User Tag List

Sayfa 2/3 İlkİlk 123 SonSon
57 sonuçtan 20 ile 38 arası

Konu: Araba alim satim vergi sorunu

Yigit-Y - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    125 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    2010 da 14 araba 2011 de 12 araba için geçen sene çağrıldım vatana.

Dilekçe verdim.Sorguladılar bir güzel.Sonrada hiçbirşey olmadı.

3 yada 5 ile alakalı değil.

free-hifi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Yigit-Y Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    2010 da 14 araba 2011 de 12 araba için geçen sene çağrıldım vatana.

Dilekçe verdim.Sorguladılar bir güzel.Sonrada hiçbirşey olmadı.

3 yada 5 ile alakalı değil.
    esrar ile yakalananlar gibi kullanıyorum satmıyorum mu dedin ne oldu ceza vergi vs çıkmadı mı

Erdem K. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    52 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ayrıca, araç alım-satımı ne demek ?

bir takvim yılında(1ocak-31aralık arası) diyelim ki 5 araç alıp 1 araç satarsak; alım/satım yapılan araç sayısı 1 mi oluyor yoksa 6 mı?
    Subaru
    Technica
    InternationaL

PSN: ekduncan

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Erdem K. Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ayrıca, araç alım-satımı ne demek ?

bir takvim yılında(1ocak-31aralık arası) diyelim ki 5 araç alıp 1 araç satarsak; alım/satım yapılan araç sayısı 1 mi oluyor yoksa 6 mı?
    Aldiginiz araç sayisinda sikinti yok dilerseniz yil içinde 10 araç alabilirsiniz fakat 10 araç alip 7-8 araç satarsaniz maliyenin takibine takılabilirsiniz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Benimde öğrenmek istediğim bir konu var araç satin aldiniz 30.000tl noterdeki satis bedeli, araci satarkende alici 33.000tl yazdirdi bunun bir bedeli yada vergisi varmidir?

emrekuzdere - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Fatura kesilmeyecekse önemi yok abi
    98'ies - 05'vtec2 - 93'Accord - 08'Accord - 05'Jazz - 98'Twingo - FD6 - E39 - G5Prelude - 99'Crv - 08'Auris - W204 - W176 - W164 - F20
    Alıntı RR-V8 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arabayı biz mi getirelim yoksa siz gelip bağlar mısınız?

GuneyOnur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı B.Koçer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İşte bu ve bunun gibi durumlar için bahsetmeye calıstım ama maliye keriz değil oldu
    onlar keriz değilde biz mi keriziz
    Kasko değerinden düşük göstermek ayrı birşey satış bedelini aldığın fiyattan düşük göstermek farklı birşey bunu biliyorsan sıkıntı yok güzel kardeşim

Ayrıca 1 kere düşük yazarsın 2 kere düşük yazarsın 3. De vergi borcunda bulursun kendini he ille olacak diye birşeyde yok şans işi.

Ama ilerde geriye dönük bir inceleme yaparlarsa o zaman sıkıntı işte.

O yüzden diyorum en mantıklısı şahıs şirketi kurup 300-500 kâr gösterip vergiden kaçmamak.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    125 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı free-hifi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    esrar ile yakalananlar gibi kullanıyorum satmıyorum mu dedin ne oldu ceza vergi vs çıkmadı mı
    hahahahaha iyidi

yagizs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kardeşim şahıs firması kurabiliyorsan kur, kafan rahat olsun. Harcalamalarını da belgelendirir, gider olarak gösterirsin.

İbrahim33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    29 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    peder beyin adına 2 tane sattım bu sene. birde kendi arabası c5 vardı onu sattık. manheim'den bi tane a4 getirdim babaya. şimd babamın bi tane suruçlu keko arkdaşı arabaya bayılmış , zor ediyor bana bu arabayı sat diye. para çok onlarda zaten mk. benim merak ettiğim biz arabaları satarken kar göstermemiştik , maliye 4. satışta sıkıntı çıkarır mı , kaç lira vergi ister ? bilen ya da tahmin yürütebilen var mı ? ( aklımdan sözleşmeyle arabayı verip 3 ay sonra satışı vermek geçti ama güven olmaz onlara mk.)
    Alıntı B.Koçer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İtalyan aşktır Alman ticaret
    KALBİNİ MAHŞERE GÖTÜR !!

