Passaturbo1 allah aşkına arada nokta kullan. Galiba ihtiyarlıyorum. Anlayana kadar en az üç defa okudum aynı cümleyi..
Ben size muhalefet olmak için falan yazmam zaten. LPG montajı ciddi bir iş. Malesef bizim ülkemizde benzin almakla aynı kefeye konuyor. Kaldıki benzin alırken bile istasyon seçen insanlar iş u gibi ciddi bir modifikasyona geldimi fiyat endeksli düşünüp ona göre tercihlerini yönlendiriyorlar. Sonrada bir sürü sorunla karşı karşıya kalıyorlar.
LPG de kükürt yoktur ancak yağda yoktur cümlesinden anlanması gereken şey, benzinde kükürtten kaynaklanan sorunun aynısını LPG de yağsız olmasından kaynaklandığıydı. Yakıtın kurusu ıslağı olmaz. LPG dediğiniz şey sıvılaştırılmış petrol gazı. E sıvılaştırılmış. Bir şey hem kuru hem sıvı olamazki... Neden sıvılaştırılmış? Çünkü gaz hali ile taşımaya kalkarsanız çok büyük hacime ihtiyacınız var. Taşınması ve kullanımı kolay değil. Onun için basınç altında sıvılaştırıp o sorunların önüne geçiliyor.
Malesef distribütör yada bayii farketmiyor. Hepsi üç aşağı beş yukarı aynı. Adamlar PWM nedir bilmeden ayar yapmaya kalktıkları için bu iş böyle maymun oluyor. Adam daha enjektörün nasıl çalıştığını bilmiyorki yakıtın tipini ve aracın yakıt sistemini komple değiştirsin. E bu adamdan o işi bekleyende hata aslında.
LPG nin ayarı birkez adam gibi yapılırsa sorunsuz kullanırsınız. Ben 7 bin km de iken kendi arabamın LPG ayarını kendim yaptım ve 53 bin km boyunca hiç ayar falan yapmadım. He nasıl yaptım? Benzinde 2 depo log tuttum. (yaklaşık 1500 km) Sonra herşeyi sıfırlayıp LPG de aynı mesafede aşağı yukarı aynı rotada olmak kaydı ile log tuttum. İkisi arasındaki farklılıkları tek tek hesaplayıp aradaki fark sıfır olana kadar ayar yaptım. Logları tuttuktan sonra olması gereken map dosyasını hazırlamam 3-4 saatimi falan aldı. Diyeceğim o ki bu adamlar gaza basıp çekerek, klimayı açarak arabayı yükte çalıştırdığını sandıkları için onların yaptıkları ayar hiçbir zaman idelae yakın bile olamaz. Dolayısı ile ayar diye yaptıkları iş arabayı yürütmekten başka bir işe yaramıyor.
2 bin liraya 2008 model yeni kasa ford mondeoya sekman attırırım.. Artık orta segmentmi üst segmentmi sen karar ver.. Sizin arızalanan parçalarınızın LPG değil montajı yaptığını sanan usta olduğunu tekrar ekleyeyim. Her araba bozulur. Yakıt sistemine müdahale edilmiş aracın sorun çıkartması dahada muhtemeldir. Bunun nedeni yakıt yada takılan yeni ekipman değil, takan adamdır. Eğer herşeyi standartlara uygun olarak yapar ve gerekli önlemleri alıp tüm kurallara harfiyen uyarsanız sorunsuz aracınız olur. Aksi halde uğraşır durursunuz.
@Passaturbo1 - İstanbuldaysan bana PM at seni yönlendireyim. Araban TSi turbo falansa hiç uğraşma. Port enjeksiyonlu ise sorunsuz kullanacağın birini tavsiye edebilirim.