Gercek nitrojen olsa artmazdi,en fazla 1 hava fark ederdi. Nemi alinmis hava diyelim...
Gtr lar gercek nitrojen dolu geliyordu,hic ellememistim lastik bitene kadar ve pistte hic isinmiyordu...
Printable View
Gercek nitrojen olsa artmazdi,en fazla 1 hava fark ederdi. Nemi alinmis hava diyelim...
Gtr lar gercek nitrojen dolu geliyordu,hic ellememistim lastik bitene kadar ve pistte hic isinmiyordu...
Tabi isindikca artiyor kac derecede?
Yaris araclarindaki kullanilan hava(gaz) ya dikkat edin... Yoksa surekli hava almak gerekirdi...
Murat abiye katiliyorum,f1 de kullanilan nitrojen tamam saf ve nemsiz sekilde basiliyor.
Bu testte gorebiliyorsunuz farki,lastik isindiktan sonra nitrojenli ve nitrojensiz basinclar cidden ilginc
Birde orda bile sad nitrojen basmamiyorlarsa ben ulkemizde saf nitrojen basmanin neredeyse imkansiz oldugunu dusunuyorum :)
https://www.youtube.com/watch?v=kmnZ...ature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=kmnZ...ature=youtu.be
Lisede öğrenilen PV=nrT formülünü hatırlarsınız. Bu ideal gazlar için kullandığımız bir formül. Bu formüle dayanarak, PV/nrT=1 çıkıyor.
Gerçek hayatta tüm gazlar aynı şekilde hareket etmiyor. PV/nrT her zaman 1 değil. Özellikle yüksek basınçlarda (200-300 bar), formül 1 değerinden oldukça uzaklaşıyor.
Bizim ilgilendiğimiz basınçlar 2-3 barlar olduğundan, değerler 1'e çok yakın, ancak yine de ufak sapma var.
Özellikle nem (su buharı) sıcaklık artışlarında nitrojene göre daha fazla hacim artışına sebep olmakta.
Kısaca, nitrojenin de ısınınca basıncı artar. Doğa kanunu.
Tedarik olarak da, %99,9 saflıkta da piyasada çok kolay bulunabiliyor. %99,999 olarak da yüksek saflıkta temin edilebilir. Ancak çok yüksek basınçlarda satıldığından (200+ bar), normal kullanıcı için kullanımı pratik dışı.
Lastiğe geri dönersek, bizim ilgilendiğimiz sıcaklık ve basınçlarda, pistte 2-3 psi oynar.
Lastiğin olması gereken basıncı önde 38 arkada 33 olsun diyelim. Piste çıkmadan önce ön sağ 33 on sol 34 arka sağ 30 arka sol 31 gibi bir ayar yapılabilir. Eğer olması gerekenden çok düşük ayarlarsanız bu sefer lastik düzensiz ve erken aşındığı gibi birde içindeki havanın genleşmeside zorlaşır yani ideale ulaştıramayabilirsiniz. Bu dediğim havaları bastıktan sonra en azından bir tur 100km/s civarı hızla pistin genişliğini kullanarak lastiği çok abartı zorlamadan ısıtıp 2. Tur yine abartı olmayan bir hotlap atıp ardından pite gelip ideallerine geri ayarlamakta fayda var. Daha sonra canını alabilirsiniz :) bu arada lastiğin tutunmasını sadece asfalt ve içindeki hava değil freni ne kadar kullandığınızda belirliyor. Yani aşırı ısınmış diskler de sıcaklığı lastiğe taşır ve çok kaliteli olmayan hamurlarda tutunma azalır bilginize.. Nankang beton gibi lastik yanakları çok sağlam falan ama hamur kalitesi çok düşük. 1300+ kilo ve 200 + hp araçlar için sadece ucuz bir çözüm yöntemi. Daha önce fiyat perf olarak iyiydi şimdi artık çok ucuz da değil. Yoldan geri bildirimleri falanda çok zayıf limitlerde inanılmaz güvensiz. Piste alışma lastiği olarak kullanılmalı bence.
TR'de satılan nıtrojenle(%99,9) 30 ıle cıkın 4 tur sonra 37-38 olursunuz bu havada.
Hava olsaydı en fazla 1-2 daha yukarı cıkardı. Defalarca test ettım. Artık sadece hava basıyorum uzun zamandır...
F1 takımlarındaki teknolojiyi yakından gördüğüm için bazı konularda haklısınız ama bazı konularda yanlışınız var. tamamen saf nitrogen basabilmek için inanılmaz bir filtreleme sistemleri var. Paddock alanında her takımın 3 otobüsü varken lastik sağlayan firmanın 4 otobüsü var. Bunların 3 tanesi link hattı şeklinde birbirine bağlı ve her birinde ayrı tanklar ve filtreleme var. Bir yararı olmasaydı adamlar düz hava basıp ısınındıkça havasını düşürürlerdi.
