Bence beklemeyin ama şunuda unutmayın, Para kımetleniyor... Kredi faizleri arttığında ev fiyatları düşer tersi durumda ise ev fiyatları yükselir...
Printable View
Bence beklemeyin ama şunuda unutmayın, Para kımetleniyor... Kredi faizleri arttığında ev fiyatları düşer tersi durumda ise ev fiyatları yükselir...
Abi eve bulasma acayip bir balon var
Abd gibi bir kriz bekliyorum o sektorde
500.000 tl lik evde 1500 tl kira ile oturuyorum.
Evin 600.000 potansiyeli var ama benim gozumde max 350 eder
Bende ev almayi düşünüyorum ama suan zamani degil bence
Merkezi yerdeki ev alınır, periferdeki pahalı evler için kriz beklenmeli derim. Merkezdekiler de düşer ancak perifer kadar olmaz.
Cari açık diplerde; petrol daha en az bir yıl boyunca bu seviyelerde dolanacak deniyor. Bu da Türkiye'nin cebinde bir yıl daha fazladan 20 Milyar dolar kalması demek.
http://www.cnnturk.com/ekonomi/turki...olara-geriledi
AKP kazanır ya da koalisyon olursa Dolar'ın pek şansı kalmaz.
Ortalığı bulandıran FED oluyor. Faizi arttıracağız diyor ama piyasalar kırılgan ve faiz artışı istemiyor. Bu yüzden de ha bu ay ha gelecek ay derken bıçak sırtında gidiyor her şey yurt dışında.
Kısaca hükümet kurulur diyorsan satacaksın; bir seçim daha olur diyorsan tutacaksın... :). Kararsız kaldım.....
Hangi hükümet gelirse gelsin Türkiye'nin işi zor.. Çünki borçlanmada artık Limitleri zorluyoruz yani makro dengelerimiz kötü.. 2011 senesi itibarı ile dolar sürekli yukarı yönlü.. Bundan sonra yeni bir dönem başlıyor artık abd faiz artırmasa bile piyasaya da para vermiyor...Doların yükselmesi için Fed'e ihtiyacımız yok ama Fed faiz artırırsa doları uçurur o kesin
Abiler uzun vade kredi çekilerek herşey alınır, artık faizler arta arta gidicek.. Ama dolarmı konutmu derseniz dolar derim...Kuşadası güzel çamlıda yazlığımız vardı Usd 2 tl iken 100.000 e satmıştık... Şimdi aynı ev 100-110 bin arası hesabı siz yapın... Tabi bu söylediğim yazlık onuda göz önünde bulundurun
Yeni Trend bu, Çin ile rekabet eden üreticilerimiz iin işi artık çok daha zor yani direkt bizim ihracatı vuracak;
http://m.haberturk.com/ekonomi/ekono...-cin-iskencesi
Doların artış trendinde her şey zarar ettirir, bu gerçek. kredi insanın geliri ne ise onun üzerinden olmalı bence, dolar kazanan dolar, tl kazanan tl kredi almalı. doların artış trendi var ise, usd kazanan tl ile kredi almalı derim, her türlü karda olur.
elimden geldiğince sade yazmaya çalışmıştım :) tamam şimdi daha basit olarak örnek ile anlatmaya çalışıyorum. Aşağıda vereceğim gösterge faizleri tamamen ilgili günün gerçek verileri olup hesaplamalar doğru olacaktır.
Ben X bankasında CEO olarak görev yapıyorum Sermayedarlar da bana 100.000 TL sermaye verip şirketimizi kurmuşlar. ve sadece 2 tane müşterim var
K: Kobici Kemal amca, ham maddeyi 2 ay vade ile alıyor bunu işleyip ürün yapıp satıyor ve satışlarını ise 6 ay sonra tahsil ediyor. Faaliyeti için 6-2=4 ay kredi kullanması lazım. Üstüne işleri büyüdüğü için yeni tesis yatırımı da yapacak 12 ay vadeli de yatırım için ek kredi lazım
12+4= 16 ay vadeli kredi kullanması lazım Kredi ihtiyacı 600.000 TL
M: mevduat müşterisi, sanayici olan Mehmet amca fabrikasını Almanya menşeili dünya devi markaya 500.000TL karşılığında sattı ve artık yatırım yapmak istemiyor nakitini bankada mevduat olarak değerlendirecek.
