Ek olarak , normalde haberlerde pek bahsedilmemiş ama 35usd+kdv araç başı geçiş ücreti var bu köprünün.
O fiyattan geçiş olmadığı için önce 89 TL ye düşürdüler , sübvanse ettiler yani rakamı. O da olmadı 65 TL ye düşürdüler. Buna rağmen geçiş sayıları garanti edilenin yarısından az.
Yani buradaki zararı hesaplamak için taahhüt edilen araç geçiş adedini 35 usd+ kdv ile çarpıp , 1 senede gerçekte geçen araçlardan tahsil edilen rakamdan düşmemiz gerekiyor.
Yani haberedeki verilere göre şöyle oluyor , yanlışsam düzeltin ,
Taahhüt edilen yıllık adet 14 milyon 600 bin eşdeğer oto = 14600000 * 35 usd+ kdv = 602980000 usd = (3,55 usd kur) =2140579000 ( 2 milyar yüzkırk milyon)
Gerçekte geçen araç sayısı 6 milyon 160 bin = 6160000 * 70 TL ( 65 tl ama 70 diyelim , ilk aylar 89 TL idi ) = 431200000 ( dörtyüzotuzbir milyon )
Sonuç olarak ilk sene yuvarlak hesap 1 milyar 700 milyon cepten ödeme var.
unutmadan , İDO nun abd li ortağı da dava açtı, hem TR de hem USA da mahkeme - dava sürüyor. Bildiğiniz üzere köprü yapılırken ido satılmıştı konsorsiyum firmaya ve köprü ücretleri de 35 usd + kdv olarak belirlendiğinden ido köprüye rağmen karlı bir yatırım olarak görüldü şirketlerce ve satışı yapıldı. Sonra baktılar köprüden geçiş hiç yok , direk indirime gittiler zararı azaltmak için ama bu ido ile yapılan anlaşma şartlarına açıkça aykırı. Belli bir süre sonra ido davalarından doğacak sağlam bir tazminatı da köprü masrafına eklemek gerekir.