(180-190hp hedefli atmosferik b16a için)
Bazı dönen parçaların hafifletilmesinin , devirlenme yeteneğinde artış getireceği aşikar. Motor verimi ve ömrü açısından , çalışmasını ne kadar rahatlatırsak o kadar iyi olacağını düşünebiliriz sanıyorum. Ancak bu konuyla ilgili bazı endişelerim var ;
Volan - hafiflediğinde devirlenmedeki farkın belirgin olduğu söyleniyor ama bunun yanında ayak gazdan çekildiğinde de eskisinden daha hızlı devir düşüşü-yığılma oluyormuş diye duydum. Bu durum aksları veya şanzımanı vs. zorlamaz mı?
Krank - Standart b16 krankı 30 lbs (13,608 kg) diye biliyorum ve eagle krank ise 28 lbs (12,701 kg). Aradaki yaklaşık 1kg lık fark , ortalama yüklenmiş bir araçta olumlu ve olumsuz ne etki gösterir?
Piston kolu - Dayanıklılığı yerinde olan ultra light (crower gibi) kolların olumlu ve olumsuz etkileri nedir?
Kasnaklar - Uygun fiyatlara bulunabilen bu "light pulley set"ler ne gibi yarar ve zarar getirir? Beltlere-kayışlara etkisi ne olur?
Egzantrik kasnağı - Egzantrik ayarı yapılabilmesinin yanında , hafif olmaları da bir etki yaratacaktır kuşkusuz.
*Bütün bu parçalar beraber hafifletildiğinde sanıyorum belirgin bir devirlenme isteği gelecektir ama normal-şehiriçi kullanımında öngörebileceğiniz olumsuzlukları olur mu?
*Bu kadar hafifledikten sonra torkta bir azalma olur mu? Parçalar hafifleyeceğinden momentleri azalmayacak mı?
*Belki motor daha rahat çalışacak ama dediğim gibi,olumsuz neler olacaktır?
*Neredeyse hiç yüklenmemiş bir araçta bu hafifletmelerin yapılması bize olumlu-olumsuz ne getirir?