Back pressure - Wikipedia, the free encyclopedia
Back pressure in automotive (four-stroke engine) exhaust[edit]
Back pressure caused by the exhaust system (consisting of the exhaust manifold, catalytic converter, muffler and connecting pipes) of an automotive four-stroke engine has a negative effect on engine efficiency resulting in a decrease of power output that must be compensated by increasing fuel consumption.
Demiş ki 4 zamanlı bir motorda backpressure olması verim ve güç kaybı yaratır, ve tek çözümü yakıt miktarını artırmaktır.
Tahminim yakıt miktarını artırarak daha büyük ölçekli bir patlama gerçekleştirip daha büyük bir basınçla egzoz gazlarının dışarı daha kolay atılabileceğini söylüyor.
Fakat şu durumlar da doğru, iyi tasarlanmış bir headers ve boru sistemi vakum etkisi de yaratacaktır. (scavenging effect- http://en.wikipedia.org/wiki/Scavenging_(automotive) ). Benzin bitince babanın arabasından hortumla benzin çekmek gibi. Bir kaç yudum yuttuktan sonra kendisi gelir borudan, siz hiç bir şey yapmazsınız.
Benim test ettiğim, biraz yüklü bir vtecte ( bp175 ) biz aldığımızda üzerinde 1.4 egzoz sistemi vardı, muayeneden geçsin diye. Biz onunla daha yavaş hızlanmıştık. Fakat alırken bize sağolsunlar 55lik düz boru da vermişlerdi, ankarada onu takınca resmen inanılmaz farklar oluştu.
Eser arkadaşın dn plakalı manyak bir kadetti vardı, 300+egzantrikli. Bir gün aldım gazlarken inanılmaz bir ses geldi, ve küçük çaplı düz borusu tam eğim yerinden koptu. Egzoz kopar kopmaz, bir anda +40 hp falan gelmiştir, koltuğa yapıştım çünkü. Sonrasında öyle kullandık, inanılmazdı.
Kendi mazdam standart 1.5 motorluyken üçgenimsi bir flanşı var, manifoldun egzoz borusuna bağlanan yeri. Egzoz borusunu vurunca burası eğildi, ve aradan egzoz gazı kaçmaya başladı, araç inanılmaz yavaşladı. Devir bile çeviremez duruma geldi.
Standart motorlu renault 19 1.6 araç, egzozu bir yere vurup yırtıldığı için gidemedi.
Yine standart motorlu bir megane II aracımız, benzinli, arkadaşıma tüm ısrarlarıma rağmen arkadaşım düz boru + son susturucu kombini kullandığında inanılmaz yavaşladı.
Sonuç ortada bence :)
Yıllardır söylüyorum, YÜKSEK DEVİRLERE KISA SÜREDE ÇIKABİLEN, YANİ ÇOK HIZLI TAHLİYE YETENEĞİ OLAN atmosferik motorlarda, manifold + düz boru, üst devirleri inanılmaz güzelleştirecek, fakat rölantinin 1000 devirin falan altında kalamamasını sağlayacak kadar alt devirleri öldürecektir. Ki böyle motorlar sürekli devirli kullanılırlar. Böyle motorlar manifoldsuz kullanılırlarsa performans ve verimleri düşecektir.
Backpressure ihtiyacını, standart, düşük güçlü ve düşük devirli motorlar hisseder. Az devir çeviren, hacimine göre verimi düşük motorlar. Örneğin C63 AMG, manifoldlarından sonra direk düz boruya sahip olursa güçsüzleşir. Fakat aynı gücü veren Ferrari 360'ın manifolddan sonra ufacık bir düz borusu ( tubi exhaust) vardır. Çünkü ferrari 3 küsür litre v8den 8000 küsür devir çevirerek, mercedes 6.2 litre v8den 6000 devir çevirerek güç alır.
Bunları kullanırken hissedebilirsiniz, kısa süreli olsa da C63 kullanırken ben migrosa falan gidiyordum mesela. Aynı benzinli bir honda civic gibi kullanılabiliyor. Yine debriyajsız, otomatik bir ferrari 360'ı sıkışık trafikte önünüzdeki araçla mesafe bırakmadan bir miktar ileri almaya çalışın bakalım, adamın tamponuna giriyor musunuz girmiyor musunuz :) Bunun nedeni ferrari'nin sırf bu çalışma prensibi yüzünden 1000 küsür devirlerle kalkacak gücü bile elde edemeyip sonrasında da bir anda kavramayı gerçekleştirmesidir. Halbuki merc o sırada 200 küsür nm tork üretir :) Şimdi tabi akıllandılar, kavramayı kademeli bırakıyorlar yeni nesil şanzımanlar bilmemne, her şey *** oldu ama sonuç bu yani.
En son sonuç: Clio RS, Vtec, tayyar, rx8 gibi küçük hacimden büyük güçlü yüksek devirli makinalara güzel bir headers ve tadında bir düz boruyla vakum etkisini vererek binin, civic 1.6 ies olsun mazda 3 olsun megane olsun bu gibi hacimden küçük güç elde eden makinalara üretici hesabından farklı bir iş yapmayın, eğer standartlarsa.
Saygılarımla.