Tarih:28 Ocak 2015 Piyasa gösterge faizi: %6.70
M: bize mevduat olarak 500.000 TL getirir ve derki" burası TR ne olur ne olmaz ben paramı uzun vadeli bağlamam benim mevduatımı 50 günlük yapın". piyasa faizi %6.70 olup mevduat faizini %6.50 tan bağlarız.(biz banka olarak aslında Mehmet amcadan 50 gün vadeli borç almış oluruz)
K: gelir derki yatırım yapacağım 600.000 TL 16 ay vadeli kredi lazım. piyasa faizi %6.70 tir biz deriz ki uzun vadeli istiyorsun ayrıca ülkenin risk primi ve müşterinin krediyi geri ödememe risk primini de düşünüp %10.50 ile kredi kullandırırız. Bunu banka olarak 500.000 Mehmet amcanın mevduatı +100.000 kendi sermayemizden fonlamış oluruz
Bankanın bilanço üzerindeki net faiz marjı(spread)= %10.50 - %6.50 = %4 (ilk yazımda demiştim hatırlarsınız kredi mevduat makası %3.50-%4.25 arasında diye) süper kar üretiriz, hisselerimiz 50 günde %10 artar.
50 gün sonra Tarih: 19 Mart 2015 Piyasa gösterge faizi: %8.50
Mehmet amca şubeye gelir, mevduatımı yenileyin der. tamam %6.50 ile devam ediyoruz derim. Mehmet amca sanayici eski kurt bunu yemez tabi derki gösterge faiz %8.50 olmuş. bana %8.25 vermezsen başka bankaya götürürüm parayı der. Mecburen %8.25 ile mevduatı alırız çünkü kredi verdiğimiz Kemal amcanın parayı ödemesine daha 14 aya yakın süre vardır.
Ve mart ayı bilançomuz çıkar: Krediden elde ettiğimiz gelir => 28 ocak ta krediyi verdik 31 Mart bilançosu çıkar. Aradan 62 gün geçmiştir.
600.000 TL * 62gün / 360 * %10,50= 10.850 TL
Mevduata ödediğimiz faiz, yani faiz giderimiz= 500.000 TL * 50gün / 365 * %6,50(ilk 50 günün faiz oranı) + 500.000 TL * 12gün / 365 * %8.25(faizler 19mart ta artmıştı kalan 12 günün faizi) = 5.808 TL
Net kar= 10.850 -5.808= 5.041 TL dir
Not: Her zaman kasa kazanır kuralı gereği Kredi hesaplamasında yıl=360, mevduat hesaplamasında yıl=365 alınır hatta artık yıllarda 366 tır :)
Sonuç: Mart 2015 bilançomuz iyi geçmiştir, bankamız karlı ve sağlıklı büyüyordur. Sermayedarlar beni tebrik eder, hatta prim de alırım.
Yıllıklandırırsak 3 ayda 5.041TL ise yılda yani 12 ayda 5041*12/3 = 20.164 TL kar elde etmişizdir. Çok başarılıyımdır Çünkü 100.000 TL sermaye yatırmışız karşılığında yıllık 20.164TL kar elde etmişizdir. Yani yıllık %20.16 net özkaynak karı . Tüm dünyada en önemli performans kriterlerinden biri olan ROE yada kısmen ROC denilen kavram budur.
