Bas bas bağırıyoruz egzoz ucundan bile bağlıyorlar artık diye :D
Geçmiş olsun.
Printable View
Bas bas bağırıyoruz egzoz ucundan bile bağlıyorlar artık diye :D
Geçmiş olsun.
bende 140 tl ceza yedim şimdi egzos ucu ve cam filmi :s
geçmiş olsun ne çok kişiymişiz. neyseki çok uğraşmadan kurtarmışım arabamı demekki. milleti tüve sevkedip duruyorlar.
bnm plaka FB ya halimiz perişan diye durdurmuyorlar bile :D
Ya herkez orjinal eksoz demişte kat iptali bile olmayan orjinal eksozumada laf ediyorlar benim. Neymiş çift çıkış varmış kafa varmış. Adama orjinal diyorum. Hiç mi pejo görmedik diyo. Demek bundan görmemişsin diyorum 2000 motor diyom. E nolmuşsa 2000 motorsa bağırıyo işte diyo. Ön yargılı şerefsiz sana göre bağırıyo.
istanbul antalya gibi olmuş geçmiş olsun..
gecmıs olsun can sıkıcı bır durum
21.00'dan sonra E-5 spec takılcaz artık demekki ....
İsterse bağlar. Cam filmi ile ilgili aslında mevzuat çok açık.
Sanayi ve ticaret bakanlığınca çıkartılan "Motorlu araçlar ve römorkları Tip onay yönetmeliği (MARTOY) diye birşey var. Bunda "Motorlu araçlar ve römorkların emniyet camları ve cam malzemeleri ile ilgili tip onayı yönetmeliği (92/22/AT) var. Buna ek olarak BM Avrupa ekonomik komisyonunun R43 no lu regülasyonunda otomobillerde kullanılan tüm camların nasıl olması gerektiği açıkca yazılmış.
R43 te ışık geçirgenliği %70 in altında olan camların testten geçirilip tip onay belgesi verilmesi gerektiği yazıyor. Bu tip camlarda hani kıyıda köşede ufacık harflerle yazan bilgilerde E harfinin yakında V harfi bulunmalı. E1 v gibi.. Aksi halde 2918 numaralı trafik yönetmeliğine atıfla ceza yazılır. O yönetmelikte de bağlama işi memura bırakılmış.
Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur. İhtarda verilen süre için teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
Bu durumda trafik emniyetini tehlikeye atıp atmayacağı konusu memurun insiyatifine bırakılmış. Mantıklı düşünce tarzı ihtar edilip belli bir süre sonra kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor ama bu süre belli değil ve dahası adamı tekrar nasıl kontrol edeceksin mevzuusu var birde.
Kısacası arabanızın camları orjinalinden karartılmış cam ise ceza yazamazlar. Ford fiesta, focus vs ve bir ara trafiğe çıkan Mercedes Vaneo ların arka camlarında olduğu gibi.. O da belli şartlara bağlı. Ön yan camlara ve ön camlara hiçbir şartta koyu cam kullanamazsınız. Arka yan camlar ve arka camda ise çift yan ayna olması şartına bağlanmış. (Tofaşlarda sağ aynanın opsiyon olduğu günler aklıma geldi.. :) )
Yani ön yan camlarda OEM bile olsa hiçbir şekilde izin yok. Ki zaten OEM böyle bir uygulama yok. Film'e zaten izin yok.
Alıntı:
Karayolları Trafik Yönetmeliği
Madde 63 - (Değişik fıkra: 09/09/1997 - 23105 S. R.G. Yön/7. md.) Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan "Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik" ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.
Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından "Karayolu Uygunluk Belgesi" verilir.
Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.
(Ek fıkra: 09/09/1997 - 23105 S. R.G. Yön/7. md. ; Mülga fıkra: 25/06/1998 - 23383 S. R.G. Yön/5. md.)
Karayolu uygunluk belgesi olmayan araçların tescili yapılamaz.
Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Tamamı için
KARAYOLLARI TRAFiK YöNETMELiGi
Birde cezai yaptırım için trafik kanununun 30ncu maddesine atıf var. Buna dayalı olarak ceza yazılıyor.
Alıntı:
ARAÇLARIN TEKNİK ŞARTLARA UYGUNLUĞU:
Madde 30 - Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.
a ) (Değişik bent: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 1 800 000 lira para cezası,
(Değişik bent: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 3 600 000 lira para cezası, İle cezalandırılırlar.
Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. ( bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur. İhtarda verilen süre için teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
KARAYOLLARI TRAFiK KANUNU
MARTOY yönetmeliğinin tamamı için
http://www.tse.org.tr/Turkish/belgel...onetmeligi.pdf
Bende 1 ay önce bağlanmıştım hemde araba jikledeyken yeni çalıştırmıştım
O gün bu gündür type-r la yaptığım total 3 kilometre yol, o da aküsü bitmesin diye :)
Çok fazla polis geziyo ortalıkta, çıkarmaya tırsıyorum :D
Egzost ucunu neye dayandırıp bağlıyorlar acaba.. Trafiği tehlikeye atmak falan değildir herhalde. Ya da düşüp arkadaki arabanın camına gelmek sureti ile kazaya neden olabilir ondan dolayı trafiği tehlikeye atıyor falan olabilirmiki.
Araştırmak lazım.. Sadece uçtan dolayı bağlanmaması lazım. Vida ile sabitlenen egzost ucu falan kullanılabilir belki. Bağlayacam diye tuttururlarsa sökersin olur biter. Neden bağlandığını öğrenmek lazım. Vardır illaki bir mantığı mevzuatı falanı filanı..
31inci maddeden. Araç üstünde teknik değişiklik zamazingosu. Sonra saatlerce bunun teknik bir değişiklik olmadığını anlat dur.
bnide dun kız arkadaşımın yanında bağladılar egsozdan altunizadede tam aksam trafiğinde. yarım saat dil döktum 32. maddeden men etti ama otoparka çekmedi. cok akıllı ya arabanın muayenesi 2 aydır yok onu görmedi:D
106ya muayene yaptırsak nolur yaptırmasak nolur görse yine bağlar:) muayeneye bile bakmıyo yani demek istediğim .bidahaki men'e kadar devam:):)