tolga_kaan_ Nickli Üyeden Alıntı
Hakkıyla kurumlar ödeyen kaç firma var ? Bir çok kalemi gider yazıyorsun, yazmak için elinden geleni yapıyorsun.
Buna kızmıyorum çünkü adam vergiden "kaçınıyor" Örneğin, araç satın almak yerine kiralıyor gider yazıyor , satın alsa sadece amortisman indirecek. Kdv yi indiremiyor. ( Rent-a car vb değilse)
Yukarıdaki maddelerden en çok zarar gören yine bordrolu personel olacak , vergi dilimine girdiğinde çat diye kesinti yapıp ödeniyor.
Kendimden örnek vereyim bordroluyum her ay seve seve ödüyorum, normal bir hayat sürüyorum.
Adam DR özel muayenehanesi var, şehrin en güzel yerinde 500K lık villada oturuyor, altında 200K lık A5 var ama ödediği vergi benden daha az. Hani adalet ?
Çok yazılıp çizilecek şey var ama gerek yok. Devlet bütçesi temel mantıkta ev bütçesine benzer.
Gelirin giderinden çok ise tasarruf eder kenara para koyarsın.
Giderin gelirinden çok ise ya gideriz azaltırsın, ya da geliri arttırırsın.
Bu ülke de gider azalmaz (Bkz: Örtülü ödenekler vb.) o yüzden geliri arttırmak lazım.
Gelir de en kolay maliye tabiriyle "kümesteki kazlardan" alınır. Biz de özellikle bordrolular = kümesteki garanti kaz dır.
Sen kümese yeni kaz koyamaz isen amiyane tabiriyle kümesteki kaza koyarsın. O yüzden %40 da olur, yarın % 50 de.