bütün ayarların tamamlayıp gelmiştin neyse konu yanlış yerlere kayıyor o arabanın gidişi sırf sana öle değildi...
Printable View
acaba bu hesabı nasıl yaptığını bana sölermisin:) hesaplama bende yapyorum..:)söle bir soru soruyim bende sana :)bu yanlız gaz kelebeğinin sırf kendisinin ölçümü tek vaziyette emme gaz kelebeği kapak aslında ayrı parçalar olarak görülsede tektir ve onlar bağlandığındada değer nasıl bir değişim yaşıyacaktır?? aynımı olucaktır ??? .araba markasını sorucak olursan 2.0 neo vvl nissan 100 nx diye tr de var ama üzerinde bu motor olan tr de yok onlardan..
Ha yok kimse sana hiçbir aracı geçemedin yada araban kötü gidiyor demedi ki. Sadece bizi şaşırtıcak bir yürüyüşü yoktu. Ispatsız muhalefet demişsin ama ben ispatlı bir sonuçta göremiyorum ortada. Bir araç çıksa deseki sadece port polish ile dyno da şu sonucu aldım. Yada eski eğrim böyleydi yeni eğrim böyle. Peak gücüm ve torkum aynı olmasına rağmen misal orta devirlerim iyileşti eğrim düzgünleşti. Bunu birde yazılım ile takviye edicez dese bizde verimi görürdük. Kelebek olayı birçok araç için bana mantıklı gelmiyor. Ancak pis kelebeğin temizlenmesi parlatılması ancak eski kondisyonuna gelmesi açısından iyi olurda ekstra birşey alınacak kelebek türü baya azdır.
Kapak ve emme manifoldu illaki güç veriyor. Aksini yazan yoktur herhalde. Ama insan sonucu görmek istiyor. Flow makinalarında var imkanında var. Sadece eskide yüzey pürüzlüydü
parçalıydı şimdi parlak eski portun boyutu 3x birimdi şimdi 5x birim demek çok tutarlı değil.
Şimdi benim gibi kasap bir adam bile eline dremel alsa bir kapak alsam açıydı flowdu hiçbirşey bilmesem sadece portları büyütüp hepsini aynı boya getirtip çokta güzel parlatırım. Fotoğraf olarak harika hale getirirm. Ama dediğim gibi kasaplığımdan dolayı %99 olarak araç güç kaybeder. Hatta belki kapak patates olur.
Sen hertürlü ekipmanın aletin ile yaptığın işi fotoğrafın yanında değer yayınlayarak yapman insanların şüphelerini kaldırır. Kimse sana meslek sırrını yada nasıl yaptığını sormuyor bence burada.
bu sitede defalarca yayınlandı öncesi sonrası sen görmediysen takip etmediysen bu benim problemim değilki dimi..araç sasırtıcı yürümüyodu diyorsun ya 2 vites murat yanımda bile tutunamadı astra gsi vardı bende o zaman okuyan üyeler yanlış anlamasın..2.vitesde bile tutunamıyosa bir araba ilerde neler neler olur sende az çok bilirsin şimdi murat yeni bir setup yaptı iddalı bende de port polishli typer var gelin uyrun deniyelim olmazmı...bak güzel kardeşim sizlere muhalefet olmak değil amacım ama ben icraat görmeyi tercih ederim...bütün insanlar gibi darılmayın gücenmeyin lütfen burda bu sekilde yazıyosun ancak kapak işlemek kapağı parlatmak ve yüzeyi düzeltmek olarak görüyorsan benim zaten sana söyliyecek bir seyim yok tabiki:)...
konulardan bir tanesi siteyi iyi takip etmeni öneririm
http://www.techturkey.com/forum/atmo...fter-dyno.html
vectra 2.5 v6 larda oem 65 kelebegı 68 yada 70 mm yapınca 5-8 hp kazanıyor, genel bilgi.
Bizim White RS'in gaz kelebeğine kaanın yaptığı işlemle 1boy net kazandığını yaptığımız sürekli denemelerde gördük,
Geçen hafta silindir kapağı,manifolt ve ek parçasını yolladım ..İşlem öncesi tam gazda 12,5 afr de giderken işlemler sonrası ölçümde 14,5 afr gördük ve 4 bar regülatör ile afr yi biraz olsun dengeledim korkumdan fazla basamadım ama hislerim beni yanıltmaz enaz 3-4 boy etkiledi..
