İnşallah dostum, agzına saglık. Bugün çok dert edindim bu konuyu kendime.
Printable View
12 Aralık cuma günü İstanbul-Muğla yolculuğum var. İzmir üstünden de gidebilirim, pamukovadan afyon rotasını da kullanabilirim. Kar sorunu yaşar mıyım bu rotalarda?
15 aralık gibi bir sistem doğuyor.öncesi sıkıntı olmaz bence.7 ve 11 aralıkta beklenilen yağışlar gelecek(yağmur).
Sabah yağmur şimdide yüksek kesimlere kar yağmaya başladı inşallah devamı gelir
Havayi koklayan adam bûyûk kuraklik kapida diyor
İzmir güzel yağıyor bugün maşallah
Yarından itibaren 1 hafta sağanak yağış mode on.. Aralık son hafta yılbaşı tahminimde tutacak şu an her şey süper gidiyor.sibirya yükseği tekrar aktifleşiyor ve retard yesekte bu kışın bizi üzmeyeceğini tekrar tekrar diyebilirim.Belki bazılarınız beni topa tutabilir ama kuraklık olayı şu aralar iki yağış yağmadı diye balonlaştırılıyor.Kışın la nina ile başlayan süreç baharın el ninoya dönünce sağanak yağışlar ortalığı yıkıp , fırtınalar artınca acaba tekrar kuraklık konuşulacak mı ? Her kışın ,her senin kendi bir patterni var.Hiç bir kış birbirnine %100 benzemez.Bi coğrafi konum %100 her sene aynı yağışı alamaz.Bizim ülkemizin alanı büyük olduğundan her konumun her yönden tatmin olması imkansız.Zaten bu yüzden 4 mevsim yaşanıyor.Yani kuraklık demek için bir karadenizde %90'a varan düşüş görmek,istanbulda %90 düşüş görmek vb lazımdır(Totalde,sadece belli dönemde değil.) Ecmwf'den kopyala yapıştır yapıp,teknik anlamda yorum bile yapamayan mgm kuraklık haritası paylaşılıyor herkes auvv kuraklık geldi diyor."Türkiye'nin iklimi" diye aratsanız zaten aynı harita senelerdir netde var.En basiti herkesin çocukken ezberlediği şu cümle ; "İç Anadolu ; Kışları kurak ve soğuk,yazları sıcak" Çünkü bu bizim enlem/boylamımızdan kaynaklı bir durum.Şu ana özel olan bir şey değil.Ben tam aksine kuraklık değil,ciddi bir mevsim kaymasının olduğunu savunuyorum.Geç geleln soğuklar,geç giden soğuklar,güçlenen sıcak ve soğuk ataklar ve artan afetler.Ve halen diyorum kuraklık değil ama mevsim kaymasında 2025'e doğru peak yapacağız.Sadece olayları ve durumları doğru yorumlamak lazım.
https://i.hizliresim.com/CT5lNZ.png
Her şey değişime başlıyor.Reel olarak kışın başlangıcı satılın 22 Aralık bu sene bizim içinde başlangıç olacak.Doğulu rüzgarların başlaması,ssw ve la nina zayıflaması 22 aralıktan sonra etkisi göstemeye başlayacak.Aralık sonu ile ilk etkileri bile bizi mutlu edecek iken özellikle ocak ayının ilk 15 günü bu günleri unutturacak.
valla yağsın da nasıl yağarsa yağsın :)
Bkz: İroni - Vikipedi
Yağmur duasına çıktı diye yağmur yağdığını, yağdırabildiğini zanneden bir güruh var memlekette..
Bir de meteorolojiye bakıp önümüzdeki 3-4 gün yağmur yağacağını görüp hemen "hadi yağmur duasına çıkıyoruz" diye milleti kandıran bir şarlatan güruh.
adam 40 sene önce bunun filmini yaptı ama görülen o ki bir adım öteye gidememişiz 40 senede.
https://www.youtube.com/watch?v=Qc0cyeCqeag
@Evrenoz hocanın nefesi çok kuvvetliymiş seller oldu evleri sular bastı.
Ama suçlu yine CEHAPE :D
şöyle bir düğme monte etmek lazım hocaya
https://media.rs-online.com/t_large/F6206024-01.jpg
konuya dönelim;
kar ne zaman geliyor? var mı bi update?
kışlıkları takmadık,kar falan yoksa takmayada gerek yok gibi.
