Merhaba arkadaşlar.. bir müddettir bu sensörlerimin birinden birinin çalışmadığı hakkında ciddi şüphelerim var..
Öncelikle.. aracın egzantrik mil sensörü markası bosch.. çok araştırdım.. bir yerde bosch marka sensörlerde sensör tam olarak okumasa da araç çalışmaya devam eder diyodu.. bulgularıma göre araçlardaki egzantrik mil sensörü ve krank sensörü (bazı yerlerde hız sensörü die geçiyo) birbirini tamamlayan sensörler imiş.. yani biri çalışmasa bile beyin diğerinden gelen verilere göre işlevini yerine getirmeye çalışıyo.. tabii tam olarak okuma sağlanamıyo...
daha önceki E30 3.18is aracımda da böyle bi sorun yaşamıştım ve araç ilk egzantrik sensörü arızası verdiğinde araç çalışıyo ama gaz yemiyo yiyince manyak yiyo sonra bi yerde gidiyo bi yerde geliyo böyle sıkıntılar oluyodu... sonra sildirmiştim hatayı araç çalışıyodu ama eski çekişi asla yerine gelmemişti ve askere gidecektim vs.. daha fazla araştırmadan satmıştım aracı... şimdi de aynı motora sahip aracım eski aracımdaki çekiş tam olarak yok şimdikinde.... aynı sorunu yaşıyor olabilir miyim die bu sensörleri test etmek istiyorum..
iki önemli link vercem bu sensörlerin testi ile ilgili..
CAM or Camshaft Position Sensor Testing - YouTube
sanırım benim aracımdaki üç uclu olan modelden...
bu da ikinci link:
Testing CAM or CamShaft Position Sensor Hall Effect Type - YouTube
sanırım bu ikinci link daha açık...
1- şunu sormak istiyorum: benim aracımda akışmetre tesisatının içinden bir fişi adamlar sökmüşlerdi.. biz bunu sonradan keşfettik ama garip olan durum benim araç o halde bile çalışıyo ve gayet normal bi şekilde gidiyodu yalnızca çok yakıyodu.. acaba şimdi de bu egzantrik mil sensörüm arızalı ya hiç okumuyo ya da tam okumuyo ama araç çalışıyo bi sıkıntı yok yalnız çekişi aslında olması gerektiği gibi değil olabilir mi???
2- ben bunu ölçüm aleti kullanmadan mesela sensörü olduğu yerden çıkarıp fişini çıkarmadan (fişi çıkarınca hata kodu gönderiyo beyne) aracı çalıştırsam araç çalışır mı?? ve araç çalışıyosa eskisi gibi sensör okumuyo mu demektir??
3- bu sensörü en kolay test etmenin başka bi yolu var mıdır??
yardımcı olan olmaya çalışan olmak isteyip de olamayan bütün arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...![]()