edemirbas Nickli Üyeden Alıntı
Son hız, alınan gücün eğrisi ve vites oranlarıyla alakalı sanırım. Ayrıca VTEC'lerin karakterleri yüksek devire dayalı, 6k civarı vtec açılır 8k ya 8500 e kadar coşturur.
Vites oranlarına gelirsek, İki araçta 0-120 kmh arası süre tutulsun. Atıyorum Honda 2. viteste, Renault 3. viteste bu hıza ulaşsın. Honda devir çevirdiği için 1. vitesteki son hızı daha fazla olacaktır, 2 viteste bu ivme çok fazla olmasada azalacağı için tek viteste daha çabuk hızlanacak + O hıza 2 viteste ulaşacağı için vites değiştirirken geçen zamandanda tasarruf edebilir. Ayrıca ivmelenme yüksek devirde daha fazla oluyor, bunun sebebini bilmiyorum (Arabada 2k devirde gazı bırakıp basınca olan sarsıntıyla 4k devirde bırakıp basınca oluşan sarsıntı farklı, 4k devirde daha bir atak oluyor)
Kısaca:
Civic 1. vites 80 kmh 2. vites 130 kmh
Clio 1. vites 60 kmh 2. vites 110 kmh 3. vites 150 kmh
NOT: Değerler gerçeği yansıtmamaktadır, düşüncemi açıklamak için rastgele değerler kullandım. Clio'nun ayna mahruti daha uzun olabilir, bu da 2. viteste bu hıza ulaşmasını sağlayabilir, bu konuda bir fikrim yok. Bilgili olan birisi bu devir meselesine açıklık getirirse sevinirim.