Emir merhaba
Balıkesir tarafı ilk kar yağışını ne zaman alır sence.
Uludağ da kayak seviyesinde kar ne zaman olur, şuan kar var ama günlük eriyor
Ay sonuna kadar yağmazsa yazlıklara dönücem o zaman kesin yağar zaten :D
bir takım döngüyü bozan insaoğlu küresel ısınma/soğuma yı ortaya çıkardı maalesef.Yani kısmen evet diyebiliriz.2025'e kadar soğuk trend devam edecek.Daha sonraki ısınma trendinde daha güçlü soğuk/sıcak ve daha yıkıcı afetler yaşayacağız maaelesef.
10-12 gün bekleyiniz.
Pusuda bekliyorum.Yılbaşı tahminim tutarsa 3 ay öncesinden tutacak ve rekor kıracağım.Her şey güzel gidiyor.Herkes güzel heyecanla beklesin.Geliyor.İç kesimler 26-27-28 aralık tarihinde mutlaka kar görecek.(ankara dahil).31 aralık sisteminden sonra ard arda sistemler gelecek 2012 gibi.Dediklerimin tek tek gerçekleşeceğini umuyorum.Sağlıcakla kalınız.
@Evrenoz popon ne diyor peki :D :D
Bence ikincisi gibi... Ha mevsimlerin kayması da doğrudan veya dolaylı olarak küresel ısınma muhabbetine gitmiyor mudur, bence gidiyordur sanki. "Kış gelmemesi / kuraklık" yaşamasak da, mevsimlerin saçmalaması durumu var evet.
Geçenlerde aynı şeyi konuşuyorduk, Kasım-Aralık'ta hala doğru düzgün kış gelmedi, mevsim normalleri üzerinde seyretti, adam gibi yağmur yağmadı.
TV'ler o arada hemen başladı, barajların doluluk oranı bu, İstanbul'un suyu yetecek mi, bilmemne diye tık esaslı haberler paso. Ama millet konuşuyor, hemen başlıyor herkes, aaa bak barajlar boşalmış gördün mü aaaaa falan... Ya arkadaş, eninde sonunda yağacak, GSİ'ın dediği gibi, gerçek bir kuraklık değil. Ki o arada adamlar açıklama yapıyor, "İstanbul'un daha 4 ay yetecek suyu var" diyor. 2 gün sonra yağmur yağmaya başlıyor. Bizde iş güç yavşaklık.
Eleştiri anlamında sormadım bende zaten
Ben küresel ısınmadan korkuyorum ama gsi bu konuya benden daha hakimdir mutlaka
Belki benim korktuğum kadar değildir yani umarım :)
Elimden geldiğince şeffaf dil dile izah edeyim ;
-Mevsimleri belirleyen aslında çok aşırı fazla faktör vardır.Artic Salınım AO,Nao(north atlantik salınımı),QBQ,PNA,PMI vb.Ama asıl temel taşlar La nina ve El nino üstüne kurulur.
La Nina - Soğuklar güney enlemlere daha çok iner ancak akdeniz'de yağış üretecek alçak basınç kıtlığı yaşanır.Kendi içinde kuvvetli,hafif olmak üzere skalalara ayrılır.Ülkemizde en efsane kışlar hafif la nina'da gerçekleşmiştir.Kuvvetli başlayan la nina aralık sonundan itibaren hafifleyecek ve bize bu yılı güzel kılacaktır.
El Nino - Soğuklar güney enlemlere daha az inerken,genel rüzgarlar la ninanın tersine eser.Akdeniz aktif olduğu için fazla yağış ve ılıman bir mevsim yaşanır.Ülkemizde ki yağış bol olduğunda el nino'nun etkisi belli olmaktadır.
https://i.hizliresim.com/z2k5wZ.jpg
ikisinin farkı yukarıda gösterilmiştir.