50 gün daha geçer aradan Tarih: 8 Mayıs 2015 Piyasa gösterge faizi: %10.00
Mehmet amca ile aynı faiz pazarlığı yaparız çünkü kredi olarak verdiğim paranın bana dönmesine daha neredeyse 12 ay vardır ve sonuç mevduat faizi %9.75
50 gün daha geçer aradan Tarih: 26 Haziran 2015 Piyasa gösterge faizi: %9.75
Mehmet amca ile aynı konuşma ve sonuç mevduat faizi %9.50
Haziran ayı biter bizim bilançomuzda mart ayında ki başarıdan sonra olanlar, bankanın mevduata ödediği faiz yani maliyeti;
1 nisan ile 8 mayısa kadar %8.25 ile, 8 mayıs 26 haziran arası %9.75 ile sonrasında da %9.50 tir
Bu 3 farklı maliyetin ort ağırlıklı maliyeti %9,12 yapar
Yani mevduatı için Mehmet amcaya 90 günde ödediğimiz faiz 500.000 *90 / 365 * %9,12 = 11.243 TL olup bizden kredi kullanan Kemal amcadan 90 günde elde ettiğimiz faiz geliri =
600.000 * 90 /360 *%10,50 = 15.750 TL dir
Banka olarak 2015 2.dönem net karımız= 15.750 – 11.243 = 4.507 TL dir
Evet piyasa biraz bozulmuştur bizim karımız da geçen döneme göre %10 azalmıştır( ilk dönem net kar 5041 TL di)
2015 2. dönem net karımız yıllıklandırırsak 3 ayda 4.507 TL ise yılda yani 12 ayda = 18.028 TL kar elde etmişizdir. Yine başarılıyımdır Çünkü 100.000 TL sermaye yatırmışız karşılığında yıllık 18.028TL kar elde etmişizdir. Yani yıllık %18 net özkaynak karı.
50 gün daha geçer aradan Tarih: 16 Ağustos 2015 Piyasa gösterge faizi: %10.30
Mehmet amca ile aynı pazarlık ve sonuç mevduat faizi %10.25
Ve zurnanın son deliğine geliriz 2015 Eylül bilançomuz çıkar
1 Temmuz ile 16 Ağustos arası mevduat için %9.50 16 Ağustos ile 30 Eylül arası %10.30 faiz giderimiz vardır.
Mevduata ödediğimiz faiz, yani faiz giderimiz= 500.000 TL * 46gün / 365 * %9,50 + 500.000 TL * 45gün / 365 * %10.3 = 12.335 TL olup bizden kredi kullanan Kemal amcadan 91 günde elde ettiğimiz faiz geliri = 600.000 * 91 /360 *%10,50 = 15.925 TL dir
Banka olarak 2015 3.dönem net karımız= 15.925 – 12.335 = 3.590 TL dir
Evet piyasa daha da bozulmuştur bizim karımız da ilk döneme göre %29 geçen döneme göre %22 azalmıştır( ilk dönem net kar 5041 TL ikinci dönem 4.507 TL di)
2015 3. dönem net karımız yıllıklandırırsak 3 ayda 3.590 TL ise yılda yani 12 ayda = 14.360 TL kar elde etmişizdir. Sonuç düşen karlılık ve başarısızlık
Artık 100.000 TL sermaye karşılığında yıllık 14.360TL kar elde etmişizdir. Yani yıllık %14,36 net özkaynak karı. Yukarıda rakamlar ile ispatladığım örnekte Artan faiz ile bankanın karlılığı %20 lerden %14 lere gerilemiştir. Bu değerin bugün için gerçekte sektör ortalaması %10.50 lere gelmiştir.
Sonuç : Banka hisseleri değer kaybeder ve CEO nun işine son verilir.
Türkiye de bankacılığın özeti budur arkadaşlar.
Güzel örnekleme olmuş, ellerinize sağlık ancak bir şey dikkatimi çekti, bankanın kredi verdiği kişi ve borç aldığı kişi sabit. Yani, gösterge faizi yükselirken de kredi veriyor bankalar, yine aradaki spread'in belli bir düzeyde tutulabilmesi gerekmiyor mu? Tabi bu sorum kredi verilebilir bir ortam söz konusu ise geçerli. Kendi soruma cevap gibi bir soru daha soracağım, şuan kredi veremiyor mu bankalar eskisi gibi? Hani bizim kulağımıza gelen bilgiler bazen hatalı ve abartılı olur ya; cidden bankalar kredi veremiyor mu?
tabi ki hergün yeni müşteriden mevduat toplayıp diğer bir yeni müşteriye kredi kullandırıyoruz. Bazı müşterilerde mevduatını geri çekiyor, diğerleri de kredilerini kapatıyor Sürekli bilançoya etkisi oluyor bu durumun. Ben tüm bunların ortalama değerini verdim bir nevi ağırlık merkezi gibi düşünün.
