Yahu saniyorsunuz ki para olunca bu ulke cok guzel oluyor, izole yasaniyor vs.
Oyle olmuyor iste, keske olsaydi da biz de Amerika'ya Canada'ya filan kacabilmek icin plan yapmiyor olsaydik.
Evren anlatmis aradaki farki, buradaki insanlarin cogu saatli bomba. Esim sokaga ciktiginda surekli insanlarin tiplerine bakiyor acaba hangisi isidli hangisi pkk filan diye stresse sokuyor kendini. Toplu tasimaya binince elleri montunun cebindeki insanlardan, dogulu tiplerden filan korkuyor artik acaba basima bir sey gelir mi diye. Burada can guvenligi yok, para ile bunun onune gecemezsin mesela.
Keza cocuk yapsak ben nasil koruyacagim onu cevresel faktorlerden? Ahlakin, empatinin bittigi yer bu ulke. Devletin vatandasin uzerine kabus gibi coktugu, yapmasi gerekenleri yapmayip/yapamayip, bir de bu yapmadiklari icin vatandasin parasini hortumlayan bir hale geldigi bir ulke burasi. Gecmedigin koprunun, kullanmadigin elektrigin parasinin filan vatandastan alindigi bir ulkeden bahsediyorum, 1300 lira asgari ucret verilirken verginin vergisinin alindigi bir ulke burasi. Uzerine devletin en onemli yapmasi gereken isin yani vatandasin can guvenliginin saglanamadigi bir ulke ayni zamanda. Burada nasil insanlar mutlu olabilir ki zaten?
Bu ulkede deger yargilari bozuk, deger verilen tek sey sahip oldugun materyaller. Ev, telefon, araba, giysi vb. Yalan soylememek, adil olmak, insanlari aldatmamak filan deger gormuyor bu ulkede. Hirsizlikla cok para elde edeni saksakliyor bu ulkenin insanlarinin cogu artik bugun. Alni secdeye deyiyor diye tum yavsakliklarini maruz goren insanlar bunlar. Ahlakin din ile beraber geldigini sanan, ahlaki cokuntunun icinde kendilerini ve diger inaniyor gibi gozukenleri sirf inanclilar diye ahlakli sananlarin ulkesi burasi artik. Cok az insan kaldi gercek durustluge deger veren, onlar da ufak ufak kacma plani yapiyordur zaten cunku biz bu ulkenin geneline yayilmis olan bu seviyesizlige uyamiyoruz, tahammulde edemiyoruz artik. Degistiremeyecegimize gore kendimizi denklemin disina cikartmaya calisiyoruz, buna da "begenmiyorsan xtr git" diyebilecek okuzlerle bir arada yasamak istemiyoruz. Haksiz miyiz?