eğer aracında basınç aynı seviyede kalacaksa pek bi faydası olmayabilir..
Çünkü üretici zaten alt ve üst devirlerde optimum verimde olacak turboyu seçmiştir zaten..
ama basınç artacaksa muhakkak faydası var..
Printable View
turbo büyüklüğü değiştikçe aynı basınçtaki bastıkları hava miktarı değişir compressor mapindende bunu görebilirsin aynı motorda 64mm inducerlı turbo ile 17 18psida 500 55 hp alırsın atıyorum turboyu sökersin 76mm turbo takarsın aynı basınçta 700hp alırsın çok basit örnek oldu ama böyle:)
abi yanlış yorum yapıyosun
debiyi belirleyen motorun kendisidir..
basınç aynıysa debi aynıdır..
fakat yapısal farklılıktan dolayı hava farklı dirençle karşılaşır ve farklı derecede ısınır
Farklı sıcaklık + aynı hacim = farklı miktar (kütle)
farklı hava miktarı => farklı motor gücü
Not: fark sıcaklıktan etkilendiği kadar.. az etkilenirse az, çok etkilenirse çok..
Senin verdiğin örnekte gücün o kadar zıplamasının tek nedeni, ilk turboda verimlilik baya bir düşüktü (ya sıcak hava üfledi - düşük ihtimal - ya mekanik olarak ilk turbo yetersiz kaldı)
merruse üstad demişki ''Dolayısı ile ölçüm sonrasında ne yaparsanız yapın sabit kütle ile sabit güç alırsınız. Bu kütleyi ister kafam kadar turboyla basın isterseniz fındık kadar teyp motoru ile. Arada hiçbir fark olmaz.''
bişeyi sormak istiyorum bu konuda daha önce bir yazı verilmişti makale topiğinde.. GT35R ile GT30R aynı devirde aynı havadaki aynı 02 miktarı ve aynı sıcaklık girdileri kısacası tüm girdilerin aynı olduğunu kabul edersek aynı devirde ve aynı istenen basınç ile turboların bastığı flow GT35'de daha fazladır yanımıyorsam buna benzer bi açıklama vardı.
Şu ikisi arasında çelişkiği açıklayabilirmisiniz? :)
basınç aynıysa debi aynı olmaz yaw bu bahsettiğim turbo motor için uygun yani o basınçlarda verimsiz kalan bir turbo değil dyno sheetlerde var farklı turbolara ait o yukarıda bahsettiğim örnekte aynı gün dynonun üstünde turboları değiştirip yaptılar ki şuda var bunun gibi baya örnek var özellikle 74 76mm civarı turbosu olup bu şekilde farklılık olan ölçü şunun için verdim kullanıcı sayısı fazlaydı o yüzden biraz daha fazla test imkanı vardı
iş yerinde olduığum için sheet koyamıyorum şu an ama şu an baktığım 32psi 272 egzantrikli 3lt motorda 74mm turbo 935whp çıkarırken 32psida 76mm aynı motor ile aynı basınçta 4 haneli güçleri görebiliyorsunuz turbin kısmı büyüklük olarak aynı
ben şu yönden diyorum şimdi basınç aynı diyoruz yani devir aynı dönüyor mil devri aynı, mile farklı büyüklükte kompresör pali taktığımızda farklı debide hava gönderebileceğiz ha şu var eğer motor bunu kullanabiliyorsa güce çevirecek motor yapısı müsaitse farklı turbodan aynı basınçta farklı güç çıkar
iki turboyada giren havanın kütleside aynı diyelim farz edelim örneğin K20A'nın sevdiği devirler olan 6500 d/d tüm koşullar aynı GT35R yine daha fazla flow üflemezmi?
Basıncın nasıl oluştuğunu düşünsek zaten bazı şeyler netleşecek..