Mevduat ve Kredili müşterinin 1 kişi olarak sabit olmasını şöyle de anlatabilirim, bilançodaki tüm kredi kullanan müşterileri düşünün kimi 1 ay yada 6 ay vadeli, kimisi de 1 yıl vadeli kredi kullanıyor ayrıca 10 yıl ve üstü de konut-yatırım proje kredisi kullanan müşteriler de var. Bu müşterilerin kullandığı tüm kredilerin ağırlıklı ort. vadesi 16 ay yaklaşık yani 5 milyon adet müşterinize farklı farklı vadelerde toplam 200 Milyar TL kredi vermişsiniz bunun ort vadesi 16 ay. Bilanço üzerinde hesap yaparken Matematiksel olarak Sanki 1 müşteriye 16 ay vadeli 200 Milyar TL kredi vermişsiniz gibidir. ben örnek kolay anlaşılması açısından bu şekilde sadeleştirdim.
Mevduat da benzerdir, bir müşteri günlük yapar diğer haftalık kimisi aylık yada 3 -6 aylık bazıları da yıllık mevduat bağlar. İşte müşteriden topladığınız tüm bu mevduatın ağırlıklı ortalama vadesi 45-50 gün arasındadır.
spread tabiki belli bir aralıkta ilk yazımda belirtmiştim %3,5- %4.25 gibi kredi mevduat farkı var ancak aradaki %0.75 farkı azımsamayın bunu 200 Milyar TL ile çarparsanız yıllık 1.5 Milyar kar farkı yapar.
Yani Garanti, İşbankası, Akbank ve Ziraat ten örnek verirsek bu bankaların yıllık net karları 3 milyar TL ile 3.75 Milyar TL arasında değişmektedir. yukarıdaki spreadin %4.25 ten %3.50 ye düşmesi bu bankaların her yıl yaklaşık 1.25 ile 1.50 Milyar TL daha az kar elde etmesi demektir.
ben 4 büyük özel ve 3 de kamu olarak 7 banka için örnek verdim orta ölçekli 3-5 bankayı da dikkate alırsak ülkemizdeki 10-12 mevduat bankasının bilançosu böyledir. Daha küçük bankalarda bilanço biraz daha farklıdır.
şuanda bankaların kredi verememesi gibi bir durum yok ellerinde bu kadar mevduat ve sermaye varken ve sermaye yeterliliği bu kadar yüksekken [ABD ve Avrupa dan çok daha iyi durumdayız] en çok bankalar ister kredi vermeyi çünkü elinde kalan nakiti ya TCMB ye %7.50 ile gecelik verecek ya Tahvil Bono olarak yıllık % 11 gibi hazineye verecek ama piyasa şartları bozulduğundan risk algısı çok hızlı değişti, her an her firma batabilir bu yüzden eskisi gibi risk firmalar ile çalışmak yerine daha kredibilitesi yüksek firmalara yönelindi. Riskli firmalarda kısmen limitlerin azaltılması ve kredi vadelerinin yenilenmemesi gündeme geldi.
bankanın 100.000 TL kullandırdığı ve müşterinin krediyi geri ödeyemeyerek battığını düşün.
Kredinin teminatı olarak da ipotek-araç rehni-mevduat-nakit rehin-çek-senet hiçbirinin olmadığı, kredi sahibinin de batmadan önce minareyi çalan kılıfı hazırlar ata sözü gereği tüm mal varlığını satıp nakit ile kaçtığı yada bir akrabasına devir ettiğini düşünün. Müşteriden hiçbir maddi varlık haczedilemiyor.