Tekrar teşekkürler Kaan işini güzel yapıyorsun:icon_tup:
ben de i/c giriş ve çıkışdaki 2 boynuzu, kelebeği yaptırdım + teflon conta da yaptı sağolsun.. çok araba deneyen birisi olmadığım için öyle boy hesabı yapamicam ama afr de yarım değer gibi bir artış gördüm net şekilde, hissiyat olarak da az da olsa fark vardı.. beni tatmin etti açıkçası :)
kaan yarın akşam kapagı getirme sen, vay senin haline :D
kanka yarın atlama gözünü seveyim, rektefiyeciye gidicek kapak..
+ gaz kelebeğimide getir la tarih oldu tarih
emme tarafı bugün bitti testen geçti değerler güzel geldiği halden egsoz tarafına sabah başlıycam oda biter testini yapar akşam veririm diye düşünüyorum.keleekmi olm baksana kelebekten güç alınmıyo diyolar parlatıyomuşuz sadece neden getiriyim hahaha:D:D tamam akşam onuda getiririrm
kelebeği boşver(me) :D
kapak önemli kanka, sakın atlama, cts rektefiyeciye gidicek.. 1 hafta atar yoksa işler mahvoluruz..
şimdi öncelikle değerli arkadaşlar stock 106 gti gaz kelebeği önden görünüş onun fotoğrafını ekliyeyim...
http://i1106.hizliresim.com/2011/6/24/1877.jpg
buda işlem sonrası 106 gti gaz kelebeği arakadşlarımızın ti ye alarak dalga gectiği işlem duraksız 4 saat el emeğidir bu arada..öle oturduğu yerden insanlar yorum yaparken kendini sorgulamalı bence kendini bilir kişi için bahsediyorum tabiki..kelebeği inceliyecek olursak kelebeğin cevresini oluşturan capada bakınız lütfen..arkadaşımız mühendisler yanlış yapmış biz düzeltelim diye resmen ti ye aldı.ancak onunda bir açıklaması var tabikide mühendisler fabrikalar arabaları üretirken bizlere hem performans hemde sehir içi kullanımdan cokta uzak olmayacak bir araba yapmak zorundalar onlar malesef sırf rolling drag için araba üretmiyolar bu gibi olanaklarıda gözden geciriyorlar.106 gti gaz kelebeğinin bu denli cıkıntınların amacı sehir içi kullanımlarda aracın alt devirlerde daha seri olmasını sağlamak içindir tabiki bu getirinin üst devirlerdede bir götürüsü vardır onlar için bu ne kadar eşit oranda ise o kadar iyidir.bize gelince daha devirli kullandığımız için biz ihtiyaç duymayız o yüzdende bu gibi işlemler uygularız ve tabiki bu işlemleri yaparken göz kararı işlemler bizi iyi yapıcaz diye bilmeden geride götürebilir gecen hızlı hava akımını türbülansla düzgün akımı bozup kötü yöndede etkiliyebilir bunu kesinlikle önlemek içinse gerekli ölçümler yapılmalıdır kayıtsız şartsız...umarım açıklayıcı olmuşumdur
http://img857.imageshack.us/img857/1264/dsc02129x.jpg
Uploaded with ImageShack.us
kardeş benim boğazlar çok agrıyo beni portlayıp polishlermisin sana zahmet :):)
yazmiyim yazmiyim diyorum ama...
koy ortaya bi dyno, ne bilim bi belge. kardeş aha bu 106 böle idi. kelebek yaptım böle oldu die. ondan sora bana belgeli konuşuyorum de. sen kaç yıldır bu işi yapıyorsun da kalkıp laflarını belge niteliğinde ortaya atıyorsun. hani kağıt verileri nerede? senin lafının belgelik yanı nedir?
hadi olmaz ya oldu diyelim. bir kelebek ile varsayalım ki gelen 3-5 hp yi hangi dynoda ölçtün?bu gün 10dk ara ile ölçülen araba bile farklı çıkarken o nası bir dyno öyle. ya da ne bileyim, nereden anladın bu getiriyi. Psişik güçlere mi sahipsin? o nasıl bir his kabiliyetidir ki 3-5 hp yi fark edebiliyor ve iddia ile kardeş bu iş arabana güç getirir diyebiliyorsun? bunu diyebilmen için bir kanıt olmalı değilmi? yoksa bilmeden konuşmuş olursun değilmi? şimdi senin dediklerin mi desteksiz bol keseden atmak, yoksa benimkilermi? sağa sola sıkma kaan.
ayrıca kaan senin benimle sıkıntın ne? hayırdır bir derdin mi var? bilirsin sanırım sanal meydanda sevmem böyle atışmaları. bir ara görüşünce tartışırız yüz yüze.
geçme geçilme konusunda da daha önce ve şimdi yaptığın yorumlardan ötürü sana sadece "adammışsın diyorum" :)
senin ısrarların nedeni ile değil, ben istedim diye, süper ayarlı arabamla gelmiştim evet. haklsıın. adamsın...