Hortum örneği verirler ya hep, hortumun ucunu sıkarsın, su daha tazyikli fışkırır, hortumun ucunu sıkmasın tazyik azalır..
debi değişmedi ama hortum içindeki basınç değişti..
tersten düşünüyorum, motorda havanın geçeceği alanlar sabit (sadece turboyu değiştiriyoruz çünkü)
kesitler sabit olduğuna göre basıncıda mekanik veya elektronik metodla sınırlıyorum.. bu durumda debi (flow) aynı olacaktır
verdiğin örnekte ise o kadar fark oluşması cidden garip.. eminim cfm hesaplarına girsek bişiler görürüz ordada..
örneğini verdiğin motor kaç devir dönmekte? ölçüm yapılan basınç? test edilen turboların mapleri varsa paylaşırmısın.. merak ettim cidden..
bi üst mesajda yazdım abi yorumumu.. motorda değişiklik yapmazsan eğer basın aynıysa debi (flow) aynı.. ama kütle sıcaklığa göre değişir..
bi de senin farzettiğin şey olmaz.. kütle aynı diyemezsin zaten.. kütleyle işimiz yok, debiyle işimiz var.. sen basınç aynı, debi (flow) aynı diyebilirsin sadece.. turbonun emdiği kütle bu iki parametreye göre değişir..
yani emilecek havanın hacmini motor ve basınç seviyesi belirler..
gt4088r gt4276r 4276r ın mapini bulamayabilirsin direk garrett üretimi bir turbo değil pte üretimi bir turbo bunun gibi çok örnek verebilirim aslında
iş motorda bitiyor aslında büyük turbodaki kayıplar kısıtlamalar daha az olacağından VE artacak buradan kazanç olacak
http://www.rrevmotorsports.com/publi...%20GT4276R.jpg
görülüyormu foto ben göremiyorumda zaten yasak iş yerinde görülmüyorsa başka bakıyım?
pek önemli değil aslında ama corky bell in maximum boost adlı kitabından bir alıntı buda
When operating at maximum load, the large compressor puts less heat into the intake charge.
* The large turbine creates less exhaust manifold back pressure, further reducing the heat load.
Using the equation above from Garrett (and supported by Corky Bell).
Actual Flow = Map (ambient+boost) x Volumetric efficiency x RPM/2 x displacement
all divided by gas flow and intake temps.
Our scenario: 10lbs boost on large and small turbo assuming intake temps are the same for both. Yes this is possible if the larger turbo was not intercooled. Just bare with me..lol Also assume that both setups have the same amount of exhaust backpressure
.....................small turbo.......... large turbo
Boost.................10PSI................10PSI
flow....................less...................mor e
RPM...................fixed.................fixed
Displ..................fixed..................fixe d
intake temp........fixed..................fixed
exhst bck press...fixed..................fixed
gas constant.......fixed..................fixed
VE......................less...................mor e
Conclusion: If intake temps, backpressure, boost and RPM are held constant for both setups the larger turbo will make more power because volumetric efficiency has increased due to the greater flow of the larger compressor wheel at 10PSI.
DECREASED INTAKE TEMPS and BACKPRESSURE ARE NOT THE ONLY REASONS FOR PERFORMANCE GAIN.
But the above conclusion is ofcourse incomplete in the real world as larger turbos do decrease backpressure (further stimulating volumetric efficiency)
and
A larger turbo running within it 73% efficiency island or there abouts will produce a more dense intake charge assuming that the same intercooler is used for both setups.
The end result of a larger turbo operating in it's efficiency range is more power, but it comes from increased flow, as well as reduced exhaust backpressure and lower intake temps.
resim çıkmadı senna abi ahh bide çevirisi olsa verdiğin yazının. :)
Turboyu büyütüp dynoya cıktıkları sırada o turbo içinde bir yazılım yapılmıyor mu?
hortum örneği güzel :) peki hortum yarım parmak değil de 3çeyrek olsaydı, aynı basınçta çıkan suyun hacmi eşit mi olurdu??
Şöyle birşey vardı ;
http://www.techturkey.com/forum/show...47&postcount=1