Basınç konusuna gelince evet dediğiniz doğrudur nitrojenin de basıncı artar ancak formula takımları zaten bunu hesaplayarak lastiklere hava basıp ondan sonra lastikleri ısıtarak sürekli olarak hazır halde tutarlar. Yani lastiğin basıncında gazın basıldığı ilk anla arabaya takıldığı an arasında basınç farklılıklığı vardır ısıtıldığından dolayı. Lastik ömrünü bitirene kadarda basınç max 1 psi artar. Takım zaten sürekli olarak basıncı takip ettiği için sürücüye bilgisinide verir.
Eskiden bende nitrojen basardım ama sonradan bizdeki sistemin aldatmacadan başka bişey olmadığını anladığım için gerek görmüyorum. Verilen top gear videosunun da etkisi var bunda.
Formula 1'de regulasyon nitrojen veya hava. Hava basıp nitrojenle ayarlayan takımlar var deniyor. Gerçi F1de düşük basınçla yürüyorlar; 16 çıkıp 18 oluyordur ama yine de battaniye kullanımı mevcut soguk havalarda (battaniye aslen tutunma için)
12.7 Treatment of tyres :
12.7.1 Tyres may only be inflated with air or nitrogen.
12.7.2 Any process the intent of which is to reduce the amount of moisture in the tyre and/or in its inflation gas is forbidden.
12.7.3 The only permitted type of tyre heating devices are blankets which use resistive heating elements. The heating elements may only act upon the outer tyre surface.
Biraz araştırdıkça, teknik her konu zevkleniyor.
2007'de Ferrari %50 CO2 ve %50 R404A basıyormuş. (R404A gazı endüstriyel soğutmada en yaygın olarak kullanılan soğutma gazıdır), lastik ısındıkça içindeki hava (burada R404 ve CO2), ısıyı janta daha iyi ilettiğinden lastik yüzeyi normale göre daha az ısınıyormuş. (Jantlar lastiğin radyatörü oluyor).
Murat hocam, 500 tüp R404A'üm stokta; kaynak makinasının da CO2/argon tüpünü söktüm mü tamamız bir sonraki pist günü :)
Aslinda formulada wastegate misali bi sibop olsa fazla basinci atsa daha iyi olmazmi acaba
F1 takimlari lastigin kaucuk isisina bakar cunku icindeki havanin isinicagi derece bellidir.
Bizim o sansimiz yok. Hos TPS de yarisirken,ust takimlar cok dikkat ediyordu,biz arada bakiyorduk.
Hava isini cozersek bunus tamamdir,1 tup yeter mi bize ;)
Lastik sıcaklıgının oluşumunu anlatan güzel bir yazı.
İngilizce okumak isteyenler linke bakabilir.
http://richlandf1.com/?p=759
inanılmaz keyifli bir gündü,,bu seferlik co-pilot olarak katılsamda inşallah en kısa zamanda büyük ihtimal ekim ayındaki organizasyonda bende kendi aracımla gelmeyi düşünüyorum,,,
Alican abinin pilotajıyla ilgili bir çok yorum yapılmış ve çokta doğru analizler var gerçektende,,bizim için gelen tüm ekip olarak ilk istanbul park organizasyonuydu sadece paylaşılan videolardan izlediğimiz kadarı ile biliyorduk ,,ki keza Alican abininde ilk pist deneyimi,,önemli olan biraz pisti tanımak gerisi tamamen eğlence üstüneydi ve bunu gerçekten çok güzel yaşadık,,,ilk seansına göre 2. seansta 7-8 sn lik bir iyileşme göstererek Alican abide hem keyif hemde tecrübeyle daha neler çıkabileceğine dair güzel fikirler vermiş oldu...
organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler,,,Ankaradan bizimle birlikte gelen ekipte ayrıca saolsunlar,,,keza Alican abimede tekrar selamlar bu s3 daha çok işler yapar abi ;)
çok güzel analiz etmişsiniz ve tecrübelerinizi paylaşmanız çokta iyi olmuş sağolun,,,Moral hocası olarak bende tam aslında dediğinizi yaptım elimden fazlasıda gelmezdi :D ilk seansa biraz çekingen davranan abimizi biraz hızlandırmaktı amaç zaten ,,benimde ilk gelişim olduğundan zaten şölesi daha iyi olur demem yanlış olurdu :)
Fazla moral on lastiklere yaramamis ;)
Sizde isi ogrendikce eminim dogru yonlendiriceksiniz...
Bu tarz eğitici öğretici konu içeriklerini gördükçe bu forumu daha çok seviyorum. Kaliteli paylaşımlar için teşekkürler. Kırk fırın ekmek yememiz gerek daha :)
Adam co pilot degil ki yol notu okusun, diyelim ki co pilot yol notu okusa ne yazar suren pilot degil, diyelim ki suren de pilot araba pist araci degil :) intercity pist gunleri de bunun icin yok mu zaten :)