Ölenleri bir kez daha rahmetle anıyorum, çok zor bir dönemdi çok acı bir deneyim oldu... ama vah vah tüh tüh yazık oldu vs demeden önce işin teknik boyutunu da iyice bilmek gerekli, zannediyor musunuz ki bu deprem sürpriz geldi? 1997 de okuldan bitirme projelerimden biri Kuzey Anadolu Fay Hattı idi, eski tarihli Erzincan ve Erzurum depremleri fay hattının batıya doğru kırıldığını gösteriyordu, İzmit, Adapazarı, Gölcük civarına kritik yatırımlar yapılmaması için uğraşan çok saygıdeğer bilim insanları vardı fakat kimse inanmadı, bu felaket göz göre göre geldi... Bizim vurdum duymazlığımızın en büyük kanıtlarından biri de şudur, Ford otosana Gölcük civarında eski SEKA arazisi tahsis edildi, Almanlar gelip incelediklerinde, zeminin balçık olduğu ve fabrika yapılamayacağını belirledi fakat ara beleşti, bu nedenle forekazık çakılarak zemin sağlamlaştırıldı ve de depremde çok az bir zarar aldı, bakın o zaman Ford yetkilileri ne demiş?
Depremin fabrikada yapımı süren birkaç binada hasar yarattığını anlatan İlkbahar şöyle devam etti; "Binalarda gözle görünen bir hasar yok. 10 - 15 kolonda eğiklik var ama binlerce kolon arasında bu o kadar önemli değil Arazinin üçte birinde deformasyon var."
Fabrikanın sulu bir zemin üzerine kurulduğuna dikkat çeken İlkbahar, "Bunun muhtemel etkilerini ortadan kaldırmak için fabrikanın temeline 15 bin adet kazık çaktık. Toplam 300 kilometre uzunluğundaki bu kazıklar görevlerini yerine getirdi ve temelde hasar meydana gelmedi" dedi.
Bölgenin deprem bölgesi olduğunu daha önceden bildiklerini ifade eden İlkbahar, fay hattının fabrikanın 180 metre ötesinde geçtiğini söyledi.
yani Alman beleş arazide bile iş yaparken her türlü tedbiri alıyor ama biz alamıyoruz! deprem ülkesiyiz, fay hattının direk üzerine bina yapmadıktan sonra her şeyin tedbiri var, kimi yerde 2 katlıya izin verirsin kimi yerde temel güçlendiririsin bazen de bu bölgeleri tarım-yeşil alan bırakırsın... büyük sanayi tesislerinin deprem bölgesinde olması çok stratejik ve ölümcül bir hata... neyse daha da yazıp moral bozmayayım, deprem günü Kütahya Hava Er Eğitim Tugay K.lığında askerdim, orada bile o kadar şiddetli hissedildi ki, 'inşallah yakın bir yerdedir, tahmin ettiğim bölgede olduysa deprem ve de buraya bu kadar şiddetli vurduysa İstanbul'u düşünemiyorum' dediğimi hatırlıyorum, sonuç maalesef çok acı...