bu işlem tabiiki olur sıkıntı da çıkarmaz, araç hızlanır ve yakıtı düşer. biraz uğraşarak manuel hub veya auto hub kullanarak istendiği zaman 4 çekere çevrilecek bir sistem bile oluşturulabilir. şuan kullandığım arazi aracımda böyle bir sistem var. arazi vitesiyle 4çekişe alınca poryalardan hubları kitliyor ve açıyor. günlük kullanımda 2 çekere alıp öyle geziyorum ve hem performans hemde yakıt ekonomisi sağlıyor. awd binek araçta örneğin clutch tipi 4wd sistem olsun ön akslar iptal edilirse zaten otomatikman 2 çekere düşer. bu bir bakıma dışardan müdahele ile arazi vitesi oluşturmak gibi bir şey. önemli olan olan aracın 4 çekişine kumanda eden merkez nerede ise oradan öne giden aktarma organına müdahele etmek. yani göbekten şanzıman ise ya ön aksları devre dışı bırakma amacıya ya da ihtiyaca göbeğe aracı 2wd ye çevirme amacıyla müdahele etmek gerekir. eğer ön de diferansiyel varsa ön tekerler haricinde ön karpuzun da çalışmasını engelleyecek sistem kurmak gerekir karpuz çalışırsa 2wd ye çevirmenin kıymeti olmaz.
Nissan pathfinder wd21,
Nissan Terrano wd21,
Hyundai galloper,
Suzuki vitara
vs.
bu yukarıdaki araçlar bu konuda dünyada kendine has sitemlere sahip nadir araçlardır bunun gibi belki birkaç model daha olabilir.
ortak özellikleri aynı sitemi kullanırlar.
bu araçların 4wd, aks, şanzıman ve auto/manual hub porya sitemlerini araştırıp incelersniz aynı mantığı awd binek araçta ucuza uygulama imkanı olabilir.