User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
23 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Yüksek hızda denge

IbizaFR150 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Yüksek hızda denge

Herkese selamlar,

Seat Ibiza 2013 1.4 SC FR sahibiyim, araca serviste orjinal (30mm yanılmıyorsam) Eibach yay taktırdım, jantlar 17" , lastikler 215-40-17 dunlop sportmaxx.

170-180km/h civarı araçta rüzgar etkisi ve az da olsa "oynaklık" hissediyorum. Büyük ihtimalle bu hızlarda normaldir ama anti roll bar vs gibi desteklerle daha stabil bir sürüş elde edilebilir mi?

Ayrıca depo kapağındaki lastik basınç değerleri çok yüksek, 34-31 kullanıyorum, 32-30 daha mı iyi olur yüksek hızda giderken?

mikelazi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    91 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eibachsız halde 170-180 de nasıl gidiyordu.

bence 34-31 iiidir.

Oznsrl - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    32 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    2 farklı basınç değeri yokmu mesela şehiriçi ve otoban olarak ayrı yazar genelde. otoban 34 32 ise şehiriçi 32 30 falandır

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Orjinal yaylar varken daha dengeli değildi.

TarikS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    60 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Arabanızın aynısıyla kıyaslamak lazım, belki karakteristiktir rüzgardan çok etkileniyordur. Yoksa orijinal haliyle bile 170-180 çok bir hız değil, dümdüz gitmesi lazım. Focus 3 Sedanla, Polo 6R ile, Corsa Sport ile falan hiç o tip problemler yaşamazdım orijinal yay ve lastik ölçüleriyle. Mini'yi söylemiyorum bile zaten.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sağa sola çekme,titreme vs yok belki ben hassas bakıyorumdur bilemedim. Cupra kullanıcıları daha iyi
    yorumlayabilir belki

Post Thanks / Like
    Mentioned
    58 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Karşıdan rüzgar çok şiddetli esiyorsa oynaması normaldir. Rüzgarın daha az olduğu zaman deneyin

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Araçcınozda extra sopiler difüzör vb. eklentiler varsa onlarda yapabiliyor

levent - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    97 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)
    Basit olacak ama rot balans yaptırdınız mı yaylardan sonra?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yüksek hızda stabilite istiyorsanız alcaklik lazım,one düzgün lipte stabilite artırır.

SerkanKurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Normal ibiza nın sert rüzgarda oynaması.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    rot yaptır evet yukarıda arkadaş söylemiş
    bizim cupra lardada yay takınca aynı sorun oluyor
    coiloverla böyle bir sorun asla yaşamazsın
    tabiki kaliteli bir marka olması şartıyla

Kadyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Passat forumunda yeni passat bile 120-130 dan sonra ruzgardan etkileniyor diyorlar. Ibiza icin normaldir diye dusunuyorum.ki hangi araba asiri lux disinda yuksek hizla ruzgardan etkilenmiyorki?benmi yanlis dusunuyorum
    Passati ornek vermemin sebebi yakin zamanda onu gormustum sikayet olarak 100 bin tl lik arac sonucta garipsedim

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rot balans yapıldı, dediğim gibi titreme,sağa sola çekme yok. Her dk bu hızlara çıkma imkanım olmuyor ben virajseverim diyelim. Her seferinde rüzgara denk gelmiş olabilirim (bugün de rüzgarlı) bakalım daha detaylı incelerim bir dahaki sefere. ciddiye alınacak bir sorun yok aslında. Uygun yol bulmak lazım.

gespenster - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    miniden sonra bindigim sedan cogu aracta ben yan ruzgardan dolayı sıkıntılar yasadım. yay vs kullanıyorsunuz yapmaması lazım, biraz aerodinamikle alakalı olabılırmı ?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı IbizaFR150 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Rot balans yapıldı, dediğim gibi titreme,sağa sola çekme yok. Her dk bu hızlara çıkma imkanım olmuyor ben virajseverim diyelim. Her seferinde rüzgara denk gelmiş olabilirim (bugün de rüzgarlı) bakalım daha detaylı incelerim bir dahaki sefere. ciddiye alınacak bir sorun yok aslında. Uygun yol bulmak lazım.
    viraj vs de asfaltın pürüssüz olmaması dolayısı ile yay mevcut yol tutuşu dahada olumsuz etkiliyor dediğim gibi sorunun tek çaresi coilover

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Şu lip olayını deneyebilirim, mantıklı geldi.
    Bu arada yaylardan memnunum, hiçbir şartta sekme hoplama zıplama yapmıyor.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    49 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı IbizaFR150 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Herkese selamlar,

Seat Ibiza 2013 1.4 SC FR sahibiyim, araca serviste orjinal (30mm yanılmıyorsam) Eibach yay taktırdım, jantlar 17" , lastikler 215-40-17 dunlop sportmaxx.

