sen çok iyisin kenks ama sende pahalısın zalım :D
Printable View
aynen yıkama muşterı kazandırır ama muşterının %95'ı araba yıkatır %5 lık kısım uygulamaya araba getırır..
herşeyde olduğu gıbı bu ışte de gelır ne kadar çok olursa gıderde o kadar çok oluo..
arac başı malıyetı şoyle hesaplayalım, gunde 10 araba yıkıyorum ayda 300 araba 20tl den 6000tl, ay sonu 5000tl masrafım var(tek yıkama ıçın konuşuyorum) bana kalan 1000tl/300 araba= 3.33 tl
20tl'nın altına araba yıkıyorum dıyen varsa ordan koşarak uzaklaşın, kımse 20 tl'nın altına araba yıkayamaz, yapamaz boyle bır ıhtımal yok..
sakın bızı yanlış anlamayın, kımseye bı sıtemımız yok, anlatılmak ıstenen fahış fıyatlar dıye tabır ettığınız fıyatlar ışın hakkı olan fıyatlar detaılıngle uğraşan kımse %100 %200 gıbı kazanmıyor..
boyle bışey olsa yanı bu kadar karla ış yapsak, sızce de hepımızın altında super sport araclar olması gerekmez mı? hadı ben kazanamıyorum, dou kazanamıyor, alper abı kazanamıyor, bır kışı olsun kazanıp alamıo mu yada şu kışı yıkamadan para kazanıp şu aracı aldı dıyebıleceğınız ornek var mı..
yapılan emeğe ışçılığe karşılık %20 max %25 karla kazanc sağlamak çok duşuk bır değer..
kola orneğınde kı gıbı hıç bır zahmet olmadan %200 kar elde edılıyorsa, bu zahmetlı ış mın %400 karla olmalıdır..
yanı ornek verılen fıyatlara gore ış yapmamız ıçın, bızım sadece urun masrafımız olması lazım gerı kalan kıra elektrık su vb gıderler bedava olmalı,
yadı sızın tez'ınızden yola çıkalım, seramığın hakkı 500tl dou 1000tl'ye yapıyor dıe duşunursek, sızın duşuncenızle dou uygulama başına 500tl cebe ındırıyor..
ayda 6 tane seramık yaptığını soyledı (3000tl), 10 tane nano yaptığını soyledı (2500tl), kendısı burda sorun bakalım bu zaman kadar hangı ay sonunu 5500tl kar'la kapatmış..
şoyle yapalım bıde, bardağın boş tarafından bakalım, madem kar marjımız sızın duşunduğunuz gıbı yuksek, neden hıç kımse yıkamayı 15tl ye çekıp, seramığı 500tl ye çekıp surumden kazanmak ıstemesın?? yada neden boyle bırı yok pıyasada..
açık sozlu, net, durust bırıyım, ısteyen varsa ay başında gelsın benım dukkana kasaya otursun her akşam gunluk kazancı verım ona, ay sonunda odemelerı yapalım, elınde kalan parayı buraya yazsın..
3 yıldır fıyat lıstem aynı, her sene kırama ve gıderlerıme %10 zam gelıo ama ben kar marjımdan duşerek zam yapmadım, artık benı eksıye goturmeye başladı..
yaşam gerçekten çok zor, hayat pahallı, çok şukur evde aıleme bakma mecburıyetım yok yada evde ekmek bekleyen eşım çocuğum yok, Allah olanlara sabır guc kuvvet versın..
turkıyenın durumu bu, boyle nereye kadar gıdecek hepımız yasayıp gorcez, gene açık konuşım bu tarz bır ış duşunen varsa tum samımıyetımle soyleyebılırımkı elınde bır meslek yada başka bır ımkan varsa hıç duşunmeden onu yapsın..
bır arkadaşım benı dınlemedı dukkan açtı baştan sona sıfırdan yaptı, dışardan gorunduğu gıbı deılmış + muşterıyle uğraşmasıda cabası dıyıp 6 ay olmadan sattı..
başka bır arkadaşıma açma yapma etme dedım dınlemedı, işte çok para olduğunu ve kıskandığımı duşundu, max 1 sene verdım ve 11 ay sonra devrettı dukkanını..
bahçeşehır 3.cadde de kı meguıars 3 ayda bır el değıştırıo, el değıştıren son 4 kışı arkadaşımdı her bırı ayrı zararla kapattı defterı..
mesajınızı okuyunca 'hıç yol ız bılmedığım yabancı bır ülkede kaybolmuş turıstın turkçe bılen bırını bulması kadar sevındım'...
abımle beraber 5 yıldır 7 gun çalışıyoruz, hıç bır extramız sosyal hayatımız yok, duşunulduğu gıbı para kazansak çoktan eleman alırdık ve sabahlara kadar çalışmak zorunda kalmazdık...