Bankanın net zararı 100.000 anapara üstüne personel avukat dava masrafları vs saymıyorum bile
şimdi bu 100.000 TL zararı çıkartmak için banka kaç TL yeni kredi vermesi lazım
cevap yıllık faiz spreadi %4 olduğundan 100.000 * 25 yani 2.500.000 TL yapar
başka bir değişle 2.5 Milyon TL nin yıllık net %4 faiz ile getirisi 2.500.000 * %4 100.000 TL yapar.
piyasa zaten bozuk 100.000 batırsan bu ortamda batmayacak 2.5 Milyon kredi verecek müşteri nasıl bulacaksın. Zaten batmayacak kadar sağlam olan tüm firmaların yatırım talepleri durmuş durumda, kimse yeni yatırım yapmıyor
işte bu sebeple son dönemlerde riskli müşterilerde faizler hızlı arttırıldı, yeni taleplerine ret geldi ve krediler daha az yenilendi.
Bu yüzden turkiye borsada bankalar hep lokomotif hisse
Borç dan burnumuz kalkmiyor ki
Abd en değerli hisselerine bir bakin bankalarina bakin :)
Bankanin geliri ulkenin borclanmasina bağlı:)
Eskiden kefalet karşılığı heryerden alabiliyorduk az maliyeti yüksek oluyordu ama işimizede geliyordu.. Son 1 senedir seçim belirsizliği nedeni ile bankalar kendini korumaya aldı... 2. Seçim oluncada artık iyice dikkat emeye başladılar. Ama Bankaların da eskisi gibi piyasayı fonlama gücü azaldı, döviz aldı başını gitti hemen herkes anormal döviz yükselişinden kötü etkilendiki bankalarda buna dahil.. Birde herkes kredi ile kredi borcunu ödüyor, o yüzden ülkede büyüme olmamasına rağmen kredi borçlarımız artıyor... Bi yerde patlıycak ama ne zaman onu bilmem.
Çin imalat Pmi düşük gelmiş, Çin yuanı devalüe ederse yine Usd yükselişe geçecek, zaten Usd her sene sonu yükselir... Şimdiki gündemimiz seçim yani Usd fiyatlaması nasıl olucak bu gece görücez..
Devalüasyon, yani paranın değer kaybı bir ülke için olacak en iyi şeylerden biri. İthalat azalır, ihracat artar, büyüme artar, işsizlik düşer felan filan. Bu yüzden şu anda dünyadaki tüm ülkeler parasının değerini düşürmeye çalışıyor. Gerçi bizde dolar dış piyasa etkenleri ile oynuyor. Borcumuzun nispeten uzun vadeli olması şimdilik avantaj ama elbette vadesi gelecek....
Piyasalar kapalı olmasına rağmen Ziraat bankası usd satışını 2.839'a çekti... Akp tek başına iktidar.. Mhp ise bitti
2.75 e alış order girerim :)
Bakalım nasıl olucak kurlar, sonuçlar felaket bileydim oy vermeye gitmezdim... Bi dahaki seçimlerde istirahat edicem.. Tek Üzüldüğüm şu Hdp'nin meclise girmesi, Umarım Bahçeli de emekli olur artık... İstanbulda Hdp'nin gerisinde kaldık.
Battım sanırım :)
İlk fırsatta ülkeyi gerçek sahiplerine birakicam
Bu ülke bunlarin yaptiklarini hak ediyor.
Istikrar kelimesi hayirli olsun.
Online olanlara baktığımda bütün spekülatörler şuanda bu sayfada :)
Yarın tüm piyasa çok hareketli olacaktır.
Dolar ve gram altıncılar yarın sabah patlıyor mu şimdi?
Ben dolardayım inşallah patlamam
Ama bence iyi oldu saçma sapan kaos ortamı bitti
Siz sadece goy goy yapan kısıma bakıp küfredip duruyordunuz ki benimde yanlış bulduğum cümleler ve hareketler vardı ve hala var ama bunun dışında herkesin konuşmasının tamamını canlı dinledim her fırsatta (muhalefet hükümet hepsinin) ve medyanın halkı her zaman aptal yerine koyduğunu gördüm , konuşmalardan sadece neyi göstermek isterlerse onu gösterdiklerini , çarpıttıklarını anlayarak.
