User Tag List

Sayfa 3/4 İlkİlk 1234 SonSon
71 sonuçtan 39 ile 57 arası

Konu: ısrarla ben boşa atarım diyen arkadaşlar izleyin

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Peki ben bir soru sorayım madem.
    Yokuş aşağı 0 benzin harcıyor ya şimdi bu araba..
    Otomobilden depoyu sökelim. 50cl lik bir depo ve içine de benzin koyalım. Parfüm şişesi kadar. Otomobili çalıştıracak ve yokuşa sürecek kadar benzin var bu küçücük benzinin içinde..

Bu yokuş da 20km lik bir yokuş olsun diyelim ki.

Viteste 40-50 km yi inelim.. (Toroslarda vs bu tip yokuşlar var)

Yokuş boyunca ve sonunda otomobil hala otomobil çalışıyor olacak mı?

Viteste yakıt sarfiyatının olmaması ile ilgili bir defansım yok ancak merak ettiğim bir konudur bu.

Cevaplar evet şeklinde gelmezse sevinirim zira verdiğim örnekte sıfır yakıt olayı çok da mantıklı gelmiyor bana

19gokhan90 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tartışmaya girmeye gerek yok en temizi kontağı kapatın ozaman hiç yakmıyormuş

tartışılaması gereken tek nokta bence:
    yokuş aşşağa inerken araba kompresyonda ne kadar gidebilir ? boşta daha fazla gitceği kesin boşta fazladan gittiği km yi viteste ne kadar yakarak gitcek

individual - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben şunu anlamadım açıkcası yokuş aşşa gidiyor araç vitesde sıfır yakıt yakıyor onun yerine hava patlatıyor yanma odasın yorumlar bu şekilde hep ve motor hala çalışıyor peki o zaman düz yolda da hava ile çalışsın sıfır benzinle gidelim nasıl olsa hava patlatıyorya devir de alıyor aracıda götürür bana hiç mantıklı gelmiyor ben boşa atarım.
    Seat IBIZA FR

C U P R A L E O N

kurtbil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı individual Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    ben şunu anlamadım açıkcası yokuş aşşa gidiyor araç vitesde sıfır yakıt yakıyor onun yerine hava patlatıyor yanma odasın yorumlar bu şekilde hep ve motor hala çalışıyor peki o zaman düz yolda da hava ile çalışsın sıfır benzinle gidelim nasıl olsa hava patlatıyorya devir de alıyor aracıda götürür bana hiç mantıklı gelmiyor ben boşa atarım.
    duz yolda tekerlek donucek mı pekı kendı kendıne Yokus asagı tekerden hareketı alan krank arabanın calısmasını saglıyor aynı zamanda sıkısan hava patlıyor ıcerıde aynen dızellerdekı gıbı,ama duz yolda ıcerde bsy patlatabılmen ıcın arabayı baska b arabanın arkasına baglaman lazım

Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 19gokhan90 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tartışmaya girmeye gerek yok en temizi kontağı kapatın ozaman hiç yakmıyormuş

tartışılaması gereken tek nokta bence:
    yokuş aşşağa inerken araba kompresyonda ne kadar gidebilir ? boşta daha fazla gitceği kesin boşta fazladan gittiği km yi viteste ne kadar yakarak gitcek
    onemlı olan zaten yerıne gore vıtes atmak zaten burda,onune hıc arabanın cıkmıcagı b yokustan ınıyosundur yada bu yokusu otobanda ınıslı cıkıslı b yer olarak ele alırsak hıc kımsenın olmadıgını farz edersek yokusun basında bosa atıp yıne yokus cıkmak aynı hızla cok daha mantıklı ekonomık olur ama ayak frene gıdıp arabayı yavaslattıkca da cıkılcak olan yokusta yıne gaza basmak gerekır o zaman da ekonomık kısmı kalmaz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Quantum Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Otomobilden depoyu sökelim. 50cl lik bir depo ve içine de benzin koyalım. Parfüm şişesi kadar. Otomobili çalıştıracak ve yokuşa sürecek kadar benzin var bu küçücük benzinin içinde..

Viteste yakıt sarfiyatının olmaması ile ilgili bir defansım yok ancak merak ettiğim bir konudur bu.

Cevaplar evet şeklinde gelmezse sevinirim zira verdiğim örnekte sıfır yakıt olayı çok da mantıklı gelmiyor bana
    evet ın dısında cok fazla cevap gelırmı bılmıyorum ama enjeksıyonlu butun arabalarda ayagını gazdan cektıgınde enjektorler kapanıyor ve araba rolantı devrıne dusene kadar da acmıyor e o zaman mantıken hep 50km hzla gıdıceksek o yokusu sonuna kadar calıscaktır motor

Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı kurtbil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    duz yolda tekerlek donucek mı pekı kendı kendıne Yokus asagı tekerden hareketı alan krank arabanın calısmasını saglıyor aynı zamanda sıkısan hava patlıyor ıcerıde aynen dızellerdekı gıbı,ama duz yolda ıcerde bsy patlatabılmen ıcın arabayı baska b arabanın arkasına baglaman lazım
    Yokuş aşşa giderken motorda yanma odasında havayı sıkıştırıp patlatıyor bana hiç inandırıcı gelmedi.

arkadaşın dediği gibi 50cc yakıt konur ve yokuş aşşa araba vitesde bırakılır bakalım motor istop edicekmi.
    Seat IBIZA FR

C U P R A L E O N

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    iyi de 50 km boyunca o motor pistonlara benzin gitmeyerek yakıtsız nasıl çalışır?
    kinetik enerji ile demesin bana kimse..

