Bence koyma abi benim egzoz mantigima ters prta susturucu:)
Printable View
Bence koyma abi benim egzoz mantigima ters prta susturucu:)
altı biraz da olsun doldurup basıncı yüksek devirde açmaya yardımcı olmaz mı? ya da DP de genişten dara bir dizayn daha mı faydalı olur?
Benim tavsiyem Nevzat usta'ya gitmeniz olucak. İşçiliği çok iyidir. (koç egsoz)
abi sende CNC boru büküm mü var, yoksa boru büktürüp kaynak işlerini mi sen yapacaksın?
boruların orjinal ebatı nedir ?
Bence CNC büküm boru yaptırın. Hem daha kolay hem daha ucuz. 1'er tane yedek bile yaptırsanız daha mantıklı bir yere vurursanız boru değişir. Ayrıca bence çift sensör kullanın o adamların gösterdiği kendince yaptıkları X pipe (!) ile sensörü oraya koymak çok saçma geliyor. Innovate'in çok güzel çift wideband üniteleri var.
evet o geçişleri yapmayacağım, çifte geçerim yerlerini hazır tutayım da...
Cift gelen sistemi x pipe yaparsaniz hem performans hem ses acisindan daha basarili bir sonuc elde edersiniz. Bahsettigim gibi bir yapidaki egzoz, motorunuzun scavange efektini arttiracagi icin performansinida arttiracaktir.
Pypes Performance Exhaust - Crossovers
Bu linktekiler gibi oldugu zaman ise yarar, sizin gosterdiginizi kasap yapmis :)
X-pipe yapanlar memnun kalmamışlar ghiblide sanırım atmosferik ve turbo fark ediyor, turbo V motorlarda X-pipe yapan var mı aramızda?
Aslinda ben aracin amacini sormadan x pipe dedim ama tahminim aracin gunluk kullanim icin olduguydu dogru mudur?
Eger ki gunluk trafikte kullanilacaksa, duzgun dizayn edilmis bir x-pipe yakit ekonomisi bile saglayacaktir. Sebebi basit, arac ne kadar turbo olsa da basinc yokken durum farkli bir hal aliyor. Vakumladigiyla turboyu doldurmaya baslayacak, belirli bir devire kadar o turbo hep bir handikap olacak, belirli bir devirde ise turbo artik handikap olmaktan cikip getirisi goturusunden fazla olacak.
Bu devirlere atmasyondan rakamlar verelim daha rahat anlasilmasi acisindan. 1800 devirde spoolamaya basliyor diyelim, 2500 devire de kirilma noktasi olan turbonun getiri vs goturu denkleminin 1:1 oldugu yer diyelim, 2500'den sonrasida turbonun kazanim yarattigi yer diyelim.
Gunluk araci kullanirken
%70 1500-3500 arasi
%18 3500-6000 arasi
%12 6000 uzeri
kullandigini varsayalim. Ornek boyle olunca o x pipe cok sahane is yapar mesela.
Ama haksizlik olmasin X pipe'a da atmasyon handikap verelim, 6000 devirden sonra bozulan flowdan oturu max gucu %5 kaybettiriyor diyelim. Rakamlari fazla fazla veriyorum ki boyle bile olsa denklem degismeyecek cunku.
Simdi amac dyno queen olmaksa, manifolda filan gerek yok ver downpipe'tan yere devam et, ama amac kullanilabilir, sehir icinde seni mutlu edecek bir aracsa o scavenge effect isine daha cok yarayacaktir.
Kisacasi x pipe daha iyi ya da daha kotu diye bir yorum olamaz. Duruma rolatif iyi ya da kotu sonuc verebilir denebilir...
Birazda gerceklerden bahsedelim, benim aracimda mivec var, subab overlap ayarini yapabiliyorum, buyuk bir nimet cunku her devirin optimum overlap miktari farkli. Bunu ayarlayabiliyor olmama ragmen, manifolddan sonra gelen downpipe uzerine cutout taktigimda, mivec'e takla attirsam bile hic yoksa 500 devire yakin gec doldurmaya basladi turbom sirf o kaybedilen backpressure yuzunden. Dolduktan sonra ust devirlerde dunya bana guzeldi belki ama o giden 500 devir sehir ici kullanimda net olarak negatif yansidi haliyle. Kisaca turboda backpressure ya da scavenge onemli degildir diye dusunenlere otomobillerin sadece max gucu urettikleri devirde sabit gitmedigini hatirlatirim. Ha yaris otomobili hazirliyorsaniz orasi ayri tabi, als filan kullanip manifolddan sonrasini hic takmasanizda olur...
güzel açıklama olmuş teşekkür ederim, evet araç günlük kullanımda olmasa bile en azından yarışa rollinge çıkmıyor hafta 1-2 sefer gezintiye çıkıyor...
back presuure konusundaki fikrinize aynen katılıyorum, aşırı besleme de olsa araç az da olsa altlarda dolmak istiyor, belki çok devir çeviren araçlarda yanı 8-9bin gibi bu çok önemli olmayabilir ama zaten 7binde biten bir araçta altlada biraz daha erken dolması aracı daha canlı yapıyor...
gunes
cutout ile akilli backpressure kontrollu bir yapi is gorebilirmi?
yani on-off calismayan
gerektigi kadar acan
Gorur ama cutout'u yarim acinca o cutout inanilmaz kisa bir surede bozulur. Ona gore metal cark sistemli bir motor olmasi lazim keza yarim acikken gazlamaya baslayinca ciddi yuk olacak cutout plate'i iteleyen, carklarin dagilmamasi lazim. Istersek custom yapariz ama vakit lazim sadece.
az önce AVK ile konuştum, X-Pipe önerdi o da 55lik boruyla... Güneş teşekkürler abicim fikrin için ;) şansa yarın yazılım da geliyor :)