Ama yani tabi kim izleyecek saatlerce bu adam ne diyor falan diye :) Kolaydır 1 saatlik konuşmayı 1 cümlede anlamaya çalışmak :)
Ben ise asıl karar alan mekanizma için oy vermiştim hep ve şimdide yine öyle yaptım.Ali babacan memet şimşek gibi
Kendi tahminim
dolar önce çekilir
sonra yükselmeye devam eder çünkü zaten hükümetin yeni politikası benim tespitlerime göre düşük faiz yüksek kur idi ki bencede doğru olan politika bu
yüksek faiz dibs den başka neye yarar bir düşünün? yani devlete borç ver yüksek faiz al kaba tabiriyle
düşük kurda ithalattan başka neye yarar? i phone isterse 20 bin tl olsun ki aslında olsunda cidden parası olan alsın
10 senedir herhalde ali babacan söyleyip durur , döviz geliri olan döviz borçlansın başkası bulaşmasın diye ve yüksek kurda en çok döviz borca TL geliri olan kesimi vuracaktır
ha inşallah bu çekilme beni patlatacak kadar olmaz onuda ekleyim ama bakalım nolacak
tavana hazır olun.
doğan ve cemaat hisseleri taban
Piyasalar sürekli hareketli olucak, tek parti iktidarı bakalım oy verenleri kurtaracakmı? Zamlar pek yakındır, hatta duyduğuma göre zenci yöneticiler geliyo yolda... Uzun zamandır benzin dünyaya kıyasla epey ucuzdu... Bakalım neler olucak, ne güzel söylemiş Hz.Ömer her toplum hak etttiği gibi yönetilir diye
Ha şunuda belirtim
İçki içmem sigara içmem hatta namazda kılmam oruç tutmam yani ortalama hiçbir partili tanımına uymam :)
ne chp ne akp
sadece kendimce herkesi dinler en mantıklı geleni seçmeye çalışırım
ama herkesi tam anlamıyla dinlerim sadece gösterilmeye çalışılana bakmam
zaman ayırırım
Allah bugünleri aratmasın.
Devlet bahçeli istifa edecek mi ben artık oradayım:)
Dolarin cekilmesi kacinilmaz ama bence kisa vade de tekrar bu seviyelere geri gelecektir
Bahçeli yüzü nden ülke ne hallere düştü. çok yazık.
Dolarda bir haraket varmı
2.70 gibi filan birsey :)
@Halil çakır, kur önce gevşer sonra yine yükselir.. Artık Fed para basmıyor ve Abd faizleri yükseliyor Çin devalüasyonu tekrar yapılacak Çünki Avrupa bile parasının değerini düşürdü.. Ben bir ithalatçı olarak söylüyorum yüksek faiz düşük kur ülkenin anasını belledi... Ali Babacan teee 2006-2007 de söylemişti bunu ama işte siyaset işine geldiği gibi hareket etti.. Borçla büyüme olmaz ama bizim milletde sevdi bu durumu açıkçası... Şimdi bizdede ekonomi yönetimi Tl yi değersiz tutarak rekabet gücünü artırmaya çalışacak... Yarın usd alımı yapıcam kısmet olursa param gelirse.. İlk fiyatlamalar genelde sert oluyor... Son olarak Ülkemiz için inşallah hayırlısı olur
Yine diyorum
goy goy kısmından nefret ediyorum
yok baş örtülü bacım bilmem ne şu bu
kaçımızın burda annannesi falan baş örtülü değildi?
hangimiz monako merkezden geliyoruzda bununla prim yapılmaya çalışılıyor
çok yanlış
ama karşısındaki de onun tersi saldırıyor
saçma sapan şeyler
tamamen saçmalık
dediğim gibi ben asıl teknotratlar gitmesin o adamlara ihtiyacımız var diye oy verdim
inşallah erdem başcıylada uğraşmazlar
geçenlerde görev verilirse burdayım dedi
bu adamlar çok değerli beyinler
boş beleş siyasi söylemlere feda etmemek gerek
Allahtan biraz garanti almıştım para kazanamayacam ama ülke kaybediyor ona üzülüyorum.yarin para kazanacak olanlara hayirli olsun.