Post Thanks / Like
    Mentioned
    125 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Satisda zarar gösterin

Asla bankaya yatirmayin ayni gun

B.Koçer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    52 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı GuneyOnur Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kasko değerinden düşük göstermek ayrı birşey satış bedelini aldığın fiyattan düşük göstermek farklı birşey bunu biliyorsan sıkıntı yok güzel kardeşim

Ayrıca 1 kere düşük yazarsın 2 kere düşük yazarsın 3. De vergi borcunda bulursun kendini he ille olacak diye birşeyde yok şans işi.

Ama ilerde geriye dönük bir inceleme yaparlarsa o zaman sıkıntı işte.

O yüzden diyorum en mantıklısı şahıs şirketi kurup 300-500 kâr gösterip vergiden kaçmamak.
    Genelde zaten aldıgın aracı kasko bedelinden pahalıya alıyorsun cogu piyasada
    bu yuzden alırken giren cıkan yok ama satısta saf gibi kucaga gelmemek ıcınde fazla yazmanın anlamı yok

neden sürekli 300-500 fazla göstermenin pesındesın ki . daha önce hiç vergi odedin mi stopaj falan filan ? sorumu yanlıs anlama asla .

onurdestan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben şahıs firması kurdum ama bir sorum var bana mali müşavirim arabayı ticari birine yada firmaya satmıycaksan fatura kesmene gerek yok dedi 2 satışımda fatura falan kesmedim bende şahısa sattığım için noter kağıdını gönderdim onlara sadece bu doğrumudur tamda anlayamadım açıkçası

cabrioleter - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    biri nasıl vergi kaçırırım diye sormuş maşallah herkes de işin cinliklerini söylemiş..
    sonra bu ülke neden adam olmuyor?
    şikayet etmeye hakkınız var mı acaba ya da yüzünüz?
    Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

https://www.instagram.com/biramemuru/

furkane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Madem şirket kurmuyorsun, şahıs olarak yıl sonunda diyeceksinki devlete, bu kadar araç aldım bu kadar araç sattım beyan ettirceksin örneğin 50ye aldın 51e sattın 1 tl'nin vergisini verirsin kar olarak gözükür aynı şekilde kagıt üstünde zarar ettiğin araçta olsa beyanda bulunacaksınki ilerde sana dokunmasın... Olayı devletin sistemine takılması olarak bakıyorsun ama gider en yakın arkadasınla komşunla aran açılır gider şikayet eder alo maliyeye bakar ve şikayet sonrası yırtmak zor. O yüzden ya şirket kur, yada yıl sonunda beyan ver

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı onurdestan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben şahıs firması kurdum ama bir sorum var bana mali müşavirim arabayı ticari birine yada firmaya satmıycaksan fatura kesmene gerek yok dedi 2 satışımda fatura falan kesmedim bende şahısa sattığım için noter kağıdını gönderdim onlara sadece bu doğrumudur tamda anlayamadım açıkçası
    Mali müşavirini değiştir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    125 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı cabrioleter Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    biri nasıl vergi kaçırırım diye sormuş maşallah herkes de işin cinliklerini söylemiş..
    sonra bu ülke neden adam olmuyor?
    şikayet etmeye hakkınız var mı acaba ya da yüzünüz?

Ne zaman adam gibi bir adam seçer bu ülke o zaman

Herkes vergisini adam akıllı verir.

Ben bu y.vsaklarin cebine para dolduracak kadar enayi değilim

Hirsiz olan bu devlete yardim yataklik yapacak değilim

Zaten ister istemez noterde yakitda mtv de opuyor bizi kansizlar

Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Yigit-Y Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ne zaman adam gibi bir adam seçer bu ülke o zaman

Herkes vergisini adam akıllı verir.

