aslında çift yataklamalı ama dişli bir sistemle hareketi sağlanan bir flap yapılabilir, onu da ECU ile senkron edip nefis bir iş çıkartılabilir...
Printable View
aslında çift yataklamalı ama dişli bir sistemle hareketi sağlanan bir flap yapılabilir, onu da ECU ile senkron edip nefis bir iş çıkartılabilir...
Abi motorsuz wastegate tarzında vakumla çalışan, basınç ne kadar artıyorsa o oranda açılan bir sistem olsa ?
o şekilde zaten yapılıyor ama gene yukarda konuştuğumuz gibi değil on-off çalışıyor diye biliyorum veya çok kaba kontrollü oluyor.
çünkü basınç geldimi klepe ne kadar açılacak ? onun ayarını WG ile mekanik olarak yapmak imkansız gibi geliyor bana.
benim kafamda oluşan sistem tam olarak şu:
tabi arkadaşın eksoz sistemine böyle birşey eklemek, 1-2 günde ortaya çıkarmak imkansız,
sadece fikir zikrediyoruz ki böyle birşey yapmaya kalksak bile ar-ge si testleri falanı filanı ile aylar sürer.
1 tane cut out olacak mekaniği sağlam, servo motor kontrollü
bir tane kontrol ünitesi olacak,
bu devre araçtan tps,devir,turbo basıncı gibi bilgiler yanında
eksoza takılmış olan bir adet basınç sensöründen de bilgi alacak
bu okunan değerler ve backpressure bilgisine göre sizin ayarladığınız değerlerde ayarladığınız açıklığa göre çalışan bir sistem olacak.
flap ın mili 2 minik rulmanla yataklanırsa problem olmaz sanki,
egsoz gazı basınç oluşturacak kabul ama kaç kg luk bir kuvvet bu, hem flapta basınç yönünde açılıyor olacak zaten, basınca karşı iş görmeyecek, dolayısıyla çarklı sistemle torku arttırmaya gerek yok gibi.
bu x pipe olayını iskender usta yapıyor mu? acaip egzos + yazılım yaptırasım var da başlayamıyorum bir türlü ben de:)
Bu sistemi daha da basitlestirebilirsin aslinda. Sadece map ve devirden aldigi sinyalle kontrol edilebilen bir yapi yeterli olacaktir.
Hangi devirde ve manifold basincinda cutout'un kelebegi ne kadar acildiginda optimum oldugu ister hesapla, ister dyno'da deneme yanilmayla bulunabilir.
Ornegin:
XXXX 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
Boyle de bir kontrol tablosu olabilir kabaca, X'i basinc Y'si devir. Olay biter. Cutout Duty Cycle olsun adi da :)
Tabi Tablonun cozunurlugu aracin spool karakterine gore hazirlanir, kontrole daha cok ihtiyac olan noktalarda cozunurluk arttirilir, daha az olan ust devirlerde cozunurluk azaltilabilir vs.
Hesapla bulmak daha zor, dyno'da isler daha kolay. Ornegin 0 ila 5 arasi kademesi olsun CDC'nin. Cikilir dyno'ya, once tum tablo 0 yapilir denenir, ardindan tum diger rakamlar sirayla denenir. 0 1 2 3 4 5 vs. Elde 6 tane grafik olur, ust uste farkli renklerle bastirilir, grafigin en iyi oldugu noktalar goz onune alinir, CDC ayari optimum olarak yapilir tipki aslinda Honda'nin VTC'sinin ya da Mitsu'nun MIVEC'inin boyle ayarlanmasi gerektigi gibi. Bu dyno denemesinde elde edilen devir ve basinc bilgilerine denk gelen hucreler bu sekilde optimum ayarlandiktan sonra, diger bos kalan basinc hucreleride duzgun initial rakamlar belirlenip dikey ve yatay eksende interpolation yapilarak smooth bir sekilde ayarlanir ve konu kapanir.
Sen bu sekilde calisabilecek response time'i yuksek hizli ve bozulmayacak bir mekanik sistemi yap, ayari benden :)
http://img705.imageshack.us/img705/4812/img1191ly.jpg
borumuz geldi :) biraz uzun mu ne? :) dirsekler de yarın gelecek, 52 mm krom boru...
arkadaşlar malzemelerim gelmişti, proje bölümüne ayrıca koyacağım X-pipe yapımını, bu gün şekillendirdim gibi, bence güzel oldu, krom dirseklerle yaptık...
http://img841.imageshack.us/img841/2352/img1199py.jpg
sol tarafta titanyum görünüm denedim ve galiba oldu :) susturucu uçlarını da değiştirmeye karar verdim bu nedenle :)
yazmayı unuttum, alta gelen kısımın ölçüsü kolay olduğu için tam flanşlık duruma getirdim fakat manifolddan gelen borunun açısına göre üst kısımdaki açı yumuşayacak...
Aracın sesi cok cok guzel cıkıcak.. elinize saglık
Boruları kime büktürdünüz acaba. Potsuz CNC büküm gibi geldi ?
evet borular CNC de büküldü, işimiz gereği krom parçalar da kullanıyoruz, ricayla bir yere yaptırdık kimse parayla bile hattını bozmak istemiyor...