Erdem Başçı kur 1.92 olursa kimse şaşırmasın demesi sözlü müdahale idi yani hiç rezervleri azaltmadan yarı tehdit vari spekülatörlere karşı uyarı babında söylemişti onu... Garibim nerden bilsin 17-25 aralığı... Kabak onun başına patladı.Bence çok iyi bir yönetim gösterdi çünki adam kabak lastiklerle karda buzda arabayı teslim aldı, diğer Mb başkanları bahar yaz arabayı sürdü...
Hı mesela ali babacanın en az 3 konuşmasında canlı yayında
fed in verdiği bu paraları biz lükse konuta arabaya harcadık harcıyoruz bence yanlış biz üretiyormuyuz da böyle lüks tüketiyoruz dediğini gördüm sonra inşaat sektörüyle ilgili "zarf arkası hesabı" tabirini bu adamın konuşmasından öğrendim.
Sanayici binlerce sayfa fizibilite hazırlıyor inşaatcı zarf arkasında hesap yapıyor kardaysa atlıyor bu doğru değil dediğini dinledim
zaten sonrasında tayyiple sürtüşmeye başladılar falan
ali babacan aday olmasa vermezdim zaten bitti diye ama son anda zorla tekrar aday yaptılar vs vs
yani ben kendimce detaylarla takip ettim herşeyi
muhalefet zaten komple goy goy başka birşey değil
bir tane elle tutulur gözle görülür proje yok sadece boklama
muhaleletin kendini değiştirmesi lazım
Yiğit,
Aydın doğan ve diğer muhalifler bitti... Bulaşma boşver onlara..
Yeni bir sağ parti lazım, Ben Mhp'ye verdim oyumu ama adamların tipe bakınca da zar zor veriyorum oyumu... Chp'ye gelince Atatürk'le zerre alakaları yok, içinde tonla Pkk'lı var.. Yeni oluşum lazım artık bıktık artık. Bir sonraki seçime gitmiycem tablo aynı olursa
benim bütün ailem en kötü yüksek lisans babam prof idi vs hepimiz chp liyiz bütün cevrem herkes okumuş etmiş ya öğretmen ya yönetici vs hepsi chp li forumdan tanıdıgım insanların %70 i chp li , chp nin içinden çok yakın dostlarımız var hepimiz dibine kadar atatürkçüyüz Hayırdır kim pkk lı ? Senin oy verdiğin parti asıl ülkenin a.ına koydu şu an.Mhp seçmenlerin %40 si akp ye kaydı nerdeyse %40 dönekmiş..Chp li seçmende hiç değişiklik yok en az kaypak seçmen chp de.Chp ye kimse laf edemez su seçimde.
Takım tutar gibi parti tutulmaz, Daha dün Gürsel tekinin videosu vardı adamın anasına avrada küfrediyor ki muhalefetteki hali böyleyse iktidarda kim bilir nasıl olur, diğer konu Hüseyin aygün gibi Pkk lı tonla milletvekili var Chp'nin. Türk milleti sola bu yüzden oy vermez birde herkes Chp ile Mhp koalisyon dönemlerini hatırlıyor özellikle yaşı 30 un üzerinde olanlar.. O yüzden bu iki partide başarılı olamıyor, aslında Türkiye'de hiçbir şey değişmedi eskiden Hüseyin soyuyordu şimdi ise Ahmet Mehmet..
Beyler fazla da siyasete girmeyin güzelim konu uçmasın..Bende dolarla gircektim hile hurda yaparlar gümleriz diye korktum iyiki girmemişim.Gece ii noktadan yakalabilrsem short pozisyonda biraz kazanmaya çalışıcam. Malesefki halkın yarısı teröriste göz yumulmasını da memleketin soyulmasına da razı yapacak bir şey yok.