bahsettiğin sorundan ben de çeşitli kereler muzdarip oldum.
oynaklık olarak ifade ettiğin his sorunu tam olarak ifade ediyor, sürücüye bir güvensizlik hissi olarak yansıyor.
biraz daha hızlı gitsem yoldan çıkacak düşüncesine kapılıyorsun. yurtdışındaki kaynaklarda bu durum
high-speed stability olarak tanımlanır.
yol yüzeyinin ve lastik havasından başlayarak tüm süspansiyonun yol tutuşta etkisi olduğu kesin, ancak araştırdığım kadarıyla sorunun kaynağı arabanın altına giren hava. 180 ve üstü ciddi bir hız olup alttaki hava o kadar fazlalaşıyor ki kaldırma kuvveti uyguluyor. bu durum fizik kurallarına göre arabayı hafifletip daha fazla sarsıntı olmasına, lastik tabanı-yol temasının (contact patch) durmadan değişmesine, hatta azalmasına sebep oluyor. daha da kötüsü, kaldırma kuvveti alttan eşit miktarda çalışmıyor, yani önü veya arkayı daha fazla kaldırmaya çalışan bir kuvvet gibi algılayabiliriz.
buradan şöyle bir sonuç -belki- çıkabilir, ağır arabaların yüksek hız dengesi daha iyi olabilir. 1,000kg'luk bir araba ile 1,500kg'luk bir araba 200km/s ile giderken ağır olanın daha az etkileneceğini tahmin ediyorum. ama emin değilim, düz mantık

.
ancak şu durum şüphe götürmüyor; aerodinamik parçalarla;
- alta hava girişini azaltmak,
- giren havanın sürtünmesini azaltmak,
- tahliye edilmesini arttırmak,
- üstteki hava akışını kullanarak yukarıdan baskı uygulamak (yani arabanın ağırlığını kasten arttırmak)
gibi çözümler mevcut. bu çözümleri meraklıları bilerek ya da bilmeden uyguluyor.
aerodinami derin bir konu ve uzmanı değilim. dahası bunları deneyecek fırsatım maalesef olmadı. bu nedenle
lip kesin çözer, lastiğin havasını indir, spoilerin yok ondan oluyor gibi öneriler yapmam mümkün değil. ancak şu söylenebilir:
Ibiza SC FR'ın önden çekişli olduğunu hesaba katarak, bu marka/model için ne gibi profesyonel aero parçalar var, araştırabilirsin. mevcut parçaların etkili olup olmadığını muhakkak kontrol et, çünkü etrafta gerçekten çalışmayıp sırf şekil için üretilen bir sürü ürün mevcut.
bu konudaki bir dezavantaj performansın kolay ölçülememesi. wideband sensor ile AFR'yi görebiliyoruz, ama front spoiler takınca havayı ne kadar daha iyi kesecek, amatör olarak ölçemeyiz.
yanal rüzgar yol tutuşa olumsuz etki yapıyor ancak söz konusu sorunla ilgisi yok. anti-roll bar veya lastik havası da çözüm olmayacaktır. lastik ebatların orijinalse lastik havasını fabrika değerinde kullanmanı öneririm. yolda giderken çoğunlukla basınç azımsanmayacak kadar artar (32 ---> 38psi gibi). fabrika değerleri bu değişime göre soğuk lastiğin basınç değerini veriyor. değer araba marka/modeli için değişebilir,
215/45R17'yi hangi arabaya takarsan tak 32psi olmalıdır denilemez.
otobanda titreye oynaya gitmek yerine
200'le uzamak tabii ki çok güzel birşey

...