi.
2014-09 ile 2015-09 konsolide bilançolara baktığımda( 9 aylık kümüle grup konsolide)
Garan -%5, Akbnk -%8, Ykbnk -%12 ve Isctr -%14 net kar düşüşü yaşamış. Evet İşbankası nın düşüşü normalden fazla bunun sebebi duran varlık satışı da olabilir, dediğim gibi detaylı bakmadım ama 2014 ve 2015 yanyana koyup detaylı incelersek yada google dan 2014 işbankası haberleri okunabilir :) mutlaka fark anlaşır. Mesela geçen yıl benzer etki YKB de olmuştur. YK Sigorta nın satışı ile tek seferlik 1.8milyar TL gelir yazdıkları için bir önceki yıla göre çok ciddi kar artışı yaşamışlardı. Benzer durum daha küçük ölçekli de olsa İşbankası nda olmuş olabilir. Yani 2014 ilk 9 ayında grup içindeki diyelim Şişecam ın hisselerinin bir miktarı satılıp 2014 karına katkı yapıp bu yıl aynı hisse satışı olmadığından geçen yıla göre daha az kar elde edilmiş olabilir. Ama ortalama olarak baktığımda büyük bankalarda geçen yıla göre ilk 9 ayda yaklaşık %8 kar azalması var. Üstelik aktif 1 yılda %35 krediler %30 dan fazla artmışken bankaların karı azalmış.
Tabi kur etkisini de unutmayalım hızla artan kur hem bankaların aktifinde %15-%20 aralığında olan YP borçlanmaları hem de mevduatın içinde %40 dan fazla paya sahip olan YP mevduata ödedikleri faizin TL karşılığı açısından olumsuz.
Aktif içinde de şüphesiz YP var ama mevduat ve alınan YP krediye göre çok az.
Yine kurun bir değer olumsuz etkisi bankaların ticari gelir-giderleri olan swap-forward-opsiyon gibi türev işlemleri ve spot kur alım-satımları. Biraz uzun oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
Gelelim bundan sonra ne olur, içeride daha önce de paylaşmıştım gerek enflasyonun artmaya devam etmesi gerekse mevcut TCMB faiz koridoru ile piyasadaki faizler arasındaki uçurumun artması ile TCMB den faiz artışı bekliyorum.
Dışarıda ise FED in Mart 2016 da faiz arttırmasını bekliyorum ki TCMB zaten FED e göre faiz hamlesini kullanacağını söylemişti. Bu doğrultuda faizin şuanda bulunduğu seviyeden daha da artması olası olduğundan banka bilançolarında 2016-6.ay a kadar bozulmanın azalan şiddetle de olsa devam edeceği bu dönemde faizde ve borsada en kötü fiyatlamanın yaşanacağı sonrasında ise yılın kalan yarısında faizde gevşeme borsada yukarı hareket ile 2016 sonunu 2015 ten daha iyi kapatacağımızı umuyorum.
A-L-İ
Yorum çok güzel ama fiansçı olmadığımız için yazı dili tabiki biraz ağır ... Ama anladım
Yani siz bankadan kredi aldınız vade 16 ay dolayısıyla piyasada faizler artsa bile banka faiz oranını değiştiremediğinden 16 ay size aynı fiyatı uyguluyor. Ancak siz ikinci krediyi 16 ay sonra aldığınızda banka size uyguladığı faizi arttırabilir ama siz bankaya mevduat olarak borç verdiğinizde faizler arttığında 50 günde bir mevduatınıza karşı bankadan daha yüksek faiz talep edebilirsiniz. Eğer istediğiniz fiyatı vermezse paranızı başka bankaya götürebilir ve oradan daha yüksek faizi talep edebilirsiniz.
Zx-636R Yazısından alıntı yaptım, bizim anlayacağımız dilden özeti bu
Şimi benimde fikrim şu şekilde,
Kur yükseldikçe faizleri zaten otomatik olarak yukarıya götürüyor.., Yani siz faiz artırmasanızda piyasa artırırıyor faizleri... Bundan sonraki dönemde siyaseten böyle çekişmeli geçerse bugünleri de ararız, şu anda finansman yüküde üstümüze binmiş durumda birde üstüne aşırı artan Kur maliyeti... Ama işte Fed sözlü yönlendirme ile ufaktan artırdı bile faizleri ne zaman Abd faizleri yukarı gitse otomatik olarak Usd değer kazanıyor ve bizdede faizleri yukarı yönlü hareket ettiriyor... Bu saatten sonra Abd'den gelecek her iyi veriyi Kurlara baskı yapacak ve faizleride yukarıya iticek... Şu anda bankalara %12.80 ile mevduata para yatırılıyor ve bizlere kredi kullanmanın net maliyeti %20 leri geçmiş durumda (komisyonu şusu busu).., Onun için Borsacıların da kağıt alırken şirket seçimini çok iyi yapmaları lazım... Türk telekom gibi bir şirket gibi Döviz artışından kötü etkilenmiş , Önümüzdeki dönemde döviz cinsinden satışı olan şirketlerin seçilmesi sanki daha mantıklı gibi... Ben Borsadan hiç anlamam sadece fikir yürütüyorum bu arada
Ben yine dolar aldım baya bi miktar, sene sonuna kadar yükseleceğini düşünüyorum hala.
Ev alacağım sizce beklemelimiyim. Hem ev fiyatı artıyor hemde kredi orani