İşyerinde flow benchmark ın var ama CFM üzerinden güç hesaplamayımı bilmiyorsunuz?
Hacimsel verimlilik formulünden HP değerini çekersen gayet güzel hedef gücü hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplanmış hedef güçtür.
VE = (HP x 792001.6) / (AP x CR x CID x RPM)
AP = Mutlak atmosfer basıncı
CR = Kompresyon oranı
CID = Motor hacmi (kübik inç)
VE sini nereden bileceğim derseniz, ister kafadan atarsınız, isterseniz aşağıdaki formulden flow değerini verip hesaplayabilirsiniz.
Airflow = ((RPM x CID) / 3456) x VE
Neden 12.5 AFR yazdın derseniz, onunda nedeni benzin yanma sonucu en yüksek enerjiyi 12.5 AFR de verdiği için bu hesaplamalar yapılırken karışım oranı hep sabit olarak kabul edilir.
Gaz kelebeği ve emme manifoltu tek parça falan değil. Kel alaka iki ayrı parçadan bahsediyoruz. Birbirine bağlandı diye tek parça olmazlar. Eğer bunları tek parça olarak kabul ederseniz egzost ile susturucuda aynı parça diyebiliriz. Tekniğe yeni bir terminoloji eklemek gibi bir niyetiniz yoksa bu tip yeni tanımlamalar yapmayın.
Kusura bakmayın açıklayıcı olamadınız.
Birincisi o kelebeğin çapı değişmemiş. Kelebeğin giriş portunu genişletmişsiniz. Ama hava gene aynı yerden geçiyor.
Hiçbir firma alt devirlerde daha iyi olsun diye kelebeğin içine çıkıntı falan koymaz. Murat'ın bahsettiği mühendisler, mühendis olabilmek için akışkanlar dinamiği dersini aldıkları için bunun neyin sonucunda ne çıktığını gayet iyi bilirler.. Kaldı ki alt devirlerde iyi olması için (tork bandının alt devirde kalması için diyelim isterseniz) öyle birşey yapmasına da ihtiyacı yok. Adı üstünde "üretici." Eğer daha alt devirlerde daha lineer bir tork eğrisi isterse daha uzun runnerlara sahip tubular emme manifoltu yapar olur biter. Kelebeğin önünde çıkıntılar yaparak bunu gerçekleştiremezsiniz. He yer sıkıntısı varsa ve runnerları uzatamıyorsa manifoltun altına bekleme alanı ekler, orada biriken hava anlık ihtiyaçları karşılar ve daha yumuşak bir sürüş gerçekleştiği gibi aynı zamanda torkta lineer değişim gösterir. Daha geniç açılı egzantrik koyar, duration u arttırır ama lifti düşük tutar, böylelikle süreyi uzatır ama miktarı kontrol etmeye devam ederek torku arttırır falan filan.. Bin türlü yolu var düşük devirde tork almanın. Ama bunlardan hiçbirisi kelebeğin önüne birşeyler eklemekten geçmiyor..
Madem yeri geldi kısaca yazayımda neyin neden olduğunu daha anlamlı şekilde tartışalım. Zira söylemler garipleşmeye başladı.
1- Motorunuzda düşük devirde torku almanızı sağlayan şey havanın silindir içinde kalma süresidir. Eğer içeri giren hava/yakıt karışımını olabildiğince uzun süre silindir içerisinde tutup yanma süresini uzatabilirseniz, torkunuz artar. Bunu yapmanın yolu kelebekten falan değil egzantrik milinin açılma+kapanma zamanları ile liftinden geçer. Ve pek tabi karışım oranı ile avans değerinden.. En basit anlatımı bu.
2- flow neyi değiştirir? Aynı hacimdeki arabada eğer birim zamanda daha fazla hava sokabilirseniz yanma odasına, ve bunuda yakıt ile desteklerseniz ve pek tabii ateşlemeyide doğru zamanda yaparsanız, yanma şiddeti artar. Peki sait hacimdeki bir alana birim zamanda daha fazla havayı nasıl sokabilirsiniz? Havanın hızını arttırarak. Havanın hızı artarsa, birim hacimdeki alana daha fazla mol hava girer. Bunun sonucunda da hacimsel verimliliğiniz arttığı için alacağınız güçte artar. Ama bahsi geçen flow artışı öyle kelebek polisajı yaptım 12 hp kazandımdan çok daha fazlasını gerektiriyor.
