User Tag List

Sayfa 2/6 İlkİlk 1234 ... SonSon
100 sonuçtan 20 ile 38 arası

Konu: Otomatik Vites Araç Kullanımı

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı ST-max Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Birde birşey sorucam babam otomatik kullanınca sinirleniyor,kullanmayı pek beceremiyor.Mesela önce debriyaja bastım sanıyor hafiften gaz veriyor hoop bi bakıyor araba kalkmış bile o halbuki ayağını kaldırmadı hayali debriyajdan.Onun için sıkışık trafikte sorun oluyor.Bunu babama nasıl anlatabilirim.?
    kendisi alışacak zamanla.. arabanın gaza ne kadar bastığında ne kadar tepki vereceğini öğrenecek. dediğim gibi zamanla..

hayali debriyaj gibi sol ayağını oynatıyorsa belki çok basit bir çözüm ama bir kaç gün ayağını altına alsın

bir arkadaşıma bir türlü anlatamamıştım otomatik vites kullanmayı (gerçi o da debriyaj yerine frene basıyordu ) en son bu çözümü bulmuştum ve işe yaramıştı..

Jön Türk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nasıl öğrenemiyorlar bende onu anlamıyorum. Kendi kendine gidiyor zaten scooter motor gibi bas gitsin.
    #eksikpazar

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    İlk kullananlar için. AYAK KESİNLİKLE KOLTUĞUN ALTINDA FALAN OLMALI. Yoksa sol ayakla frene basıp pata küte..

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    çok uzun suredir otomatik araç kullanıyorum ozellikle 1-2 nokta dışında çok fazla dikkat edilcek şey yok aslında

araç hareket halindeyken kesinlikle N konumuna alma

N de devirlendirip D ye alma lise zamanı hiç unutmuyorum arkadaşım 2.5 stratus un şanzımanını almıştı aşağı

bunun dışında L,2,D veya 1,2,3,d gibi devrin sonunu gorup vites atmanın zararlı olduğu soyleniyor ama ben hiç uymadım bu kurala

birde yağını suyunu eksik etmediğin surece kolay kolay sıkıntı yaratmaz otomatik şanzıman şuanki aracımın şanzımanına yapmadğımı eziyet kalmadı maşallah

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    madem konu buralara geldi, yeri gelmişken bir bilgi vereyim.

Yokuş yukarı otomatik kaydırmaz diye bir şey yok.. çok dik yokuş ise 3-5 cm olsun kayar.. Bu otomatik vites sorunlu anlamında gelmez.

Otomobiliniz otomatik ve 1-2-3-L-D-N-R-P sıralamasında ise, ya da en azından 1-2-3 gibi seçenekler görüyorsanız vites kolunun yanında, 2 de kalkarsanız otomobilinizi 1milimetre bile kaydırmadan kaldırırsınız. Aynı yöntem buzda da geçerlidir. Patinaja düşmez.

Bu söylediğim şey yarı otomatik, triptronik, otomatikleştirilmiş düz vites, DSG vsvs gibi "otomatikimsi" şanzımanlar için geçerli değil, tam otomatik şanzımanlar için geçerlidir.

Zira düz ve tam otomatik harici şanzımanların çalışma mantığı çok farklıdır.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu L ne işe yarıyor peki ? Tam otomatiklere özgü birşey mi ?
    #eksikpazar

initial-D - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    85 corona, 87 190e, 91 mazda 323, 2004 megane 2, 99 volvo s40 kullandım 7-8 sene kadar bir süre.

boşta gaza basılıyken D veya R ye takmadım.

tamamen durmadan N-D veya N-R geçişi yapmadım.

vitesi N ye alıp el frenini çektikten sonra taktım Park vitesine.aynı şekilde hareket ederkende N ye alıp frene basıp el frenini indirip D ye alarak kalktım eğimli yerlerde

sollamalarda vs. sonuna kadar gazı kökleyip kick down yerine(bu kullandıklarım hep 4 ileri olduğu için-mazda hariç-) D konumundan bir alt vites seçeneği varsa ona kendim elle çektim.aracın hızına ve şanzıman seçeneğine göre

özllikle düşük viteslerde gaza çok basarak vites yükseltiyorsam sıkıntı oluyordu megane tipronikte.bu yüzden vitesi değiştirirken manuel araç gibi ayayğımı tamamen olmasada gazdan kaldırıyordum.

hızlı kullanacağım zaman spor- ekonomik kullanacağım zaman ekonomik-karda kullanacağım zaman winter- hızlı kullanacağım zaman yine overdrive gibi şanzımanın elinde olan bütün özelliklerini kullanıyordum

hiç şanzıman yağı değiştirmedim.özellikle yüksek km li araçlarda (+100,000) şanzıman yağının mecbur kalmadıkça değiştirilmemesi öneriliyor.yeni ve yumuşak yağın vites geçişlerinde kaçırmalara sıyırmalara neden olabileceği söyleniyor.eğer yağ değişimi yapılacaksa 40-50bin de bir yapılarak devam etmek iyi olur sanırım.araç garanti kapsamındaysa garantide ne öneriliyorsa onu yapmak mantıklı tabi.
    2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bazı otomobillerde 1nci vites demek.
    L-2-3-D-N-R-P diye gider.

1-2-3-L-D-N-R-P gibi bir sıralama varsa buradaki L de maksimum 50 km ye kadar çıkarsınız.

Genelde hybrit otomobillerde kullanılan bir şanzımandır.

