Lastikler dandik, tork 230 :)
Printable View
tork 230 da, o krank torku. Viteslerin o kadar uzun ki yere benzinliden fazla tork veremezsin ki? Iyi lastik ile tutunursun bence..
vti de 150 nm tork var. 1. viteste atiyorum 8000 devirde 50 yapiyor.
seninde 230 olsun, sen 1. viteste 4000. devirde 40 yapiyorsun. sen 8000 cevirsen 80 yapcaktin.
Onun vitesi 1 uzunlukta ise senin vitesin 2 uzunlukta.
Yol x kuvvet = is olduguna gore...
sen 230 x 1 = 230 birim yere veriyorsun..
o 150 x 2 = 300 birim yere veriyor.
[sayilar tamamen sallama]
Hondalar neden o kadar iyi gidiyor saniyorsun:) Cevirmek iyidir. Torku sanzuman belirler..
Bana garip geldi acıkcası...
Simdi benim her viteste verdigim tork ortada, zaten bunu araca binince fazlasıyla hissediyorsun.
8000 yerine 4300-4500de vites atsam da bu ana kadar torku yere veriyor, ivmeleniyor.
2. vitese attıgımda tork devam ediyor sonucta, kesilmiyorki?
senın dediğine göre fabrika verileri verirken belki bigün 8000 devir döner ona göre 230tork yazalımmı demiş oluyo :)
8000 ile isimiz yokki zaten, bu araba 230 torku 3100 devirde veriyor mesela...
Dynoya da cıktık, ben 1. viteste de 2. viteste de 3000küsür devirde o torku veriyorum.
Devir cevirmeyle torku vermenin senin söyledigin gibi bi baglantısı oldugunu düsünmüyorum.
ben ona söledim ztn. fabrika araba 4500 çeviriyosa o devir bandında arabanın max hp sini ve max hp sini verir... ranthora görede 8000 çevirirse bigün 230 görür :)
abi bizim araçlar turbodizel ya, tork geldiği anda patlama yapıyor ve sarıyor bitmeye yakın yada bitik lastiklerle, benim arabada 195nm torkla 2. viteste yokuş yukarı sarmadan çıkmıyor yapıştırınca.
vti da da mesela vtec açtığı an bunu yapıyodur tahminimce ama kick olayı bizdeki kadar olamaz hiçbir zaman tabi.
Ben devir cevirme ile torkun alakasi var demedim ki, tamamen yanlis anladiniz.
Ben size yere verilen torkun formulunu gosterdim.
Senin 3100 devirde krankta 200 nm olman hic bir ise yaramiyor, araba sanzuman ile oranlayarak torku yere verir. Senin sanzumanin butun dizeller gibi cok uzun....
motor degil yere verilen torktan bahsediyorum ben.
Valla yere de gayet iyi veriyor bence, benzinli otomobillere de biniyoruz o hissin birbiriyle uzaktan yakından alakası yok.
Aynı hacimdeki aynı gücteki biri benzinli biri dizel otomobil düsün, dizel neden geciyor peki?
Focus düsün mesela, 1.6 benzinli focus ile 1.6 dizel focus...Dizel olan geciyor.
Bunun acıklaması nedir? Dizel sanzumanı uzun, ee 4000de vites de atıyor, peki nasıl geciyor??
Yavuz bambaska birseyden bahsediyoruz,
Ben benzinli motor daha iyi demedim, dizelin sanzumani uzun ve yere verdigi tork motordakine gore dusuk dedim.
Focusun dizeli benzinlisini gecebilir, cunku dizel motor iyi, turbo ve yeni. Benzinlisi ise bes para etmez, sanzumani da ekonomik oranli yapilmis.
Dizeller az devir cevirir. sen 2000 den 4000 e kadar, 230 nm aliyorsun. O kisacik bolumde guzel bir hizlanma yakaliyorsun. Toplam urettigin is miktari. 2000 devir x 230 nm.
Benzinli bir araba 2000 den 6500 e kadar 140 uretiyor ortalama, 4000 x 140 is uretmis oluyor.
Bu dedigim seye zaten integral deniyor.
KOnuyu da pic ettik:)
ranthor @ abi ztn bizim vitesler kısa olsa araba yürümezki, 140 ta 5 mi bitsin yani dizel araçta illaki uzun olcak şanzıman ama gayette aktarıyor yola o torku direk olarak.
sen devir çevirmeyle torkun alakası var demiyorsunda olayı ona getiriyorsun, vti 8000 çeviriyor ama 300 tork varmış gibi hissettirmiyor gayette bindiğimiz araçlar sonuçta.
sadece benzinlinin yaptığı iş daha fazla burda abi, 4 x 140 hissettirmiyor yani gene 140 tork hissediyorsun.sen 4 x 140 = 560 hissedilmeli gibi lanse ettin :)
230nm yi alıyormuyuz alıyoruz, bunu demeye çalışıyoruz yavuz abiyle biz sende yaptığımız işten bahsediyorsun fizik-integral karması oldu ortalık :p
Sen diyorsunki yere verdigi tork daha düsük...
1.6 115hp benzinli focus, 1.6 109hp dizel focusa nasıl geciliyor peki?
Tork iste, tork kazandırıyor.
Benzinli 7000 cevirince torku katlanmıyor, torku neyse o...
Dizelin benzinliyi gecmesindeki tek neden tork burada, demekki benzinliden fazla torku yere veriyor.
Ben 1. vites 230 alıyorum, 2. vitese atınca yine 230 devam ediyorum iste...
Sen ötekiyle 1de 8000 de cevirsen torkun belli...
Yahu ben gecer gecmez demdim ki?
1.6 90 da 1.6 benziliyi gecebilir. Bu verdigim sayilar tamamen sallamaydi.
Sanzuman hesaba katilarak hesaplanir, dizel daha cok is yapiyorsa o kazanir.
3.30d die araba da var toplam 4000 ceviriyor ama anlik tork sacma sapan.
Siz bunu dizel/benzinli karsilastirmasi yaptiniz.
Bunda tartisalacak birsey yok, yere verilen tork sanzuman orani ile motor torkunun oranlanmasi ile hesaplanir. Bu matematiksel bir gercektir. Bilimde 'his' diye birsey olmaz.
Ben anlik 300 hissettiriyor demedim. Ivme kuvvetin agirliga bolunmesi ile bulunur.
Sen 5 sn 6 birimlik ivme hissedersin toplam hizin 5 x 6= 30 birim olur.
vti gelir 9 sn 4 birimlik ivme hissettirir 9 x 4 = 36 birim hiza cikmis olur.
Yani senden daha yuksek hiza cikmis olur.
Tekrarliyorum, arabala gore ornek vermenin anlami yok. Mekanik bu, hesap kitap isi.
Her motorda tork ve guc karakteristikleri var. Dyno egrisinden arbaanin nasil gidecegini yaklasik cikarabilirsin.