Bir de madem havayı patlatıyor, hani öyle bir yol geldi ki, ben 100 km boyunca yokuş aşağı saldım kendimi. Attım 5nci vitese de gidiyorum.. 100 km boyunca hava patlatan motoru düşünemedim birden??

Muhalefet olsun diye sormuyorum ciddi merak ediyorum şunun "teknik olarak" açıklamasını..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    20 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    iyi de 50 km boyunca o motor pistonlara benzin gitmeyerek yakıtsız nasıl çalışır?

Bir de madem havayı patlatıyor, hani öyle bir yol geldi ki, ben 100 km boyunca yokuş aşağı saldım kendimi. Attım 5nci vitese de gidiyorum.. 100 km boyunca hava patlatan motoru düşünemedim birden??

Muhalefet olsun diye sormuyorum ciddi merak ediyorum şunun "teknik olarak" açıklamasını..

Abi benim diyeceklerime derman oldu aynen katılıyorum
    Seat IBIZA FR

C U P R A L E O N

arnawood omer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Havayı patlatıyor kim dedi ki? Hava patlar mı hiç ya

Şimdi o uzun rampadan inerken motora hiç benzin gitmeden araba çalışırmı? diye sormuşsunuz. Araba çalışır mı dan kasıt ne şimdi o önemli. Motorda yanma olmaz, fakat yüksek ağırlığı olan otomobil yerçekiminden faydalanarak ilerlediği için pistonları çevirir, olay bundan ibaret. Yanma odasına düzenli hava verildiğinde pistonların aracın kinetik enerjisinden dolayı devirlenmemesi için hiçbir sebep yok.

Mesela ben Kocaeli üniversitesin'de okuyorum, geçen hafta acelem var diye işyerindeki transit connect ile çıktım umuttepeye, inerken ordan, aracın şarz kablosu çıkmış ve aracın tüm elektriği aniden kesilmiş, fakat ben rampa aşağı indiğim için 2km boyunca farketmedim bunu, hatta 4.vitesle inerken sonlara doğru 3.vitese aldım öyle indim araçta mekanik olarak hiçbir ptoblem yok aynı şekilde iniyor, sonra rampa bitti gaza basıyorum tık yok noluyo lan felan derken bi baktım kadranlar felan hepsi sıfırlanmış çektim kenara sonra. İsteyen rampa aşağı inerken aracını stop edebilir, hiçbir fark olmadığını anlaması açısından.

JDMazda_GTR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sistemin genel ismi
    "fuel cut-off when engine de-accelaration"

yani sadece viteste gazdan ayağınızı çekince değil !
    hatta her durumda ayağınızı gazdan çektiğiniz sürede bile enjekötörler kapatılmaktadır .

Mesela : iyi birşey değil ama boşta gaza basın ,5000 devire çıkın ve gazdan ayağınızı çekin ,devir işte o belirlenen devire inene kadar BİLE enjektörler kapalı tutuluyor ,
    yani adamlar o 2 saniyeden bile faydalanıyor ,bu ne demek ? siz vites atarken gazdan ayağınızı çekiyorsunuz ya ? işte o anda bile enjektörler anlık olarak kapatılıyor .

sistemin temeli atalet ve cisimlerin dönme momentine dayanıyor .

1-yağ pompası mekaniktir ve motor döndüğü sürece yağlama vardır
    2-su pompası da aynıdır,mekanik bir yapıdır, yeterki motor dönsün ,
    3-şarj dinamosuda aynıdır ,bunların hepsi krank miline bağlıdır ve motor döndüğü sürece çalışırlar ,
    4-direksiyon pompası .. söylememe gerek varmı ? motor döndüğü sürece çalışır .
    5-buji ,ateşler.. içerisinde yakıt olmayan silindirlerde bujinin çakması kimseye zararı yoktur .
    5-yakıt gelmez ama hava geliyor ve hava 10 kat sıkıştırılıp eksozdan atılmaya devam ediyor ,ses ondan geliyor .