170-180km/h civarı araçta rüzgar etkisi ve az da olsa "oynaklık" hissediyorum. Büyük ihtimalle bu hızlarda normaldir ama anti roll bar vs gibi desteklerle daha stabil bir sürüş elde edilebilir mi?

Ayrıca depo kapağındaki lastik basınç değerleri çok yüksek, 34-31 kullanıyorum, 32-30 daha mı iyi olur yüksek hızda giderken?
    bahsettiğin sorundan ben de çeşitli kereler muzdarip oldum.

oynaklık olarak ifade ettiğin his sorunu tam olarak ifade ediyor, sürücüye bir güvensizlik hissi olarak yansıyor. biraz daha hızlı gitsem yoldan çıkacak düşüncesine kapılıyorsun. yurtdışındaki kaynaklarda bu durum high-speed stability olarak tanımlanır.

yol yüzeyinin ve lastik havasından başlayarak tüm süspansiyonun yol tutuşta etkisi olduğu kesin, ancak araştırdığım kadarıyla sorunun kaynağı arabanın altına giren hava. 180 ve üstü ciddi bir hız olup alttaki hava o kadar fazlalaşıyor ki kaldırma kuvveti uyguluyor. bu durum fizik kurallarına göre arabayı hafifletip daha fazla sarsıntı olmasına, lastik tabanı-yol temasının (contact patch) durmadan değişmesine, hatta azalmasına sebep oluyor. daha da kötüsü, kaldırma kuvveti alttan eşit miktarda çalışmıyor, yani önü veya arkayı daha fazla kaldırmaya çalışan bir kuvvet gibi algılayabiliriz.

buradan şöyle bir sonuç -belki- çıkabilir, ağır arabaların yüksek hız dengesi daha iyi olabilir. 1,000kg'luk bir araba ile 1,500kg'luk bir araba 200km/s ile giderken ağır olanın daha az etkileneceğini tahmin ediyorum. ama emin değilim, düz mantık .

ancak şu durum şüphe götürmüyor; aerodinamik parçalarla;
    - alta hava girişini azaltmak,
    - giren havanın sürtünmesini azaltmak,
    - tahliye edilmesini arttırmak,
    - üstteki hava akışını kullanarak yukarıdan baskı uygulamak (yani arabanın ağırlığını kasten arttırmak)
    gibi çözümler mevcut. bu çözümleri meraklıları bilerek ya da bilmeden uyguluyor.

aerodinami derin bir konu ve uzmanı değilim. dahası bunları deneyecek fırsatım maalesef olmadı. bu nedenle lip kesin çözer, lastiğin havasını indir, spoilerin yok ondan oluyor gibi öneriler yapmam mümkün değil. ancak şu söylenebilir: Ibiza SC FR'ın önden çekişli olduğunu hesaba katarak, bu marka/model için ne gibi profesyonel aero parçalar var, araştırabilirsin. mevcut parçaların etkili olup olmadığını muhakkak kontrol et, çünkü etrafta gerçekten çalışmayıp sırf şekil için üretilen bir sürü ürün mevcut.

bu konudaki bir dezavantaj performansın kolay ölçülememesi. wideband sensor ile AFR'yi görebiliyoruz, ama front spoiler takınca havayı ne kadar daha iyi kesecek, amatör olarak ölçemeyiz.

yanal rüzgar yol tutuşa olumsuz etki yapıyor ancak söz konusu sorunla ilgisi yok. anti-roll bar veya lastik havası da çözüm olmayacaktır. lastik ebatların orijinalse lastik havasını fabrika değerinde kullanmanı öneririm. yolda giderken çoğunlukla basınç azımsanmayacak kadar artar (32 ---> 38psi gibi). fabrika değerleri bu değişime göre soğuk lastiğin basınç değerini veriyor. değer araba marka/modeli için değişebilir, 215/45R17'yi hangi arabaya takarsan tak 32psi olmalıdır denilemez.

otobanda titreye oynaya gitmek yerine 200'le uzamak tabii ki çok güzel birşey ...

TaGo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    78 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hem cc hem cupra kullanıcısı olarak nacizane yorum yapayım. CC Her şartta rutin ve güzel. Çeşme otoban üzerinde oturduğumdan. Çok Yanal rüzgarda cc de olsa 140km de olsa ince yalpalıyor. Ama cupra her şartta 200km üstü hem güvenilirlik vermiyor. Hem o sğratlerde çok frene basılamıyor. Rüzgarıda çok tutuyor
    www.plasti-dip.com adresimizden tüm yeni ürünleri görebilir ve taksitli alışveriş yapabilirsiniz

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)