Ben bu y.vsaklarin cebine para dolduracak kadar enayi değilim

Hirsiz olan bu devlete yardim yataklik yapacak değilim

Zaten ister istemez noterde yakitda mtv de opuyor bizi kansizlar
    sen değilsin biz enayimiyiz kardeşim?

her ay vergiyi kesiyor.

saçma bahanelerle kendinizi avutmayin.

birileri vergisini verirken sen vermezsen.

sen verginin vermediğini için o MTV kol gibi duruyor orda.

sword - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 28'inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları belirlenmiştir. Kararname eki (I) sayılı listenin 9'uncu sırasına göre TGTC nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan kullanılmış olanların teslimlerinde % 1, KDV Kanunu'nun 30'uncu maddesinin b bendine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde ise % 18 oranında KDV uygulanmaktadır.

Söz konusu Kararnamenin 1'inci maddesinin beşinci fıkrasında (I) sayılı listenin 9'uncu sırasında yer alan "kullanılmış" deyiminin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na göre ÖTV ye tabi olmayan taşıtları ifade edeceği belirtilmiştir.

2008/13426 sayılı BKK ekli Kararnamenin 2'nci maddesinde ise KDV Kanunu'nun 30'uncu maddesinin b bendine göre binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 oranında KDV uygulanacağı ifade edilmiştir.

Öte yandan, Kanun'un 30'uncu maddesinin b bendinde ise faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen KDV'nin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV'den indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, 54 No'lu KDV Sirküleri'nde kullanılmış araç satışında uygulanması gereken KDV oranı; 57 No'lu KDV Sirküleri'nde de binek otomobillerin alımında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre,

1- Başkasına ait binek otomobillerinin satışına aracılık edilmesi halinde teslim satıcı ile alıcı arasında gerçekleşmektedir. Bu işlemde satıcının mükellef olmaması halinde KDV uygulanmayacaktır.

Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen KDV'yi indirme hakkının bulunması halinde, bu teslimde % 18 KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen KDV'yi indirme hakkının bulunmaması halinde, satışta % 1 KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

Bu satışlara aracılık nedeniyle komisyon vb. adı altında sağlanan gelirler % 18 oranında KDV'ye tabi olacak ve aracılık bedeli üzerinden hesaplanacak bu tutar aracı firmalarca beyan edilecektir.

2- Kullanılmış binek otomobillerin satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satışa sunulmasında alış sırasında satıcının durumuna bağlı olarak % 1 veya % 18 olarak ödenen KDV'nin indirim konusu yapılması mümkün olmayıp gider veya maliyet olarak dikkate alınması gerekmektedir.

II- GELİR VERGİSİ VE VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinin (1) numaralı fıkrasında sayılanlar bu fıkranın bentlerinde yazılı ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

Aynı maddede hangi ödemelerin vergi tevkifatına tabi olacağı sayılmış olup maddenin 13'üncü bendinde esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229'uncu maddesinde faturanın satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 232'nci maddesinde tüccarların sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve aldıkları emtia veya hizmet için de fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun'un 234' üncü maddesine göre tüccarların vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için düzenleyip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

Bu itibarla, vergi mükellefi olmayan kişilerden noter satış senedi ile satın aldığınız araçlar için gerçek satış bedeli üzerinden gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup söz konusu araçlar için yapacağınız ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

Başkasına ait binek otomobillerinin satışına aracılık etmeniz halinde komisyon faturası düzenlemeniz gerekmektedir.

Kullanılmış binek otomobillerin satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satışa sunulması halinde ise gerçek satış bedeli üzerinden fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Ancak, gerçek satış bedelinin emsallerine göre bariz bir şekilde düşük beyan edildiğinin tespit edilmesi halinde idarece, taşıtın gerçek satış bedelinin tespiti yoluna gidilebileceği tabiidir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)