1000 kg ile 1500 kiloluk bir cisimden bahsettiğimizi unutmayalım .

ben taş örneğini kullanırım hep ,
    evet taş .
    yerden bir taş alın ve ileriye doğru fırlatın ,
    taş elinizden çıktı !
    artık taşa dokunmuyor ve onu itmiyorsunuz .
    ama taş havada gitmeye devam ediyor dimi ?

normalde düz yolda siz gaz pedalına basarak motor çalışıyor ,
    pistonlar yukarı aşağı inerek krank milini çeviriyor ,
    krank mili -> volan ->debriyaj -> şanzıman -> aks milleri -> ve son olarak tekerleklere uygulanan dönme kuvveti ile araç yolda gidiyor .

işte gazdan ayağımızı çektiğimiz zaman tam tersi oluyor ,
    1,5 tonluk bir nesne tekerlekler üzerinde ZATEN İLERLEMEKTE ,
    taaaa kendi ataleti bitip durana kadar ,
    bu sefer :
    tekerlekler ->aks milleri ->şanzıman ->debriyaj ->volan ->krank mili -> MOTOR dönmeye devam etmektedir ,
    kısacası artık tekerlekler motoru çevirmeye başladı .

niye yakıt tüketelim bu esnada ?
    araba zaten gidiyor ?
    motor zaten dönüyor ?
    yağlama? var
    su devirdaimi? var
    akü çalışıyor ..
    direksiyon dönüyor ,
    herşey çalışıyor .

aynı şey ilk başta yazdığım motorun kendi kendine devirsizleşirkenki durumu ile benzer ,
    yani gaza basmışız motor dönüyor ,gazdan ayağımızı çekince o motor zaten kendi kendine yavaşlamayacakmı ? niye benzin tüketelim ?

tabi bu cut-off devri her araçta farklı devirlerde olabilir ,
    bazı araçlarda 1200 devir bazısında 1100 devir bazısı 1300 olabilir .
    motor devri o bölgeye geldiği anda beyin hemen enjektörleri tekrar devreye sokarki araç stop etmesin .

doush - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Alıntı individual Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Valla tek tek cevap yazacaktım da benden önce yazılan 2 postta her şey var..

Hatta onlara ek olarak şöyle basit bir şey ekleyeyim.. Aracınızı vurdurarak çalıştırmak istediğinizde tekerler motoru döndürerek ilk hareketi vermiyor mu ? Hiç gaza basmadan çalıştırabilirsiniz.. Fuel cut off o kadar hassastır ki, çok hızlı vites atıp ayağınızı gazdan tamamen çektiğinizde bile enjektörler işemeyi keser..
    Alıntı DeNNis Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    sen iskender ustaya git 51lik borudan beyin kıvırsın sana

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tamam herşey ok de sizin tarifinize göre yine otomobil hareket edecek, pistonlar çalışacak ama motordan çalıştığına dair ses gelmemesi gerek. Halbuki rolantide çalışıyor ve yokuş aşağı devam ediyor?

TarikS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    60 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tamam herşey ok de sizin tarifinize göre yine otomobil hareket edecek, pistonlar çalışacak ama motordan çalıştığına dair ses gelmemesi gerek. Halbuki rolantide çalışıyor ve yokuş aşağı devam ediyor?
    Hayir yukaridaki uzun mesajda kompresyondayken motora hava alindigindan ve bujilerin ateslemeye devam ettiginden bahsediliyor.. Ses de o yuzden cikiyor sikisan hava ateslendigi icin..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ağzınızı balon gibi yapın içini hava doldurun ve basınçlı şekilde birden dışarı çıkartın.. Sıkışan havanın egzozdan çıkması da öyle oluyor işte..
    Rölantide çalışmıyor araç..Rölantide çalışması için motor kendini o devire sabitlemek üzere yakıt gönderir, ama yokuş aşağı giderken tekerler motoru çevirir, motor tekeri değil.. Doğal olarak yakıta ihtiyaç duymaz motor.. Araç vitesteyken tabi..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    peki son soru. yine teknik olarak bilmediğimden soruyorum.
    pistonlara püskürtülmeyen benzin ya da mazot, (hani kesiyor ya yakıtı sistem) motor için sağlıksız değil midir? pistonlar sadece hava ile doluyor, boşa çakıyor bujiler de.. özellikle diesel motorlar için sağlıksız olduğunu düşündüm sanki?

Dou - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dizelde buji yokki

Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    peki son soru. yine teknik olarak bilmediğimden soruyorum.
    pistonlara püskürtülmeyen benzin ya da mazot, (hani kesiyor ya yakıtı sistem) motor için sağlıksız değil midir? pistonlar sadece hava ile doluyor, boşa çakıyor bujiler de.. özellikle diesel motorlar için sağlıksız olduğunu düşündüm sanki?
    Çoookk uzun süre viteste inerseniz daha önce de yazdığım gibi hiç ısı yaratacak patlama olmadığından hararet düşüyor ve soğuk motorun da kompresyona binmesi pek iyi bir şey değil.. Dizel motor için ne gibi bir sorun düşündünüz ?
    Zaten buji olmadığını biliyorsunuzdur, önceki cümleyle bağlantısını kuramadım

_opeth - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    26 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    herkes kafasına göre takılsın. ben ışıklara gelirken bile vites küçülterek yavaşlıyorum. yokuş aşağı inerkende yakıt gitmez. yoksa bir balıkesir-istanbul yolculuğumda yokuş aşağı arkadan gelmesi sonucu yakıt ortalamamı 5.2lt/100km'lere indiremezdim.

motora sorun olurmu o olur mu bu olur mu yu da bırakın bence. sorun olsaydı bu sistem yıllardan beri kullanılıyor, kullanmazlardı. yada sorun çıktığında geliştirirlerdi. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok sanırım.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)