Tabi bu iki temel etkenler harici gulfstream,dünyadaki basınç dizilim şekilleri(Qbq) gibi support indexler bize diğer detayları veriyor.Diyelim Sibirya bölgesi soğuk,balkanlar sıcak olsun.La nina olan bir yılda sibirya soğuğu mantıken guneye daha inmeli demi ? Evet. Ancak her zaman inmesine sebep olmuyor maalesef.Mesela o esnada Türkiye'ye ispanya üstünden yüksek basınç yatıyor ve Türkiye'de de sıcak yaratıyor.Yb olan yere soğuk ab delemediği için sibirya öyle kalıyor ve sistem patlıyor :) Normalde dünyada süreç böyle işliyordu.Yani atmosfer kendini yeniliyordu.Basınç dizilimleri ve diğer indexler kendilerini tamamlar derecesinde devam ediyordu.1980'lerden sonra bu döngü sapmalara uğramaya başladı.Ve çoğu bilimci bir periyot keşfetti.Dünya'nın her 50 yılda bir periyot atladığını ve etkilerinin fazlasıyla arttığını gördü.En son 2007'de sıcak periyot zirve yapmış ve bütün dünya'da sıcaklık peak yapmıştı.Ülkemizde de çok kötü bir mevsim yaşanmıştı.2015-2025 / 2025-2035 olmak üzere periyotlar devam edecek denildi.2012'de bütün dünya -1.2 derece soğuk bir mevsim atlatarak 2015yılı itibariyle soğuk periyodu başlatmış oldu.2025'e kadar soğuklar daha sert olurken , 2025-2035 arasını daha sıcak olacağını dile getirdi bilimciler.Ki bu periyotlar 2000 yılından bu yana korelasyon varmı denilerek check edilerek kanıtlanmıştır.
-Peki bu periyotlar,soğuklar sıcaklar nasıl düzen bozuldu ? Aslında bunun en büyük suçlusu insanoğlu.Binaların her ne kadar sıcağı artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmasa da şehirleşmenin,yeşilliğin,hayvan sayısının azalması,denenen kimyasal atmosferi etkileyen durumlar vb hepsi küçük küçük oranlarda etkileyerek birikti ve bu düzeni bozdu.Misal A lokasyonunda ortalam 3 derece sıcaklık 100 yıl boyunca yakalanırken,bölgeye yerleşen insanlar ve yeşilliğin azalması ,nemin azalması vb derken bu derece 50 yıl sonra 2 derece farketti ve ortalama 5 derece sıcaklık oldu.Tabi nasıl arabanın sente ayarı bozulursa bundan dolayı doğanında sentesi bozuldu.Kasım ayında o bölgede kar beklenirken geç geldi ve biriken enerji ve bozulan timingden dolayı saçma sapan biçimde ya çok yağdı ya da hiç yağmadan buz kesti.Yani aslında küresel ısınma değil sorun derken buydu.Bir mevsim kayması ve bir zaman kayması yaşıyor dünya.Dün eski postlarda 26/09/2018'de yazmışım ve çok acı biçimde 2 sene sonra bugünü söylemişim.ki bilim adamları halen diyor ve gerçekleşiyor.
-Peki ne olacak ? Döngüsü bozulan dünyayı tekrar eskiye döngüye döndürmek maalesef uzun zaman alacak.Bugün eski dünyayı sağlamaya çalışsak 100 yıl sonra torunlarımıza vb ancak bir nebze olumlu etkisini göreceğiz.Bu bir vatandaşlık insanlık görevi olduğu için elimizden geleni yapıp emanete hıyanet etmemeye bakacağız.
-Kış 21 aralık itibariyle aktifleşecek.Bu sene aynı 2012 gibi devasal soğuk sibirya var.La nina hafifleyip,akdenizde yağış oluşmaları başladığında o eski günlerdeki gibi kar yağışlarına doyacağız.Birden kimse anlamayacak ne ara soğuduk ne ara yağdı..Ve maalesef baharda daha şiddetli dolular,yağışlar ve artık görülmeyen tsunami vb göreceğiz.2025'e kadar peak yaptıktan sonra sıcak periyot başlayacak ve saçma sapan durumlar devam edecektir.Ancak her şey biizim elimizde , ne kadar önlem alırsak o kadar bişeyleri retard etmiş olacağız.Mesele ısınma değil,kayma.Ve bu ısınmadan daha beter bişey.Gece ile gündüzün kaydığını düşünün..
@GSI club emir edirne/keşan için tarih verebiliyomusun ? Seni en çok rahatsız ettiğim tarihlerde yıkama dükkanım vardı, öyle bir kar yağmıştı ki dükkan 1 ay kapalı kalmıştı :) bu sene bahtım nasıl olur merak içindeyim
Yılbaşı kar alabilecek miyiz acaba?