bilgisayar müh. mezunuyum ve yaklaşık 8 yıldır profesyonel olarak kurumsal java yazıyorum.
Şuan bir şirkette yönetici pozisyonundayım.
20 yaş geç mi diye sormuşsun

Benin 20 yaşımda bilgisayarım dahi yoktu.
Yazılımcılık yaşam boyu öğrenmeyi gerektiren bir meslek. Şuan hangi dili öğrendiğinin aslında pek bir önemi yok.
Bazı sitelerde programlama dillerinin trendlerini görebilirsin. Onlar sana fikir verebilir.
Sorduğun sorunun tek bir cevabı yok ama fikir vermesi için düşündüklerimi paylaşayım.
Masaüstü yazılım geliştirmeyi düşünüyorum yazmışsın. O konuya yönelmen büyük hata olur.
Artık masaüstü devri kapanıyor. Daha önce masaüstü uygulamaları ile yaptığımız işlerin neredeyse tamamını artık browser üzerinden yapabiliyoruz.
winamp tarzı uygulamalar yerine artık şarkıları fizy den spotifydan youtubedan dinliyoruz.
Trendleri takip edemezsen yanılırsın. Cloudda çalışan, open source, topluluk desteği ile birlikte arkasında dev şirketler olan, özgür yazılımlara ve dillere bakmalısın.
Bugün Nokia nın yöneticilerinden birinin bir konuşmasını gördüm.
Nokia CEO ended his speech saying this “we didn’t do anything wrong, but somehow, we lost”.
Herşeyi doğru yaptığını düşünürken sonuçta kaybedebilrisin
Dilin en önemi tercih olmadığını ispatlayacak yüzlerce örnek var. Zukerberg dünyada milyonlarca kişinin kullanacağı bir sistemi php ile yazacağım deseydi kimse php yi tavsiye etmezdi.
Ama çalışıyor hem de süper.
Nacizane tavsiyem python ile başlayıp sonrasında object oriented mantığını öğrenmek için de java ya bakmandır.
Amerikadaki bilinen çoğu üniversitede başlangıç dili olarak python seçilmesinin bir hikmeti var.