Ben yaptığım işi övmüyorum sadece uyguladığım prosedürü söylüyorum. Kötü araba çıkmıyor mu tabii ki çıkıyor. Eleman yorgun oluyor ya da sürekli birileri bişeyler soruyor yapması gerekeni unutuyor bende yoğunluktan dolayı kaçırabiliyorum kontrol edemiyorum öyle kaçıyor arada. Ben işletmemi swisswax a döndürmek istedim, detailing yoğunlaşsın araba yıkamakla uğraşmiim diye. Görüştük bazı yönlerde olumluda karşıladılar ama hali hazırdaki işletemeye yapmamı istedikleri yatırım maliyeti akıl almaz rakkamlarda. O paraya 2 tane ev alır kiraya verir başım ağrımadan para kazanırım.
aslına bakarsan kazanan bir yer biliyorum ben. 8 liraya taksi yıkıyor. 30 kişi çalışıyor 24 saat .Taksilere detaylı iç temizlik yapıyor 2 saatte araba çıkarıyor gene 24 saat.Günde sadece yıkadığı taksi sayısı 150. 4 kompresörü var. Detaylı iç temizliği 75 liraya yapıyor. Genel temizleyici falan kullanmıyor direk köpük yapan el fısfısına sulandırılmış arap sabunu kullanıyor. Önünde sürekli sıra var ama 15 dakikada araba çıkarıyor.
abı ayda 4500 taksı yıkar 8tl'den 36.000 lıra yapar, elemanlar asgarı ücretle çalışsa + sıgorta + yemek verse en kotu 1500tl masrafı var 30 Eleman'ın masrafı 45.000 lıra.
tabı elemanlar surıyelı maaş duşuk sıgorta yok, kulladığın urunlerı zaten tartışmıyorum, ne dıyım adam bı şekılde para kazanıyor ama ben böyle bı dukkan ışletemem..
kanka şöyle söyleyim ben de ek olarak. 2011 sonunda başladım ben de bu işe. 2 tane eleman çalışıyor yanımda. biri sigorta ile günde 70 liraya diğeri 60 liraya mal oluyor. uygulamaları kendim yapıyorum onu yazmayım hadi. günlük kira giderim 80 tl. günlük elektrik ve su giderim 30 tl. etti 240 TL. 20 liradan araç yıkıyorum. büyük araç 25-30 falan desek işte günde bi iki tane denk geliyor çoğu zaman. yani büyük araçta gelirse günde 10 araba yıkadığım zaman ancak dükkanın günlük masrafı çıkıyor. yıkama için aldığım malzemeyi yazmadım. bi yıkamada köpük sıkınca bitiyor düşüncesinde olan zihniyet araç yıkadıgı yeri değiştirsin zaten. janta ayrı ilaç sıkıyorum. lastik parlatıcı ayrı. köpük ayrı. apc türevi ürünlerle koltukların yüzeyden silinmesi ayrı. içine koyduğun paspas kağıtlarından sıktığın kokuya kadar para. 240 hesaplamıştık. de ki hepsiyle 260 masraf ettik günde. ben 15 araba yıkıyorum ortalama. günde 300 tl. yani 40 tl kar kalıyor. 40/15 3 lira bile yapmıyor.
uygulama fiyatları üzerinde hesap yaparken de bence dikkate almak lazım olayı. gerçek anlamda bi uygulama için kullandığım malzemeler. (arkadaşlar da katılır.)
kil
iron out (demir tozu sökücü)
4 defa yıkama ( tabi ki normal köpüklerle değil)
yün keçe
finishing pad
boya durumuna göre 1-2 kat aşındırıcı
hare giderici
ipa
yüzey temizleyici
10-12 tane mikrofiber bez ( bezler kaplama ürünleri yüzünden sertleşip 1 kere kullanılma hakkına sahip )
maskeleme bantları
iç temizlik
motor temizliği ve koruması
kaplama ürünü
vs. maliyet hesabını tanıdığınız birilerine sorarak yapın ben yazmayim. ama burda yazanların hepsini kullanmadan seramik olmaz. elektrik su ve emek geri kalanı.
uzun lafın kısası iş dışarıdan gerçekten güzel görünüyor. ben de güzel gördüğüm için girenlerden değilim ama. ben bu işi seviyorum gerçekten keyif alıyorum. çok yorucu, belki girip çalışsam bi yerde çok daha fazla kazanabilirim. Ama iş benim için bi tutku boyutunda olduğu için hiçbir şey ırgalamıyor.