Vitesi L ye atıp sadece elektrik gücü ile kullanmış olursunuz otomobilinizi.
    50 den üst hızlara isteseniz de geçemezsiniz. 50 nin üzerinde otomobil otomatik olarak benzine geçeceği için L ye almakla sadece elektrik gücü ile otomobilinizi kullanmış olursunuz.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Jön Türk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu L ne işe yarıyor peki ? Tam otomatiklere özgü birşey mi ?
    low demek.eski tam otomatiklerde ağır karakterli bir çalışma sergiliyor araç.genelde bu viteste 2. vitesi kullanıyor şanzıman.karda buzda kalkış kolay olsun diye patinaja düşmeden

Ufuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nasıl öğrenemiyorlar bende onu anlamıyorum. Kendi kendine gidiyor zaten scooter motor gibi bas gitsin.
    24 Yıllık şöför 12 yılı boyunca haftanın 1 günü hariç hergün ist-gebze yaptı.Artı olarak araç kullanmayı eski mercedes otobüste öğrenmiş birinden bahsediyorum..
    Allahtan şimdiki ehliyeti sadece binek ve kamyonet olanından
    Yani artık 24 yıl boyunca ayak alışmış türlü türlü düz araçlar kullanmış..Yani araba kullanmak onun için can sıkıcı birşey
    Hani bir anda otomatiğe geçince insan şaşırıyor.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Peki bir soru daha.
    D de normal giderken triptoniğe almanın bir sakıncası varmı ? yada + - şeklinde ilerlerken D ye almanın ?
    #eksikpazar

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bahsettiğim hybrit vites,

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Peki bir soru daha.
    D de normal giderken triptoniğe almanın bir sakıncası varmı ? yada + - şeklinde ilerlerken D ye almanın ?
    ben çok kez yapmışımdır bir sorun görmedim.olacağınıda sanmıyorum.yani sakin bir şekilde 3000 devirde 3. viteste giderken d ye çekilebilir.ama kesicinin hemen öncesinde denemedim ve yapmamda galiba

onursumer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    65 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Quantum Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bahsettiğim hybrit vites,

low 1. vites bu

çoğu araçta

araç redline a girsede 2 ye atmaz ayağını gazdan çektiğin zamanda düz vites tepkisi verir bırakmaz motor freni yapar

ozellikle karda çok iş gorur kar yağdığı zaman herzaman L de kullanıyorum

psn&Live id: onursumer
    135
    ├┼┼╕
    246R

redbaron - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    gerci herkes soylemis ama yine bende soyleyeyim, n de devri doldurup bir anda d ye cakmayacaksin uzun isiklarda n de durmasi sanzimandaki yuku azaltir,yokus asagi yada yukari yerlerde el freni ilk once cekilmeli sonra p ye atilmali.7-8 senedir mecburen otomatik arac kullaniyorum cok rahat,ama bu yasta hala duz vitesi secerdim,ve bunca senedir cogu aracimiz otomatikti hic biri bir sorun cikarmadi,hepsine ilk elden sahiptik belki onun etkisi...

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı onursumer Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    low 1. vites bu

çoğu araçta

araç redline a girsede 2 ye atmaz ayağını gazdan çektiğin zamanda düz vites tepkisi verir bırakmaz motor freni yapar

ozellikle karda çok iş gorur kar yağdığı zaman herzaman L de kullanıyorum
    Haklısın ancak eksik..

L varsa sende 2 ve 3 de vardır.

Burada L nin amaç farklı.

Bu, Hybrit Civic lerdeki otomatik vites şanzımanı

http://www.honda.co.uk/cars/civichybrid/#gallery

buradaki en sondaki resimden inceleyebilirsin.

L az önce de bahsettiğim gibi iki farklı amaçla kullanılıyor.

Bu şanzımanda L ye alırsan max 50km ye kadar çıkarsın. Şanzıman seni 50km üzerine çıkarmayacağı için de sadece elektrikle gitmiş olursun, benzine geçmezsin.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    L varsa 2 ve 3 olacak diye bir şey yok 2. vites genelde L nin içinde olur zaten.

mazdada L 1. vitesti ama yüklüyken bayır kullanmak içindi.ayağını hafif gazdan çeksen bile 2 ye atar ya normalde D konumu, onu yapmaması içindi.

2. vites ayrıca vardı ve karda kullanmak içindi.direk 2. vitesle kalkabilmen için.zaten 3 vitesti o

volvoda L 1 ve 2. vitesi içeriyordu.L ye takınca 1. viteste kalkıyor sonra 2 ye atıyor ama kesicide kalıyordu.3e atmıyordu.şanzımanı sporta alıp L de kalkarsan 1. viteste kesiciye girip 2ye atıyor sonra 2. viteste kesicide kalıyordu.yine 3e geçmiyordu tabi

eğer winter moduna alıp L ye atarsan 1. vitesi hiç kullanmadan direk 2. viteste kalkıyordu
    -----
    hibrid otomobiller için değil normal motorlar için konuşuyorum

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hybritte de normal motor var akülü araba değil ki..

neyse.. sen daha çok biliyorsun pardon arkadaşım.

Emir_b16a - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı redbaron Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ,yokus asagi yada yukari yerlerde el freni ilk once cekilmeli sonra p ye atilmali

sadece yokuşta değil düzde de aynı işlem yapılmalı hatta araba d deyken direk p ye çekilmemeli hızlı bi şekilde önce n ye atılığ aracın ileri gitme isteği ortadan kaldırılmalı daha sonra el freni çekilip parka atılmalı çok daha güwenli

özellikle dik yokuşlarda araç l de kullanılmalı ama 1. wites die de hızlı kalkış yapılmamalı

s bnm arabamda (mazda 323) en üst witesi kullanmama izin wermez sollamalarda 2 wites birden küçültmemi sağlıyo minimum gaz tepkisiyle

d ye takar yürürüm uzun süre durduğumda yorulursam n ye alırım sizde böle yapın
    atın iyisine ''Doru'' yiğidin iyisine ''Deli'' derler.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)