Arkaaşın basınçtan falan bahsettiği yerde sanırım anlatmaya çalıştığı şey basit akışkanlar dinamiği kuralıydı. Nedir bu kural? Hızlanan havanın basıncı düşer.. Eğer siz kelebekten sonra havanın hızını arttırabilirseniz, (emme manifoltunun ve kapağın portlarını gerek genişletmek gerekse polisaj ile havanın sürtünmesini düşürmek sureti ile) burada havanın hızı artar ve basıncı düşer. Dolayısı ile vakum oluştuğundan birim alana daha fazla mol hava alabilir hale gelirsiniz. Ama bunu arkadaşın dile getirdiği gibi teknik tutarlılığı olmayan bir şekilde açıklayamazsınız. Zira yazdığı en basit fizik kuralına aykırı..
1- hava emiş oranı diye birşey olmaz. Oran iki değer arasındaki farkın sabit bir değer ile karşılaştırılmak sureti ile hesaplanması demektir. Burda iki ayrı değer falan yok.Alıntı:
debiyi arttıracak şekilde havayı emiş oranındaki basıncı artırmak için verilen açı kısaca.
2- Basıncı arttırmaya değil düşürmeye çalışıyoruz.
3- Açı ile bunlar arasında hamam tası kadar bir ilgi yok
Bence ne yaptığınızın teknik olarak açıklamasının ne olduğunu merak ediyorsanız, roket motorlarının nasıl çalıştığı konusunu araştırın. Ama bu yasa sizin yukarıdaki ifadenizin tam tersinin doğru olduğunu söylüyor.. Demedi demeyin. Roket motorları geniş alandan dar alana geçerken sıkıştırılıp havanın hızlandırılması prensibine dayandırılarak çalıştıklarından sizin yaptığınız iş ile benzer teorik temellere dayanmaktadırlar. Yani kısacası açıyı genişletmek ve polisajla havanın hızını arttırmak sureti ile yaptığınız şeyin teknik temeli ile uzaya atılan roketin çalışma prensibi aynı.. Ama kelebek gibi 5-6 cm çapındaki bir dairenin açısını genişleterek öyle gaip flow artışları falan elde edemezsiniz.
Bu arada yukarıda bahsettiğim yasa Newton'un üçüncü yasası diye geçer. İngilizceniz varsa "Newton's third law" kelimelerini arattırıp sonuçları okursanız iyi olur.. Biz kafayı yemek içmekle bozduğumuz için newton denince aklımıza kafasına düşen elmadan başka birşey gelmiyor tabi.. :D
http://web.mac.com/laurawoodmansee/i.../rb-rocket.gif
http://microgravity.grc.nasa.gov/edu...s/newton3r.gif
Bak NASA ne yazmış mesela..
http://microgravity.grc.nasa.gov/edu.../newton3r.html
söle bir şey söliyim aşırı ukalasın kardeşim her lafa vericek cevabım var senin amacın burda iş yapan insanları kötülemek anlaşıldı benim yaptığım kelebek debi ve flow bakımından..işlenmiş ve işlenmemiş çok buyuk..aralarında fark vardır.şimdi gaz kelebeği nin flow değeri atıyorum 300 bağladık emme ye flow değeri yine 300 mü cıkıcak nasıl hepsi bir parca değildir hepsi bir birine bağlı tek hattı oluşturur. ölçüm söle bi şey söliyim ayrıca kapak emme gaz kelebeği yaparken ilk ayrı ayrı ölçüyorum daha sonrada bağlayıp tekrardan ölçüyorum ayrıca diğer makinam flow benç değil tamamen hızlı renkli duman testi havanın ne kadar iyi ilerlediğini ve nerelerde türbülansa girdiğini görebiliyoruz....sen şimdi burda insanlara bir şeyler kanıtlamaya çalışıyorsun bilgini benden fazla olduğunu göstermeye çalısıyosun kim hesaplama yapmıyo?????sana soru soruyorum bakalım kim daha bilgili ne değerlere göre kapak işliyosun öle internetten kopyalayıp buralara koyma kendi bilgini paylaş...biraz daha alaycı konusursan üslubu baya değiştiricem...