bu arada gaziantep üniversitesi iktisat bölümü mezunuyum. yani işi çaresizlikten falan da yapmıyorum :)
bugun akşama doğru telefonum çaldı, arayan kışı uygulama yaptırmak ıstedığını ortak ark ve aracı yardımlarıyla numaramı bulduğunu soyledı, neyse..
geçen hafta merter meguıars'ta gold bakım yaptırdığını ve memnun kalmadığını soyledı..
ne kadar ucret odedığını sordum 400tl dedı, yarım gunde yanı 6 saatte mı aracı teslım ettıler dedım evet dedı :)
ıçını hıc ellemedıklerını sadece tozunu aldıklarını, dışı ıçın ıse sadece cıla parlaklığının olduğunu soyledı..
yapacağım uygulamayı aşama aşama anlattım ve uygulama suresının 2 gun sureceğını soyledım, verdığım fıyat 750tl..
6 saatte uygulama yapıp 400tl kazanan bır kışı saat başı 65tl den fazla kazanıyor, ben toplamda 18 saat aracla ılgılenecem ve benım saatlık ucretım 41/42 tl'lere denk gelıyor + kullandığım urunlerde cabası..
bızım gıbı ışını severek yapan ınsanlar ıçın para ıkıncı planda olduğu surece bız para kazanamayız..
yeterkı muşterı memnun olsun dıye; kocaman mınıbusu 13tl'ye yıkadığımı bılırım, schollun pasta cılasını 150tl'ye yaptığım arabayı bılırım, komple a'dan z'ye 1 hafta uğraştığım nano gold bakımı 750tl'ye yaptığımı bılırım..
normal yıkama ıçın konuşuyorum; arac ıcınde ufak bır leke vardır alırım, bı yere pasta atılcaktır atarım, ufak bır ısteğı rıcası vardır yaparım, extra para almam..
kısacası esnaflık durust adam ışı deıl ben bunu oğrendım, bıraz kaba bır tabır olcak kusura bakmayın ama s.ken yaranıyor...
neyse deşarj olmam gerekıyordu, ıçımdekılerı doktum rahatladım..
Herşey bir yana emeğin pazarlığı olmaz.Elde makina tuvalet yemek harici 7 - 8 saat durmadan detay yap yorgunluğu yapmayan bilmez.Allah herkeze sabır, sağlık ve hayırlı kazanç versin.
Detailingin iç yüzü gerçekten böyle. İşletmeleri bedeller konusunda yadırgadığınızı çok net görüyorum ama aynı eleştiriyi Sonaxtır , Meguiarstır v.b. tabela bayilerine, kullandıkları X ve kullanmadıkları A marka ürünlerle temizlenmesi için araçlarınızı emanet ettiğinizi de yok sayıyorum.
Hala bedelleri konusunda eleştirmeye devam mı ?
ilk yaptığımda bütün gece kollarım titredi, unutmak mümkün mü:)
boya koruma sürmek vb. Nasiol olsa bile yorucu değil, istersen 10 kat sür.. çizik almak çok bela iş, özellikle kapılar filan insanın beli tutuluyor.
İnsanın kendi aracı olunca boyayı da inceltmek istemiyor haliyle, az agresif pasta ile yapıyorsun çok uzun sürüyor bu sefer. Butik yerlerle çalışmak iyi o yüzden, zincirler genelde hızlı olması için agresif ürünlerle girişiyor..
%20-25 gibi kârlar hiçte küçümsenecek oranlar değil, yaklaşık 2200 kişinin çalıştığı bir yerde mühendis olarak çalışıyorum, bu kadar büyük sermaye ve bir belde oluşturacak kadar iş gücünün bir araya gelip ürettiği üründeki kârlılığı bildiğim için diyorum. Ayrıca emeğinizi küçümsemiyorum asla ama 23:00-07:00 arası haftanın 6 günü 36-38 derece sıcaklık %55-60 nem ve 95+ desibelde çalışıp aldıkları ücretleri görünce dediklerinizi biraz garipsedim sadece.
Böyle bir kıyas bile yapmak yanlış belki ama konu Detailing Sendikası ile hükümet arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerine döndü.
ticaretle kesişim noktasi internetten ucuza alışveriş yapmak olan insanlarin, "bu işin hakkı budur" minvalinde yazilar yazmasi cidden komedi.
Merak etmeyin sizden herkes daha zeki daha girişimci, kimse yaptigi ticaretten hayallerinizdeki parayi kazanmiyor bu rekabet şartlarinda.
Hangi iş olursa olsun, hiçbir iş göründüğü gibi değildir; en önemlisi de işin ehli ustalara emek verenlere paradan öte saygı duymak gerekir.